Насер Орић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна

НАСЕР ОРИЋ


Насер Орић (1967.) је био командант јединица муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине на територији Сребренице током босанско-херцеговачког рата почетком деведесетих година 20. стољећа.

У периоду 1992-1995 на подручију шире околине Сребренице је учествовао у масовним покољима Срба и етничком чишћењу србских села у источној Босни, а најпознатији масакри су они на Петровдан 1992. и Божић 1993. у селу Кравица, крај Братунца.

Хашки трибунал је направио преседан 2008. године када га је ослободио кривице за ратне злочине на територији Босне и Херцеговине 1990-их, што је било ругање правди и жртвама.

Данас Насер Орић живи слободно у Сарајеву гдје код муслиманског живља ужива статус националног хероја.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

 

ЖИВОТОПИС

Насер Орић од оца Џемала и мајке Хате је 3. марта 1967. године у селу Поточари покрај Сребренице на истоку Босне и Херцеговине. Има једног брата Неџада.

Током служења обавезног војног рока у периоду 1985-1986 био је припадник специјалних јединица Југославенске Народне Армије за атомску и хемијску одбрану. Напустио је ЈНА са чином десетара.

Женио се два пута, први пут са девојком Захидом која је годину дана млађа од њега и са којом има двоје дјеце: ћерку Шехерезаду и сина Амара. После развода са Захидом, нашао је млађу жену Амру Алајбеговић, коју је оженио.

Током 1988. године је завршио шестомесечни полицијски курс у Земуну и радио у станици милиције Савски Венац у Београду као приправник. Као члан полицијске јединице за специјалне акције, имао је обуку још две године.

Насер Орић је 1990. године пребачен на Косово и Метохију, годину дана, као члан јединица за посебне акције МУП-а Републике Србије, гдје је радио на сузбијању албанских терориста.

По повратку у Београд, приступа Служби Државне Безбедности када постаје телохранитељ (чувар) Слободана Милошевића, тада предсједника СР Србије. Током демонстрација 9. марта 1991. у Београду Насер Орић је учествовао у хапшењу Вука Драшковића (опозиционог лидера). Ноћу је радио на улазу у познату београдску дискотеку у Кнез Михајловој улици.

Разбијањем бивше Југославије почетком деведесетих година 20. вијека и распламсавањем рата у западним дијеловима СФРЈ у љето 1991. Насер Орић одлучује да се врати у Босну, па је тако 5. августа 1991. засновао радни однос у полицијској станици на Илиџи на периферији града Сарајева. Крајем 1991. добија прекоманду у полицијску станицу у Сребреници и 8. априла 1992. је унапређен у шефа полицијске станице у Поточарима.

Након босанско-херцеговачког рата, одлази у Тузлу где се бавио криминалом, уценама, растурањем дроге, пљачкањем богатих грађана. У све то је уплео и своје блиске рођаке.

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

По избијању оружаног сукоба у Босни и Херцеговини Насер Орић је 20. маја 1992. године постављен на функцију команданта штаба Територијалне Одбране у Сребреници, а од 1. јула 1992. и за члана ткз. Ратног председништва Сребренице.

Почетком новембра 1992. је постављен на положај команданта обједињених Оружаних снага подрегиона Сребреница и тиме су у његову надлежност поред територије општине Сребреница додељене и територије општина Братунац, Власеница и Зворник.

Ове оружане снаге су 1. јануара 1994. преименоване у „Штаб VIII оперативне групе Сребреница“.


Насер у Кравици 1993.

Насер Орић је предводио је многобројне нападе на више од 50 србских села 1992-1993 у општинама Братунац и Сребреница. Његове јединице су у источној Босни одговорне за смрт више од 3.800 Срба.

На Петровдан 1992. године Насер Орић са својим јединицама долази у сребреничко село Залазје, када праве покољ над србским цивилима. Том приликом је убијено најмање 69 мештана Срба. Насер Орић је дошао на коњу, носећи зелену (арапску заставу), вичући: "Хватај живе ћетнике! Ни мачке не остављај". Убацивали су Србе у подрум, а затим су им бацали запаљене гуме, тако да су сви живи горели: Гојко Петровић, Драган Ракић, Лука Јеремић, Марко Јеремић и Радован Јеремић... Док су у град Сребреницу одведени Драгомир Вујадиновић, Петко Симић, Бранко Симић, Миладин Тубић, Иван Цвјетиновић, Момчило Ракић, Милисав Илић... Насер Орић је судију Слободана Илића лично заклао.

