Мехо Бајрић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна

МЕХО БАЈРИЋ


Мехо Бајрић (1949.) је муслимански социолог, политчар, обавјештајац, посланик који је био активни учесник у разбијању Југославије и ратова на тлу исте почетком деведесетих година 20. стољећа.

У Службу Државне Безбједности (СДБ) је примљен 1985. године, а радно мјесто му је било у родној Тузли. На тој позицији је остао више од десет година, односно промјенио је три режима.

На почетку оружаних сукоба у Босни и Херцеговини Бајрић је имао значајну улогу у нападу муслиманских паравојних формација на колону возила Југославенске Народе Армије која се у складу са мировним договором извлачила из касарне "Хусинска буна" преко Брчанске Млате гдје се и одиграо тај мучки напад. Он за то недјело никада није кажњен, већ напротив, само су га награђивали.

 

Такође, Бајрић је био дио удруженог злочиначког подухвата пошто су тузланске власти чији је и он био дио специјалним системом застрашивања протјерао србске цивиле из њихових домова, а њихова имовина је конфискована, спаљивана или пак уништавана. Тако је у посљедној деценији 20. вијека број Срба са 25% пао испод три процента.

Поред тога, тузланске ратне вође су спроводили духовни геноцид над Србима, јер је уништено или тешко оштећено близу 100 цркава и храмова у Тузланској епархији СПЦ.

Република Србија је за њим расписала потјерницу преко Интерпола због основане сумње да је учествовао у планирању и организацији злочина познат као Туланска колона 15. маја 1992. али је касније његово име уклоњено са те листе.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота * Ледићи

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице * Мостар

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе * Бравнице

 Бјеловац * Босански Брод * Чардак * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * ТузлаДобровљачка * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес * Иваница

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић * Ахмет Сејдић

Мушан Топаловић * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић * Ејуп Ганић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић * ХВО

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић * Мате Бобан

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић * Драган Викић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке * Миралем Мацић

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига * Перо Вицентић

Русимир Хаџихусеиновић * Шеве * Мехо Бајрић * Селим Бешлагић

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак * Мостар * Оручевић

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини * Амир Кубура

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела * Зоил * Челебићи

Бихаћ * Виктор Бубањ * Хотел Бристол * Борсалино * Храсица * Брчко

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај * Мостар * Лукавац

Завидовићи * Сребреник * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак * Раде Рогић

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга ДрашкоРистовићи

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Слободан Стојановић

Силовања * Кнежевићи * Видово Село *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Битка за Возућу * Јелена '93

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Крици и опомена * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Одбрана Херцеговине

1335 дана * Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубомир Млађеновић

Знаш мене * Јаук * Побиј, покрсти и протерај * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покољаРатни Хирург

 Душан Шеховац * Чапљина град злочинац

 

ЖИВОТОПИС

Мехо Бајрић је рођен 13. јула 1949. године у Тузли. Био је то градић у сјеверо-источним дијеловима СР Босне и Херцеговине која је била саставни дио Брозове Југославије, који је имао индустријски погон соли.

У родном мјесту је завршио основну школу, а касније дипломирао у Школи ученика у привреди 1968. године. У Сарајево одлази како би уписао Факултет политичких наука. Тамо је дипломирао 1982. године на одсјеку за Социологију. На истој образовној институцији је одбранио свој магистарски рад "Босна и Херцеговина у савременом свијету" 1996. године.

Од 1997. до 2000. имао је мјесто посланика у Градском вијећу Тузле. Двије године касније бива заступник у Скупштини Тузланског кантона.

Данас је пензионер и живи слободно у Тузли.

 

УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

Почетком јануара 1990. године у Југославији је уведен вишепартијски систем након 45 година комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем демократизације друштва и побољшања социјално-економских услова грађана. Међутим, сепаратистичке снаге су у западним дијеловима тадашње земље то искористили за остваривање својих амбиција разбијања југославенске федерације.

У Босни и Херцеговини су одржани парламентарни и локални избори 18. новембра гдје су побједиле странке са националним предзнаком. Главне полуге власти су преузели Странка Демократске Акције, Хрватска Демократска Заједница и СДС. Циљ муслиманских и хрватских сепаратиста је од почетка био одвајање БиХ од СФРЈ, с тим да им нису каснији планови се подударали. Хрвати су жељели припајање Хрватској и обнову НДХ, док су муслимани уређење државе по Исламској декларацији Алије Изетбеговића.

Тузла је била једини град у БиХ гдје коалиција СДА-ХДЗ-СДС нису формирали власт, већ су то учиниле муслиманске снаге лијеве оријентације односно неосоцијалисти, освојивши 68% мандата.

Ситуација у земљи током 1991. године се из дана у дан погоршавала, политичку кризу је потпиривала економска стагнација, па су све више на јавној сцени доминирали ликови сумњивих моралних вриједности. Створена је друтшвена клима у којој је било важно да се БиХ осамостали и крене својим путем.

