Други свјетски рат - zlocininadsrbima.com

   
ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ 1941 - 1945Ово је страница посвјећена једном од најтежих периода за наш народ, а то је Други свјетски рат, односно период од 1941. до 1945. године.

Наиме, завршетком Првог свјетског рата 1918. године није дошло превазилажења проблема, прије свега у економији, али и територијалним и демографским претензијама појединих држава, односно народа... Тада је створена прва јужнославенска држава: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, која је касније промјенила име у Краљевина Југославија, а на челу државе била је династија Карађорђевић.

Велика свјетска криза започета окобра 1929. године је свакако оставила тешке посљедице у скоро свим државама свијета. Већ тридесетих година 20. стољећа у Њемачкој власт осваја Адолф Хитлер са нацистима, док је деценију раније Бенито Мусолини долази на чело Италије. Они су имали жељу да прекроје границе не само у Европи, већ и читавој планети, а истовременоно да се докопају сировина за своју индустрију.

У Шпанији на Иберијском полуострву дошло је до трогодишњег грађанског рата 1936-1939, гдје је Хитлер помагао фашистичког диктатора Франциска Франка, који је успио да побједи Другу шпанску републику. Хитлер је већ тада ковао планове за покоравање осталих европских држава и убрзано радио на развијању војне индустрије и јачању економске моћи.  Након тога, Њемачка је прогласила ткз. Аншлус, односно присвајање Аустрије.

Нападом њемачких снага на Пољску 1. септембра 1939. године званично је и почео Други свјетски рат, па су Пољаци посље пет недјеља капитулирали, јер им је изостала обећана помоћ савезника Француске и Велике Британије.  А још у марту те године њемачке СС јединице су окупирале Чехословачку без отпора.

У Берлину је 27. септембра 1940. године дошло до потписивања војно-политичког савеза између Њемачке, Италије и Јапана, што је познато као Тројни пакт. Том савезу се врло брзо прикључују Мађарска (20.11.1940), Румунија (23.11.1940), Бугарска (01.03.1941)... што је значило да се југославенска краљевина нашла у окружењу Сила осовине.

Кнез Павле Кађарођевић се налазио на челу трочланог Намјесништва које је водило главну ријеч у држави након Марсељског атентата када је 9. октобра 1934. године у Француској убијен његов брат од стрица краљ Александар I Карађорђевић од хрватских усташа и бугарских комита. Они су покушали да по сваку цијену избјегну рат јер су схватили да би то била катастрофа. Британци прије свега, али и Совјетски Савез имао своје шпијуне у Београду који су потпис у Бечу 25. марта 1941. од југославенских дипломата представили јавности као приступање Тројном пакту, а заправо се радило о дозволи за слободан пролаз њемачких и италијанских дивизија преко југославенске краљевине за напад на Грчку.

Већ два дана доцније дошло је до великих демонстрација не само у Београду, већ и осталим градовима гдје су Срби имали релативну или апсолутну већину. Свуда су се могле видјети слике Краља Петра, националне тробојке, док је народ узвикивао: "Боље гроб него роб", "Боље рат него пакт", "Живео краљ!" и сл. Влада Цветковић-Мачек је оборена, а пучисти предвођени генералом Боривојем Мирковићем доводе на престол малољетног краља Петра II Карађорђевића, док нову Владу састављају генерал Душан Симовић и академик Слободан Јовановић.

Рано изјутра на православни Васкрс 6. априла 1941. године Њемачка, Италија и њихови сателити: Мађарска, Румунија, Бугарска и Албанија врше инвазију на нашу земљу која је позната под шифрованим именом: "Директива 25"... Београд, Ниш, Нови Сад, Сплит, Скопље, Приштина, Сарајево, Подгорица, Бањалука  и остали србски градови су страховито бомбардовани, а на бомбама је цинично писало "Срећан Ускрс!".

Десетак дана је Војска Краљевине Југославије пружала активан отпор, док је капитулација потписана 17. априла у Београду. Краљ Петар  II Карађорђевић и добар део Владе је евакуисан преко Грчке и спроведен у Лондон. Тамо су цијели рат били под присмотром и трпели велике притиске, односно уцјене Енглеза.

Југославенска територија је раскомадана, док је највећи дио припао Независној Држави Хрватској. Мађарска је окупирала Бачку и Барању, Бугарска је присвојила нишавски, вардарски део Србије и мали део тимочке. Албанија је окупирала Косово и Метохију, део Црне Горе и охридски део. Њемачка је присвојила Словенију. Србија је била сведена на границе из 1878. гдје је Владу саставио генерал Милан Недић, њој је био придодат Банат, али са посебним статусом јер су ту власт држали ткз. Фолксдојчери. На свим окупираним подручјима се спроводио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Оснивали су се концентрациони логори и вршени су злодјела невиђених размјера.


