Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 2.89420
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.02725
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.37024
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1.15215
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 5025
Где си тада био свете 3420
Даница Праштало, без детињства и без старости 1.74510
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 2.97040
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 6855
Дианина листа 2.8350
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 9170
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 1.42420
Жртва: Бејсфјордске жртве 1.70415
Жртва: Вукашин Мандрапа 11.837141
Жртва: Кукуњевачке жртве 520
Жртва: Петар Зимоњић 1.1120
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 8040
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 2310
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 3.00420
Зашто смо криви 6780
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.26225
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 9320
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1.12915
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 8.53368
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 900
Злочинац: Алојзије Степинац 13.882101
Злочинац: Андрија Артуковић 6.51520
Злочинац: Вјекослав Лубурић 13.787107
Злочинац: Динко Шакић 7.09322
Злочинац: Звонко Бушић 6950
Злочинац: Иван Крајачић 1.2040
Злочинац: Јурај Францетић 5.88424
Злочинац: Крижари група 7460
Злочинац: Љубо Милош 5.44329
Злочинац: Миле Будак 7870
Злочинац: Мирослав Филиповић 9.06770
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.23220
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 1.99810
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.75513
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1.13214
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 1.8045
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 3305
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 6360
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 3400
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 3890
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.40110
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 945
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.30817
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.19510
Јадовно је претеча Јасеновца 7890
Јасеновац – најтужнија српска реч 6110
Јасеновац (ни)је ослобођен 7.85240
Јасеновац је код Хрвата стање духа 8290
Јасеновац најцрње српско стратиште 2.3215
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 94515
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 2505
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 6.122136
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.45710
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 98110
Књига: Једење Богова 8.47560
Књига: Књига из тишине 4.20515
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 4.60624
Књига: Не окрећи се сине 12.315164
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 3.85380
Књига: Рат и дјеца Козаре 3.11824
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1305
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 3.9459
Књига: Убице у Божје име 270
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.35422
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 80315
Крвава црква против Цркве Христове 2.92915
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 2.74820
Логор: Јасеновац 34.440740
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.35833
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 3450
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 7715
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.10315
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 1380
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 9365
Независна држава Хрватска 19.831162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.1040
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 49410
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.0538
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 3970
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 59810
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.47910
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 6190
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.3565
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 1240
Помен (жртвама Јасеновца) 2959
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1.0790
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 70410
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 1.3655
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1.3565
Предстоје нам дуге године тихе окупације 1975
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 5770
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 1.8785
Прошли смо све усташке логоре 1.3060
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1.3580
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 1.0005
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 1.6659
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 8035
Саво Штрбац: Викијасеновац 2.8150
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 1.9515
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 1.47133
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 3.49230
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 9680
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 1.02320
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 8185
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 5030
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.57315
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.43310
Стазама јасеновачких мученика 2015 2.33035
Станица за Дудик и Јасеновац 2.5835
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.2985
Трагедија која се не завршава 3.02610
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1.0885
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 1.5060
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.4175
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 84310
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.53315
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 61210
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 1520
Упамти сине: Рат започињу гладни и јефтини, а не сити 17815
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.60515
Усташе 16.433211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 6480
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 1.75810
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.0620
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 430
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 5.89917
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.33024
Филм: Бог и Хрвати 7.44427
Филм: Деца у жици 4.67430
Филм: Злочин без кајања 3.16715
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 1.8340
Филм: Иродови синови 3.53910
Филм: Исповест Данице Праштало 4.34810
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 2.0775
Филм: НДХ: Мук 2.4765
Филм: НДХ: Понор 2.54610
Филм: НДХ: Страх 2.5210
Филм: Ожиљак 4.18015
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 3.21510
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.4630
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 3.67042
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 6830
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 2.7600
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 76915


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links