Породица Радосављевић у Дарувару 1992 - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Западна Славонија


Породица Радосављевић у Дарувару 1992Убиство породице Радосављевић је монструозни злочин који су извршили Јожица Мудри и његови саборци из хрватске војске у Дарувару 25. фебруара 1992. године над породицом Радосављевића: Раде (40), Јованка (32), Дејан (14) и Ненад (10).

Након убиства Радосављевића Јожица Мудри је лешеве положио у трпезарију њихове куће, а затим активирао раније постављени пластични експлозив што је довело до велике материјалне штете, али и оштећења мртвих Радосављевића.

Оптужница за овај злочин је подигнута први пут 26. марта 1992. године у Војном државном тужилаштву Републике Хрватске под ознаком KT-86/92 и то само против Јожице Мудрог, иако се основано сумња да за овакво злодело мора бити више лица умjешано. Настављено је суђење касније десет мјесеци, а прва пресуда је донета 7. јануара 1994. године на само 13 година затвора, да би Врховни суд Републике Хрватске преиначио ову пресуду на 15 година робије.

Овај злочин над породицом Радосављевић је по својој форми и карактеру сличан убиству породице Зец у Загребу 7. децембра 1991. године; као и породице Рокнић у Карловцу 5. октобар 1991. године... и породице Олујић из Церне 17. фебруара 1992...

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Логор Лора - Рокнић - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Миљевачки плато

Радосављевић - Рибарска колиба - Бојан Весовић - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец - Бјеловар - Иван Кораде - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Славонска Пожега - Дан устанка - Осијек  - Афера Шпегељ - Откос - Оркан - Максимир

Слободан Зуровац - Книн је пао у Београду - Јесење Кише - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дамир Крстичевић - Миљенко Филиповић - Борово Село - Књигоцид - Добросав Парага

 Иван Векић - Томислав Мерчеп - Фрањо Туђман - Бранимир Главаш - Јанко Бобетко - Анте Готовина

Гојко Шушак - Благо Задро - Миливој Петковић - Агим Чеку - Сарваш - Сисак - Задар - Удбина - Сплит

 

ПРЕТХОДНИЦА

Југославија је била федеративна држава састављена од 6 република (СР Словенија, СР Хрватска, СР Босна и Херцеговина, СР Црна Гора, СР Србија и СР Македонија). И Југославија и ЈНА су биле по својој дефиницији замишљене на братству и јединиству свих народа и народности који су живили од Вардара па до Триглава и од Ђердапа до Јадрана..


Од Вардара па до Триглава, нешто се одриграва

Друштвено-економско уређење је био социјализам, односно диктарура пролетеријата и радничко самоуправљање. Политички систем је био једнопартијски, односно владао је Савез Комуниста.

Устав Југославије од 1974. године донео је децентрализацију земље, која је касније омогућила сепаратистичким снагама у Словенији и Хрватској, а касније и у Босни и Херцеговини, да започну разбијање Југославије, праћено крвавим ратовима и прогонима. У свим Уставима Југославије, Југословенска Народна Армија је била дефинисана као једина оружана сила на територији западног Балкана, а самим тиме и једини међународно признати војни субјекат.

Крајем 1989. године Савезна скупштина доноси амандмане на Устав, па тако се једнопартијски систем замјењује вишепартијски систем. Што је значило да поред једине до тада партије СКЈ, сада могу да се оснивају и друге странке.

Крајем јануара 1990. године долази до распада Савеза Комуниста Југославије, на чувеном XIV конгресу у Београду, када је дошло до оштрих вербалних сукоба словеначких и делегата из СР Србије, око виђења будућности заједничке државе.


Југославенска шесторка распада

Словеначка делегација напушта засједање, одмах затим и делегација СР Хрватске, чиме је рад конгреса доведен у питање. Након њих и делегације СР Босне и Херцеговине и СР Македоније напуштају рад конгреса. Тако је након 45 година прекинута владавина комуниста у Југославији.

Заправо тако је друга јужнославенска држава озбиљно нагрижена унутрашњим сепаратизмима, који су врло брзо добили помоћ спољних фактора, прије свега: Ватикана, Европске Уније, САД... а касније и исламских земаља северне Африке и Блиског и Средњег Истока.