Најпознатија злодјела односно мјеста са највише жртава или стратишта гдје је лудило злочинаца дошло до аплитуде током Другог свјетског рата била су: логор Јасеновац, логор Сајмиште, Велебитске јаме, Гаравице код Бихаћа, Дракулић код Бањалуке, Драксенић код Козарске Дубице, Стари Брод крај Вишеграда, Краљево, Крагујевац, Драгинац код Лознице, Пивски До у Црној Гори, Велика на Чакору, Сурдулица код Врања, Бојник код Лесковца, Крива Река код Бруса, Пребиловци и Придворица у Херцеговини, Шушњар код Санског моста,  Мехино Стање код Велике Кладуше, Глинска црква, Новосадска Рација, Лијевчанско Поље итд.

Врло брзо је отпочела организована оружана побуна. Прво је на Равној Гори 13. маја 1941. Драгољуб Дража Михаиловић, тадашњи пуковник, а касније армијски генерал Југославенске Војске у отаџбини прогласио устанак. Скоро два мјесеца касније и комунисти које је предводио Ј. Б. Тито. У почетку су ова два покрета краће вријеме сарађивала, али је сарадња престала јер нису имали исто виђење политичко-екомско уређење државе посље рата. Комунисти су хтјели републику и социјализам, а Равногорци су жељели да остане постојећи систем: монархија и капитализам. Комунисти су били слабији тада и повукли су се у Босну.

Током времена усљед мноштва злочина, србски народ се све више придруживао герилцима и оружани отпор је јачао. Крајем 1943. године, посље капитулације Италије у Техерану долази до састанка Великих сила, на коме је одржана конференција: Стаљин, Черчил и Рузвелт. Између осталог, тада је одлучено да се помоћ упути југославенским партизанима, а укине четницима. То је оснажило партизански покрет, поготово што је у љето 1944. Црвена армија ушла у Србију и уништила главнину четничких снага. То је одлучило исход рата у Југославији. Са друге стране савезничка авијација је тешко бомбардовала србске градове 1943-1944, са великим материјалним и људским губицима. Њемци су тада претрпели незнатне губитке.

Већ од краја 1944. па наредних десетак година комунисти су имали тихе ликвидације родољуба и монархиста, односно све оне које су сматрали идеолошким непријатељима. То су углавном радили припадници ОЗНЕ (тајне полиције), која је касније преименована у УДБА.

Жртве из Другог сјветског рата нажалост никада нису избројане, али се процјењује да је за четири године убијено скоро 2.000.000 Срба. Једна страховита катастрофа гдје је куминирао братоубилачки рат.

Комунистички историчари су посље Другог свјетског рата многе ствари прећутали и добар дио злочина над Србима замаскирали и гурали под тепих, под изговором да то наводно нарушава братство и јединство, темељ на коме је сазидана друга јужнославенска држава, што је довело до великих проблема скоро пола вијека касније, када је социјалистичка Југославија и разбијена.


