Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића - www.zlocininadsrbima.com

10. децембар 2015.


Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића


Вуковарски пододбор Српског културног друштва Просвјета организовао је вече поезије и промоцију најновије збирке песама Ђорђа Нешића. Ова збирка понела је наслов „Боље је бити у мањини“ у којој се поред истоимене песме налази још стотинак нових, али и изабраних песама.

            Збирка „Боље је бити у мањини“ изашла је крајем јуна у издању СКД Просвјета и Српске књижевне задруге.

- Наслов збирке је по истоименој песми, а одабрао сам га због позиције у којој сам, али и због става који стоји иза те тврдње јер ипак је увек боље бити у мањини без обзира на све неповољности тога положаја. Сама песма је аутоиронијска на тзв. добар положај мањине где други стих каже „Боље је бити у мањини уз нужну дозу мазохизма“. Конкретан повод за настанак те песме је положај Срба у Хрватској, али пошто песма настоји да буде универзална онда говори и о положају онога који је у мањини уопште, те се рефлектује на Библију, односно на Талмуд где пише да је „боље бити међу прогоњенима него прогонитељима“, нагласио је аутор ове збирке Ђорђе Нешић.

 

 

ПРОМОЦИЈА У КУЋИ НОБЕЛОВЦА

            О Нешићу као песнику, његовом стваралаштву и бројним наградама говорио је његов дугогодишњи пријатељ и сарадник Боривој Чалић из Вуковара који је уједно и водио ово вуковарско вече поезије одржано у кући нобеловца Лавослава Ружичке.

- Ја мислим да сви ми носимо једно осећање среће и задовољства што је Ђорђе ове године добио награду „Жичка хрисовуља“. Иначе, његово стваралаштво од његове прве књиге 1985. године па ево све до данас, уоквирено је двема лепим и значајним наградама. За своју прву књигу „Црв сумње у јабуци раздора“ он је добио „Бранкову награду“. То је награда која се додељује младим песницима за прву објављену књигу поезије, а његова поезија у то време је пре-позната као једно значајно остварење, до ове „Жичке хрисовуље“ која је највеће песничко признање у српској књижевности и може се заправо рећи да је његовим избором и примањем те награде, Ђорђе ушао у ред бесмртника српске поезије, јер само се треба подсетити да су добитници ове награде Добрица Ерић, Стеван Раичковић, Љуба Симовић, Бећковић, Новица Тадић, Милосав Тешић па да се онда види да је то заиста једно друштво које чини сам врх српске поезије, истакао је Чалић.

 

 

НЕШИЋ УВЕК РАДО ВИЂЕН У ВУКОВАРУ

Ово је друга промоција Нешићеве збирке песама након оне београдске у просторијама Српске књижевне задруге. Песништво Ђорђа Нешића увек је интересантно за вуковарску публику. - Ми Нешића у Вуковару са новим песмама чекамо већ дуже време, а управо је излазак ове његове најновије збирке песама најбољи тренутак да га овде угостимо. Имали смо част и прилику да чујемо неке његове најновије песме, али и да се подсетимо оних старих које су увек радо слушане. Вуковар је и вечерас Нешића примио као свога и без сумње било је ово вече за незаборав, рекао је председник вуковарског пододбора СКД „Просвјета“ Миленко Живковић.

            Песничко вече увеличано је и наступом младе пијанисткиње Миње Ждињак која је са две композиције отворила и затворила промоцију и Славка Бубала који је за ову прилику уз гитару отпевао и једну од Нешићевих песама.

            Промоција је отворена минутом ћутања чиме је одана почаст недавно преминулом вуковарском лекару Слободану Мацуту, који је, између осталог, био и дугогодишњи члан Просвјетиног пододбора у овом граду.

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 131.
9.12.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1403  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1403 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links