Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године - www.zlocininadsrbima.com

   

17. мај 2021.


ЗЛОЧИН МУСЛИМАНСКИХ ФАШИСТА НАД СРБИМА ВОЗУЋЕ 1942. ГОДИНЕ


Независна Држава Хрватска је током 1942. године свој геноцидни план над Србима спроводила на сваком педљу своје територије коју је контролисала. Усташке идеја о истребљењу Срба била се угнијездила у главе многих Хрвата и муслимана у НДХ.

Тако је било и на подручју Возуће. Преживјели свједоци испричали су након рата југославенској Земаљској комисији за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача о страхотама које су преживјели.

 

ЦРНА ЛЕГИЈА ДОЛАЗИ НА ОЗРЕН

У јануару 1942. године у Возућу је стигло више стотина усташа „Црне легије“ под командом Јуре Францетића. Одмах је упућен позив српским мушкарцима од 15 године па на горе, да се јаве усташама које су се утабориле у основној школи. Ту су требали наводно добити „објаве за слободно кретање“. Умјесто тога сви они који су се одазвали позиву били су ухапшени и након три дана опремљени возом за Сарајево, а након Сарајева за Добој гдје им се губи сваки траг.

Од неколико стотина ухапшених возућких Срба нико се није се вратио кући. Прије овог злочина, још током маја и јуна 1941. године, ликвидирани су први угледни Срби у Возући. У једној од тих група ликвидирано је 22 човјека међу којима и свештеник Јован Зечевић. Након ових ликвидација многи српски мушкарци са простора Возуће склонили су се у шуму да би избјегли усташке потјере и присилно римокатоличење и исламизацију:

- „Кад смо видели шта се догађа са нама и када смо чули да се свуда кољу Срби и када нам је председник општине и командант територија од Возуће до Долова, постављен од усташких власти, Мустафа Џерзић, рекао да за Србе код ове власти нема спаса ако не пређемо на католичку или муслиманску вјеру, побегли смо мушкарци способни за оружје у шуму и почели се наоружавати.“

 

МУСЛИМАНИ ПОД ФРАНЦЕТИЋЕВ БАРЈАК

Након овог злочина Францетић наоружава велики број муслимана око Возуће који су били  стали под усташки барјак. Наоружани муслимани су били из сусједних села „Гара, Осјечана, Рибнице, Бановића, Трестенце и Сеоне“ и других села и засеока. Од усташа су добили налог да „претресају сва српска села и сваког Србина, жену или дјете, доведу или убију на лицу мјеста“. Муслиманске усташе око Возуће успјеле су ухватити око 50 Срба и довести их у возућку школу. Сутрадан су ти Срби побијени, а крвави пир муслиманских усташа и усташа Јуре Францетића је настављен и током наредних дана:
- „Муслиманска руља наставила је рацију на српски живаљ те су сваког човјека, жену, дјете или старца на лицу мјеста стрељали, или стрељали или клали или живе палили у кућама.“

На тај начин, према изјавама свједока, убили су још око 150 Срба. Ово масовно учествовање муслимана у Геноциду над Србима у НДХ слично је и злочинима муслиманских усташких хорди у другим крајевима данашње БиХ, као што је нпр. случај на простору Цазина.

Крволоштвом муслиманских усташких хорди око Возуће била је изненађена и хрватска власт, па је морала реаговати домобранским снагама. Домобранске снаге које су дошле у Возућу да заштите око 360 преосталих Срба брзо су схватиле да неће моћи да их заштите „од подивљалих муслимана“. Одлучили су да се са преосталим Србима повуку у Завидовиће. За то вријеме муслимани су опљалкали и попалили сроска домаћинства.

Када су се након 8 дана Срби уз пратњу домобрана вратили кућама нашли су само згаришта. Према причању свједока хрватске власти су издале наредбу да у будуће за сваког убијеног Србина буде ликвидиран један муслиман. Колико је познато свједоцима стрељан је само један муслиман који је „силовао неку Српкињу“.