 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
(Зло)употреба "Голубњаче" 5925
5. мај 1944: Дан кад су савезнички авиони сравнили Подгорицу 3.28710
72 године од велике издаје 4.00820
72 године од смрти великана Николе Тесле 4675
74 године од агресије на Краљевину Југославију 1.0630
Kако је покатоличена западна Херцеговина 2300
Kордунашки процес, обрачун са српским патриотама или издајницима у Хрватској 5890
Oперација Викинг: Крвави пут изнад Поларног круга 1.56913
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.14925
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 4.87629
Биографија Чича Драже подсећа на колективну српску историју 1270
Благоје Јововић, човек који је пуцао на Анту Павелића 1.9325
Бобоћани обележили Дан борбе против фашизма 2.5540
Бранко Тепић, као вјечити избјеглица 1.45420
Бригу о београдском Спомен-подручју у Јајинцима преузеће Музеј жртава геноцида 1530
Брлошка трагедија 1991. године 5630
Важно је окупљање око жртве 9095
Вапор (брод, пароброд) - Епитаф Марку Бошковићу из Ливна 5840
Велика на Чакору 1944: Крвави пир Османа Растодера 9595
Виктор Томић је одговоран за смрт хиљаде сремских Срба 340
Влaстимир je избeгaо стрeљaњe у Крагујевцу 1941. године, aли тe срeћe ниje био и Рaдоje 1800
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 6065
Војни пуч 27. март 1941. године 6.17936
Вређање успомена на жртве 1.5220
Где си тада био свете 4730
Говор немачког свештеника Фридриха Гисендорфа, у Оснабрику 1945. године 1.34810
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 90215
Годишњица усташког покоља у Бијелом Потоку код Бањалуке о Васкрсу 1942. године 5250
Гроб речитији од свих ходајућих мртваца који громогласно лажу о Николи Тесли 3920
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3.07640
Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године 2.06015
Дјеца Козаре – Божидарка из Вeликe Жуљeвицe 2.30325
Досије Млин: У Зрењанину је било утамничено 10.000 Срба, Јевреја и Рома у нацистичком логору 4300
Досије Народни непријатељи: Убиство Драгољуба Драгојловића из Ваљева 1945. године 6735
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 9580
Досије Шарвар: Од сатирања деце у мађарском логору уморено је хиљаде српских малишана 1941 4950
Др Мирко Пук - србомрзац, адвокат и организатор Усташког покрета у Глини 5880
Драгиња 1.59345
Ђоко Копривица: Фазлагићи крвопије 2.92025
Ексклузивно: Интервју са Вишњом Павелић, ћерком усташког поглавника 5.67924
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.48424
Емисија: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 3.62410
Емисија: Емисија Разбуђивање: Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 6950
Емисија: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 4380
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 1.9670
Емисија: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 1.2930
Емисија: Крвава Бајка - рецитација 4.82215
Емисија: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 2.3990
Емисија: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 4155
Емисија: Пребиловци - страдалничко село 3.9097
Емисија: Разбуђивање - Благоје Јововић је осветник, а не терориста 230
Емисија: Разбуђивање - Вертикала страдања у Херцеговини 1915, 1941, 1992 - Сена Шијак Марковић 1730
Емисија: Разбуђивање - Усташки покољи у Бањалуци 1942 250
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 260
Емисија: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 2110
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.6600
Емисија: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 2780
Емисија: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 1.6555
Емисија: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 4380
Емисија: Светим мученицима Крагујевачким 1130
Емисија: Шта је геноцид и манипулација истом 8870
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 960
Епитаф српским жртвама на Црквинама код Рогатице 1942. године 4560
Живот нема цену (Стрељаној деци у Крагујевцу) 5435
Житије епископа Саве Трлајића 500
Жртва: Бејсфјордске жртве 1.86615
Жртва: Браћа Остојић 4.8410
Жртва: Вукашин Мандрапа 12.109141
Жртва: Гламочке жртве 110
Жртва: Дамјан Штрбац 1.6470
Жртва: Дивоселске жртве 8990
Жртва: Доситеј Васић 9380
Жртва: Драгољуб Михаиловић 10.611168
Жртва: Јован Липовац 6580
Жртва: Јосиф Цвијовић 2025
Жртва: Кукуњевачке жртве 1260
Жртва: Љубан Једнак 6.68234
Жртва: Марија Почуча 5.36219
Жртва: Марко Бошковић 2.71212
Жртва: Милан Басташић 3.9885
Жртва: Никола Крајновић 4.84124
Жртва: Осовске жртве 7090
Жртва: Острожинске жртве 9055
Жртва: Петар Зимоњић 1.4820
Жртва: Петра Цвијановић 3.8160
Жртва: Платон Јовановић 1.0065
Жртва: Сава Трлајић 2.9915
Жртва: Сава Шумановић 3.07820
Жртва: Свети мученици дабробосански и милешевски 2.0965
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 8930
