Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја - www.zlocininadsrbima.com

22. октобар 2015.


Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја


Други дан боравка у Београду за 18 предшколаца који у Вуковару похађају наставу на српском језику и ћириличном писму, почео је пријемом код Његове светости патријарха српског г. Иринеја.
- “Драго ми је што вас видим у оволиком броју. То је знак да нас у Вуковару има и да ћемо опстати на тим просторима”, рекао је патријарх који је својим малим гостима даровао иконице.Директорка дечјег вртића “Вуковар 2” Јармилка Бељичка-Карлаш упознала је потом патријарха са начином функционисања ове установе коју похађа 130 малишана.
- “Нама jе велика част да смо успели да организуjемо ову посету и да проширимо нашу сарадњу са вртићима у Србиjи. Изузетна нам jе част и што нас jе примио патриjарх Иринеj, jер jе то само jедна надоградња оног што ми радимо са децом по питању очувања српске духовне заjеднице“, рекла jе Jармилка Бељичка Kарлаш, директорка вртића Вуковар 2. и  навела да постоjи добра сарадња са Српском православном црквом коjа делуjе у Вуковару и коjа им помаже у одржању традициjе српског народа пренео је Танјуг.

“Визиjа нам jе и да децу припремимо за квалитетан живот у вишекултуралноj заjедници и то не само каква jе у Вуковару, већ и глобално“, рекла jе Баљичка Kарлаш.

Председник Oдбора за образовање, културу, спорт Заjедничког већа општина Вуковар Слободан Живковић се захвалио Управи на организовању посете, али и на свим активностима додаjући да то много значи српскоj заjедници са простора Хрватске.

“Oни су главни ослонац српске заjеднице првенствено на подручиjу Вуковара, али исто тако и на подручjу целе Хрватске“, рекао jе Живковић у изјави Танјугу.

Деца су ову прилику искористила да патријарху Иринеју поклоне слику коју су сами израдили, као и вучедолску голубицу која је симбол њиховог града. Овакве поклоне деца су припремила за сваку институцију коју ће током боравка посетити.

Деца из вртића “Вуковар 2“ допутовала су jуче у тродневну посету Београду у пратњи своjих васпитача, а у току дана посетили су и Председништво Србије.

Захваљуjући донациjи Позоришта “Бошко Буха“ гледали су представу “Mала сирена“, а у Дечjем културном центру посебно за њих је организована Kреативна радионица ликовне и примењене уметности, где им се придружио градски менаџер Горан Весић са својим сарадницима.

Посету деце из Вуковара организовали су ПУ „Дечји дани“, Стари град, Београд и вртић „Вуковар 2“ у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и уз подршку Заједничког већа општина из Вуковара.Своју посету главном граду Србије предшколци ће сутра завршити пријемима у Народној Скупштини РС и Министарству спољних послова.

Аутори текста и фотографија:
Никола Милојевић,
Стефан Радуловић,
Артур Попај,
Горан Пантин

 

(Полазници праксе за новинаре из региона УНС -а и
Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП -а.

 

 

20.10.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1656  пута
Број гласова: 0


Tags:
SPC
VUKOVAR


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Куда плови наша лађа

Страшни злочини над Србима десили су се у Петрињи у 20. вијеку

Помен за душе страдалих вуковарских жртава у Сремској Каменици 18.11.2016

Градоначелник Вуковара забранио наступ Моме Станића

У Сава Центру приказан документарнии филм "Истина"

“Бата” као темељ друштвеног развоја Вуковара и околине

Убиство Љубана Вучинића 22. јула 1991. у Вуковару
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1491 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1592 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1657 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1661 прегледа и 5 гласова.

Неће више бити одузимања држављанства
Објављено: 15. oktobar 2015.     Има 1711 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links