Ко се не придржава правилника вртића у Вуковару - www.zlocininadsrbima.com

15. октобар 2015.


Ко се не придржава правилника вртића у Вуковару


Нова педагошка 2015. година у Хрватској је за полазнике дечијих вртића започела 1. септембра. Родитељи који су желели да њихова деца програм предшколског васпитања и образовања похађају на српском језику и писму у Вуковару децу су уписали у Дечији вртић „Вуковар 2“. Према одлуци Града пуна економаска цена похађања дечијег вртића је 1450 кн, а субвенционисана 490 кн, где су критеријуми везани за упис детета и остваривања права на нижу цену дефинисану „Правилником о упису деце и остваривању права и обавеза корисника услуга програма предшколских установа града Вуковара“. Према овом градском акту право на нижу односно субвенционисану цену одређено је у члану 7, цитирамо: „Родитељи деце која немају пребивалиште на подручју града Вуковара плаћају пуну економску цену“.

    Потребне документе родитељи су уредно предали и потписали уговор о упису детета, међутим прве недеље нове педагошке године телефонским путем васпитачице су одређеном броју родитеља јавиле да је град Вуковар одбио упис детета у вртић. Позиви односно усмена обавештења упућена су родитељима који су децу на програм предшколског образовања и васпитања на српском језику и писму уписали по субвенционисаној цени, а да при томе један од родитеља у својој личној карти нема вуковарску адресу. 

            Родитељи и деца који су на овај начин, у тренутку када је нова школска година већ започела, обавештени о ускраћивању њихових права, сматрају се оштећенима. Одлука градске управе направила је праву пометњу и родитељима задала велике проблеме. Посебну тежину даје податак да је реч о малишанима који су овај вртић похађали и претходних година те је сада услед њиховог предшколског образовања донета одлука због које већина остаје ускраћена за одрастање у вртићком колективу.

 

 

ПРИГОВОРИ И ДАЉЕ БЕЗ ОДГОВОРА

Писмене приговоре поједини родитељи упутили су Граду, али и данас још увек нису добили образложење донешене одлуке о ускраћивању њихових права. Пуну економску цену многи родитељи нису у могућности да плаћају, а дете које живи у Вуковару остаје без, како струка истиче, значајног процеса предшколског васпитања, образовања и социјализације. Родитељи сматрају да се на овај начин крши и Конвенција о правима детата Уједињених нација, односно одредбе које се односе на право детета на образовање. Ова одлука по мишљену родитеља крши важећи правилник и у себи крије мноштво конотација, а чини се и политичких потеза.

- Иако смо до сад поднели неколико писаних приговора и захтева, како градској управи тако и вртићу, још увек нисмо добили никакав одговор, нити је одржан састанак родитеља, Управног већа и представника Града којег смо тражили како писаним путем тако и на родитељском састанку, а наше дете иако није уписано у вртић, нико не спречава да долази тамо. Очигледно је да су и у градској управи и у вртићу свесни да су њихови усмени захтеви правно неутемељени па нас још увек држе у нејасној позицији све до момента док се правилник не промени. Такође, поставља се питање зашто ће се правилник мењати ако тврде да је важећи јасан и недвосмислен,  пита се  један од родитеља, Срђан Секулић.

            Како је градоначелник Иван Пенава цео случај препустио прочелници Управног одељења за друштвене делатности, Ани Живановић, питали смо је зашто је право на субенционисану цену ускраћено родитељима чија деца живе у Вуковару што је према важећем правилнику и услов за остваривање овог права?!

- Управно веће дечијег вртића одређује документацију којом се утврђују једнаки услови за остваривање права. Све евентуалне манипулације око уписа детета у вртић по субвенционисаној цени везани су искључиво за другог родитеља који нема пребивалиште у Вуковару већ само боравиште и тиме се покушава заобићи правилник, који нити једном речју не спомиње боравиште већ искључиво пребивалиште. Вртићка деца остварују права преко својих родитеља, темељом породичног закона, а тако и права на субвенционисану цену која је искључиво право грађана Вуковара. То је бенефиција којом град помаже својим грађанима који живе на подручју града Вуковара, који овде остварују приходе, плаћају ПДВ и порезе и тиме утичу и на развој самог града, рекла је Живановић.

 

 

ПРИПРЕМАЈУ НОВИ ПРАВИЛНИК

Без обзира што родитељи заиста живе у граду и за то чак имају и пријављено боравиште прочелница је одлучна и постојећи правилник који им даје право на субвенционисану цену,  тумачи на свој начин.

- Не бих улазила у тумачење правилника, правилник јасно и недвосмислено каже да право на упис у вртић по субвенционисаној цени имају деца са пребивалиштем на подручју града Вуковара и њихови родитељи који такође имају пребивалиште на подручју града, а документацију одређује Управно веће вртића и ми се по томе заправо водимо, тврди Ана Живановић.

