Радуша (Бугојанска група) 1972 - www.zlocininadsrbima.com

   

Период: СФР Југославија

Област: Босна и Херцеговина


РАДУША (БУГОЈАНСКА ГРУПА) 1972Радуша 72 (Бугојанска група) је назив за диверзантску ацију двадесетак припадника екстремно-шовинистичке организације ткз. Хрватско Револуционарно Братство (ХРБ), који су били активни почетком седамдесетих година 20. стољећа.

Припадници ове терористичке дружине су убачени на територију Југославије, јер је требало да иницирају Хрвате на побуну широких размјера против комунистичких власти. Коначни циљ је био да се кроз устанак сруши постојећа југославенска држава и обнови клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска.

Ова акција је носила шифровано име "Феникс" међу терористима, док је међу државним институцијама Југославије кодно названа "Радуша 72".

Подршку за овакву акцију дали су хрватски исељеници, највише из Западне Њемачке и Аустрије, али исто тако и Шпаније, Италије, САД, Канаде и Аустралије... односно земље гдје су побјегли бивши припадници оружаних снага НДХ (усташе, домобрани, милиција...) након што је завршен Други свјетски рат.

Занимљиво да Бугојанска група у љето 1972. није имала за мете војне, већ искључиво цивилне циљеве.

Ова акција се неуспјешно завршила по терористе из ХРБ-а након мјесец дана, јер су сви похапшени и(ли) убијени у ватреним окршајима са припадницима југославенских безбедоносних снага.

Била је то само једна у низу њихових терористичких акција против Југославије, а имали су их још доста по Шведској, Њемачкој, Аустралији... па чак и у сред Београда.

Бугојанска  група је са акцијом "Радуша" добила изузетно велики публицитет и ван граница тадашње Југославије, наручино у западним земљама.

ХРВАТСКА (УСТАШКА) ЕМИГРАЦИЈА 1946-1989

ЛИКОВИ

Миро Барешић * Илија Толић * Анђелко Брајковић * Јосип Сенић

Миљенко Хркач * Иван Матичевић * Мате Прпић * Крешимир Перковић

Лудвиг Павловић * Божидар Кавран * Ђуро Хорват * Фрањо Хрљевић

Томислав Ребрина * Јуре Марић * Звонко Бушић * Газета Пашти

Јосип Облак * Анте Мошков * Жарко Одак

УДРУГЕ

Ревоуционарно Братство * Народни Отпор * Хрватска Сељачка Странка

Ослободилачки Покрет * Канадски Хрвати * Уједињени Хрвати Њемачке

Хрватски Сокол * Државотворни Покрет * Народно Вијеће * Домобран

Тајне усташке постројбе * Крижари * Хрвати Еуропе

АКЦИЈЕ

Владимир Роловић * Радуша (Феникс) * Отмица авиона Гетабург * Кактус * Берилн

Пруга Делнице * Госпићка саботажа * Чикаго * Биоскоп 20. октобар * Гвардијан

Конзулат Штудгарт * Младен Ђоговић * Мелбурншки атентат * Клуб Југославена

Гладио *

 

 

ПРЕТХОДНИЦА

Током Другог свјетског рата на Балкану је створена клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска на чијем челу се налазио монструозни двојац: поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац.

То је била квислиншка творевина проглашена 10. априла 1941. године са благословом Ватикана, а директиве су добијали од Римске курије. Циљ је био спровести геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, што је и учињено велику помоћ Трећег Рајха. Убијено је преко 1.500.000 Срба за четири ратне године.

Хитлерова коалиција је у прољеће 1945. године поражена, а хрватски фашисти су се повлачили пред Титовим партизанима које су силовито надирали ка Загребу и Љубљани. Помоћ у бјежању са Балкана пружила им је Католичка црква пошто су се они и борили за њезине интересе. Давали су им лажна документа и пребацивали их у далеке земље (Операција Пацовски канали).