Ситуација у СР Хрватској

Након одржаних вишестраначких избора у авнојевској Хрватској 22. априла 1990. године побједила је странка Хрватса Демократска Заједница која је у свом политичком програму јасно истицала жељу за независности тј. одвајање СР Хрватске од СФР Југославије.

У цијелој авнијевској Хрватској владала је велика еуфорија због тријумфа партије Хрватска Демократска Заједница на изборима, а након тога све чешће су се могле јавно видјети слике хрватских фашистичких злочинаца (Анте Павелића, Алојзије Степинац, Вјекослав Лубурић ...), чути шовинистичи (усташки) поздрави и стихови, исписвање антисрбских графита. Србима у СР Хрватској је то будило авјетна сјећања на прогоне и геноцид из времена НДХ.


Туђман Рачану: Ти их замајавај, прави се добар

Већ у мају 1990. године странка ХДЗ и Фрањо Туђман су преузели контролу над Полицијом, Тужилаштвом, медијима и државном управом. Србски кадрови из Министарства Унутрашњих Послова су очишћени у јуну и јулу 1990. године врло брзо по преузимању власти, тако што су нереди на Максимиру (загребачком стадиону), између навијача НК Динамо и ФК Црвене звезде злоупотребљени и искориштени у пропагандне сврхе са антисрбским предзнаком. Тако је кренуо медијски рат против свега што је србско и југославенско.

Власт СР Хрватске у Загребу, је током љета донела одлуку да формира себи и оружане снаге. Октобра и новембра 1990. године у СР Хрватску илегално увезена велика количина наоружања за потребе резервног састава полиције, чланова ХДЗ и ХОС. Ту акцију су водили Мартин Шпегељ и Јосип Бољковац, министри у тадашњој Влади СР Хрватске. Контраобвештајна служба ЈНА је снимила филм о овом подухвату на војном полигону ЈНА у Гакову октобра 1990. године, а 27. јануара 1991. године увече то је објавио и ТВ Београд.

Дана 22. децембра 1990. у Сабору је свечано проглашен "Божићни Устав", којим су Срби изгубили деценијску конститутивност, а Хрватска избацила назив "социјалистичка" из свог назива.


Еуфорија каква се не памти: Остватење сна

Од маја 1990. године ситуација у СР Хрватској се из дана у дан погоршавала и Срби су били страховито уплашени за своју личну сигурност и своје имовине. Редовно су се могли видети пароле, плакати, а велики број Срба је преко телефона добијао пријетње да морају да се одселе из својих домова и оду у СР Србију. Добијали су чак и увредљива писма у којима је стајао потпис "ХДЗ". Овакве поруке су добијали чак и Хрвати који су били у брачној заједници са Србима...

Срби у Хрватској су добијали отказе на послу, а чак су им и дјеца психо-физички малтретирана у школама. У скоро свим насељима гдје су Хрвати имали апсолутну или релативну већину постојали су одређни чланови странке ХДЗ који су имали задатак да пазе на кретање својих комшија Срба (шпијунажа).

Ситуација у Дарувару

Дарувар је градић у Западној Славонији, удаљен је 125 км источно од Загреба, подно планине Папук. 

Ово подручије има трагове још од Каменог доба, а касније су ове крајеве насељавали стари народи: Келти, Илири, Римљани, а Јужни Славени долазе у 6. стољећу. Тако се гради утврђење које су користиле разне војске у својим освајањима.

Срби у ове крајевима су присутни вијековима. Иако се Дарувар до средине XVIII вијека звао Подборје, гроф Јанковић му је дао данашње име.

Још 1833. године Дарувар је имао свој православни храм, а мало касније и даруварску православну општину. Крајем XIX столећа у Дарувару је постојала школа на србском језику и писму. У овом граду се маја 1905. одржао Осми конгрес србских земљорадничких задруга (СЗЗ).

Распадом Аустро-Угарске крајем 1918. године и стварањем прве јужнославенске државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Дарувар је стављен административно у Савску бановину. Тада се дешава привредни и културни напредак. Оснива се циглана, љеваоница жељеза, фабрика машина и алата, штампарија, а град је добио и струју.