Зaсjeњeнa комeморaциja у Вeљуну 8480
Заборављен банијски херој Васиљ Гаћеша 1.4870
Завјет бабе Радојке: Иди у Пребиловце да видиш ђе су ти преци 7.779125
Загребачки Мирогој: Поред гробова жртава ниче и гробље хрватским фашистима (усташама) 6110
Замагљивање историје: Ко је ослободио Загреб 1945. године 3765
Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену 1.31910
Затвори и логори у Косовско-метохијској области 1941-1945 3335
Зашто нисмо исти: Лука Модрић и Синиша Михајловић 23120
Зашто смо криви 7760
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.37325
Збрка око Дана државности у БиХ 6865
Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године 1.1875
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 85823
Злочин у Тутину 1942: Убиство свештеника Луке и Уроша Поповића и црквењака Јаблана 6245
Злочин: Априлски рат 1941 (Казнена одмазда) 17.009180
Злочин: Бегово Брдо код Цетинграда 1942 5.87324
Злочин: Блажево и Бозољин на Копаонику 1942 2.75710
Злочин: Бојник код Лесковца 1942 6.82980
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 13.85681
Злочин: Бомбардовање Београда 1944 9.03059
Злочин: Бомбардовање Лесковца 1944 12.87453
Злочин: Бомбардовање Ниша 1943 3.56715
Злочин: Велика на Чакору 1944 22.643108
Злочин: Велико Паланчиште код Приједора 1942 3.50635
Злочин: Вељун 1941 12.12661
Злочин: Воћински покољ 1942 8790
Злочин: Вуковар и Борово 1941-1945 2645
Злочин: Гаравице код Бихаћа 1941 6.54151
Злочин: Глинска црква 1941 23.426162
Злочин: Грабовац Бански 1941 2.55020
Злочин: Гудовац код Бјеловара 1941 (Билогорски покољ) 11.42480
Злочин: Дивосело код Госпића 1941-1945 1.3100
Злочин: Драгинац код Лознице 1941 10.185125
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 8.90768
Злочин: Дракулић код Бањалуке 1942 20.65594
Злочин: Ђаковица 1941-1945 (Етничко чишћење) 1020
Злочин: Кикида 1942 (Крвави јануар банатски) 1.5010
Злочин: Корићка јама 1941 6.99852
Злочин: Кочевски масакр у Словенији 1945 1.1535
Злочин: Крагујевачки масакр 1941 11.05157
Злочин: Краљевачки масакр 1941 7.56342
Злочин: Крива Река код Бруса 1942 4.83447
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 2120
Злочин: Кусоње код Пакраца 1942 4.51123
Злочин: Ливањско поље у Босни 1941 12.95466
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 3.60512
Злочин: Мртво коло у Машвини код Слуња 1942 3.16715
Злочин: Новосадска рација 1942 (Бачки погром) 14.747155
Злочин: Окупација Бачке и Барање 2.7005
Злочин: Острожин на Кордуну 1941 2.0385
Злочин: Панчевачка Јабука (убиство пилота) 1944 3.75837
Злочин: Панчево 1941 7.15339
Злочин: Пива 1943 7.35767
Злочин: Пискавица и Ивањаска код Бањалуке 1942 4.19920
Злочин: Понори Миљевински 1945 4.54050
Злочин: Пребиловци код Чапљине 1941 26.112250
Злочин: Придворица код Гацка 1942 7.31330
Злочин: Пркос на Кордуну 1941 7.13954
Злочин: Рација у Шиду 1942 1.7035
Злочин: Садиловац на Кордуну 1942 3.0939
Злочин: Сарајево 1941 4.2535
Злочин: Стари Брод код Вишеграда 1942 10.89693
Злочин: Урошевац на Косову 1943 1.7195
Злочин: Шегестин на Банији 1942 (Ноћ крвавих ножева) 4.25519
Злочин: Шушњар код Санског Моста 1941 12.44742
Злочинац: Авдага Хасић 40
Злочинац: Адемага Мешић 80
Злочинац: Адолф Хитлер 5.75736
Злочинац: Алојзије Степинац 14.342101
Злочинац: Андрија Артуковић 6.86720
Злочинац: Анте Мошков 1.0860
Злочинац: Анте Павелић 14.62639
Злочинац: Асен Николов 1.0970
Злочинац: Аћиф Хаџиахметовић 1.1330
Злочинац: Аугуст Шмидубер 2680
Злочинац: Бали Комбетар 9660
Злочинац: Бедри Пејани 7280
Злочинац: Бенито Мусолини 8810
Злочинац: Богдан Филов 1.2860
Злочинац: Борис III од Бугарске 1.5710
Злочинац: Бугарска фашистичка војска 1.0110
Злочинац: Валтер Браухич 1.1160
Злочинац: Васил Бојдев 99610
Злочинац: Виктор Гутић 7550
Злочинац: Вјекослав Лубурић 14.296107
Злочинац: Динко Шакић 7.39122
Злочинац: Евалд Клајст 1.1510
Злочинац: Иван Крајачић 1.5860
Злочинац: Иван Шарић 2830
Злочинац: Италијанска фашистичка војска 1.65310
Злочинац: Јозеф Јанко 5630
Злочинац: Јосип Манолић 1.2440
Злочинац: Јурај Францетић 6.29124
Злочинац: Јурај Шпилер 1.0220
Злочинац: Крунослав Драгановић 6.58315
Злочинац: Курт Валдхајм 9.007118
Злочинац: Ласло Бардоши 1.5210
Злочинац: Лудвиг Кублер 8390
Злочинац: Љубо Милош 5.74629
Злочинац: Мехмед Алајбеговић 110
Злочинац: Мехмет Градица 1.10110
Злочинац: Мидхат Фрашери 1.3630
Злочинац: Миклош Хорти 2.55216
Злочинац: Миле Будак 1.1870
Злочинац: Мирко Пук 1.3880
Злочинац: Мирослав Филиповић 9.49870
Злочинац: Младен Лорковић 9440
Злочинац: Мустафа Круја 1.2740
Злочинац: Мухамед Хаџиефендић 2480
Злочинац: Никола Жеков 1390
Злочинац: Никола Михов 7750
Злочинац: Осман Растодер 930
Злочинац: Петар Габровски 7960
Злочинац: Призренска лига 8600
Злочинац: Рафаел Бобан 210
Злочинац: Скендербег Дивизија 1.2800
Злочинац: Славко Кватерник 4.98535
Злочинац: Ференц Фишер 1.1450
Злочинац: Фехим Спахо 3090
