Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 3.31720
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.48425
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.91624
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1.58515
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 9185
Владика бачки Иринеј о умањивању броја жртава у Јасеновцу 785
Где си тада био свете 8000
Геноцид без казне 85610
Даница Праштало, без детињства и без старости 2.28510
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3.42445
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 1.0865
Дианина листа 3.3110
Досије Сисак: Како је убијен Стево Боројевић 1991. године 3900
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 1.3660
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 2.14025
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.93324
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 2.3370
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 2380
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 2.1470
Емисија: Шта Јасеновац значи Хрватима 4.19142
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 3750
Жртва: Бејсфјордске жртве 2.42415
Жртва: Вукашин Мандрапа 13.242141
Жртва: Кукуњевачке жртве 3670
Жртва: Петар Зимоњић 2.4650
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 1.2130
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 5840
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 3.41220
Зашто смо криви 1.0690
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.67825
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 1.3370
Зликовац Јошка Фишер или када су Зелени тражили српску крв 4160
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1.58115
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 9.76868
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 5830
Злочинац: Алојзије Степинац 15.503101
Злочинац: Андрија Артуковић 8.17720
Злочинац: Вјекослав Лубурић 16.248107
Злочинац: Динко Шакић 8.56722
Злочинац: Звонко Бушић 1.7890
Злочинац: Иван Крајачић 3.0580
Злочинац: Јурај Францетић 7.67424
Злочинац: Крижари група 1.8410
Злочинац: Љубо Милош 6.68329
Злочинац: Миле Будак 2.1405
Злочинац: Мирослав Филиповић 10.85570
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.68520
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2.37510
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 4.18113
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1.58814
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 2.3245
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 7625
Интервју са Eфрaимом Зурофом: Хапшење Динка Шакића и измицање Шандора Кепира 950
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 1.1080
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 8140
Интервју са историчарем Гораном Хутинецем: Снимци изнад Јасеновца откривају масовне гробнице 970
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 7890
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.79610
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 6365
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.75617
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.68710
Јадовно је претеча Јасеновца 1.1050
Јасеновац – најтужнија српска реч 9730
Јасеновац (ни)је ослобођен 8.37840
Јасеновац је код Хрвата стање духа 1.2420
Јасеновац најцрње српско стратиште 2.7475
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1.29315
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 5935
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 7.107140
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 2.00210
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.74610
Књига: Једење Богова 10.36760
Књига: Књига из тишине 5.04615
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 5.15024
Књига: Не окрећи се сине 15.159168
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 5.01580
Књига: Рат и дјеца Козаре 4.35724
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 5055
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4.7049
Књига: Убице у Божје име 4475
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.79622
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 1.21715
Крвава црква против Цркве Христове 3.61715
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 3.27120
Логор: Јасеновац 39.287745
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.84033
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 9730
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1.1915
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.50615
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 5510
Највећа хрватска подвала Србима: Ивица Рачан као тројански коњ 4025
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 1.3735
Независна држава Хрватска 22.301162
Некажњене клевете Дејана Ристића директора МЖГ 660
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.5015
Објављена сведочанства 7.536 Срба о паклу логора у усташкој НДХ 1060
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 91310
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.5198
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 8080
Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Светих мученика јасеновачких у Новом Београду 2540
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 95710
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.89910
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 9730
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.7245
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 4345
Помен (жртвама Јасеновца) 7109
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1.4630
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 1.10910
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 1.9475
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1.7445
Предстоје нам дуге године тихе окупације 6025
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 9370
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2.3755
Пронађен оргинални списак дјеце које је спашавала Дијана Будисављевић из хрватско-усташких логора НДХ 2740
Прошли смо све усташке логоре 1.6810
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1.6760
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 1.4285
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 1.9719
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 1.1715
Саво Штрбац: Викијасеновац 3.2210
Свађа Срба о Јасеновцу на 66. београдском Сајму књига 1370
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2.4945
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 2.16033
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 3.96630
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1.3700
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 1.44920
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 1.1835
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 9420
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.97015
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.84610
Стазама јасеновачких мученика 2015 2.79035
Станица за Дудик и Јасеновац 2.9855
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 2720
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.6975
Трагедија која се не завршава 3.40310
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1.4955
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 2.0050
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.9095
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 1.28010
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.96715
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 92010
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 5380
Упамти сине: Рат започињу гладни и јефтини, а не сити 74515
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 2.08215
Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024) 1160
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 2940
Усташе 18.085216
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 1.2590
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 4140
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 2.51410
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.7650
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 3550
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 6.52517
Филм: Бог и Хрвати 8.65234
Филм: Деца у жици 5.51130
Филм: Злочин без кајања 3.90115
Филм: Иродови синови 4.40110
Филм: Исповест Данице Праштало 5.17810
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 2.7695
Филм: НДХ: Мук 3.1765
Филм: НДХ: Понор 3.23010
Филм: НДХ: Страх 3.2120
Филм: Ожиљак 4.90015
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 3.94610
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 3600
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 1.0820
Хрватски председник Мeсић је крштeн у прaвослaвноj цркви у Ораховици 3760
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 3.2080
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 1.16915


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links