6000 ТВ минута из живота српске заједнице у Хрватској - www.zlocininadsrbima.com

20. март 2015.


6000 ТВ минута из живота српске заједнице у Хрватској


Прва Хроника Славоније, Барање и западног Срема у продукцији Заједничког већа општина снимљена је пре осам година. Све до данас ова емисија остала је јединствена по тематици коју обрађује, јер сваки прилог у оквиру тридесетминутног формата на својеврстан начин представља један исечак из живота Срба у Хрватској. Верна својој првобитној форми и садржајном делу, ова је емисија, 14. и 16. марта ове године доживела и јубиларно, тачније 200. издање. Први пут емитована је у јулу 2007. године на Радио-телевизији Војводине. Био је то конкретан потез у циљу отклањања медијске искључености коју је српска заједница у Хрватској тада осећала, а коју нажалост осећа и данас.

-  Блокада медијског простора у Хрватској је био суштински разлог покретања Телевизијске продукције ЗВО-а. Изгубили смо оно што смо имали, телевизију и програм кроз који смо могли да искажемо све оно што други медији нису хтели и касније смо увидели колико нам тај медијски простор недостаје. Уз доста муке и труда дошли смо до овога што имамо данас. На ово смо поносни и надамо се да ћемо успети урадити и више. Ни на једном медију не можете видети да су у Хрватској постојале и српске цивилне жртве рата, ни један медиј, од државних до локалних и регионалних телевизијских и радиостаница, тако нешто неће рећи ни приказати друго светло Хрватске, прича председник ЗВО-а, Драган Црногорац.

Покретање телевизијске продукције била је идеја која је имала велику тежину и значај за Србе у Хрватској као и за оне који су из ње отишли. Било је нужно осмислити, набавити и организовати потребна средства рада, на начин да финални производ тј. емисија пружи потребне, истините и довољно квалитетне информације и у електронским медијима. Први кораци били су тешки и многима се ова телевизијска прича Срба у Хрватској чинила као немогућа мисија. Један од идејних твораца, устрајан у покушају реализације био је председник Одбора за информисање, медије и веру ЗВО-а, Срђан Колар, који у сарадњи са Бором Ркманом и Сањом Вукичевић креће у формирање телевизијске екипе.

- Хроника је настала у једном веома тешком периоду за српску заједницу у самом Вуковару и околини, када је доста људи отишло са овога простора, или је то планирало да уради. Показала се прека потреба за електронским медијима, јер како каже једна пословица „Слика говори више од хиљаду речи“. Тада смо имали радио станице и новине, али ништа организовано на начин да пружи информације и у електронским медијима. Постојали су велики проблеми, кренули смо у овај пројекат без финансијске, техничке и кадровске подршке. Користили смо технику од приватних лица, без накнаде, само како би кренули, присећа се Срђан Колар.

Организовани су вишемесечни новинарски курсеви, које је похађао велики број полазника, а у самој завршници изабрана је и формирана и прва телевизијска екипа ентузијаста. Након што је снимљена прва хроника, проблеми нису нестали.

- Када смо некако успели да склопимо екипу и обезбедимо најосновнију техничку опрему те снимимо емисију, требали смо то негде и емитовати. У Хрватској то нисмо имали где, јер локалне, а да не причам о националној телевизији, нису у том тренутку имали ни мало интереса да тако нешто емитују. Ми смо од почетка инсистирали на српском језику и ћириличном писму и искључиво на темама које се односе на Србе. Прву хронику емитовали смо на Радио-телевизији Војводине и та емисија је направила конкретан корак ка електронском медију, објашњава Колар.

Новинарска екипа радила је у импровизованом студију, режији, без основних услова за рад, без папира, рачунара, без деска, али ипак то их није обесхрабрило. Једна за другом низале су се емисије ТВ продукције ЗВО-а које су доносиле прилоге из свих сфера, до тада медијски потпуно невидљивог, друштвеног и политичког живота Срба у Хрватској. Од 2010. године Хроника Славоније, Барање и западног Срема приказује се и на сателитском програму РТС-а те постаје видљива широм света.

-  Ово је двестота емисија која се емитује на програму Радио-телевизије Србије коју гледа цео свет. Захваљујући актуелности тема, захваљујући разноврсности и објективној слици из Хрватске о Србима који живе тамо, цео свет, а не само регион има

привилегију да види једну реалну и праву слику живота на овим просторима. Сигурна сам да ће ова емисија имати и своје унапређење, иако је добра и оваква каква је данас, и сигурна сам да ће она имати још доста својих издања, поручила је одговорна уредница сателитског програма РТС-а, Татјана Ћитић.

Повратне информације о гледаности Хронике охрабрују. Радом телевизијске продукције ЗВО-а, медијски простор и прилику да прикажу свој рад, проблеме и планове по први пут након рата добијају политички представници Срба са ових простора.