            Разговор са прочелницом довео нас је до сазнања да је у припреми нови Правилник. Зашто је у припреми нови ако се тврди да постојећи недвосмислено ускраћује право родитељима на повлашћену цену и због чега и месец дана након одлуке град родитељима не жели да уручи писмену одлуку и образложење исте, да ли уопште за све ово постоји правна основа, много је питања на које смо покушали добити одговор. Правно тумачење о овом случају не постоји или се скрива те како је реч о вртићу где се настава проводи на српском језику и писму цео случај добија националну и политичку конотацију. Политички представници српске заједнице у овом граду покушали су разговором са градоначел-ником и прочелницом да пронађу решење постојећег проблема, али безуспешно.

- Чињеница је да у нашем вртићу већ дуже време имамо проблема са мањим бројем деце и град доводи у питање финансијску одрживост према постојећим критеријумима који нису добри, али то је сада друга тема. У том контексту сам и разговарао са заменицом градоначелника Маријом Будимир и прочелницом Аном Живановић и рекао да није добро да то има националну конотацију и да град јесте обавезан да плаћа трошкове тога вртића. Боље је пронаћи основе које већ имамо, број деце који је неспоран него измишљати начине финансирања из градског буџета. Јасно је да се показује неразумевање што се може повезати са разним стварима и тешко је бити по том питању недвосмислен, објашњава заменик градоначелника Вуковара, Срђан Милаковић.

            Милаковић потврђује да је нови Правилник у припреми, али да то ништа не мења по питању родитеља који су децу уписали према важећем градском правном акту.

- У току педагошке или школске године прописи се не би требали мењати односно уколико су промењени не би се требали примењивати посебно, нарочито ако су неповољнији од услова који су били у тренутку уписа односно остваривања неког права. То је важеће правило код остваривања било којег права. Ја сам тражио од прочелнице да дају упутства барем директору вртића, јер тешко је свалити, као што се сад покушава, сав терет на директора и Управно веће. Прочелница је заузела такав став и он је сасвим сигурно супротан правилнику и поред тога што сам тражио да се упуте писмена упутства то није урађено јер очигледно су свесни да то није у складу са садашњим правилником, јер ово више није правно питање него је постало политичко питање. Правници у градској управи не мешају се у разрешење тог питања, јер су сасвим сигурно дали тумачење какво могу, и да се правилник не може тумачити на начин који чини прочелница и заменица градоначелника. Родитељима се и даље не жели дати никав акт о ускраћивању права на упис по повлашћеној цени, истиче Милаковић.

 

 

БЕЗ ПИСМЕНОГ ОБРАЗЛОЖЕЊА

Дечији вртић „Вуковар 2“ нашао се тако у незавидној ситуацији. Са једне стране родитељи и деца, са друге оснивач, а у средини Управно веће и директорка вртића. Град вуковар који је оснивач вртића именује Управно веће вртића које именује директорку, што нас доводи до питања колика је у ствари моћ ове установе да било шта уради и заштити права малишана. Пријашњих година за упис деце у ову педагошку установу били су поред домовнице детета потребна и копија личне карте једног родитеља, а ове године Управно веће захтева потврде пребивалишта оба родитеља које издаје МУП Вуковар.

- Град Вуковар значајним средствима суфинасира програме предшколског образовања и васпитања деце, у већини државних вртића локална управа је финансијер тих вртића па је и вртић „Вуковр 2“ тражио документацију оба родитеља. Управно веће је орган који планира политику уписа, проводи упис деце и доноси крајње одлуке. Оно је након уписа обавештено о ситуацији неколико родитеља који су поднели захтеве и одлучено је да се са родитељима разговара и објасни им коју је документацију потебно донети. Било би крајње пристрасно са наше стране да то нисмо урадили и остали при потраживању документације само једног родитеља. Већина градова, не сви, такође траже исте документе при упису деце у вртић, односно оба родитеља и сву додатну докментацију на темељу које родитељи траже бенифиције у финансирању програма као што су деца самохраних родитеља, лошег социјалног статуса итд, објашњава директорка Дечијег вртића „Вуковар 2“, Јармилка Бељичка-Карлаш.

            Директорка вртића потврђује да о спорном случају не постоји писмено образложење те да Град од вртића захтева да се придржава постојећег правилника. Са друге стране, родитељи тврде да се правилник недвосмислено односи на децу, односно на пребивалиште детета, а не једног или оба родитеља. Уговори о упису деце по субвенционисаној цени су потписани, али исте вртић није запримио, а одлуку зашто им се то право ускраћује, иако су је у неколико наврата захтевали, још увек нису писмено добили.

            У међувремену родитељи су затражили и састанак са Управним већем вртића, али одговор да ли ће он бити одржан нису добили. Како сазнајемо, од директорке вртића, планира се одржавање састанка, али тек након консултација Управног већа и представника Града где би, претпостављамо, требали добити нова упутства везана за ову апсурдну ситуацију.

 

 

Јадранка Ј. Иван
Извор бр. 127.
14.10.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1482  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1230 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1296 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1400 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1422 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1442 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links