Година друга наше борбе - www.zlocininadsrbima.com

14. јул 2016.


Година друга наше борбе


Пре равно две године, 14. јула 2014. године светло дана угледао је наш портал: http://www.zlocininadsrbima.com...

Ушли смо у овај виртуелни свет на мала врата, без помпе, без халабуке, без холивудског гламура и сл. Наш једини циљ је био да развијемо свест код људи око нас и наших сународника о страдању нашег народа, о томе да смо преживели у 20. веку три пута геноцид стотину пута етничко чишћење и милионе злочина. Ипак се види помак и у виртуелном свету, али и реалном. Почели су други портали да нас цитирају, почели су људи да нам прилазе када на парастосу покажемо наше транспаренте, почели су да траже наше мајице, да нас копирају. Драго нам је због тога, јер се почело нешто мењати, померили смо се са мртве тачке и не мислимо да станемо, напротив. Још више, још јаче и још бројније.

Пре две године на парастосу жртвама Олује у Београду једва смо нашли двојицу момака који ће да држе наш транспарент односно подсетник Статистике Олује... Прошле године 15-20 људи је стајало иза нашег транспарента. Ишли смо и на Рачу и на Ташмајдан. Пар дана касније и у Пребиловце.

 

Касније, крајем августа смо били у београдском насељу Калуђерица, где смо посетили парастос за србске жртве Сиска, који су пострадали 22. августа 1991. године од хрватских паравојника. У септембру прошле године смо отишли у највећи србски град под земљом - Јасеновац, где је све прошло како треба и без инцидената. Успоставили смо пуно контаката и промовисали нашу причу.

Подстакли смо удружење Госпићана у Београду да направе 18.10.2015. у Бежанији први пут парастос за србске жртве Госпића који су хрватски паравојници побили на зверски начин средином октобра 1991. године. 31. октобра 2015. у цркви св. Марка на Ташмајдану посетили смо парастос за србске жртве "Откоса", које су организовали Западнославонци, односно удружење Билогораца.

Крајем децембра 2015. организовали смо и нашу другу трибину под насловом "Четврт века од Божићног Устава", где нам је чика Саво Штрбац умногоме помогао.

У марту месецу 2016. опет у цркви Св. Марка на Ташмајдану подржали смо удружење Срба са Космета, у обележавању парастоса за жртве Мартосвког погрома из 2004. године. Парастос жртвама "Бљеска" је ове године због Васкрса био померен, па смо и ту нашли начина да дођемо 22. априла 2016. на Ташмајдан.

Преко Дрине идемо 22. маја 2016. када смо у Старом Броду крај Вишеграда посетили цркву, тј. спомен костурницу за србске жртве из Другог светског рата, које су усташе из Црне Легије побиле 1942. у пролеће. Затим Крушедолска звона 28. маја 2016. код Новог Сада, где се обележавало страдање Срба 1990-их на простору бивше Југославије.

Почетком јуна месеца ишли смо на Косово и Метохију, то је био један викенд који нам је помогао да доживимо Космет на прави начин. Били смо такође у Руском дому, у Београду 20. јуна 2016. на обележавању Међународног дана прогнаних и избеглих лица.

Почетком јула 2016. одлазимо у Лику, на обележавање страдања јадовничких жртава, где смо посетили Шаранову и Катину јаму. Онда 9. јула 2016. одлазимо у Братунац, на обележавање страдања србских жртава у Подрињу 1992-1995... где смо наишли на добар пријем.

Оволико посећених дешавања за годину немају ни далеко познатији портали од нас. Нама је ово тек почетак, јер управо нашим примером и радом осветљавамо пут ка изласку из мрака.

 

Овим путем би се захвалили нашим сарадницима: ДИЦ Веритас, ФБ Репортер и Лист Извор, као и свим другим појединцима који су нам корисним сугестијама, помогли да наша прича добије на снази и нађе пут до оних који не окрећу главу од страдања и невоље свог народа.

До сада смо објавили 1.300 вести, разне извештаје, чланке, чак смо појединим ауторима дали и колумне. У архиви имамо 77 чланака о злочинима, 29 о србским жртвама, 22 о злочинцима, 60 кратко описаних књига, 91 филм или емисија... итд.

За крај ћемо се мало и похвалити, а то је посећеност нашег портала, преко милион посета, тачније: 1.096.921 за две године како постојимо. Није то нешто чиме се оптерећујемо, већ је само доказ да треба да радимо још више и боље.

 

Хвала свима!

 

 

Уредништво сајта
zlocininadsrbima.com
14.7.2016.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1721  пута
Број гласова: 25


Tags:
ZNS


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Година трећа наше борбе

Трибина: Крајишка трагедија у свјетлу међународне правде 28.11.2014

Извештај са трибине "Крајишка трегедија у свјетлу међународне правде" 28.11.2014

ХВАЛА ВАМ ЗА 6 МЕСЕЦИ ПОДРШКЕ

Извештај са трибине Четврт века од Божићног Устава 24.12.2015

Годину дана наше борбе за истину и сећање на српске жртве
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links