Јасеновац - фабрика смрти

   
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ


Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 3.00220
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.14925
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.50624
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 1.25715
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 6065
Где си тада био свете 4730
Даница Праштало, без детињства и без старости 1.91210
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3.07640
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 7735
Дианина листа 2.9430
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 1.0310
Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца 1.58820
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 960
Жртва: Бејсфјордске жртве 1.86615
Жртва: Вукашин Мандрапа 12.108141
Жртва: Кукуњевачке жртве 1260
Жртва: Петар Зимоњић 1.4820
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 8930
Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић 3170
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 3.11220
Зашто смо криви 7760
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.37325
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 1.0370
Зликовац Јошка Фишер или када су Зелени тражили српску крв 960
Зло Јасеновца не сме се преспавати 1.24915
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 8.90768
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 2120
Злочинац: Алојзије Степинац 14.342101
Злочинац: Андрија Артуковић 6.86720
Злочинац: Вјекослав Лубурић 14.296107
Злочинац: Динко Шакић 7.39122
Злочинац: Звонко Бушић 9460
Злочинац: Иван Крајачић 1.5860
Злочинац: Јурај Францетић 6.29124
Злочинац: Крижари група 1.0220
Злочинац: Љубо Милош 5.74629
Злочинац: Миле Будак 1.1870
Злочинац: Мирослав Филиповић 9.49870
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.35020
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2.09310
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.84213
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 1.24614
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 1.9385
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 4405
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 7700
Интервју са Бранком Димеским: Србе и у Норвешкој секле усташке каме 4570
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 4870
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.50510
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 2055
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.42217
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.32410
Јадовно је претеча Јасеновца 8740
Јасеновац – најтужнија српска реч 7010
Јасеновац (ни)је ослобођен 7.99640
Јасеновац је код Хрвата стање духа 9410
Јасеновац најцрње српско стратиште 2.4385
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1.02915
Језиве поруке Србима на православном гробљу Мостару 2022. године 3405
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 6.368136
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.60610
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.18510
Књига: Једење Богова 8.90460
Књига: Књига из тишине 4.40215
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 4.75624
Књига: Не окрећи се сине 13.110168
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 4.05080
Књига: Рат и дјеца Козаре 3.42024
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 2295
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4.1459
Књига: Убице у Божје име 1280
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.45522
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 91215
Крвава црква против Цркве Христове 3.11215
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 2.87420
Логор: Јасеновац 35.383745
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.47333
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 4600
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 8695
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.20515
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 2500
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 1.0545
Независна држава Хрватска 20.458162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.2080
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 60010
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.1888
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 5150
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 69410
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.58510
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 6990
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.4455
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 1980
Помен (жртвама Јасеновца) 4019
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 1.1750
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 81110
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 1.4945
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 1.4725
Предстоје нам дуге године тихе окупације 3205
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 6650
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2.0035
Прошли смо све усташке логоре 1.3970
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 1.4450
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 1.1115
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 1.7489
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 8915
Саво Штрбац: Викијасеновац 2.9210
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2.0895
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 1.68033
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 3.61130
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1.0700
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 1.12820
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 9045
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 6070
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.67215
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.55210
Стазама јасеновачких мученика 2015 2.45935
Станица за Дудик и Јасеновац 2.6895
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.4025
Трагедија која се не завршава 3.12110
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 1.1985
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 1.6220
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.5435
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 94210
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.63715
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 70310
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 2530
Упамти сине: Рат започињу гладни и јефтини, а не сити 32115
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.71915
Усташе 16.821211
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 7870
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 1110
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 1.94810
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.2460
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 1100
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 6.06917
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.48424
Филм: Бог и Хрвати 7.80327
Филм: Деца у жици 4.88230
Филм: Злочин без кајања 3.35515
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 1.9670
Филм: Иродови синови 3.74810
Филм: Исповест Данице Праштало 4.57710
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 2.2835
Филм: НДХ: Мук 2.6535
Филм: НДХ: Понор 2.73810
Филм: НДХ: Страх 2.7020
Филм: Ожиљак 4.37115
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 3.41310
Филм: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 260
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.6600
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 3.81042
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 670
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 7910
Хрватски председник Мeсић је крштeн у прaвослaвноj цркви у Ораховици 1160
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 2.8650
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 87515


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links