Мехо Бајрић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна

МЕХО БАЈРИЋ


Мехо Бајрић (1949.) је муслимански социолог, политчар, обавјештајац, посланик који је био активни учесник у разбијању Југославије и ратова на тлу исте почетком деведесетих година 20. стољећа.

У Службу Државне Безбједности (СДБ) је примљен 1985. године, а радно мјесто му је било у родној Тузли. На тој позицији је остао више од десет година, односно промјенио је три режима.

На почетку оружаних сукоба у Босни и Херцеговини Бајрић је имао значајну улогу у нападу муслиманских паравојних формација на колону возила Југославенске Народе Армије која се у складу са мировним договором извлачила из касарне "Хусинска буна" преко Брчанске Млате гдје се и одиграо тај мучки напад. Он за то недјело никада није кажњен, већ напротив, само су га награђивали.

 

Такође, Бајрић је био дио удруженог злочиначког подухвата пошто су тузланске власти чији је и он био дио специјалним системом застрашивања протјерао србске цивиле из њихових домова, а њихова имовина је конфискована, спаљивана или пак уништавана. Тако је у посљедној деценији 20. вијека број Срба са 25% пао испод три процента.

Поред тога, тузланске ратне вође су спроводили духовни геноцид над Србима, јер је уништено или тешко оштећено близу 100 цркава и храмова у Тузланској епархији СПЦ.

Република Србија је за њим расписала потјерницу преко Интерпола због основане сумње да је учествовао у планирању и организацији злочина познат као Туланска колона 15. маја 1992. али је касније његово име уклоњено са те листе.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

ЖИВОТОПИС

Мехо Бајрић је рођен 13. јула 1949. године у Тузли. Био је то градић у сјеверо-источним дијеловима СР Босне и Херцеговине која је била саставни дио Брозове Југославије, који је имао индустријски погон соли.

У родном мјесту је завршио основну школу, а касније дипломирао у Школи ученика у привреди 1968. године. У Сарајево одлази како би уписао Факултет политичких наука. Тамо је дипломирао 1982. године на одсјеку за Социологију. На истој образовној институцији је одбранио свој магистарски рад "Босна и Херцеговина у савременом свијету" 1996. године.

Од 1997. до 2000. имао је мјесто посланика у Градском вијећу Тузле. Двије године касније бива заступник у Скупштини Тузланског кантона.

Данас је пензионер и живи слободно у Тузли.

 

УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

Почетком јануара 1990. године у Југославији је уведен вишепартијски систем након 45 година комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем демократизације друштва и побољшања социјално-економских услова грађана. Међутим, сепаратистичке снаге су у западним дијеловима тадашње земље то искористили за остваривање својих амбиција разбијања југославенске федерације.

У Босни и Херцеговини су одржани парламентарни и локални избори 18. новембра гдје су побједиле странке са националним предзнаком. Главне полуге власти су преузели Странка Демократске Акције, Хрватска Демократска Заједница и СДС. Циљ муслиманских и хрватских сепаратиста је од почетка био одвајање БиХ од СФРЈ, с тим да им нису каснији планови се подударали. Хрвати су жељели припајање Хрватској и обнову НДХ, док су муслимани уређење државе по Исламској декларацији Алије Изетбеговића.

Тузла је била једини град у БиХ гдје коалиција СДА-ХДЗ-СДС нису формирали власт, већ су то учиниле муслиманске снаге лијеве оријентације односно неосоцијалисти, освојивши 68% мандата.

Ситуација у земљи током 1991. године се из дана у дан погоршавала, политичку кризу је потпиривала економска стагнација, па су све више на јавној сцени доминирали ликови сумњивих моралних вриједности. Створена је друтшвена клима у којој је било важно да се БиХ осамостали и крене својим путем.

Већ у прољеће 1992. године муслимански властодржци су имали велики број наоружаних одреда који су чинили паравојне формације "Патриотска Лига" и "Зелене Беретке", у свим мјестима гдје су муслимани имали релативну или апсолутну већину. Они су сијали страх и застрашивали грађане србске националности.

Како је Босна и Херцеговина добила 6. априла изнуђено признање ткз. Међународне заједнице, то су муслимански екстремисти доживили као своју побједу и видјели шансу да могу нападати ЈНА односно њене касарне и официре. У Сарајеву је већ 3. маја нападнута једном колона ЈНА која се извлачила према Лукавици...

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

Мехо Бајрић је тада у Тузли био први човјек безбјдности (постављен је за секретара СДБ још 1985.) и члан ткз. Кризног штаба у коме је направљен план агресије на ЈНА, сходно директиви из Сарајева. Постигнут је некакав договор између градских и полицијских руководилаца са командом XVII корупса, односно пуковником Милом Дубајићем који је уједно био заповједник касарне "Хусинска буна".

Бајрић је знао шта се спрема и био је одлично упознат са свим детаљима те акције. Око 3.000 наоружаних лица је сачекало колону ЈНА на раскрсници Брчанска Малта 15. маја у касним поподневним часовима и на одрђени знак су почели да пуцају у југославенске војнике и официре који нису имали намјеру да провоцирају сукобе, јер је постигнут договор о мирном извлачењу технике и људства.

Оно што је било крајње бизарно у овом злочину јесте дирентан пренос на локалној ТВ станици уз подругљиве коментаре и вулгарна вријеђања на рачун Срба.

Резултат те "побједе" био је 212 убијених и несталих војника, док је око 140 заробљено и одведено у логор, одакле се мало ко вратио жив. Преживјели су имали тешке психо-физичке посљедице.

Наредних година Бајрић је наставио да спроводи политику етничког чишћења, односно специјалним системама застрашивања: анонимни телефонски позиви, минирање кућа и локала, физички напади, крађе, силовања, палеж имовине, откази на послу, тихе ликвидације... довео до масовног одлива србског живља из тузланског краја, када је хиљаде Срба напустило своје домове и отишло у избјеглиштво. 

 

НАКОН РАТА

Пошто је потписан Дејтонски мировни уговор 21. новембра 1995. године окончани су сви оружани сукоби у Босни и Херцеговини. Тако је БиХ подијељена на Федерацију и Србску Републику. 

Република Србија је за Бајрићем подигла оптужницу у предмету Тузланска колона 2011. године и документе просљедила ИНТЕРПОЛ-у. Међутим, они су се оглушили о ове захтјеве и Бајрића није нико дирао. Најпосље је 2020. године тај захтјев за испоруку повучен из непознатих разлога.

Иначе, 15. мај је проглашен за Дан ослобођења односно Дан града Тузле.

Написао је књигу "Тузла и регија у одбрани БиХ 1992-1995" коју је објавио 2018. године. РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Зијемљe - Илиндан 1941. године

Убиства Срба и масовне гробнице у Љубушком, Међугорју и Стоцу 1941. године

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (5), Alexander Dorin: Манипулација бројем страдалих у Сребреници

Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године

Муслимани у саставу апаратуре Независне Државе Хрватске 1941-1945

Јадовно, суноврат европске цивилизације

Оцените нам овај чланак:
Tags:
GRAD TUZLA
SEVERNA BOSNA
NAPAD KOLONA
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
DEVEDESETE GODINE
PATRIOTSKA LIGA
17. KORPUS
OSNIVANJE LOGORA
UBIJANJE CIVILA
SIGURNOST BEZBEDNOST
SELIM BESLAGIC
MILE DUBAJIC
MUCENJE ZAROBLJENIKA
MAJ 1992

Skip Navigation Links