Наредног мјесеца, тачније 8. августа 1992. Орић предводи хорде злочинаца који су напали сребреничка села Јежештица, Шљиковићи и Залужје. Том приликом су убили 13 мјештана Срба и опљачкали србску имовину.

Средином децембра 1992. године припадници муслиманске ткз. Армије БиХ које предводи Насер Орић настављају своје крваве походе у сребреничким селима. А онда 14. децембра 1992. нападају србска села Бјеловац, Сикирић и Лозничка Ријека. Том приликом је убијено око 180 Срба, а спаљено и уништено најмање 350 кућа, док су им покретну имовину и стоку опљачкали. Свједок овог покоља био је Брано Вучетић, дјечак са 9 година живота који је завршио у муслиманском логору.

На православни Божић 7. јануара 1993. године Насер Орић предводи своје јединице, око 3.000 војника, у великом нападу на србско село Кравица, крај Братунца и при томе је убијено 50 мештана, а међу њима и неколико деце млађе од 12 година. Сеоска стража Кравице је штитила одсупницу да 1.000 мештана пребегне преко Дрине у Србију  и избегне сигурну смрт Орићевих кољача.

У Сребреничком обручу Насер Орић је завео страховладу, па су и муслимански цивили зазирали од њега. Хуманитарна помоћ која је стигала до Сребренице, он је присвајао за себе, па је то посље продавао суграђанима.

Насер Орић је са осталим члановима Штаба 8. операционе групе, почетком јула 1995. године прије него што је Војска Републике Србске ослободила Сребреницу, евакуисан хеликоптером на подручје под контролом муслиманске Армије Босне и Херцеговине.

ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ПОДРИЊУ 1914 - 1941 - 1992

ВЕЛИКИ
РАТ

Важија дивизија * Мачва и Подриње * Битка на Гучеву

Источна Босна * Црна Стијена

ДРУГИ
СВЕТС.
РАТ

 Франц Беме * Анте Павелић * Алојзије СтепинацНДХ

Круно Драгановић * Славко КвартерникПетар Енгер

Црна Легија * Андрија Артуковић * Операција Викинг

Драгиња * Стари Брод * Осово * Џафер Куленовић *

Триптих о голготи

1992
-
1995

Јабука * Фочанска села * Намјерна сила * Харис Силајџић

 Сефер Халиловић * Ејуп Ганић * Глођанско БрдоПодриње

Алија Изетбеговић * Вацлав Дворжак * Гидеон ГрајфБулози

 Мајка * Доња Лијеска * Љубо Млађеновић * Ахмет Сејдић

Поникве * Мурат Шабановић * Сузе анђела * Брежани

Горажде * Насер Орић * Кукавице * Кравица * Бјеловац

Добрина Продановић * Божана Делић * Слобо Стојановић

Јошаница * Загони и Крњићи * Без дистанце * Сребренички

Гораждански злочинци * Цветко Ристић * Елфета Весели

Радојка Филиповић * Хаџо Ефендић * Влаховићи

21. вијек

Породица Абазовић * Драган Ђурић *

 

ОДЛИКОВАЊА

Сефер Халиловић, начелник главног штаба муслиманске војске је 15. априла 1993. године доделио Насеру Орићу посебно одликовање.

Дана 1. марта 1994. највеће војно одликовање муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине - "Златни љиљан".

 

ХАПШЕЊЕ И СУЂЕЊЕ

После потписивања Дејтонског споразума 21.11.1995. године и престанка рата у Босни и Херцеговини Насер Орић је отворио фитнес клуб у Тузли. Оптужен је од Хашког Трибунала 28. марта 2003. за ратне злочине према Србима са две оптужнице за индивидуалну одговорност и 4 за командну одговорност.

Ухапшен је 10. априла 2003. од стране СФОР-а. На суду се појавио 15. априла 2003. и изјаснио се да није крив ни по једној тачки оптужнице.


Осмех лициферског слуге

Оптужен је за нељудско понашање према 11 цивила и убиства 7 Срба за време 1992-1993. у Сребреници. Јединице под његовом командом су оптужене за нападе на 50 србских села и протеривање њихових становника. Суђење је почело 6. октобра 2004. и оптужба је завршила случај 1. јуна 2005. Недјељу дана касније трибунал је повукао 2 оптужнице против њега.