Доста избјеглих Хрвата је ипак остало у Аустрији, Шпанији и Њемачкој. Ту су формирани њихови клубови и организације. Почели су да се повезују, па је тако и настале многе организације и удружења која су у основи била профашистичка са шовинистичким и расистичким идејама. Од самог почетка се знало шта им је циљ. Хтјели су да се врате на Балкан, односно да се сруши СФРЈ, а обнови НДХ.

Иначе, у Италији, Аустрији, а још више у Западној Њемачкој су постојали тајни кампови (центри) за диверзантске обуке Хрвата, како емиграната, тако и младића 18-30 година који су бјежали из Југославије. Њих су помагале Владе земаља, гдје су се скривали, за потребе Хладног рата, односно борбе против комунистичких режима. Ова вишедеценијска операција је носила шифровано име "Гладио", а признање за њено постојање дао је италијански премијер Ђулио Андреоти, али тек крајем 1990. године, када је Берлински зид срушен, а Варшавски пакт почео да се распада.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић * Мирко Пук

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић * Усташе

Алојзије Степинац * Црна Легија * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Мијо Бабић * Андрија Артуковић * Џафер Куленовић

Иван Шарић * Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански дужноснициВладимир Крен *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Тења * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско * Лепоглава

Пријдор * Маглај * Добој * Огулин * Зеница * Пакленица * Ђаково

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево * Винковци

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожинДивосело

Садиловац * Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Паланчиште * Пискавица * Драксенић

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Стари БродШидГрабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Шегестин * Корићка јама * Бијели Поток * Гаравице

Вуковар * Миострах *

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Петар Дабробосански

Љубан Једнак * Даница ПрашталоВукашин Мандрапа

Зорка Делић * Љубомир Млађеновић * Марија Почуча

Марко Бошковић * Српска банка * Гламоч * Славско Поље

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови * Magnum Crimen

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Залазак стољећа

Благослов Ватикана * Деца у жици * Без кајања * Пјесма Ђурђевдан

Мук * Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига * Ожиљак

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта * Једење Богова

Личка трагедија * Не окрећи се сине * Покољ у Глини * Дјеца Козаре

Цазинска Крајина * Тотални геноцид * Фратри и усташе кољу

Политика терора *

 

Мноштво Хрвата у Југославији је почетком 1971. године подржало "Хрватско прољеће" шовинистички покрет који је оцијењен од руководства Централног комитета КПЈ као деструктиван и профашистички, односно наставак усташтва. Као такав је угушен, а организатори су процесуирани.

Три мјесеца прије ове акције југославенска УДБа (тајна полиција) је ликвидирала Јосипа Сенића, предсједника ХРБ-а.

 

ИМЕНА ТЕРОРИСТА

 • Амброзије Андрић
 • Адолф Андрић
 • Павао Вегар
 • Илија Главаш
 • Ђуро Хорват
 • Вејсил Кешкић
 • Виктор Канцијанић
 • Петар Бакула
 • Лудвиг Павловић
   
 • Мирко Власновић
 • Илија Ловрић
 • Филип Бешлић
 • Стипе Љубас
 • Владо Милетић
 • Винко Кнез
 • Иван Прлић
 • Никола Антунац
 • Вилим Ершек
 • Видак Бунтић

 

ОПИС АКЦИЈЕ

У прољеће 1972. године рукводство ХРБ-а је направило план о илегалном убацивању својих двадесет чланова у Југославију јер су процијенили да је то погодан моменат након сламања МАСПОК-а, гдје би они отишли све до централних дијелова Босне и Херцеговине у околину Купрешке висоравни, а онда тамошње Хрвате у околини Бугојна, Ливна, Дувна, Прозора... да побуне да се дижу на устанак против комунистичких власти.

Служба Државне Безбедности (СДБ) Југославије је имала одређене информације о овој акцији, па су их помно пратили.

