Имамо чиме да се поносимо - www.zlocininadsrbima.com

29. мај 2015.


Имамо чиме да се поносимо


У оквиру предпрограма 18. дана културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема у Борову и Негославцима 15. и 19. маја одржане су смотре рецитатора и литерарног стваралаштва на којима су наступили ученици основних и средњих школа са простора по којима је смотра и добила име.

У Борову је наступило 46 учесника од којих је 32 било из средњег, а 14 из старијег узраста. У категорији основних школа у средњем узрасту прва два места освојиле су Сања Марковић из просвјетиног пододбора Јагодњак и Катарина Радуловић из ОШ Даљ, а у категорији старијег узраста односно средњих школа најбољи су били Страхиња Падежанин из просвјетиног пододбора Вуковар и Јелена Козорић из поодбора Јагодњак.

- По ономе што смо чули и видели показало се да је смотра била успешна, а посебно задовољство доноси чињеница да је и ове године било доста учесника иако је, како кажу и ментори ових ученика, у школама све мањи број ђака. Број учесника је на нивоу претходне две године па то за нас ипак делује охрабрујуће. По квалитету рецитација издваја се неколико школа као што су вуковарска Гимназија или Основна школа у Даљу, а ове године им се придружила и Основна школа из Јагодњака, кратко је прокоментарисао председник просвјетине Регионалне координације Тихомир Секеруш из Бијелог Брда.

 

 

 

ЛИТЕРАРНИ ШАМПИОНИ

На смотри литерарног стваралаштва у Негославцима наступио је 31 ученик, нешто мање него прошле године када их је било 37, али то нимало није утицало на квалитет самог такмичења. У категорији основношколаца прво место заузео је Вељко Јовановић, ученик седмог разреда Основне школе Трпиња, а друго место поделиле су Милица Прица, ученица осмог разреда Основне школе Бијело Брдо и Сара Атлагић из пододбора СКД Просвјета у Борову.

У средњошколској конкуренцији прво место поделили су Давид Ољача, ученик четвртог разреда Техничке школе Никола Тесла и Александар Барток, ученик другог разреда Средње школе Даљ. Другопласирани су Зоран Машић, ученик другог разреда Економске школе Вуковар и Јована Радошевић, ученица првог разреда Средње струковне школе Вуковар.

Најуспешнијим литерарцима додељене су вредне књиге и дипломе, а председница жирија професорка Сретенка Чаовић је похвалила овогодишњи избор тема на које су ученици писали и изразила задовољство великим бројем дечака који су показали своје литерарно умеће.

Најбољи рецитатори и литерарци наступиће и на централној манифестацији која ће бити одржана у септембру.

- Као и претходне године планирамо да централну манифестацију која ће трајати недељу дана одржимо у септембру. Планирани су сусрети песника, фолклор, представа нашег драмског ансамбла Бранко Радичевић из Пачетина, ликовна ко-лонија и коначно свечано затварање. На седници Координације која ће бити одржана 15. јуна биће договорени сви детаљи око датума, термина и домаћина, рекао је Секеруш.

За Србе у источној Славонији, Барањи и западном Срему Дани културе су веома значајна манифестација на којој прилику да прикажу свој рад имају бројна културна друштва и појединци са овог простора. Улазак у пунолетство доказ је да ће она трајати и доприносити очувању српског идентитета.

 

 

Славко Бубало
Извор бр.118
27.5.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1546  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1342 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1367 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1373 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1377 прегледа и 10 гласова.

Провокација усташким симболима
Објављено: 26. novembar 2015.     Има 1378 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links