Иконе не може да слика свако - www.zlocininadsrbima.com

16. април 2015.


Иконе не може да слика свако


Маја Митровић има 22 године и бави се иконописањем. Повучена и не баш причљива ова Боровчанка је осликавање православних светаца савладала потпуно сама. За време школовања није се сусрела са техником којом се сликају иконе, њихова лепота и јединственост привукле су је и заинтересовале током редовних посета цркви. Пре три године, а након завршене Средње школе примењене уметности у Осијеку, Маја је сама кренула да открива тајне стварања иконе.

- Од малена са породицом редовно идем у цркву и иконе су одувек нешто што ме окружује. Након завршене средње школе нисам знала шта даље и посветила сам се сликању икона. Она мора да буде прецизно урађена и потребно је много стрпљења, у чему сам се ја пронашла. Након што сам покушала и успешно насликала прву икону, наставила сам и даље да их сликам, за шта ми је преосвећени владика Лукијан дао благослов, прича Маја.

 

 

БЛАГОСЛОВ ЕПАРХИЈЕ

Благослов епископа осјечкопољског и барањског Лукијана чини Мају, на ширем подручју епархије, јединственом јер њена уметничка дела су иконе које признаје православна црква. У мноштву слика православних светаца, само оне које су насликане по утврђеним црквеним правилима и уз благослов цркве сматрају се православним иконама. Све остало су уметничке слике светаца или ликовни изражај појединца.

- Икона се ради по канону којег се ја строго држим. То су правила којима је за сваку икону одређено шта треба да буде насликано, то је нешто што не сме да се крши. Прво што урадим је да на платну направим геометријску мрежу и онда у њу преноси цртеж. Након тога у слојевима се наноси боја и на крају се наноси позлата. Реч је о чистом злату, објашњава Маја Митровић.

Досада је у свом атељеу, који се налази у родној кући у Борову, наслика око 40 икона, прво остварење била је икона Свети Василије Острошки, а затим и св. Петка. Највеће задовољство јој је, како сама каже, сликати Светог оца Николаја. Од недавно сем на платну православне свеце осликава и на дрвеној подлози, а потребно јој је око 30 дана да би насликала једну икону. Прошле године у оквиру обележевања недеље православља у пет храмова широм епархије организоване су изложбе њених радова.

- Биле су то моје прве изложбе и имала сам огромну трему, али јако сам задовољна постигнутим. Захвалила би се оцу Александру Ђурановићу који ми у томе дај највећу подршку. Савете и критике мојих радова прихватам,  желим да наставим са иконописањем и створим што више икона, прича Маја.

 

 

 

ВЕРНИЦИ И УМЕТНИЧКЕ ДУШЕ

Породица Митровић православни су верници и може се слободно рећи, уметничке душе. Маја, њена сестра, отац и мајка баве се сликарством и породична кућа пуна је уметничких остварења. У атељеу се смењују и међусобно поштују као уметници. Маја претежно слика иконе, а у слободно време чита књиге. Породица, пријатељи и црква пружају јој пуну подршку и осликавање икона каже употпуности је испуњава.

- То је нешто што ме испуњава, за мене је сликати икону смирење душе и нешто посе-бно. Сваки пут када је проследим њеном власнику ја се осећам испуњено јер желим да икона има што више, објашњава Маја.

Крсна слава и икона је оно што Србе чини јединственим и симболише њихову веру. Постоје многобројни самоуки сликари који православне свеце осликавају не поштујући строга правила цркве и такве слике се ни не сматрају иконом. Маја уз благослов епископа осечкопољског и барањског г. Лукијана свој духовни мир проналази сликајући свеце и стварајући иконе. 

 

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 115
15.4.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1730  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1229 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1296 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1400 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1421 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1442 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links