Јасеновац - фабрика смрти
ЈАСЕНОВАЦ - ИНДУСТРИЈА СМРТИ

Ова страница је намијењена свима који желе да се боље упознају са највећим балканским градом под земљом, са најмонструознијом фабриком смрти која је икада постојала на европским просторима.

Јасеновац је мало село покрај градића Новска, на тромеђи Славоније, Босне и Баније, поред кога протиче ријека Сава. За вријеме Другог свјетског рата ово село постало је мјесто најцрње страве и ужаса које здрав људски ум не може ни замислити.

Ватикан, односно престоница Римокатоличке цркве је још током XIX стољећа отпочела монструозни процес покатоличавања православних Срба у сјеверо-западним дјеловима Балкана и јужом дијелу Паноније. Циљ је био да се након неког времена знатно увећа број Хрвата... јер управо су дјеца и унучад покрштених Срба постајала Хрвати. Тај процес се наставио током читавог XX стољећа.

Крајем 1930-их година Ватикан и Краљевина Италија су активно помагале усташки покрет тако што су Ломбардији, Фурланији и Тиролу оснивали кампове за обуку терориста. Циљ је био створити љуте борце који би у догледно вријеме радили на рушењу Краљевине Југославије, коју су доживљавали као православни бастион, што је био интерес Ватикана. А Мусолинијев режим је имао територијалне претенизије према Далмацији.

Вјекослав Макс Лубурић, усташки емигрант добио задатак да дизајнира тј. конструише један концентрациони логор у коме би могло да се утамничи односно "прогута" велики број људи, што је он и учинио 1939. године током свог боравка у Италији.

Већ у априлу 1941. године Адолф Хитлер наређује својим СС јединицама да скупа са осталим нацистичким сателитима нападну југославенску краљевину и раскомадају њену територију, што је учињено у "Операцији 25". Највећи  дио је припао усташкој Независној Држави Хрватској, гдје су главну ријеч водили поглавник  Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Сама НДХ је обухватала највећим дијелом етнички простор Срба: Херцеговину, дио Далмације, Дубровник, Босну, Славонију, Кордун, Банију, Лику, Сријем...

Усташка идеологија се била мјешавина њемачког нацизма и италијанског фашизма са хрватским ултранационализмом и клерикализмом. Док је Миле Будак, усташки министар у Влади НДХ изрекао у Госпићу мото усташке идеологије:  "Једну трећину Срба ћемо побити, другу трећину ћемо покатоличити, а трећу трећину ћемо протјерати преко Дрине...". Тиме је он заправо говорио о ријешавању србског питања у Хрватској, које је започео средином XIX хрватски политичар Анте Старчевић, вођа Хрватске Странке Права.

Врло брзо по успостављању власти усташе су почеле са масовним покољима Срба и Јевреја, а мало касније и Рома... Гудовац, Вељун, Глина итд. Већ јуна 1941. године оформљен је систем концентрационих логора: Госпић-Јадовно-Паг, као претеча Јасеновачког логора. Ту је за 132 дана убијено преко 40.000 људи, од чега 90 процената Срба. Италијанска војска затвара овај логор јер су се бојали ширења народног устанка.

Усташе врло брзо почињу да праве бараке у селу Јасеновац. Ово село је изабрано због добрих саобраћајних комуникација, али и близине ријеке Саве. Тако да су први затвореници доведени већ 21. аугуста 1941. године чиме је ова фабрика смрти почела са радом. Сам Јасеновачки логор је имао три управника: Вјекослава Лубурића, Мирослава Филиповића звани Фра Сотона и Динка Шакића.

Систем Јасеновачког логора се састојао из пет дијелова: Брочице, Крапје, Циглана, Кожара и Стара Градишка. С тим да се прав четири дијела налазила са славонске стране, а пети дио са босанске стране ријеке Саве.

У Јасеновачком логору је доведено преко 1.000.000 Срба са свих страна Независне Државе Хрватске, док је највише било са подручја: Козаре, Сарајева, Баније, Кордуна и Западне Славоније. Циљ је био очистити Србе са њихових вјековних огњишта.

