Јасеновац - фабрика смрти
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 242120
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 156525
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 74719
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 62815
Даница Праштало, без детињства и без старости 104710
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 250640
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 2820
Дианина листа 23360
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 4740
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 5210
Жртва: Бејсфјордске жртве 96415
Жртва: Вукашин Мандрапа 10445141
Жртва: Петар Зимоњић 2490
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 3180
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 257120
Зашто смо криви 2470
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 79625
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 5030
Зло Јасеновца не сме се преспавати 67715
Злочин: Драксенић 1942 740968
Злочинац: Алојзије Степинац 12393101
Злочинац: Андрија Артуковић 512120
Злочинац: Вјекослав Лубурић 11869102
Злочинац: Динко Шакић 609817
Злочинац: Иван Крајачић 2670
Злочинац: Јурај Францетић 456224
Злочинац: Љубо Милош 425829
Злочинац: Мирослав Филиповић 758765
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 78920
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 163910
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 328613
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 66714
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 12815
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 2210
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 97710
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 180717
Јадовно је претеча Јасеновца 4220
Јасеновац – најтужнија српска реч 2080
Јасеновац (ни)је ослобођен 721140
Јасеновац је код Хрвата стање духа 4270
Јасеновац најцрње српско стратиште 18845
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 56315
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 5235126
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 90610
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 2750
Књига: Једење Богова 711360
Књига: Књига из тишине 340715
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 394924
Књига: Не окрећи се сине 9812164
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 303075
Књига: Рат и дјеца Козаре 202221
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 32289
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 91222
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 38315
Крвава црква против Цркве Христове 201915
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 221020
Логор: Јасеновац 31788735
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 191333
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 3815
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 68615
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 5115
Независна држава Хрватска 17678162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 6560
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 6610
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 5428
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 24110
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 104710
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 2530
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 19725
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 6610
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 32310
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 8810
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 9415
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 2050
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 13915
Прошли смо све усташке логоре 9090
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 9970
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 5625
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 13129
Саво Штрбац: Викијасеновац 23890
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 14245
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 72933
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 301230
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 5540
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 58320
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 4515
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 580
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 115115
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 106310
Стазама јасеновачких мученика 2015 183935
Станица за Дудик и Јасеновац 21415
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 8665
Трагедија која се не завршава 264810
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 6415
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 10210
Ћутање не значи увек одобравање, али... 19335
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 42710
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 292215
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 28610
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 116115
Усташе 14833211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 2340
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 100210
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 4490
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 524617
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 157924
Филм: Бог и Хрвати 633927
Филм: Деца у жици 397930
Филм: Злочин без кајања 246415
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 13380
Филм: Иродови синови 279210
Филм: Исповест Данице Праштало 356010
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 14335
Филм: НДХ: Мук 18975
Филм: НДХ: Понор 194810
Филм: НДХ: Страх 19540
Филм: Ожиљак 352115
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 256510
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 8770
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 318142
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 2580
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 22770
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 33115


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links