Матица Српска окупља и Србе ван Србије - www.zlocininadsrbima.com

29. април 2015.


Матица Српска окупља и Србе ван Србије


Прилику да представи свој рад, у најзначајнијој и најстаријој српској књижевној и културној институцији, Матици српској, имао је Српски културни центар из Вуковара. Представљање рада једне од млађих културних организација Срба на простору источне Славоније, Барање и западног Срема, само је једна у низу сарадњи Матице српске са културним организацијама Срба ван граница Републике Србије.

Представљање Српског културног центра плод је сарадње ове организације и Матице Српске која је озваничена пре годину дана, а своди се углавном на размени културних дешавања као и на унапређење рада Српског културног центра.
- Где год Срби живе и раде Матица Српска треба да буде ту присутна и треба да омогуући да свако Матицу осећа као своју кућу. Част нам је и задовољство да Српски културни центар из Вуковара и културно-уметничка друштва са територије источне Славоније, Барање и западног Срема буду овде у једном програму. На тај начин ми чинимо да тај део простора такође интегрално буде присутан у свим нашим представама о српској култури и о ширини на којој српски народ живи и ради, нагласио је председник Матице српске, Драган Станић.

О најзначајнијим активностима и будућим плановима Српског културног центра окупљенима је говорио вршилац дужности директора ове организације Светислав Микеревић који је посебно истакао важност сарадње СКЦ-а са Матицом српском.
- Ако се вратимо годину дана у назад један од најзначајнијих догађаја везан за рад наше организације је посета делегације Матице српске те потписивање протокола о сарадњи, што је свакако први и најзначајнији корак у реализацији наших идеја и програма. Овом приликом желео бих посебно да се захвалим руководству Матице српске на указаној помоћи и сарадњи која је од изузетног значаја за очување културног идентитета Срба у Хрватској, истакао је Микеревић.

 

 

 

ИЗУЗЕТНА ВАЖНОСТ МОНОГРАФИЈА

У културном делу програма промовисана је књига „Болман је био Болман“ аутора Јована М. Недића, те његових сарадника Видоја Бијелића и Јована С. Недића. О овој књизи говорио је историчар Драго Његован.

- Ово је једна веома комплексна слика живота једног села и пример како би требало сва остала места обрадити тако да се сачува од заборава све оно што је некада било. Овакве књиге изузетно су значајне за очување српског идентитета и културе Срба ван граница Србије. Ја лично, али и Матица српска као једна од најзначајних српских институција, такође подржава један објективни приступ историји српског народа, сада ван граница његове матице. Треба да знамо од кад је то становништво на тим просторима, чиме се бавило, који су знаменити људи потекли из тих места. Било би добро када би се сва места монографски обрадила, јер ми немамо чак ни монографије наших цркава, а камоли свих насеља, напоменуо је у свом излагању Драго Његован.

Промоција књиге „Болман је био Болман“ за аутора представља велики значај и част, те подстрек за даљњи истраживачки рад.
- Представљање моје књиге свакако да значи много и управо је то врхунац оног циља којег сам заједно са својим сарадницима поставио када смо писали књигу, а то је наш допринос и напор да се Болман не заборави и желимо да се он сачува у књизи и успоменама. Посебно је задовољство када се ова књига промовише овде у Матици српској где смо управо и добили оне потребне савете и изворе пре самог писања, истакао је Јован М. Недић.

У уметничком делу програма учествовали су Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“, вокална солисткиња и чланица КУД-а „Јован Јовановић Змај“ из Бијелог Брда Николина Нешић и песник Ђорђе Нешић.

Приликом гостовања чланова Српског културног центра, председник Матице српске поново је уручио неколико књига за библиотеку ове вуковарске културне организације.Заједнички закључак домаћина и свих учесника је да се ова сарадња може и мора наставити и у будућности на добробит српске културе .

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 116
29.4.2015

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1667  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1403 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links