Сама акција је започела 20. јуна 1972. када је Бугојанска група од 19 припадника (двојицу је ухаписила аустријска полиција пар дана раније, а један је одустао) из Аустрије ушла на територију југославенске републике Словеније, околина Дравограда.


Мапа кретања

Терористи су одустали од првобитног плана да се састану са својим помагачима у домовини, па су отели један камион 22. јуна фирме "Раденска" и наредили возачу Францу Хибернику да без одмора вози ка Босни. Разлог зашто је планина Радуша одабрана од стране терориста јесте због својих географских одлика, али и због значајног учешћа хрватског становништва у околини.

Југославенски безбедњаци су тог првог дана изгубили њихов траг, па је покренута опсежна акција у коју је укључено преко 1.200 људи, што војника, што полицајаца.

Посље два дана Бугојанска група долази преко Карловца у Босну, у мјесто Грачаница код Горњег Ваукфа гдје су се искрцали, а пјешке отишли до села Лужани одакле је био Илија Главаш. У сеоској капелици су положили заклетву да нико неће да изда, а онда се запутили пјешке ка Радуши. Возач камиона Хиберник је пријавио властима шта је видио.

Први пут се Бугојанска група сукобила са Милицијом 25. јуна 1972. а наредног дана и са припадницима Територијалне Одбране ЈНА.

Југославенска УДБа је на брзину окупила око 200 људи под оружјем, а на чело читаве акције је постављен Фрањо Хрљевић из Тузле, а тада је обављао функцију команданта ТО Босне и Херцеговине. Занимљиво да Југославија у то доба није имала специјалне тимове за сузбијање тероризма и сл. Мало касније су дошли и одреди Територијалне Одбране са бројности 1.000 људи под оружјем из околине Сарајева.

Терористи су међу локалним становништвом имали врло малу подршку, што их је прилично демотивисало, али није било више могућности за повратак. Тада је и међу Бугојанском групом дошло до великих свађа гдје су једни друге оптуживали за пропаст акције.

Већ 26. јуна дошло је до првог веће борбе када су се сукобили са четом Војне полиције ЈНА на ивици једне шуме. Том приликом су погинули капетан Милош Поповић и војник Бранко Блечић. Код терориста је смртно рањен Адолф Андрић, а тројица су успјела да умакну и одвојила су се од групе. Њима је настрадао и коњ који је преносио нешто опреме.

Остали терористи су дошли код Буковачке пећине гдје су се скривали. Испред је била чистина од 70 метара. Један извиђач из Милиције је убијен из пригушивача када је пришао да извиди ситуацију. Тада је дошло до новог окршаја тако што је једна чета ТО јуришала на пећину, али је напад одбијен. Југославенски Територијалци су измали 7 погинулих и осморицу рањених.

Под окриљем ноћи хрватски терористи се извлаче и покушавају безуспјешно да нађу скровиште код локалног становништва. Они их углавном пријављују властима које их хапсе.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

Револуционарно Братство *

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Шпегељ

Вировитица * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Книн * Владо Миланковић

 

Преостали дио терориста Бугојанске групе је кренио јужно ка Имотском. Тамо су бивали хапшени или убијени у окршајима са ТО и Милицијом.

На крају је петнаест терориста убијено или подлегло ранама, а четворица су жива ухваћена.

 

ЗАВРШЕТАК

Међу терористима који су ухапшени били су: Ђуро Хорват, Вејсил Кешкић, Мирко Власновић и Лудвиг Павловић.


Дио заплијењеног наоружања

Они су спроведени до Сарајева, гдје су изведени пред Војни суд 11. новембра 1972. Суђење је трајало десетак дана када су проглашени кривим за: тероризам, рушење уставног поретка, изазивање опште опасности, ширење националне мржње и др. Тројица су добили смртне казне, док је Лудвиг Павловић због тога што је млад добио 20 година затвора.