Дарувар  с краја 1930-их година

Да би априла 1941. године Дарувар постао дио клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске. Током Другог свјетског рата хрватске усташе су тако и у даруварском крају починиле геноцид и истребљење србског, православног живља. У близини Дарувара се налазио и концентрациони логор Јасеновац (јужно 50 км).

По завршетку рата, маја 1945. године Дарувар је ушао у састав СР Хрватске. Тада је услиједио нови индустријски напредак града и околине, а град се ширио и развијао.

Према попису становништва 1991. године у граду Дарувару живјело је око 10.000 становника, од чега 50% Срба, али су и околна мјеста углавном била насељена србским живљем.

 

ЗЛОЧИН

Припадник хрватске војске Јожица Мудри (стар 21 годину) хрватске националности дошао је у команду Војне полиције у Дарувару 25. фебруара 1992. године око 17 сати, гдје је кратко попричао са Јосипом Частеком, који га је повео у даруварски кафић "Лотус". Тамо су се срели са Мирославом Губеровићем, командантом даруварске Војне полиције. Он је дао револвер Мудром и објаснио му кога треба да ликвидира те вечери. Мудри је попио доста алкохола у том кафићу. Извесна особа Мулис је говорио Мудром да Раде Радосављевић ради за побуњене Србе - "ћетнике".

Увече око 19 сати тог дана Јожица Мудри долази у Крањачићеву улицу на удаљености око 50 метара од породичне куће Радосављевић Раде (стар 40 година), иначе запослен као пословођа у предузећу "Дарком" у Дарувару. Јожица Мудри је ушао код Радосављевића у кућу, а кога је познавао најмање пет година и водио разговор са власником куће у трпезарији.

Иако Радосављевић Раде није био наоружан, нити је имао било какву пријетњу по Јожицу Мудрог, он је извадио свој револвер марке "ТТ", калибра 7.62 мм, а потом испалио два хица у главу Ради. Затим један метак је испалио у његову супругу Јованку Радосављевић (стара 32 године)... Жртве су биле на мјесту мртве.

Затим је пуцао у њихове синове: Дејана (стар 14 година) у кога је испалио 4 метка, потом кухињским ножем још осам убода у предјелу стомака и груди. Револвером је такође усмртио и најмлађег члана Радосављевића, сина Ненада (стар 10 година). Све жртве Мудри је положио на једно мјесто у трпезарији, те поставио пластични експлозив велике разорне моћи. Активирао је мину и то је узроковало комадање лешева, али и оштећење породичне куће Радосављевића.

Напослетку је ушао у дневну собу и украо један видео-рекордер и један даљински управљач... а онда изашао из куће Радосављевића као да се ништа није десило. Дошао  је до кафића "Лотус", гдје је рекао Губеровићу да је задатак извршен.

 

ОПТУЖНИЦА И ПРЕСУДЕ

Први пут оптужница за убиство породице Радосављевић из Дарувара је подигнута 26. марта 1992. године пред Војним тужилаштвом Републике Хрватске у Бјеловару под ознаком KT-86/92  и то само за Јожицу Мудрог у коме се он теретио за кривично дјело четвероструког убиства и тешко дјело против опште сигурности, као и крађа, али је касније 29. јануара 1993. године ова оптужница имала неких измјена. На суђењима је Јожица Мудри био присутан.

Прва пресуда је донета у Окружном суду у Бјеловару 7. јануара 1994. године и гласила је 13 година затвора, а оптуженом Јожици Мудром се узело као олакшавајућа околност то што је био смањено урачунљив и учесник тзв. Домовинског рата. Касније је Врховни суд Републике Хрватске ову казну преиначио на 15 година затвора.


Спортска заједница Града Дарувара
(Јожица Мудри, скроз десно)

Породица убијених Радосављевића је више пута подносила тужбе за накнаду штете од Републике Хрватске, али је све то завршавано безуспјешно. Штавише, Радин отац Петар Радосављевић је умро у току парничног поступка, а Радина сестра Милица све што је имала изгубила је тужећи се са хрватском државом.

И Јованкина мајка Пела Медаковић је губила паринце од хрватске државе те морала да им плати скоро 10.000 куна (1.500 евра).

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Милица (р. Радосављевић) с' времена на вријеме одлази у Дарувар ради судске парнице, често је сусретала убицу Јожицу Мудрог који јој се сваки пут насмије и весело поздравља.

