Фестивал етно музике у Вуковару 26.4.2015 - www.zlocininadsrbima.com

29. април 2015.


Фестивал етно музике у Вуковару 26.4.2015


Први фестивал етно музике Вуковар одржан је 26. априла у кино сали у Борову Насељу. Реч је о музичком догађају који је организовало удружење “Чувари српског идентитета и обичаја” са циљем промоције и подстицаја развоја изворног стваралаштва. На овом музичком дешавању учешће су узели ансамбл „Гледанице“ из Београда, Војвођански народни оркестар „Гајде“, плесна група „Венера“, вокална солистица Сунчица Стефановић и вокално-инструментални ансамбл „Ђурђевак“ који је уједно и суорганизатор фестивала.

- Хтели смо нешто изворно, али исто тако да ансамбл „Ђурђевак“ из Боботе помогнемо и позиционирамо их на нашем простору, али и шире у региону. Све што је добро и потиче из Вуковара и околних места максимално ћемо подржати, сви су добродошли и са свима ћемо настојати да сарађујемо. Као организатор могу да кажем да смо задовољни учињеним јер фестивал је организован у веома кратком року, рекао је председник удружења Чувари српског идентитетa и обичаја, Драган Тодић.

Након што је недавно у Борову у организацији истог удружења одржано такмичење под називом Прва хармоника Славоније, Барање и западног Срема коју је водио Живорад Николић Жика, сарадња са познатим уредником ТВ емисије „Жикина Шареница“ се наставила. Он се и овај пут нашао у улози водитеља и сарадника.

- Леп је осећај и пријатно је дружити се са људима одавде. Уметници које срећем на оваквим манифестацијама су посвећени свом послу, чувању традиције, неговању обичаја и то је нешто што буди изванредна осећања у сваком човеку. Ово подручје је, могао би рећи, по том питању јако. Неки од ових уметника гостовали су и у мојој емисији и том приликом приказали је на једном високом нивоу. Њихов напредак види се од сусрета до сусрета, то пре свега мислим на плесну групу Венерe и етно групу Ђурђевак, истакао је Жика „Шареница“.

Управо је вокално инструментални ансанбл Ђурдевак наступом рецитаторке отворио Први фестивал етно музике у Вуковару. Током двочасовног програма представили су се са два сплета песама из западне и југоисточне Србије. Иако веома млада, ова етно група из Боботе, за три године постојања броји преко 100 наступа.

- Оно што је код нас специфично и што се ретко код осталих група може срести је акустични звук. Задржали смо акустику и нисмо се окренули никавим савременим инструментима, типа хармонике и клавијатуре што већина практикује, нагласио је вођа ансамбла „Ђурђевак“, Станимир Перић.

На вуковарском фестивалу представио се још један веома млад ансамбл којег чини шеснаест женских вокала и хармоникаш. „Гледанице“ из Београда извођачи су народних традиционалних песама, а део њиховог репертоара прилику да чује имала је и публика у Борову насељу.

- Вечерас смо извели један шарен програм српских песама са Косова од којих су неке заиста раритет. Отпевали смо песму која се зове „Кћери устани“, а која је дуго година била позната као албанска песма „Мартеса“. Међутим, она има своје корене у српском певању са почетка 20. века. Ми смо је обрадили, у новом аранжамну и текстом који није превод већ оригинални српски текст, рекао је Ратислав Благојевић вођа вокално инструменталног анасмбла Гледанице.

Поред песама са Косова на концерту у Вуковару интрепретиране су нумере које су слушаоце водиле кроз све делова Србије.

 

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 116
29.4.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1770  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1229 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1295 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1399 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1421 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1442 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links