Стријељање Хорвата, Кешкића и Власиновића је извршено 17. марта 1973. године у касарни ЈНА на Илиџи, Лудвиг Павловић је казну издржавао у Сремској Митровици. Тадашњи предсједник државе Јосип Броз Тито је Лудвигу Павловићу затворску казну преиначио на 8 година самице и 12 година затвора.

У иностраним медијима, поготово Западне Европе и Сјеверне Америке ова акција је добијала невјероватно велики публицитет у многим медијским кућама.

Предсједник Јосип Броз је одликовао 389 особа које су учествовале у овој акцији.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Ова акција је подстакла војно руководство Југославије да почне стварати посебне војне и полицијске јединице које би биле ангажоване за сузбијање убачених диверзантских група.

У прољеће 1990. године у Југославији је уведен вишестраначки систем и организовани су избори на којима су побједиле сепаратистичке снаге. У СР Хрватској власт је формирао Фрањо Туђман и његова партија Хрватска Демократска Заједница. Њихов циљ је био одвајање Хрватске од СФРЈ и етнички чиста држава.

Туђманови сарадници су издејствовали да Павловић и други Хрвати казну заврше на територији СР Хрватске, што је и учињено. Међутим, чим је дошао међу своје Лудвиг Павловић крајем 1990. године, он је пуштен и имао је статус хероја. Он се одмах прикључио хрватским паравојним јединицама ткз. Збор Народне Гарде.

Дана 18. септембра 1991. године на територији општине Посушје (западна Херцеговина) приликом операције кријумчарења оружја Лудвиг Павловић је ликвидиран од војника Југославенске Народне Армије.

 

ЗАОСТАВШТИНА

Током грађанског рата у западним дијеловима бивше Југославије деведесетих година неколико мањих јединица ткз. Хрватског Вијећа Одбране је понијело име "Лудвиг Павловић". Једна од њих је и одликована од предсједника Републике Хрватске Зорана Милановића (2020.).


Споменик у Посушју

Почетком 21. вијека у Посушју је направљен споменик Бугојанској групи јер међу Хрватима, како у домовини, тако и у дијаспори они уживају статус мученика и хероја.

Новинар и публициста Ђорђе Личина из Глине је написао књигу "Двадесети човјек", у којој је обрађена тема Бугојанске групе и акције "Радуша 72". Према тој књизи је ТВ Сарајево снимило мини серију "Брисани простор" у којој је доста тога наведено тј. интерпретирано.ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1945-1989

Логор Голи оток * Раковичка парохија * Хрватско прољеће * Ђорђе Мартиновић

Биоскоп 20. октобар * Данило Милинчић * Стане Доланц * Крст на крижу

Личка трагедија * Последњи краљев војник * Тајни досије Тито * Црвена куга

Албанизовање Срба * Сатанини синови * Његошева капела * Бараганска голгота

Отета земља * Гаврило Ковачина * Драгиша Кашиковић * Камен херцеговачки

Бубашваба револуција * Косовско пролеће * Стево Крајачић * Скривање Валдхајма

Бранка Ђукић * Бебе из ГрацаГолубњача * Острво зла * Црвено доба * Радуша

Бригадир Диклић * Митрополит Јоаникије * Јелица Михаиловић * Лудвиг Павловић

Операција Гвардијан * Миро Барешић * Томислав Ребрина  * Народни Отпор

Звонко Бушић * Револуционарно братство * Диверзија Делнице * Гладио

 Оцените нам овај чланак:
Tags:
BUGOJANSKA GRUPA
TERITORIJALNA ODBRANA
NEMACKA AUSTRIJA
PROLECE 1972
SOCIJALISTICKA JUGOSLAVIJA
OPERACIJA RADUSA
HRVATSKI TERORISTI
BOSNA HERCEGOVINA
LUDVIG PAVLOVIC
REVOLUCIONARNO BRATSTVO
PLANIRANE DIVERZIIJE
AKCIJA FENIKS
FRANJO HRLJEVIC
TUDJMANOV REZIM
MILOS POPOVIC
MIRKO VLASINOVIC
JOSIP BROZ TITO


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links