- Ова емисија за Србе у Хрватској значи пуно, јер то је очигледно и једини прави прозор у свет нашој заједници. Позната је чињеница да се већ годинама српска заједница у Републици Хрватској налази у некаквој медијској блокади и једино ако се појави некаква афера онда нас пронађу. Сва дешавања везана за нашу заједницу су на маргини и да није ове емисије и листа „Извор“ не знам колико би наши сународњаци били у позицији да сазнају шта се то у оквиру наше заједнице ради, сматра заменик жупана Осјечко-барањске жупаније, Јован Јелић.

Српске општине у Хрватској и њихови политички представници, такође напокон могу да представе свој рад. Телевизијске минуте доносе извесну комуникацију са матицом и дијаспором.

- Хроника нам је веома важна јер ми, као мањинска заједница у Хрватској, нисмо имали медијски простор. Било је битно и због нас који овде живимо, али и због наших људи у региону, у дијаспори да се потврди присуство припадника српске заједнице на овим просторима, рекао је начелник општине Негославци, Душан Јецков.

Све српске општине биле су у истом положају када се говори о медијској заступљености у Хрватској, али и у матици, стога како сами тврде, Хроника Славоније, Барање и западног Срема значи много, посебно у отклањању устаљене праксе пласирања информација које Србе у Хрватској помињу само у инцидентним ситуацијама.

- Ми можемо да приступимо одређеној телевизији искључиво када су у питању лоше ситуације, проблеми, када нас помињу у негативном контексту. Наша заступљеност на локалним телевизијама је јако слаба, због тога ова продукција много значи и сматрамо да би било добро да се појавимо и у Хрватској, потврдио је и начелник општине Ердут, Југослав Весић.

Многи Срби у матици и свету правовре-мено добијају истините информације о преосталој српској заједници у Хрватској. Захваљујући гледаности Радио-телевизије

Војводине, РТС САТ-а те интернету и они који живе на ширем простору Хрватске добијају информације о својој заједници. Назив емисије може да завара, јер тематски она није ограничена на подручје Славоније, Барање и западног Срема, него она доноси и приче из повратничких српских средина Далмације, Лике, Баније и Кордуна. Због велике потребе за информацијама из ових крајева, након изналажења потребних средстава формирани су студио и телевизијска екипа у Книну. Од тада гледаоци Хронике СБиЗС имају прилику да редовно виде шта се дешава са преосталим Србима у овим крајевима Хрватске.

- Постојање српских медија на простору Хрватске за припаднике наше заједнице су од великог значаја. То у сваком моменту користи народу који живи на овим просторима, да имају истинске и праве информације које стижу у право време. Овај народ добија тако сигурност и осећај да се о њему ипак неко брине, истакао је председник ВСНМ општине Бискупија, Дмитар Гојко.

Услови рада телевизијске продукције ЗВО-а, у односу на саме почетке, данас су много бољи. Нови студио, савременија опрема, бројнија новинарска екипа олакшавају рад телевизијске продукције која бележи успех и у другим облицима новинарског рада. Документарни филм “Зоран”, аутора Славка Бубала, остварује значајан успех на филмским фестивалима. На последњем недавно одржаном међународном фестивалу "Братина" у Москви награђен је високим другим местом у категорији названој "Културна еволуција“.

Радом новинарске екипе која чини редакцију телевизијске продукције ЗВО-а остварен је примарни циљ. Српским језиком и ћирилицом креира се колажна емисија о Србима у Хрватској, који се и данас боре са предрасудама, дискриминацијом и искључивошћу хрватског друштва и медијског простора. Право на информисање на матерњем језику и писму српска заједница у Хрватској ипак још није остварила.

- Нажалост и после 25 година од рата присутна је свест да Срби нису пожељни и у хрватској јавности и представљају се кроз медије као претња. Тако и ХРТ, као јавни медијски сервис свих грађана у Републици Хрватској, репродукује ту причу, не дозвољава да се формира редакција на српском језику, а камоли да и они сами нешто раде. Зато је изузетно важно постојање ове емисије и у сваком случају ово што имамо морамо да очувамо, истакао је Драган Црногорац.

Тридесет минута, колико траје Хроника, није довољно да се прикаже све. Свака емисија креирање је једне нове слике, стварног живота Срба у Хрватској и важна карика у њиховој борби за остваривање права на објективно информисање на свом језику и писму. Хроника Славоније Барање и западног Срема и даље је једина телевизијска емисија која доноси приче о обичном човеку, о проблемима, о политици,  о пољопривреди, о култури, о спорту, о свему ономе што се дешава у српској заједници са простора Хрватске. 

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 113
18.3.2015.





Оцените нам овај чланак:





Посећено је: 1731  пута
Број гласова: 0





Поделите ову вест, нека се чује истина...









Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1229 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1295 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1399 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1421 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1442 прегледа и 10 гласова.





















Skip Navigation Links