Злочинац: Франц Беме 1.5070
Злочинац: Фрањо Судар 100
Злочинац: Хенрик Верт 1.3735
Злочинац: Црна Легија 8.32839
Злочинац: Џафер Дева 1.3460
Злочинац: Џафер Куленовић 2.1451
Злочинац: Шабан Кастрати 9220
Злочинац: Шандор Кепиро 4640
Злочинац: Шефкет Верлаци 1.0485
Знате ли ви гдје су Пребиловци? 9140
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.35020
Из Травника на Велебит 1941: Напокон знам гдје почивате 2535
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2.09310
Извештај из Лисичијег Потока 02.11.2019 2.07127
Извештај из Пребиловаца 6.8.2016 2.46310
Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру 1.95510
Извештај са парастоса у Бања Луци 4. фебруара 2018 1.3875
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.84213
Изложба о страдању СПЦ у Лици 1941-1995 у храму св. Саве 14.2.2017 2.3050
Имовина Српске Банке спашава буџет Републике Хрватске 6070
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 4405
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 7700
Интервју са Бранком Тепићем: Вјечити избеглица, прво од Павелића онда и од Туђмана 470
Интервју са Животијем Ђорђевићем: 80.000 усташа било у Титовим униформама 2.19610
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 4870
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.50510
Исповест Бојане Исаковић: Како је пожаром уништена вредна документација о геноциду 4715
Исповест Вeлимира Пaвловића: Нajгори je био дaн коjи свaнe 1.2285
Исповест Риста Лојпура: У Маутхаузену сам био утамничен 36 месеци за време Другог светског рата 4004
Исповјест Радојице Ивановића: Како је 1945. убијен митрополит Јоаникије Липовац 1.25829
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 2055
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.42217
Истина о Сремском фронту: Кланица српске младости 2.3693
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.32410
Истраживање судбинe 50.000 Сремаца у Другом светском рату 1.45010
ЈАДОВНО – 77 година после на ходочашћу 30.06.2018 1.4130
Јадовно 2015: Пут дуг два дана ћутања 1.0210
Јадовно, суноврат европске цивилизације 6575
Јаме безданке - Масовне гробнице Срба у Лици 1941-1945 1.19610
Јасеновац – најтужнија српска реч 7010
Јасеновац (ни)је ослобођен 7.99640
Јасеновац је код Хрвата стање духа 9410
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1.02915
Још четири усташка дужносника губе улице у Загребу 630
Како је у Загребу некад хотел Млинов данас Дубровник замрачен 740
Калати код Кулен Вакуфа: Наше ране никада нису зацијелиле 2.0015
Књига: Албански злочини над Србима на Косову и Метохији у Другом светском рату 2560
Књига: Бездане јаме НДХ, ждерњаче српског народа 1941 5.05040
Књига: Беисфјордска трагедија 1.3840
Књига: Билогора и Грубишно Поље 1941-1991 4.46115
Књига: Варден 1.1950
Књига: Геноцид са благословом Ватикана 3.71840
Књига: Голгота раковичке парохије 1.68410
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.60610
Књига: Запис о злочину 3.79820
Књига: Злочини над Србима у НДХ 5.75953
Књига: Јадовно 4.54637
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.18510
Књига: Једење Богова 8.90460
Књига: Кад шегрти владају 1.802155
Књига: Корак до смрти 3.70513
Књига: Кордунашки процес 2.805775
Књига: Кочевје - Титов најкрвавији злочин 4.00157
Књига: Крваво коло херцеговачко 1941-1942 8.852158
Књига: Личка трагедија 6.31760
Књига: Логор смрти у Бејсфјорду 7780
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 4.75624
Књига: Нож 19.361271
Књига: Огњена Марија Ливањска 4.84420
Књига: Повратак из мртвих 3.94311
Књига: Покољ Срба у глинској православној цркви 4.13021
Књига: Поседњи краљев војник у отаџбини 8.198228
Књига: Радио сам свој сељачки и ковачки посао 5.79638
Књига: Расуте кости 2.57042
Књига: Рат и дјеца Козаре 3.42024
Књига: Рација - заборављен геноцид 1.05010
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 2295
Књига: Срби у Бугојну 4.07915
Књига: Срби у логорима Мађарске 1941-1945 1.8456
Књига: Сремско крваво лето 1942 1.1186
Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945 3.77817
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4.1459
Књига: Трагови велике преваре и дубоке ране издаје 4.13532
Књига: У Норвешку, у смрт 1.2855
Књига: У раљама геноцида 3.79521
Књига: Убице у Божје име 1280
Књига: Усташки покољи Срба у Глинској цркви 5960
Књига: Фратри и усташе кољу 6.57441
Књига: Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић (Лика) 1941-1945. и над Србима од 1991. 3.61522
Ко је побеђен Деветог маја 1945. године? 7.62487
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.45522
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 91215
Комеморативни скуп посвјећен Дани Ластавици у Београду 30.7.2016 1.51310
Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата 2.40510
Контраверзна биографија: Ко је био Виктор Томић 2.9070
