Осмаци трећи пут показали знање из српског језика и књижевности у Бршадину - www.zlocininadsrbima.com

15. мај 2015.


Осмаци трећи пут показали знање из српског језика и књижевности у Бршадину


У организацији Агенције за одгој и образовање и Министарства науке, образовања и спорта у Хрватској се сваке школске године одржавају бројна такмичења из наставних предмета које ученици похађају током школовања. Ово се у просвети сматра добром праксом која доприноси бољем образовању и даљем усмеравању ученика.

 

 

Предмет Српски језик и књижевност не налази се на списку оних за које се везују такмичарска дешавања у организацији Министарства. Из тог разлога професори који наставу предају на српском језику и писму одлучили да својим ученицима омогуће надметање у знању матерњег језика и књижевности.

У Хрватској је прво овакво такмичење одржано 2013. године и од тада свако наредно се организује у другој школи на територији Вуковарско-сремске жупаније. У школској 2014/2015 години домаћин је била Основна школа „Бршадин“ где је 12. маја одржано треће такмичење у знању српског језика и књижевности.

- Задовољство је бити домаћин такмичења из српског језика и књижевности. Моја жеља је да оно поприми и шире размере и да се укључе све школе и ученици који слушају наставу на српском језику и писму на подручју целе Републике Хрватске, без обзира у ком моделу наставе се ради. Ове године позвали смо и ученике из основних школа које до сада нису присуствовале овом такмичењу и где се настава одвија и на српском и на хрватском језику према моделу „А“, јер сам желела да се ово прошири, рекла је директорка ОШ „Бршадин“ Татјана Лукић.

 

Од једанаест основних школа које су позване на ово такмичење одазвало се њих шест и то из: Трпиње, Маркушице, Бршадина, Негославаца, Борова и Мирковаца. Такмичарске екипе чинила су по два ученика који су тест из знања матерњег језика и књижевности решавали за време трајања једног школског часа, односно 45 минута.

- Тестови су конципирани тако да обухвате градиво из књижевности, граматике и правописа. Тако су на пример у тесту наведени стихови једне песме, а ученици би требало да препознају аутора, или да заокруже тачан одговор међу понуђеним. Ово такмичење је веома значајно ради даље афирмације нашег језик који је неопходан и значајан нашем народу на овим просторима, рекао је професор српског језика, Бошко Кондић из Негославаца.

 

Овогодишњем такичењу у Бршадину присуствовала је и конзул Републике Србије у Вуковару, Наташа Калезић.

- Сматрам да је овакво тамичење значајно пре свега за ученике и јачање њиховог националног идентитета тако и за јачање идентитета наше националне мањине у Хрватској. Амбасада и матична држава исто тако подржавају пререгистрацију школа где се настава одвија по моделу „А“, истакла је конзул, Наташа Калезић.

Најбоље знање из српског језика и књижевности и ове су године као и прошле, показали ученици из Маркушице.

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 117
13.4.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1628  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1229 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1295 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1400 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1421 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1442 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links