Он је у затвору био пар година, а потом се вратио у Дарувар као угледан грађанин и поносни учесник тзв. Домовинског рата. Оженио се женом Данијелом, са којом има сина.

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

О убиству породице Радосављевић из Дарувара до данас није снимљен ниједан документарни филм, нити је написана нека књига, сем пар чланака на интернету.

Није одржана ниједна јавна трибина, округли сто на бившем југославенском простору.

 

ЗАКЉУЧАК

Злочин над породицом Радосављевић 1992. године је само једна карика удруженог ЗЛОЧИНАЧКОГ ПОДУХВАТА који се на Србе обрушио током деведесетих година 20. стољећа од стране Туђмановог режима.

Систем застрашивања који је створен од владајуће странке Хрватске Демократске Заједнице резултовао је егзодусом од преко 650.000 Срба који су у атмосфери страховладе и терора морали да напусте своје домове и огњишта током 1991-1999.

Међународна заједница није учинила готово ништа да би се такве ствари зауставиле, него су то сматрале нус појавом разбијања социјалистичке Југославије. Штавише, Република Хрватска је поносно примљена 1. јула 2013. године у Европску унију.

Догађања из 1990-их година на тлу авнојевске Хрватске многи аналитичари сматрају као наставак геноцида над Србима у Другом свјетском рату који је учињен од стране власти клеро-фашистичке НДХ, творевине која је деловала са благословом Ватикана односно Римске курије, док је пола вијека касније Хрватска имала подршку цијелог Запада.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000
Словенија

Медвеђек - Холмец - Шкофије - Јанез Јанша - Игор Бачвар - Доб при Мирни - Копар

Дол при Храстнику - Берислав Попов - Словеначки рат - Винко Пандуревић - Прогон Срба

Хрватска
и Крајина

Бљесак - Олуја - Вуковар - Карловац - Славонска Пожега - Осијек - Сисак - Задар - Книн

Борово Село - Плитвице - Госпић - Корански мост - Караџићево - Масленица - Церна

Медачки џеп - Миљановац - Оркан - Откос - Паулин Двор - Зец - Радосављевић - Лора

Марино Село - Пакрачка Пољана - Керестинец - Бранимир Главаш - Томислав Мерчеп -

Фрањо Туђман - Анте Готовина - Благо Задро - Јанко Бобетко - Добросав Парага - Кијани

Иван Кораде - Иван Векић - Мирко Норац - Јесење Кише - Ђуро Бродарац - Миљенко Ф.

Босна и
Херцеговина

Босански Брод - Брадина - Сарајево - Сребреница - Бреза - Високо - Кукавице - Бравнице

Божана Делић - Страхиња Живак - Мирјана Драгичевић - Поникве - Горажде - Ејуп Ганић

Добровољачка - Тузла - Алија Изетбеговић - Харис Силајџић - Јусуф Празина - Јама Казани

Анђелка Братић - Олга Драшко - Силос - Виктор Бубањ - Цацо - Озрен - Сакиб Махмуљин

Рамиз Делалић - Башчаршија - Слобо Стојановић - Смолућа - Љубо Млађеновић - Фоча

Насер Орић - Глођанско Брдо - Бугојно - Купрес - Сердари - Сефер Халиловић - Чардак

Хрватско Вијеће Одбране -

Косово и
Метохија

Агим Чеку - Агим Рамадани - Хашим Тачи - Рамуш Харадинај - Кадри Весељи - Клечка

Рустем Мустафа - Радоњићко језеро - Старо Грацко - Кафић Панда - Шутаковић - Агуши

Косовска Митровица - Адем Јашари - Сулејман Селими - Ликовац - Жута Кућа - Лапушник

Кукеш - Белаћевац - Дик Марти - Костићи - Рачак - Отац Харитон - Иван Булатовић -

 Оцените нам овај чланак:
Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
SLAVONIJA REGION
GRAD DARUVAR
PORODICA RADOSAVLJEVIC
JOZICA MUDRI
KAFIC LOTUS
JOSIP CASTEK
MIROSLAV GUBEROVIC
VOJNA POLICIJA
KRANJACICEVA ULICA
UBIJANJE CIVILA
DEVEDESETE


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links