Жртве нису убијане само у логору, већ и око обале ријеке Саве, тако да су их усташе по убијању само бацале у Саву... хиљаде и хиљаде лешева је тако Савом долазило чак до Београда годинама посље Другог свјетског рата. И не само то, већ су усташе бацале нејач у високе пећи, правиле сапуне од жртава. Много жртава је убијано и у самим сточним вагонима јер су их тако довозили. Иначе, документација која је неажурно вођена у самом Јасеновцу је два пута паљена, као начин уништавања доказа. Први пут у љето 1943.  а други пут средином априла 1945. године.

Све вријеме Другог свјетског рата јасеновачка индустрија смрти је непрекидно функционисала пуном паром. Партизани и усташе никада нису водиле борбе за Јасеновац, јер је то мјесто било добро чувано. Иако постоје сјећања свједока са Првог засједања АВНОЈ-а у Бихаћу новембра 1942. године да су делегати са Кордуна предлагали Врховном штабу НОВЈ да се Јасеновац мора ослободити и наводили приче оних који логораша су успјели побјећи из тог пакла. Међутим, ти делегати су наредних дана ликвидирани.

22. априла 1945. године, када је било посве јасно да се јединице Југославенске Армије убрзано приближавају са истока усташки крвници су почели напуштати логор и бјежали ка Загребу, а преостали јасеновачких логораши су извшили пробој и угледали слободу.

По броју жртава Јасеновачки логор је био на трећем мјесту (одмах иза Дахауа и Аушвица) у Европи током Другог свјетског рата, али је по ужасима заузимао убједљиво прво мјесто. И сами Нацисти су се згражавали и чудили тој бестијалности и монструозности убијања Срба и Јевреја.

Око броја жртава и данас посље толико деценија постоје разне контраверзе и нагађања. Тачније, први пут да је стручан тим антрополога и спелеолога, које је предводио академик проф. др. Србољуб Живановић посетила је јасеновачка поља смрти тек у прољеће 1964. године, када је посље мјесец и по дана истраживања утврђено да је у тим јамама убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 Све вријеме је нучни тим био под строгим надзором УДБ-е (комунистичке тајне полиције). Научници су такође и дошли до податка да је у логору Јасеновац убијено преко 110.000 дјеце млађе од 14 година. Сама та чињеница и велики број жртава је проузроковао стопирање истраживања по налогу највиших власти СФРЈ. Научни тим је распуштен, а академик Живановић морао да напусти отаџбину и оде прво у Африку, а касније у Лондон.

Касних осамдесетих година 20. вијека оформљен је нови тим научника који је сазван од Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, а стручњаци су били сви живели и радили ван европског континента. Они су своја истраживања у Јасеновцу отпочели априла 1991.  године, када је откривено још нових масовних гробница, тако да њихов извјештај говорио да је број жртава био далеко већи. Ратне околности и разбијање бивше Југославије током 1991-1995 су прекинула ова истраживања.

Након завршетка рата на подручју авнојевске Хрватске ниједна власт од 1996. године до данас није дозволила наставак истраживања на јасеновачким пољима смрти.

Јасеновац је уствари био и остао симбол страдања Срба православне вјере на просторима западно од ријеке Дрине. 

За концентрациони логор Јасеновац у свијету се можда не би ни знало да није ту убијено толико Јевреја, који су у свом меморијалном центру у Израелу направили зид плача, у коме се налази уписано име Јасеновац, као једно од девет мјеста на коме су највише пострадали њихови сународници.

Крајем 2000. године епископ славонски је дозволио да се у селу Јасеновац око православне цркве направи и женски манастир, гдје би сестринство чувало успомену и сјећање на велики број убијених Срба.


Ова страница је намијењена за документа, видео снимке, слике и приче преживјелих. Ако видите да нешто недостаје слободно нам пошаљете свој документарни материјал преко Контакт (стране) форме.


Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:Наслов Прегледa Гласова
„Беспридржајне“ посете јасеновачком цвету 219420
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 133215
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 39614
Број настрадалих (српских) жртава у Јасеновцу 40615
Даница Праштало, без детињства и без старости 83010
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 227940
Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац 810
Дианина листа 21010
Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла 2660
Жртва: Бејсфјордске жртве 64515
Жртва: Вукашин Мандрапа 9549131
Зашто је од Јасеновца остао само бетонски камени цвет 234520
Зашто смо криви 570
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 56925
Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега 3040
Зло Јасеновца не сме се преспавати 48015
Злочин: Драксенић 1942 698055
Злочинац: Алојзије Степинац 11686101
Злочинац: Андрија Артуковић 465520
Злочинац: Вјекослав Лубурић 1115497
Злочинац: Динко Шакић 569917
Злочинац: Љубо Милош 384424
Злочинац: Мирослав Филиповић 709265
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 55620
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 146710
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 299913
Изложба Економија Јасеновачког логора шири истину обилазећи више градова 44214
Иницијатива: Централна улица Београда да буде Jасеновачких новомученика 10175
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 140
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 75310
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 157817
Јадовно је претеча Јасеновца 2580
Јасеновац – најтужнија српска реч 10
Јасеновац (ни)је ослобођен 691140
Јасеновац је код Хрвата стање духа 2660
Јасеновац најцрње српско стратиште 16640
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 38715
Књига: Велики злочин (Magnum Crimen) 4848121
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 64410
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 550
Књига: Једење Богова 641960
Књига: Књига из тишине 313115
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 362824
Књига: Не окрећи се сине 8822138
Књига: Ради ти, дијете, свој посао 264075
Књига: Рат и дјеца Козаре 162716
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 28789
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 17615
Крвава црква против Цркве Христове 151710
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 197820
Логор: Јасеновац 30109735
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 169533
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1915
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 48315
Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста 3175
Независна држава Хрватска 16606162
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 4230
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 520
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 7310
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 83510
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 700
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 17955
Посјетио сам Јасеновац 22. aприла 2019 4640
Постоји бол и непребол, а Јасеновац је непребол 13210
Потомак страдалника и сама прогнана: Сена Шијак из Клепаца 6640
Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац 7595
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 330
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 11615
Прошли смо све усташке логоре 7430
Путовање у Јасеновац и Пакрац из Новог Сада 8430
Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу 3615
Реаговање Србољуба Живановића на изјаву патријарха Иринеја о Олуји 11629
Саво Штрбац: Викијасеновац 21800
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 11645
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 43333
Сећања Стевана Злокапе из Силаша на Јасеновац не могу да избледе 276130
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 3610
Сећање Милице Секулић на страхоте Јасеновца 36420
Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015 2885
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 96415
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 88310
Стазама јасеновачких мученика 2015 161335
Станица за Дудик и Јасеновац 19315
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 6585
Трагедија која се не завршава 247410
Трибина на Правном факултету у Београду о Јасеновцу 22. априла 2015 4425
Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин 7660
Ћутање не значи увек одобравање, али... 17135
У Бечу одржан јавни час историје о Јасеновцу 23210
У Србији би могло да крене ускоро приказивање филма "Дара из Јасеновца" 12310
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 95915
Усташе 14007206
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 570
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 67010
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 2010
Фељтон: Усташки натпоручник Динко Шакић 492117
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 127324
Филм: Бог и Хрвати 585027
Филм: Деца у жици 371330
Филм: Злочин без кајања 220115
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 11220
Филм: Иродови синови 245110
Филм: Исповест Данице Праштало 322810
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 11815
Филм: НДХ: Мук 16755
Филм: НДХ: Понор 171410
Филм: НДХ: Страх 17430
Филм: Ожиљак 327115
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 229010
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 6350
Филм: Шта Јасеновац значи Хрватима 296142
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 770
Хрватско-хрватски сукоб у Јасеновцу 20530
Чудо на снимању Даре из Јасеновца 12715


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.Skip Navigation Links