Одбрана је почела 4. јула 2005. и завршила 10. априла 2006. године. Орић је 30. јуна 2006. осуђен на две године затвора и пуштен на слободу, пошто је у притвору већ био провео преко три године. Проглашен је кривим што није предузео одговарајуће кораке да спријечи убиства и окрутно поступање својих потчињених према србским затвореницима у полицијској станици у Сребреници 1992-1993.

Међутим, он није проглашен кривим за њихово некажњавање као ни за кривично дјело безобзирног разарања градова и села, јер је Хашки Трибунал утврдио да он није имао ефективну контролу над својим потчињеним, наоружаним групама или цивилима који су их пратили. Осим тога, за разарања неких од србских села речено је да није јасно да су их починиле муслиманске снаге, обзиром на то да су снаге босанских Срба оперисале са артиљеријом у том подручју.

Претходно је по правилу "98 бис" Орић ослобођен по две тачке оптужнице које су се односиле на пљачку јавне или приватне имовине Срба. Као олакшавајуће околности узете су „извјесна сарадња са Трибуналом“ и „извесно покајање“, као и опште стање на терену у Сребреници; као једина отежавајућа околност наведена је рањивост жртава. Званичници из Србије су пресуду окарактерисали као скандалозно ниску. Одбрана је захтјевала ослобађање, а оптужба казну од 18 година затвора.

Насер Орић је 3. јула 2008. године, посље жалбе, правоснажно ослобођен кривице за злочине над Србима, што је изазвало бурне реакције србске јавности. Судско вијеће је изјавило да, иако је доказано да су почињени бројни злочини над србским становништвом, није доказано да постоји Орићева кривица за њих.


Дочек Насера Орића у Сарајеву 2008.

Након што је ухапшен у октобру 2008. године у Сарјеву од полиције БиХ, Орића је 24. јуна 2009. године Општински суд у Сарајеву осудио на двије године затвора због незаконитог држања оружја и експлозивних направа.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У СРЕБРЕНИЦИ 1992-1995

 ЗЛОДЈЕЛА

Бјеловац * Брежани * Кравица * Скелани * Јежештице

Братунац * Загони и Крњићи * Залазје * Опарци

Бљечава * Гниона * Лозничка Ријека * Сасе

Факовићи * Бољевићи * Машагшићи * Хранча

Рупово Брдо  * Миланова Воденица

ЖРТВЕ

Брано Вучетић * Добрина Продановић * Слобо Стојановић

Цветко Ристић * Мајке Сребренице * Сребреничке жртве

Љубомир Млађеновић

ЗЛИКОВЦИ

 Сефер Халиловић * Насер Орић * Елфета Весели

Харис СилајџићАлија ИзетбеговићЛиста Злочинаца

Мајке Сребренице

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Успех пропаганде * Планирани хаос

Пакао и патња * Исповјести жртава * Вацлав Дворжак

Истинита Сребреница * Крици и опомена * Издани град

Порука Ратка Шкрбића * Лешинарење Сребренице


Оптужбе из Србије

Тужилаштво Републике Србије води истрагу о злочинима над 3.000 Срба у периоду од априла 1992. до јуна 1995. године које су починиле муслиманске снаге под командом Насера Орића.

На швајцарско-француској граници 10. јуна 2015. у Берну по интерполовој потерници из Србије, Орић је ухапшен. Потом депортован у БиХ, гдје је фактички пуштен на слободу.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Саопштење уместо Владе Црне Горе за Дан сећања на жртве Сребренице

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (4), Alexander Dorin: Сребреничка лаж из угла страних војника

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (7), Alexander Dorin: Доказано је – сведоци су лагали на суду

Судити или не судити (2)

Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру

Рат у Босни и Херцеговини: Некажњени злочини

Оцените нам овај чланак:
Tags:
ISTOCNA BOSNA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
OPSTINA SREBRENICA
SREDNJE PODRINJE
DEVEDESETE GODINE
HASKI TRIBUNAL
BRATUNACKA SELA
PETROVDAN 1992
KRAVICA 1993
BRANO VUCETIC
28. DIVIZIJA BRDSKA
SELO POTOCARI
ELFETA VESELI
SLOBODAN ILIC
KRVAVI BOZIC
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ

Skip Navigation Links