Кордунашки процес "Црна кутија" крајишких Срба 1.4415
Краљевина Југославија 15.287128
Краћи историјат албанског тероризма на Косову и Метохији 1.3910
Крвава Литија: Сећање на годишњицу врхунца Конкордатске кризе 3220
Крвава црква против Цркве Христове 3.11215
Крвави дани (Крагујевачким ђацима) 6000
Крвави пир у Баглају на Ђурђевдан 1941 2.46810
Култура памћења: Открива се спомен обележје у Бергену за српске логораше у Норвешкој 17. јуна 2017 3745
КУЛТУРА СЕЋАЊА: Краљевачки октобар 1941-2015 1.12815
Кусоње 1942: Пола становника убијено, а пола одведено у логоре 2.9598
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 2.87420
Логор: Бањица 7.60020
Логор: Бараке на Сави 3.3455
Логор: Барч 2.01010
Логор: Бејсфјорд 3.60723
Логор: Ботн 6310
Логор: Госпић 6.36315
Логор: Даница 6.01723
Логор: Дахау 3.20010
Логор: Јасеновац 35.383745
Логор: Јастребарско 18.352105
Логор: Карашок 1.76015
Логор: Керестинец 1941. 5.3037
Логор: Косовска Митровица 4182
Логор: Крушћица 4.1035
Логор: Норвешка 1942-1945 1.75513
Логор: Плав 5.40430
Логор: Сајмиште 5.68724
Логор: Сисак - дјечији логор 15.448144
Логор: Стара Градишка 15.94857
Логор: Црвени крст 5.13327
Логор: Шарвар 5.02145
Лордан Зафрановић о филму Дјеца Козаре: Мој крик против зла 1.1520
Мaњe ходочaсникa у Мeђугорjу због Пaпиних сумњи 1080
Маја Ковачевић: Светим мученицима Крагујевачким 8145
Међугорје не позива на покајање 1000
Милисав Милутиновић: Знам где оцу свећу да упалим 1.0920
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.47333
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 4600
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 8695
Молитвено сјећање и помен жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг биће 26.06.2021. у Београду 9250
Мрак из соколског дома 8390
Муслимани у Рашкој славе квислинге из Другог светског рата 1.2580
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.20515
На Кордуну служен парастос за 525 убијених Срба из Вељуна 9210
Најава парастоса за жртве комунистичког терора 22.10.2017 1.87225
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2021 70910
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022 2830
Најава: Парастос и молитвено сјећање на Гаравицама код Бихаћа биће 4. септембра 2021 7470
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 2500
Најава: У недјељу 5. фебруара 2023. у Бањалуци се одржава парастос жртвама усташког терора 935
Наредба Усташког стана Добој СЦО да се смањи монументалност споменика палим борцима из Првог светског рата од 27.05.1941 1.3465
Народни устанци 1941. и заблуде о њима 8.32159
Наши ратни заробљеници у Норвешкој 1.06010
Немачко бомбардовање Свилајнца 24.9.1944 4.98357
Необична фреска лежимирских мученика 580
Неопростиво (Ливањским мученицима) 1.0445
Нетертва и Кошаре 2.45015
Неуспео покушај да Србе прогласе злочиницима 1.9660
Нисмо пописали отето српско културно благо 1.08910
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.2080
Обележено 76. годишњица злочина у Старом Броду крај Вишеграда 1.66410
Обиљежавање 74 године од Величког покоља у Црној Гори 1.6655
Обиљежено 80. годишњица од страдања Срба у Габели код Чапљине 6310
Обрен Ђекић: Златиборска тројка у јаму бацала младе Србе 1.59310
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 60010
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.1888
Одговор на симболе Београда у бојама заставе Немачке 1.90130
Одговор Србољуба Живановића листу Глас концила 1.3860
Одржано предавање „Страдање Срба у Другом свјетском рату – култура сјећања'' 9.10.2015 1.4495
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 35725
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 1.06815
Октобарска суза (Крагујевачким ђацима) 9390
Опомeнa нaдолaзeћим гeнeрaциjaмa за ужасе Другог свјетског рата 1.40315
Осветио крагујевачке ђаке: Веселин Шијаковић 5.16450
Откривање споменика фашистичком зликовцу Рафаелу витезу Бобану у Сплиту 2.8805
Парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу биће 7.2.2016 1.82310
Парастос и молитвено сјећање за Ливањске Србе 2016. године 1.64815
Парастос код Шаранове јаме: У Крајини православне свеће нико никад угасити неће 4.14515
Парастос поводом 73 године од усташког злочина над Србима у Старом Броду 9180
Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата 1.3855
Пасија гробља у Словенији: Жртве које нису имале право на гроб 5190
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 69410
Песма о Светим мученицима пребиловачким 4780
Пивска дола 1943 3270
Пивска трагедија 1943 3275
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.58510
Питaњe бугaрских злочинa je потиснуто 1300
Побуна 400 Срба у концентрационом логору у Славонској Пожеги, 26. август 1941 1.56310
Поводом враћања Титовог споменика у Ужице 2015. године 1.6225
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 6990