Већ у прољеће 1992. године муслимански властодржци су имали велики број наоружаних одреда који су чинили паравојне формације "Патриотска Лига" и "Зелене Беретке", у свим мјестима гдје су муслимани имали релативну или апсолутну већину. Они су сијали страх и застрашивали грађане србске националности.

Како је Босна и Херцеговина добила 6. априла изнуђено признање ткз. Међународне заједнице, то су муслимански екстремисти доживили као своју побједу и видјели шансу да могу нападати ЈНА односно њене касарне и официре. У Сарајеву је већ 3. маја нападнута једном колона ЈНА која се извлачила према Лукавици...

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг * Нежидер * Ашах на Дунаву

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер * Џумаја * Фердинандово

Пловдив * Сливен * Варна * Добрич * Перник * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац * Крушћица * Раб

Јастребарско * Тења * Керестинац * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште * Сисак * Шарвар

Црвени крст * Ботн * Корген * Аушвиц * Нађкањижа

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос * Зоил * Стролит

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Рибарска колиба * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник * Доб при Мирни

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ * Горажде * Копар

Храсница * Зеница * Ракитије * Јајце *

Мехо Бајрић је тада у Тузли био први човјек безбјдности (постављен је за секретара СДБ још 1985.) и члан ткз. Кризног штаба у коме је направљен план агресије на ЈНА, сходно директиви из Сарајева. Постигнут је некакав договор између градских и полицијских руководилаца са командом XVII корупса, односно пуковником Милом Дубајићем који је уједно био заповједник касарне "Хусинска буна".

Бајрић је знао шта се спрема и био је одлично упознат са свим детаљима те акције. Око 3.000 наоружаних лица је сачекало колону ЈНА на раскрсници Брчанска Малта 15. маја у касним поподневним часовима и на одрђени знак су почели да пуцају у југославенске војнике и официре који нису имали намјеру да провоцирају сукобе, јер је постигнут договор о мирном извлачењу технике и људства.

Оно што је било крајње бизарно у овом злочину јесте дирентан пренос на локалној ТВ станици уз подругљиве коментаре и вулгарна вријеђања на рачун Срба.

Резултат те "побједе" био је 212 убијених и несталих војника, док је око 140 заробљено и одведено у логор, одакле се мало ко вратио жив. Преживјели су имали тешке психо-физичке посљедице.

Наредних година Бајрић је наставио да спроводи политику етничког чишћења, односно специјалним системама застрашивања: анонимни телефонски позиви, минирање кућа и локала, физички напади, крађе, силовања, палеж имовине, откази на послу, тихе ликвидације... довео до масовног одлива србског живља из тузланског краја, када је хиљаде Срба напустило своје домове и отишло у избјеглиштво. 

 

НАКОН РАТА

Пошто је потписан Дејтонски мировни уговор 21. новембра 1995. године окончани су сви оружани сукоби у Босни и Херцеговини. Тако је БиХ подијељена на Федерацију и Србску Републику. 

Република Србија је за Бајрићем подигла оптужницу у предмету Тузланска колона 2011. године и документе просљедила ИНТЕРПОЛ-у. Међутим, они су се оглушили о ове захтјеве и Бајрића није нико дирао. Најпосље је 2020. године тај захтјев за испоруку повучен из непознатих разлога.

Иначе, 15. мај је проглашен за Дан ослобођења односно Дан града Тузле.

Написао је књигу "Тузла и регија у одбрани БиХ 1992-1995" коју је објавио 2018. године. РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар * Игор Бавчар

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат * Прогон Срба

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Ратко Каталина * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар * Книн

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Масленица * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп * Славонска Пожега

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец * Лора

Марино Село * Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко * Кијани

Иван Кораде * Иван Векић * Мирко НорацМиљенко Филиповић

Ђуро БродарацДобросав Парага * Јесење Кише

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * БрезаБравнице

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Алија Изетбеговић * Озрен

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде * Ејуп Ганић

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина * Јама Казани

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор БубањСмолућа

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће ОдбранеЦацо * Фоча

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Љубо Млађеновић

Насер Орић * Глођанско Брдо * Бугојно * Купрес * Сердари * Сефер Х.

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај * Клечка

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон * Иван Булатовић

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко * Кафић Панда

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац * Ликовац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године

Зијемљe - Илиндан 1941. године

Јадовно, суноврат европске цивилизације

Прича о Илији Шакоти из Пребиловаца

Шта је следеће у Новом Пазару

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (5), Alexander Dorin: Манипулација бројем страдалих у СребренициОцените нам овај чланак:
Tags:
GRAD TUZLA
SEVERNA BOSNA
NAPAD KOLONA
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
DEVEDESETE GODINE
PATRIOTSKA LIGA
17. KORPUS
OSNIVANJE LOGORA
UBIJANJE CIVILA
SIGURNOST BEZBEDNOST
SELIM BESLAGIC
MILE DUBAJIC
MUCENJE ZAROBLJENIKA
MAJ 1992

Skip Navigation Links