 

ИМЕНА КРВОЛОКА

Вође тих муслиманских усташа били су Заим Капетановић из Рибнице и Мујћин Херић из Осјечана, а свједоцима познати злочинци били су: Мујага Демеровић из Осјечана, Мујага Мулахалиловић из Гара, Бајро Мулахалиловић из Вуковине, Шабан Софтић из Гара, Бришо Хускић из Госовице, Шабан Дурић из Осјечана, Мујо Салатовић из Гара, Шахбаз Софтић из Гара, Брајко Ашимовић из Прибитковица, Ћамил Жунић из Госовице, Мустафа Скеић из Вуковине, Вехиз Смаиловић из Рибнице, Ибрахим Смајловић из Рибнице, Хусеин Смајловић из Рибнице, Мујица Селимовић из Госовице, Мехо Хаџић из Миљевића, Ибрахим Цебић из Црњева, Мустафа Софтић из Гара, Веиз Џинић из Госовице, Мујо Реџић из Рибнице, Реџо Ерле из Осјечана, Осман Башић из Рибнице, Мујага Каравадић из Рибнице, Ахмет Исламовић из Мргана, Авдо Јамаковић из Доње Госовице, Салих Зукић из Бановића, Кадрија Софтић из Рибнице, Бегица Кичић из Рибнице, Хакија Хусић из Гара, Осман Ђерзилић из Гара, Ахмет Ђерзић из Гара, Ђувић Јусуф из Гара, Ђулага Халилчевић из Гара, итд.

Већина побројаних злочинаца била је жива и код куће у вријеме давања исказа свједока тј. 1946. године. Неки су били и у Југословенској армији или су били службеници при Мјесним народним одборима. Ово је само један мали број муслимана који су учествовали у Геноциду над Србима у НДХ на простору Возуће. Свједоци су сагласни да су „муслимани на позив Францетића дигли се као један човјек“ и нерадо су морали стати са ликвидацијом возућких Срба.

Иако је највише именом познатих злочинаца из села Гара, неки свједоци муслимани из Гара су тврдили да је муслиманска милиција у Гарама основана тек 1943. године и да није дјеловала изван села. Један од тих свједока био је и Хакија Хусић који је пред комисијом изјавио да Францетић „наших људи није наоружао и слао у хајку на Србе“.

Не само да је Хакија лажно свједочио него су њега свједоци препознали као једног од муслиманских усташа из Гара. Милева Његомировић препознала је своју краву код поменутог Хакије, а Хакија је запријетио Милеви и њеном супругу да ће их убити зато што су нашли своју краву код њега и узели је себи „тако да и данас живим у страху од њега“.

 

Преузето са: borisradakovic.com
04.04.2021.

 ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2,011  пута
Број гласова: 10


Tags:
MUSLIMANSKI ZLOCINI
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
OZREN PLANINA
OPSTINA VOZUCA
SREDNJA BOSNA
CRNA LEGIJA
JURE FRANCETIC
JANUAR 1942
GRAD DOBOJ
MUSTAFA DZERZIC
NASELJE ZAVIDOVICI
DOOBRANSKE SNAGE
GENOCID SRBOCID
KRVAVI POKOLJI
HAKIJA HUSIC
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (7), Alexander Dorin: Доказано је – сведоци су лагали на суду

Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године

Папук 2024: Провaљeно у Спомeн кућу у Воћину

Имовина Српске Банке спашава буџет Републике Хрватске

Даница Праштало, без детињства и без старости

Зашто нисмо исти: Лука Модрић и Синиша Михајловић

Ивaн Jовaновић – Црни: Устaшки jaмaр и Титов пaртизaн
Поделите ову вест, нека се чује истина...У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 143 прегледа и 5 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 157 прегледа и 5 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 159 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 159 прегледа и 15 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 246 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 253 прегледа и 5 гласова.

Одговор Игору Мркаљу око злоупотребе глинских жртава
Објављено: 03.07.2024.     Има 276 прегледа и 4 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 330 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links