Извештај са промоције књиге "Трагови у трајању" у Вуковару 2014 - www.zlocininadsrbima.com

17. октобар 2014.


Извештај са промоције књиге "Трагови у трајању" у Вуковару 2014


У просторијама куће вуковарског нобеловца Лавослава Ружичке представљена је књига "Трагови у трајању" аутора Боривоја Чалића, а у издању Већа српске националне мањине града Вуковара и Српског културног друштва "Просвјета" из Загреба. 
Књига "Трагови у трајању" је резултат дугогодишњег рада Боривоја Чалића који се посветио истраживању прошлости Вуковара и значају који су за овај град дали Срби. Ово је књига о просветитељу и књижевнику Захарији Орфелину, оснивачу Матице српске Јосифу Миловуку, државнику Јовану Гавриловићу, научнику Милутину Миланковићу, чувеним породицама Михаиловић и Пауновић као и многим другим Србима који су на различитим пољима оставили изузетан траг не само у овом крају, у свом народу, него и у целом свету.
 
 
 
НЕИЗБРИСИВ ТРАГ ВУКОВАРСКИХ СРБА
 
Свечани програм отворило је Вуковарско српско певачко друштво Јавор које је извело две нумере под диригентском палицом хоровође Александре Кртинић, а након Јавора неколико одломака из књиге "Трагови у трајању" прочитали су рецитатори вуковарске Гимназије које је припремила професорка српског језика Љиљана Бајац. 
Потом су о књизи говорили, у име издавача, председник СКД "Просвјета" Чедомир Вишњић, директор КНЦ "Милутин Миланковић" из Даља Ђорђе Нешић и аутор Боривој Чалић. 
- Обично, док се ми дружимо на различитим местима, Боро Чалић ради. Он је један од оних неколико људи по којима ми и постојимо у српској култури. Дакле, уопште Срби у Хрватској, а поготово Срби из овог дела Хрватске. Његове заслуге су велике, он је човек који то физички има, он је човек који је то физички прочитао, он је човек који је то физички прегледао, он је један од великих познавалаца српског 18. века. Укратко, његове су заслуге велике, рекао је Вишњић говорећи о свом дугогодишњем пријатељу и сараднику. 
Говорећи о књизи Ђорђе Нешић је истакао да је ова књига једно капитално дело каквих Срби на овим просторима имају јако мало. 
- Ово је једна од књига које су нам неопходно потребне. То је једна сјајна књига у том смислу што представља поглед тристо година уназад, а у тих тристо година видели смо колико се значајних личности истакло на пољу српске културе. У том смислу ова књига спада у капитална дела каквих имамо мало и какве нам недостају и у другим областима, дакле не само у области културе, напоменуо је Нешић.
 
 
 
ГРАЂА ПРИКУПЉАНА ГОДИНАМА
 
Текстови о знаменитим Србима Вуковара и околине настајали су годинама. Чалић је многобројне записе о овим значајним људима објављивао у многим часописима, зборницима и публикацијама. 
- Сам акт писања књиге трајао је око три месеца, али грађа је прикупљана преко 30 година. Дакле, није ова књига настала сад непосредно, односно нису рађена нова истраживања за њу и није прикупљан нов материјал. Напросто током дугог времена и занимања за ову тему прикупљао сам материјал који се негде слагао у фасциклима и фајловима и у једном тренутку се показао интерес за објављивање књиге што је дошло као добар потицај, истакао је Чалић.
 
У целу причу око издавања књиге активно се укључило Веће српске националне мањине града Вуковара које је изразило велику жељу да књига угледа светло дана.
- Покушали смо у два наврата да издамо књигу, међутим дошло је до проблема финансијске природе и чекали смо погодан тренутак да се све карте сложе. На крају, на моје велико изненађење, људи добре воље који су помогли да се ова књига изда било је доста. Морам да се захвалим и аутору који је одбио да за сав свој труд и рад прими било какав хонорар, напоменуо је председник ВСНМ града Вуковара Ђорђе Мацут. 
Ово је друга објављена књига Боривоја Чалића након књиге Орфелин из 1996. године. Он је такође приредио и фототипско издање Споменице Српске православне цркве у Вуковару Јована Козобарића, Књигу о Захарију Орфелину Лазе Чурчића и књигу изабраних дела Захарије Орфелина.
Велик број гостију и званичника на промоцији ове књиге само је потврда да је њено издање један од великих културних догађаја ове године када су у питању Срби у Вуковару, али и у целој Хрватској. 
 
 
Срђан Секулић
Извор бр. 102.
14.10.2014.
 
Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1640  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1402 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links