Трпињци осуђени на 139 година затвора - www.zlocininadsrbima.com

29. децембар 2014.


Трпињци осуђени на 139 година затвора


У петак, 19. децембра 2014. изрицањем првостепене пресуде на Жупанијском суду у Осијеку завршено је суђење против десеторице Трпињаца које је почело 21. октобра ове године. Суђење је завршено читањем пресуде председника Судског већа, судије Дарка Крушлина, које је трајало нешто више од 20 минута.

Неправомоћна пресуда изречена је у присуству свих десет оптуженика, њихових адвоката, бројних представника медија, као и родбине и пријатеља. Оптужени који су окривљени за кривично дело ратног злочина против ратних заробљеника осуђени су на укупно 139 година затвора и то: првооптужени и другооптужени Стево Пантић и Милисав Атанацковић на по 20 година затвора, Миленко Пантић, Ђоко Стајић, Зоран Гајанин, Симо Стевић и Јерко Мићић на 14 година, Зоран Јанковић и Жељко Вуковић на 12 година и Мирослав Ковачевић на пет година затвора.

Судско Веће донело је решење о продужењу истражног затвора свим осуђеницима, а најкасније до доношења правомоћне пресуде. Поред казне затвора, осуђени су и новчано, с обзиром да сносе трошкове суда као и остале трошкове проистекле из суђења.

Тужилаштво је током суђења које је трајало мање од два месеца извело преко 70 сведока, а највише доказа иако су се њихови искази у појединим деловима разликовали, по образложењу председника Судског већа, дали су заштићени сведоци Драган Ђурђевић и један који је сведочио под псеудонимом „Босут“.

Иако тела жртава убијених још увек нису пронађена, што је одбрана осуђених често наводила, то за Судско веће није било од пресудног значаја. Такође, потребно је напоменути да је у овом процесу оптужница против групе Трпињаца мењана у три наврата.

Заменик Жупанијског државног тужилаштва Мирослав Краљевић изразио је задовољство због изречене пресуде групи Трпињаца.

- Након овакве пресуде као заступник оптужбе наравно да сам задовољан. Свих пет тачака оптужнице које су постављене

Судско веће је прихватило, свих десет оптуженика је осуђено. Казне су примерене тежини казнених дела од чега су две максималне казне затвора и стварно мислим да је Судско веће извршило добру оцену и процену свих доказа и да је ова пресуда, ако оваква остане, потпуно адекватна свему ономе што се догађало у овом поступку, истакао је Краљевић рекавши да је о неким другим стварима које су се дешавале у овом поступку незадовољан, али да то овом приликом не би коментарисао.

Одбрана осуђених Трпињаца уздржала се од давања било каквих коментара наводећи да ће по овом предмету уложити жалбе.

Акција хапшења групе Трпињаца извршена је 11. јула 2013. године када је ухапшено 12 лица од којих су тројица убрзо пуштени да би у фебруару ове године био ухапшен и десети осуђеник, Јерко Мићић. Тог дана цела Трпиња била је блокирана, а оптужени су привођени у својим кућама, на радним местима и на њивама. На почетак суђења чекало се више од годину дана, а два дана након хапшења портпарол Жупанијског суда у Осијеку Мирослав Рожац изјавио је да се на кривичној пријави налази 15 особа, од којих су тројица тада били у бекству, а да су они одговорни за убиство најмање 70 људи. Међутим, на суђењу, оптужени су теретили за смрт 24 особе.

Као што је наведено, одбрана осуђених одбила је да коментарише пресуду, а на изрицању исте био је присутан и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић који је такође одбио да сходно важећој пракси коментарише пресуду, али да ће о њој обавестити надлежне органе Републике Србије који ће је анализирати и евентуално поступити на основу билатералне правосудне сарадње двеју земаља.

 

 

Аутор: Срђан Секулић
Лист Извор бр. 107.
24.12.2014.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1726  пута
Број гласова: 7

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1403 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links