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.4455
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 1980
Покрст у Глини (стихови) 1.95615
Помен (жртвама Јасеновца) 4019
Помен свим жртвама у Другом светском рату у Београду биће 21.10.2020 6560
Понављање историје: Пребиловци су два пута убијени и заборављени 1.0405
Понављање историје: Хрватско крило ЈНА је разбило Југославију и створило Хрватску 61215
Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017 2.57130
Последње звоно (Крагујевачким ђацима) 2025
Потресна судбина Јелице Михаиловић - Дражине супруге 6730
Први пут с дедом на Јадовну 8980
Пребиловци: Место српске Голготе и Васкрсења 1.73835
Пребиловци: Место српског васкрса 7495
Предавање у Љубљани: Крaљeвинa Jугослaвиja у Другом свeтском рaту 7630
Предстоје нам дуге године тихе окупације 3205
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 6650
Преминуо Јован Радуловић - велики писац људских пораза 3.71334
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2.0035
Прича из 1945. године: Жалосни возови 99422
Прича о Илији Шакоти из Пребиловаца 47243
Прича са Јадовна: Шта то прича Додик над велебитским јамама? 2.93420
Приче мајки из Пребиловаца 1.6935
Промоциja устaштвa у Широком Бриjeгу: Турнир освоjилa eкипa Црнa лeгиja 3.8485
ПУТОПИС СА ЈАДОВНА: Велебит, највиша хумка српска 4.98010
Разбијање мита: Четници нису клали по Козари у љето 1942. године 7805
Рђа људска 1.3005
Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба 1185
Руси (не) заборављају зверства усташа 8740
Руски херој који је ослобађао Вуковар 1945. године тражи гробове сабораца 8416
Сjeћaњe нa покољ у Вeлици: Мртву сeстру Милиjaну пољубио сaм у косу 9125
Сjећаш ли се шта нам је отац рекао прије 26 година? 7.21395
Сарајевски процес 1947. године: Пресуда муслиманским ратним злочинцима из Другог свјетског рата 1170
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2.0895
Сведочење о страдању Љубе Каран из банијског села Стрмен 1.03920
Свети мученици Дракулићки наши, праштајте нам 1.41420
Свједочанство Стеве Бракуса о злочину усташа у Бракусовој Драги 4.36254
Село Калати крвљу натопљени 3.31010
Сећања Ивана Ивањија на Новосадску рацију 9890
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1.0700
Сећање Илеане Чура-Сазданић: Још ме прогоне слике Новосадске рације 1.00424
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 21.323248
Сећање на Ливањске мученике 1.3880
Сећање на непрослављени Васкрс 1941. године 4.20410
Сећање на покољ Срба у Радуловцу крај Прњавора 1941. године 2.68715
Сећање на стравичан покољ код Босанског Шамца: Убијено је 850 Срба у Доњој Дубици, а трећина су била деца 2670
Сјећање на савезничко бомбардовање Подгорице јуна 1944. године 3600
Сјећање на страдање Срба и православних свештеника у Ливањском пољу 1941 1.86310
Сјећање на усташки покољ на Делић јами код Бихаћа 27. јула 1941. године 1.7305
Скривена истина: Ко је био фра Срећко Перић 1.09325
Скупштина Србије: 150 посланика није гласало за Резолуцију о геноциду 3.88624
Случај Егнер: Злочинац се вратио по крштеницу у Црвенки 6000
Случај епископа Ћирића: Спасао децу, а скојевци га изболи ножем 2.47410
Случај једне тужбе 2.4215
Случај Маутхаузен: Боравити или утамничити 2.47710
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 6070
Смиљан – мало село великог генија 7130
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 4770
Соњa Бисeрко лaжe бeз грчa нa лицу 88810
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.67215
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.55210
Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота 2.5460
Сремскомитровчани у систему конц. логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године 320
Стазама јадовничких мученика 15. јун 2019 1.4595
Стазама јадовничких мученика 19. и 20. јун 2015. године 2.46825
Стазама јадовничких мученика 2016 2.69325
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 2540
Страдање Срба - наша освета је љубав 8230
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.4025
Страшни злочини над Србима десили су се у Петрињи у 20. вијеку 1.6670
Судбина Данице Ћук-Крстић: Олуја на Косову 4900
Судбина Љубомира Млађеновића из братуначке Јежестице 1.0880
Судбина породице Николе Калабића: Сина Милана убили, ћерку Мирјану послали у партизане, а жену Борку у затвор 4345
Тајна једне Сплићанке: Од дјеце кријем да сам Српкиња и да ми је отац из Пребиловаца 67410
Телеграм заповедништва босанског дивизијског подручја од 10. септембра 1941. о злочину усташа у Алипашином Мосту 1.6985
Тома Максимовић помагао избеглим Србима, а комунисти га осудили за колаборацију 2370
Топола код Опузена - највеће стратиште Срба у Видовданском покољу 1941. у Херцеговини 3070
Трибина на тему: Распеће српског народа у Другом светском рату 1.5140
Трибина: Страдални етос Српске Православне Цркве у Другом светском рату 9355
