Логор Лора - 10. круг пакла

   
ЛОГОР ЛОРА - 10. КРУГ ПАКЛАОво је страница посвјећена једном од најужаснији коцнентрационих логора у Европи икада – Лора!

Овај казамат смрти налазио се у граду Сплиту, регион Далмација на Јадранском мору на територији СР Хрватске. Сам логор Лора је основан почетком јануара 1992. године у Војно-истражном центру некадашње Југославенске Народне Армије, у сјеверним дијеловима града Сплита... у непосредној близни јадранске обале. Када су се јединице ЈНА повукле из Сплита у складу са споразумом Владе СР Хрватске и Генералштаба ЈНА који је потписан 25. новембра 1991. године... одмах су ушле јединице сплитског 72. батаљона Војне полиције Збора Народне Гарде, који је формиран пар недјеља раније.

Највиши (пара)војни и државни врх Хрватске је био упознат са свиме што се дешавало унутар зидина овог слободно можемо рећи десетог круга Дантеовог пакла. Постојала је у Хрватској при Министарству унутрашњих послова Служба заштите уставног поретка (тајна полиција), чији су агенти долазили у Лору и правили извјештаје, о чему су објавештавали своје надређене више пута. Међутим, није ништа учињено да се статус утамничених Срба побољша, а камоли да се распусти мучилиште налик на нацистичке казамате из Другог свјетског рата.

Према каснијим причама преживјелих логораша, који су свједочили пред истражним огранима Републике Српске, Савезне Републике Југославије, Републике Српске Крајине... забиљежено је преко 130 начина мучења, од којих већина нису ни замисливи здравом људском разуму. Поред ударања војним чизмама и металним односно дрвеним палицама по тијелима логорашима... мучитељи су често у летњим мјесецима изводили Србе логораше на сунце који би након тога имали тешке опекотине.
Такође су затворенике стављали на индукторски телефон, што је правило невиђене болове и психозу након тога. Морали су да једу измет, пију мокраћу... тјерани су да се туку међусобно, пјевају усташке пјесме из времена Независне Државе Хрватске, као и да кличу усташком поглавнику Анти Павелићу. Водили су их на лажна стријељања, гашене су им цигарете по лицу... хушкали су псе на њих, увлачење руке у анални отвор, играње руског рулета итд.

Сем стражара који су вршили мучења, некад се дешавало да долазе и Хрвати цивили из Сплита и околине који су имали прилику да муче „ћетнике“.
Родбина утамничених никада није имала никакав контакт са својим ближњима, јер су мучитељи хтјели да скоро нико жив не изађе из те авети.

Логор Лора је имао више управника, а највише времена био је Томислав А. Дујић звани Црни, рођен 30.08.1969. године у Вуковару... Њега је заменио Фране Гранчић из Имотског, који је прије рата био припадник Легије странаца. Поред њих улогу команданта вршио је и Ивица Бошко... док је Мате Лаушић из Сиска, рођен 8. јуна 1949. године био свима надређени као командант Војне полиције Републике Хрватске. Међу именима мучитеља сплитске Лоре познато је и једно женско име: Тања Бјелобрајдић, била је нижа растом и тренирала џудо, а била је запослена у криминалистичкој полицији МУП-а Хрватске. Она је била дјевојка, касније жена Томе Дујића... и често је долазила да се иживљава над беспомоћним логорашима, који су је прозвали „Црна Тања“.

Логораши којих је према неажурној евиденцији доведено преко 1.000 затвореника били су Срби (цивили и војници) са подручја Далмације, Лике, Херцеговине, Босанске Крајине, Босне, Црне Горе, Републике Србије итд. Поред мушкараца било је и жена, дјевојака, које су више пута силоване. Логор Лора се састојао из више дијелова, а највећи ужаси су се дешавали у „Блоку Ц“, гдје никада није био дозвољен улазак представницима Међународног Црвеног крста. Била је ту једна соба обојена сва у црно, најмјењена за посебна мучења и иживљавања стражара.

Скоро сваки логораш памти невјероватно изживљавање над младим војником Бојаном Весовићем из Крагујевца који је имао једва 19 година, када је рањен и заробљен као припадник ЈНА на редовном служењу војног рока у зони Челебића, на територији Босне и Херцеговине, а онда спроведен у сплитску Лору, на територију Далмације. Умро је у најгорим мукама крајем јуна 1992. године посље два мјесеца звјерског мучења. Штавише, редовна пракса је била да убијени логораши се спакују у кутије војне опреме, а потом однесу на непознате локације у југозападне дијелове Босне и Херцеговине и тамо покопају. Ово је рађено ради сакривања доказа против починилаца.

Бивши војни полицајац Марио Баришић је једне прилике свједочио пред истражним органима Војске Републике Хрватске средином 1990-их година о томе шта је видио у логору Лора, али истрага није покретана све до септембра 2001. године. Тада је само осам лица осумњичено, односно подигнута оптужница, иако се зна да су мучења вршили најмање 50 стражара. Сам Баришић је имао више пута озбиљне пријетње смрћу и говорено му је да одустане од свједочења.

