Миле Мркшић преминуо у португалском затвору - www.zlocininadsrbima.com

17. август 2015.


Миле Мркшић преминуо у португалском затвору


Бивши командант Војске Републике Српске Крајине генерал-мајор Миле Мркшић преминуо је у затвору у Португалији. Он се налазио у затвору после пресуде Хашког трибунала. Држава ће организовати превоз и сносити трошкове сахране.

 Ћерка Милета Мркшића, Марија, у писму медијима навела је раније да се њен отац од 22. јула налази у затворској болници, да су астма и физичка исрцпљеност разлози за његову хоспитализацију, а да је у болници установљено да болује од карцинома плућа. Тврдила је да јој се отац налази у видно запуштеном здравственом стању, да су јој лекари потврдили да је стање критично и да сваког трена може да умре.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић најавио је у суботу да ће 17. августа затражити да Мркшић буде хитно пуштен ради лечења у Србији.

Миле Мркшић је рођен 1947. године у Вргинмосту, а као официр ЈНA учествовао је у бици за Вуковар 1991. године. Након те битке за Вуковар унапређен је у генерал-мајора ЈНA, а касније је постао врховни командант Српске војске Крајине маја 1995. године. Пензионисан је након пораза крајишке војске августа 1995. године.

Мркшић је отпужен 1995. заједно са Мирославом Радићем, Веселином Шљиванчанином и Славком Докмановићем пред Међународним судом за ратне злочине у бившој Југославији као одговоран за убиство више од 260 хрватских паравојника и цивила на Овчари, недалеко од Вуковара.

Добровољно се предао Хашком трибуналу 15. маја 2002. године и истог дана је пребачен у притвор.

Суђење је почело октобра 2005. године, а 27. септембра 2007, судско веће Хашког трибунала осудило је Мркшића на 20 година затвора за помагање и подржавање мучења, окрутног поступања и убиства 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара 20. новембра 1991. године.


 

 

Извор: Србин.инфо
16.8.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 663  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Новe потeрницe зa 20 Крajишникa

Мирко Жарковић у Сплиту ослобођен оптужби за ратне злочине

Куда плови наша лађа

Ко (је) све представља(о) Србе из авнојевске Хрватске и зашто

Дрниш: Нестанком народа урушавају се светиње

Зли Ћира против НВО принцеза

Милошeвић ниje покрeнуо aкциjу Дринa дa одбрaни Крajину и рaстури Хрвaтску
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links