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.5435
У гробницама крај Бања Луке остаци 1.000 војника Југославенске Војске у Отаџбини 9430
У давне дане звери и људи (Крагујевачким ђацима) 1.2530
У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу 5.25015
У јами Бивоље Брдо је највише Срба бачено 11. августа 1941. од стране хрватско-муслиманских фашиста 76610
У Козарској Дубици током Другог свјетског рата страдало 54% становништва 8870
У сећању: Светозар Ливада (1928-2022) 7725
У Словeниjи 1945. године Титови пaртизaни бeз судa стрeљaли 100.000 жртава 5410
У Требињу је приказан филм о Влади Круљу 3730
Убиства Срба и масовне гробнице у Љубушком, Међугорју и Стоцу 1941. године 5900
Убиство породице Драгаш на Требевићу изнад Сарајева 1942. године 1750
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 6320
Умро Шандор Кепиро у Будимпешти - Новосадски крвник из Другог светског рата 3810
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.72015
Упокојила се Милица Маљковић из Рујана - мученица јаме Равни Долац 9470
Уснуо у Господу Антоније Ђурић 1.35420
Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић (1943-2021) 5780
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 7870
Усташки злочинци искаљивали бес над женама и дјецом у Козарској Дубици 1.4990
Усташки покољ у Сремским Лазама 1944: Злочин о коме се и данас говори са шапатом 5.37175
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 1120
Утисци са филма: Пребиловци – тамо и камен има ожиљак 96020
Утицај римокатоличког клера на свест Хрвата: Фратри и крвава жетва 2665
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 1.94910
Фељтон: Геноцид у Херцеговини 1941-1945 5.23742
Фељтон: Етничко чишћење Врбаске бановине у НДХ 600
Фељтон: Злодела Дунавских Немаца (Фолксдојчера) у Другом светском рату 1705
Фељтон: Злочини муслимана и Албанаца у Плаву и Гусињу 1941-1945 1.2240
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.2460
Фељтон: Како је немачки Гестапо стварао Велику Албанију 1.75415
Фељтон: Крвави путеви – Нaцистички принудни рaд у сeвeрноj Норвeшкоj 9305
Фељтон: Крваво словеначко прољеће 1945. године 5.13454
Фељтон: Кристална ноћ у Купресу 5.01939
Фељтон: Мађарска рација у Новом Саду и Јужној Бачкој 1942 1.4920
Фељтон: Покољи Срба у Глини 1941. године 3.59211
Фељтон: Српство Вуковара кроз векове 1.12015
Фељтон: Страдање Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-1945 8555
Фељтон: Страдање СПЦ у Црној Гори 1.3360
Фељтон: Страдање српског народа Прњаворског краја у НДХ 1.4655
Фељтон: Устaшки рeжим и политикa тeрорa у НДХ 1820
Фељтон: Усташки апарат у Срему 1941-1945 1140
Фељтон: Фрагменти хрватско-муслиманског геноцида на тлу Босне и Херцеговине у Другом свјетском рату 210
Фељтон: Хрватско сатирање Православља у Срему у Другом светском рату 550
Фељтон: Четници у савезничким логорима 6851
Филм Крст над јамом - опомена и подсетник 1.7790
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.48424
Филм: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 3.62410
Филм: Емисија Разбуђивање: Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 6950
Филм: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 4380
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 1.9670
Филм: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 1.2930
Филм: Крвава Бајка - рецитација 4.82215
Филм: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 2.3990
Филм: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 4155
Филм: Пребиловци - страдалничко село 3.9097
Филм: Разбуђивање - Благоје Јововић је осветник, а не терориста 230
Филм: Разбуђивање - Вертикала страдања у Херцеговини 1915, 1941, 1992 - Сена Шијак Марковић 1730
Филм: Разбуђивање - Усташки покољи у Бањалуци 1942 250
Филм: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 260
Филм: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 2110
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.6600
Филм: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 2780
Филм: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 1.6555
Филм: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 4380
Филм: Светим мученицима Крагујевачким 1130
Филм: Шта је геноцид и манипулација истом 8870
Филмска прича: Како је Драгољуб постао Омер 1.0620
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 670
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 7910
Хрвати представљају логор Јастребарско као дјечији дом 2.40210
Хрватски фашисти су чистили Срем од Срба, а не Немци 360
Хрватско-муслимански злочини у Власеничком срезу 1941-1945 4250
Четврти Бруски марш биће у суботу 10. октобра 2020 1.1130
Чишћење државе од стране ОЗНЕ, потом УДБЕ, од народних издајника 900
Човек кога је Патријарх Павле пољубио у руку: Љубан Једнак из Глине 49410


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links