Логор Лора је несметано радио више од 5.5 година, тачније затворен је августа 1997. године, скоро двије године након што је у САД потписан Дејтонски мировни уговор, чиме су окончани ратни сукоби у западном дијелу бивше Југославије.

Дана 10. јуна 2002. године у Сплиту почело је суђење пред Жупанијским судом за злочине почињене у логору Лора. Суђења су трајала десетак година, у два процеса: „Лора 1“ и „Лора 2“... Донето је неколико пресуда али нажалост пресуде нису биле правичне ни по божијем закону, нити по Кривичном закону РХ... Судије су на све начине гледали да обесмисле суђења, односно направљена је фарса у којој се истицао судија Славко Лозина. Врховни суд Републике Хрватске је више пута враћао суђења на почетак, што је умртвљавало сам судски процес и наду жртвама да се може доћи до правде, док су преблаге казне биле само ругање жртвама чији су најмилији мучени до смрти у сплитској Лори.

Канадска филмска кућа Бриџ у сарадњи са РТРС снимила је један документарни серијал „Мученици“, у коме је једна епизода посвећена ужасима логора Лора, гдје преживјели логораши у камеру свједочили које су тортуре имали и какве су им посљедице остале.

Хрватско друштво и државне институције никада нису биле спремне да се истински суоче са злочинима које су починили припадници њихових (пара)војних и полицијских јединица. Ради се о томе што би то онда срушило темеље ткз. Домовинског рата деведесетих година 20. стољећа.
Заправо, хрватска национална мисао се није промјенила више од 170 година, још од времена Анте Старчевића..

Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
Бивши зaробљeници логорa Лорa свjeдочили нa Жупанијском суду у Сплиту 4140
Војне полицајце из Лоре тражили 10 година а сад их пустили из сплитског затвора 1.8040
Дабогда те представљао Милорад Пуповац (Туђманов Србин) 1.0930
Досије Лора: 77 паклених дана Вукана Ковача у хрватским логорима 35510
Досије Лора: Звонимир Чипчић држи судијама морално-политичка предавања 4570
Досије Лора: Појављују се нови свједоци логораши у Сплиту 4880
Досије Лора: Српске жртве скоро три деценије чекају правду у Сплиту 3490
Досије Лора: Ухапшен монструм Томислав Дуић у Сплиту 4990
Досије Сплит: Како је угушена измишљена србо-четничка побуна 1992. године 8910
Европљани жмуре на сплитску "Лору" и гурају у заборав 89510
Жртва: Бојан Весовић 19.435355
Жртва: Милорад Пајчин 16.574216
Зликовци из Лоре излазе на слободу за 15 дана 3.30815
Злочин: Купрес 1992 21.804121
Злочинац: 72. бојна војне полиције 6310
Злочинац: Божо Рајић 3960
Злочинац: Мате Лаушић 4140
Злочинац: Мидхат Фрашери 1.2570
Злочинац: Томислав Дујић 5.91129
Интервју са Aњом Гвоздaновић: Млaди у Хрватској и рaтнe трaумe 675
Интервју са Слободаном Зуровцем: Убице са крижом 4.10820
Исповест Слободана Зуровца: 125 апокалиптичних дана у хрватским логорима 2.06720
Књига: Од логора до логора - Црна Лора 1.96532
Књига: Црна Лора 3.91431
Логор: Лора 23.77682
Настављена фарса на суђењу хрватским војним полицајцима за злочине у логору Кулине 1.11510
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 28125
Почело суђење за ратне злочине: Лора 2 1.45320
Реаговање српских жртава из Лоре, на књижевну награду Тањи Бјелобрајдић 1.5510
Реакције бивших логораша из сплитске Лоре Добривоја Бојовића и Вукана Ковача на хапшење Томислава Дуића 4010
Случај Милана Мићића из Лоре: Списатељица Тања књигом "пере" своју савест 1.35210
Случај Милоша Ћосића: Нeпрaвдa по мeри Стрaзбурa 2.68110
Српска дјеца љетују у мучилишту за Србе - Лора 2.9850
Суђење за ратне злочине у сплитској Лори: Лaурa 1 и Лaурa 2 3820
Суђење за сплитску Лору је фарса 1.7720
Три деценије голготе купрешких Срба 2550
Тужилаштва Словеније, Хрватске и БиХ као саучесници злочина над Србима деведесетих година 29415
У Сплиту почело обједињен судски поступак за "Лору 1" и "Лору 2" 2.56815
Ухапшен бивши командант логора Лора - Томислав Дуић 1.80610
Фељтон: Исповест Марија Баришића, комаданта Војне полиције из Шибеника 4.2366
Филм: Мученици - Логор Лора 4.85315
Чaсни официр JНA Павле Пантић прeд хрвaтским судом 2.58510
Штрбац поздравио хапшење Емилиа Бунгура, мучитеља из сплитске Лоре 2.81215


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links