Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 3,46220
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2,62825
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 2,12124
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1,74115
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 1,0725
Владика бачки Иринеј о умањивању броја жртава у Јасеновцу 2585
Где си тада био свете 9610
Геноцид без казне 1,02310
Даница Праштало, без детињства и без старости 2,45010
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3,58945
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 1,2405
Датум који се враћа: 10. април 1941 1570
Дианина листа 3,5000
Директор ЈУСП Јасеновац је поднео оставку: Не желим бити дио негационизма и ревизионизма о НДХ 1360
Досије Сисак: Како је убијен Стево Боројевић 1991. године 6240
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 1,5340
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 2,37225
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 3,12824
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 2,5030
Емисија: Јасеновачки логораш Славко Милановић о Козарачкој епопеји 530
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 3390
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 2,3800
Емисија: Шта Јасеновац значи Хрватима 4,37342
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 5210
Жртва: Бејсфјордске жртве 2,71915
Жртва: Вукашин Мандрапа 13,814141
Жртва: Кукуњевачке жртве 5020
Жртва: Петар Зимоњић 2,9640
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 1,3650
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 7240
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 3,57820
Зашто смо криви 1,2230
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1,83825
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 1,5150
Зликовац Јошка Фишер или када су Зелени тражили српску крв 5960
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1,75515
Злокобна манипулација портала CroFact о геноциду над Србима, НДХ и Јасеновцу 1030
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 10,20468
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 7590
Злочинац: Алојзије Степинац 16,070101
Злочинац: Андрија Артуковић 8,70420
Злочинац: Вјекослав Лубурић 17,101107
Злочинац: Динко Шакић 9,48422
Злочинац: Звонко Бушић 2,1010
Злочинац: Иван Крајачић 3,6300
Злочинац: Јурај Францетић 8,30424
Злочинац: Крижари група 2,1920
Злочинац: Љубо Милош 7,15229
Злочинац: Миле Будак 2,6405
Злочинац: Мирослав Филиповић 11,52670
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1,85020
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2,52010
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 4,36613
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1,74614
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 2,5065
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 9245
Интервју са Eфрaимом Зурофом: Хапшење Динка Шакића и измицање Шандора Кепира 2820
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 1,2590
Интервју са Антуном Милетићем југословенским ловцем на нацисте 1550
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 9900
Интервју са историчарем Гораном Хутинецем: Снимци изнад Јасеновца откривају масовне гробнице 2520
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 9490
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1,94910
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 8525
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2,92917
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2,85110
Јадовно је претеча Јасеновца 1,2360
Јасеновац – најтужнија српска реч 1,1130
Јасеновац (ни)је ослобођен 8,62340
Јасеновац је код Хрвата стање духа 1,3950
Јасеновац најцрње српско стратиште 2,9105
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1,41915
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 7365
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 7,463142
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 2,18910
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 2,03210
Књига: Једење Богова 10,82260
Књига: Књига из тишине 5,33315
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 5,32524
Књига: Не окрећи се сине 15,930169
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 5,29580
Књига: Рат и дјеца Козаре 4,76724
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 6415
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4,9849
Књига: Убице у Божје име 5975
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1,97522
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 1,36315
Крвава црква против Цркве Христове 3,87415
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 3,46420
Логор: Јасеновац 41,167745
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 3,01933
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 1,1320
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1,3575
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1,67415
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 7120
Највећа хрватска подвала Србима: Ивица Рачан као тројански коњ 6005
Наставља се узгајање фашизма у Хрватској преко Марка Данона 950
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 1,5395
Независна држава Хрватска 23,117272
Некажњене клевете Дејана Ристића директора МЖГ 2540
Њујорк 2024: Ми говоримо, јер они не могу – Срби који су доживели злочине сведочили у УН 1185
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1,6495
Објављена сведочанства 7.536 Срба о паклу логора у усташкој НДХ 2880
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 1,06910
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1,6698
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 9800
Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Светих мученика јасеновачких у Новом Београду 4360
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 1,13510
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 2,06510
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 1,1130
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2,8925
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 5755
Помен (жртвама Јасеновца) 8439
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1,6170
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 1,24910
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 2,1945
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1,8915
Предстоје нам дуге године тихе окупације 7455
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 1,0800
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2,5665
Пронађен оргинални списак дјеце које је спашавала Дијана Будисављевић из хрватско-усташких логора НДХ 4160
Прошли смо све усташке логоре 1,8120
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1,8240
Ради ти дијете свој посао - Епитаф Старцу Вукашину 3090
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 1,5905
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 2,1029
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 1,3115
Саво Штрбац: Викијасеновац 3,3540
Свађа Срба о Јасеновцу на 66. београдском Сајму књига 2940
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2,6905
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 2,44733
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 4,13930
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1,5310
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 1,62420
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 1,3385
Случај Глухоњић: Ко се поноси усташама (не) може бити професор 1740
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 1,1060
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 2,13015
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1,99410
Стазама јасеновачких мученика 2015 2,97935
Станица за Дудик и Јасеновац 3,1425
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 4090
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1,8665
Трагедија која се не завршава 3,54310
Три гeноцидa у НДХ: Србоцид, Холокауст и Порајмос 700
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1,6475
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 2,1820
Ћутање не значи увек одобравање, али... 3,0795
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 1,44210
У дефиницији Холокауста су и хомосексуалци, али нема Срба 18610
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 4,11915
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 1,03710
Убиство породицe Зeц и Хрвaтскa: Тaд сaм видeлa Aлeксaндру послeдњи пут 1240
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 6930
Упамти сине: Рат започињу гладни и јефтини, а не сити 95815
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 2,26215
Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024) 3300
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 4530
Усташе 18,706321
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 1,4620
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 5810
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 2,79810
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1,9810
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 4870
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 6,75417
Филм: Бог и Хрвати 9,00134
Филм: Деца у жици 5,79230
Филм: Ђурђевак црвени 550
Филм: Злочин без кајања 4,14515
Филм: Иродови синови 4,73310
Филм: Исповест Данице Праштало 5,44210
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 3,0325
Филм: НДХ: Мук 3,4275
Филм: НДХ: Понор 3,45410
Филм: НДХ: Страх 3,4420
Филм: Ожиљак 5,16615
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 4,22815
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 5090
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 1,2300
Хрватски председник Мeсић је крштeн у прaвослaвноj цркви у Ораховици 5250
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 3,3790
Црни Јасен (Пробој логораша из Јасеновца) 1775
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 1,33315


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links