Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња - www.zlocininadsrbima.com

   


Емисија на препоруку


КРВАВИ КАМЕН ХЕРЦЕГОВАЧКИ: СЕЛО НЕНОВИЋИ КОД ТРЕБИЊАТВ Херцег је 15. јуна 2017. године у оквиру серијала "Крвави камен херцеговачки" премијерно приказао село Неновиће, гдје је Гојко Милићевић испричао потресну причу о страдању породице Милићевића за вријеме Другог свјетског рата и мало послије.

Село Неновићи се налазе на крајњем југу Босне и Херцеговине, на путу између Требиња и Дубровника, а сматра се за колијевку породице Милићевић, која ту обитава још од XVII вијека. Од вајакада су Милићевићи се бавили сточарством и живјели од пољопривреде јер је земља била плодна, а близу и шума. Имућнији домаћини су имали и своје винограде. Своје прозиводе су пласирали највише на приморије, односно дубровачко залеђе.

До 1941. године свака кућа у Неновићима је имапа преко десеторо чељади и функционисали су као мале породичне задруге карактеристичне за то пријератно вријеме. Када је почео рат и агресија Сила осовине на југославенску краљевину, сви у Неновићима су били сложни у борби против усташких крволока... свих 50-ак житеља, колико их је било тада.

Касније 1942. године у Неновићима долази до подијеле, на четнике и партизане, што је довело до брато-убилачког рата.

Симбол те катастрофе постала је Јовова удовица Стана Милићевић којој су припадници ПОЈ убили током 1945-1947 четири сина: Лазар, Трипо, Владо и Ристо и једну кћерку Мару. Једног сина Јокана и мужа Јову је изгубила 1930-их година.

Лазар Милићевић је рођен 1912. године и као оштроуман и паметан младић служио је у Морнарици Краљевине Југославије. Био је и члан Соколског друштва. По повратку из војске запослио се као пружни радник у Дубровнику, гдје је радио све до почетка Априлског рата, када је напустио посао и прикључио се герилцима за борбу против окупатора. Када су настале подјеле он је остао вјеран Равногорском покрету.

Тешко је рањен 1943. године у борбама са Њемцима, за ослобођење Требиња. Крио се у пећини, двије године, али је неко од комшија у октобра 1945. године дојавио партизанима гдје се он скрива и они су га крај пута убили без суђења (глава му је била одсјечена, што значи да је заклан). Његови посмртни остаци су тек 2016. године пребачени у породичну гробницу.

Трипо Милићевић је рођен 1917. године, завршио је занат у Панчеву, али је био слабог здравља. Њега су комунистички провборци у зиму 1945. године крвнички испребијали код Вуковића и натерали по хладноћи да иде кући без обуће и одјеће. Од посљедица батинања и зиме преминуо је.

Владо Милићевић је рођен 1919. године. Прикључио се Равногорским борцима и сматра се да је погинуо у борбама у Пиви.

Након Другог свјетског рата мучење породице Стане Милићевић није престајало јер су хтјели комунистички синови да дознају гдје се крије једини преживјели брат Ристо. Долазили су им комунисти у кућу, те су им гасили ватру у огњишту, а Стану и кћерке тјерали у доњем вешу да буду вани по цичој зими да мрзну и пропадају. Не могавши трпити више такве муке, Мара Милићевић коју су прикључивали и на струју... она је 1946. године скочила у чатрњу (бунар за воду).

Ристо Милићевић (1924.) који се крио у брдима око Требиња 1947. године одлучује да се спусти до Херцег Новог и пређе у Италију, али је наишао на засједу код Бобовишта припадника милиције и ту је тешко рањен... али и убијен од комшија.

Послије тог убиства два милиционера су натјерали Стану и њену кћерку да сатима пјешаче до Бобовишта да препознају мртвог сина и брата, да се тако наслађују мукама.

У емисији о свему томе свједочио је Гојко Милићевић, унук Стане Милићевић која је преминула 1957. године у највећем болу и јаду... Гојко је више о трагедији своје породице сазнао од комшија, него од мајке пошто је она избјегавала да му прича појединости страхујући да се и њему нешто лоше не би десило.

Гојко Милићевић је остао да живи на селу, али се ванредно школовао и завршио за учитеља. Био је деценијама праћен од припадника УДБЕ, југославенске тајне полиције. Чак му је у војној књижици писало да потиче од "четничке фамилије". Замјерали су му и то што је 1970-их носио дугу косу (асоцијација на четнике).

Почетком 1990-их година када се југославенска федерација је разбијена и отпочео грађански рат у западним и централним дијеловима СФРЈ, Гојко је остао у свом родном селу Неновићи са непокретном мајком, болесном стрином и сестром... фактички опкољен. Посљедњи је напустио Неновиће 2. јула 1992. године.

У тој Гојковој голготи која га је почела поново пратити руку спаса пружио је Неђо Гавриловић са својом породицом.

Припадници ткз. Хрватског Вијећа Одбране (армија Херцег-Босне, хрватске парадржаве на тлу БиХ) су нагрнули од Дубровника на Неновиће и за 24 сата све живо уништили и спалили, а прије тога опљачкали. Тако су Неновићи остали пусти.

Милићевићи се враћају у Неновиће у пратњи полиције и припадника УНПРОФОР-а тек 1997. године, гдје су видјели исписана имена неоусташа који су направили помор њиховог села, а призори су били стравични. Рођаци Милићевића посљедњих година објављају село Неновиће и чувају успомену на њих.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KOMUNISTICKA DIKTATURA
JUZNA HERCEGOVINA
DEVEDESETE GODINE
RASPAD SFRJ
GOJKO TRIPO
HRVATSKI ZLOCINI
SELO NENOVICI
OPSTINA TREBINJE
MANASTIR DUZI
BRACA MILICEVIC
DRUGI SVETSKI RAT
DUBROVACKO ZALEDJE
LAZAR VLADO
MARA RISTO
KRVAVI KAMEN
SUDBINA GOLGOTA
ZASEDA BOBOVISTE
JEDINICE HVO
NEDJO GAVRILOVIC
JUGOSLAVENSKA MORNARICASkip Navigation Links