Јасеновац - фабрика смрти
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 271820
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 186125
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 115924
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 95215
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 3415
Где си тада био свете 1700
Даница Праштало, без детињства и без старости 139510
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 279440
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 5255
Дианина листа 26400
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 7490
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 101710
Жртва: Бејсфјордске жртве 139415
Жртва: Вукашин Мандрапа 11379141
Жртва: Петар Зимоњић 7480
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 6240
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 840
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 282620
Зашто смо криви 5100
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 109525
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 7640
Зло Јасеновца не сме се преспавати 94515
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 813868
Злочинац: Алојзије Степинац 13349101
Злочинац: Андрија Артуковић 598520
Злочинац: Вјекослав Лубурић 12990107
Злочинац: Динко Шакић 671622
Злочинац: Звонко Бушић 3600
Злочинац: Иван Крајачић 8340
Злочинац: Јурај Францетић 531324
Злочинац: Крижари група 3910
Злочинац: Љубо Милош 474729
Злочинац: Миле Будак 3560
Злочинац: Мирослав Филиповић 830470
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 105520
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 186110
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 357813
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 95114
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 15995
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 1395
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 4680
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 1610
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 2320
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 123410
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 210417
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 200110
Јадовно је претеча Јасеновца 6430
Јасеновац – најтужнија српска реч 4550
Јасеновац (ни)је ослобођен 759140
Јасеновац је код Хрвата стање духа 6660
Јасеновац најцрње српско стратиште 21545
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 80215
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 5767136
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 124310
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 64910
Књига: Једење Богова 791660
Књига: Књига из тишине 381215
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 437624
Књига: Не окрећи се сине 11505164
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 352680
Књига: Рат и дјеца Козаре 266721
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 36879
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 116922
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 64515
Крвава црква против Цркве Христове 255115
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 255320
Логор: Јасеновац 33562740
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 218833
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 1840
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 6135
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 94415
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 7645
Независна држава Хрватска 19138162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 9410
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 32710
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 8728
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 2360
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 45910
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 131110
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 4890
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 22015
Помен (жртвама Јасеновца) 1229
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 9170
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 55910
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 11705
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 11785
Предстоје нам дуге године тихе окупације 355
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 4220
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 16835
Прошли смо све усташке логоре 11460
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 12130
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 8285
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 15289
Саво Штрбац: Викијасеновац 26500
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 17445
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 116633
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 331730
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 8120
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 84420
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 6745
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 3300
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 140715
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 128110
Стазама јасеновачких мученика 2015 213135
Станица за Дудик и Јасеновац 24095
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 11275
Трагедија која се не завршава 287210
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 9205
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 13180
Ћутање не значи увек одобравање, али... 22165
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 67610
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 324415
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 48510
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 142815
Усташе 15868211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 4800
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 147710
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 8120
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 564617
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 209124
Филм: Бог и Хрвати 701027
Филм: Деца у жици 438930
Филм: Злочин без кајања 291015
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 16300
Филм: Иродови синови 324710
Филм: Исповест Данице Праштало 403210
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 17885
Филм: НДХ: Мук 22265
Филм: НДХ: Понор 227410
Филм: НДХ: Страх 22800
Филм: Ожиљак 389815
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 294410
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 12090
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 347242
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 5180
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 25630
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 59515


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links