Људе обрадује помисао да неко мисли на њих - www.zlocininadsrbima.com

23. март 2015.


Људе обрадује помисао да неко мисли на њих


Већ трећу годину уочи Васкрса неколико младих средњошколаца и студената окупљених у неформално удружење прикупља хуманитарну помоћ за угрожене српске породице у Доњем Лапцу. Екипа окупљена око Вуковарчана Николе Карапанџе, Теодора Ркмана, Алексе Парошког и Срђана Ћурчића у акцију прикупљања помоћи кренула је и ове године, а ови момци покушаће да сакупе што већа новчана средства до самог Васкрса односно до 10. априла. Планирано је да се се помоћ у Лику достави одмах након овог највећег хршићанског празника.

- У једној од две породице којима ћемо помоћи живи самохрана мајка са дететом са посебним потребама која свакодневно иде са дететом на терапије у 150 километара удаљени Карловац. При томе је незапослена и прима мизерну новчану накнаду. Њој планирамо да уручимо новац. У другој породици имамо два незапослена родитеља са двоје деце која иду у основну школу. У зависности од висине прикупљених средстава њима планирамо да купимо нешто од стоке или пољопривредне механизације као што смо то радили у претходним акцијама када смо породицама уз основне животне потрепштине достављали и стоку и сточну храну, каже нам Никола Карапанџа (23), студент машинства у Новом Саду.

 

 

ЖЕЛЕ ДА ЖИВЕ ОД СВОГ РАДА

Никола додаје да породице из Доњег Лапца, са којима су били у контакту и којима су до сада помогли, када их питају шта им је потребно, све редом истичу да би им добро дошла стока или нешто од пољопривредне механизације, јер они не желе милостињу већ помоћ да наставе даље и да иксључиво својим радом саме себи омогуће какав-такав вид егзистенције. Помоћ се плански шаље сваке године у Доњи Лапац, јер у овој повратничкој средини заиста има велики број породица које живе у великој неимаштини и на рубу опстанка.

- Све је кренуло када смо Теодор и ја претпрошле године одлучили да пробамо да организујемо акцију прикупљања помоћи за наше сународњаке на подручју Лике, Кордуна и Баније. Недуго након тога смо преко пријатеља из организације „Срби за Србе“ ступили у контакт са свештеником Предрагом Пантелићем из Доњег Лапца који нас је упутио у стање на терену и помогао нам да одаберемо две породице којима бисмо наменили помоћ. После тога смо контактирали мирковачког свештеника Ђорђа Ковачевића који је одмах прихватио да учествује, а успели смо преко пријатеља и породица сакупити пун аутомобил помоћи у виду прехрамбених производа и одвести то у Доњи Лапац и уручити их, прича Никола.

 

 

ДРУГА АКЦИЈА И УСПЕШНИЈА

Са искуством организације из прве акције, прошле године кренуло се пред Васкрс са новим сакупљањем средстава. Помоћ је била намењена за исте породице као и у првој акцији, само што је овог пута она била пуно масовнија и са већим одазивом људи.

- Одвезен је комби са прехрамбеним производима и купљена су два мала стада оваца породицама. Значајан допринос другој акцији дао је Бојан Мајсторовић свештеник из Сотина који је са житељима свога села прикупио значајна средства. У другој акцији нам је свесрдно помогао предузетник Мирко Смиљанић који је одмах уступио возача и комби како бисмо успели испоручити помоћ. По ономе шта смо затекли у Доњем Лапцу закључили смо да је тамо помоћ стварно преко потребна и зато опет, ево већ трећи пут, одлучујемо да усмеримо тамо прикупљена средства. Морам нагласити да су тамошњи становници изузетно захвални. Не могу да кажем да је наша помоћ њима променила животе, али сама помисао да нису сами и да има људи који мисле на њих у овим временима их је јако обрадовала па је чак било ситуација када су потицале сузе како са наше стране тако и са њихове, присећа се Никола Карапанџа прошлогодишњег одласка у Лику.

 

 

АКЦИЈА ТРАЈЕ ДО УСКРСА

Као што смо рекли, акција и ове године траје до Васкрса, а све информације око донација можете добити лично од ових момака, као и код мирковачког свештеника Ђорђа Ковачевића. Такође, на Фејсбуку постоји и страница под именом „Хуманитарна помоћ Вуковар“ где сви заинтересовани могу да се распитају.

- Искрено се надам да су људи стекли поверење у нас и да неће бити проблема око објашњавања хоће ли помоћ стићи на праву адресу. Ове године прикупљамо само новац, јер нас транспорт пуно кошта и јер не можемо бити сигурни да ћемо и овог пута успети да обезбедимо комби. Уосталом, овакав вид помоћи је нашим породицама и најпотребнији. Како би све било транспарентно за сваку донацију издаћемо и признаницу. Наш народ овде на истоку је спреман да помаже сународњацима у другим крајевима, али ипак имам осећај да им није на прави начин приказано у каквој неимаштини живи народ тамо. Тек кад одете доле онда видите колико је заправо тешко тамо живети, али они ипак некако опстају на тим просторима упркос свему, закључује Никола Карапанџа.

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 113
18.3.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1822  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1257 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1280 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1429 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1443 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1490 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links