Јасеновац - фабрика смрти
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 252420
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 167625
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 90324
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 74815
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 1475
Даница Праштало, без детињства и без старости 115510
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 260540
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 3680
Дианина листа 24400
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 5710
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 6680
Жртва: Бејсфјордске жртве 112615
Жртва: Вукашин Мандрапа 10776141
Жртва: Петар Зимоњић 4000
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 4320
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 266220
Зашто смо криви 3390
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 92125
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 5960
Зло Јасеновца не сме се преспавати 77715
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 773468
Злочинац: Алојзије Степинац 12705101
Злочинац: Андрија Артуковић 543120
Злочинац: Вјекослав Лубурић 12249107
Злочинац: Динко Шакић 629722
Злочинац: Звонко Бушић 780
Злочинац: Иван Крајачић 4930
Злочинац: Јурај Францетић 481624
Злочинац: Крижари група 1000
Злочинац: Љубо Милош 444829
Злочинац: Мирослав Филиповић 780470
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 88320
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 171410
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 338813
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 77214
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 14075
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 3100
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 107710
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 191417
Јадовно је претеча Јасеновца 5030
Јасеновац – најтужнија српска реч 2950
Јасеновац (ни)је ослобођен 732840
Јасеновац је код Хрвата стање духа 5070
Јасеновац најцрње српско стратиште 19825
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 64315
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 5427136
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 103510
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 3890
Књига: Једење Богова 741360
Књига: Књига из тишине 353915
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 410324
Књига: Не окрећи се сине 10337164
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 319675
Књига: Рат и дјеца Козаре 223621
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 33979
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 100122
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 47515
Крвава црква против Цркве Христове 219315
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 232520
Логор: Јасеновац 32314735
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 200533
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 310
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 4715
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 78315
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 6025
Независна држава Хрватска 18133162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 7590
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 15810
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 6708
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 680
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 32210
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 113510
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 3370
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 20505
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 7540
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 40110
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 9905
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 10285
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 2870
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 14865
Прошли смо све усташке логоре 9910
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 10730
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 6605
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 13929
Саво Штрбац: Викијасеновац 24820
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 15355
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 88233
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 312530
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 6430
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 67920
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 5275
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 1630
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 124415
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 114010
Стазама јасеновачких мученика 2015 194335
Станица за Дудик и Јасеновац 22385
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 9575
Трагедија која се не завршава 272110
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 7415
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 11350
Ћутање не значи увек одобравање, али... 20335
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 51610
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 307815
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 35810
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 125815
Усташе 15201211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 3160
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 116010
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 5660
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 538717
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 179224
Филм: Бог и Хрвати 658227
Филм: Деца у жици 411130
Филм: Злочин без кајања 258615
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 14380
Филм: Иродови синови 294210
Филм: Исповест Данице Праштало 374110
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 15495
Филм: НДХ: Мук 20035
Филм: НДХ: Понор 204810
Филм: НДХ: Страх 20580
Филм: Ожиљак 364015
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 268910
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 9960
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 328442
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 3550
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 23780
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 43215


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links