Парастос у Скеланима код Сребренице биће 16.01.2020 - www.zlocininadsrbima.com

12. јануар 2020.


Парастос у Скеланима код Сребренице биће 16.01.2020


Драга браћо и сестре,

овим путем вас обавјештавамо и позивамо да дођете у село Скелани крај Сребренице 16. јануара 2020. године, гдје ће од 12 сати бити служен парастос за 305 Срба који су убијени током 1992-1993 од муслиманских ратних јединица, под командом Насера Орића.

Током Отаџбинског рата у Босни и Херцеговини 1992-1995 само у Скеланима Орићеви џелати су убијали, палили, пљачкали, силовали, отимали, рушили све што је србско. Иначе, Босанско Подриње спада у најстрадалније регије на подручију бивше Југославије током 1990-их година.

Злочин у Скеланима свакако спада у најтеже злочине који су извршени на ширем подручију Сребренице, гдје је на стотине српских села очишћено и уништено.

У рану зору 16. јануара 1993. преко 2.500 бојовника муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине упада у село Скелани и убија сеоску стражу, а затим наставља свој крвави пир и злочине невиђених размјера. Преко 70 Срба је рањено у овом покољу док их је 30 одведено у муслиманске концентрационе логоре у Сребреници, а тамо им је направљен прави пакао. Само их се половина вратила жива са тешким психо-физичким посљедицама.

У овом страшном злочину нису поштежена ни дјеца. Најмлађе жртве су били браћа Димитријевић: Александар (5) и Радислав (11). Они су покушали са мајком Милицом да побјегну преко моста у Бајнину Башту скупа са својим комшијама, али су их муслимански митраљези покосили на мосту. Много Срба је на том прелазу смртно страдало од муслиманских крвника.

Мирку Секулићу су тог кобног дана муслимански војници убили жену Гордану док су им синови успјели да преживе. Један од најтрагичнијих случајева је свакако случај Цвјетка Ристића из засеока Кушићи, коме су Орићеви џелати побили тог дана цијелу породицу: оца, мајку, брата и сестру.

Позивамо вас у име Борачке Организације Републике Србске - ОО Сребренице, који ово организују да присуствујете овом парастосу јер паљењем свијећа и молитвом код ценралног споменика за наше Скеланске мученике стварамо културу сјећања, да нам се ови злочини не би више понављали.

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани Намјерна Сила 

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Логор Оџак - Логор Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 482  пута
Број гласова: 5Skip Navigation Links