Други свјетски рат - zlocininadsrbima.com

   
ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ 1941 - 1945Ово је страница посвјећена једном од најтежих периода за наш народ, а то је Други свјетски рат, односно период од 1941. до 1945. године.

Наиме, завршетком Првог свјетског рата 1918. године није дошло превазилажења проблема, прије свега у економији, али и територијалним и демографским претензијама појединих држава, односно народа... Тада је створена прва јужнославенска држава: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, која је касније промјенила име у Краљевина Југославија, а на челу државе била је династија Карађорђевић.

Велика свјетска криза започета окобра 1929. године је свакако оставила тешке посљедице у скоро свим државама свијета. Већ тридесетих година 20. стољећа у Њемачкој власт осваја Адолф Хитлер са нацистима, док је деценију раније Бенито Мусолини долази на чело Италије. Они су имали жељу да прекроје границе не само у Европи, већ и читавој планети, а истовременоно да се докопају сировина за своју индустрију.

У Шпанији на Иберијском полуострву дошло је до трогодишњег грађанског рата 1936-1939, гдје је Хитлер помагао фашистичког диктатора Франциска Франка, који је успио да побједи Другу шпанску републику. Хитлер је већ тада ковао планове за покоравање осталих европских држава и убрзано радио на развијању војне индустрије и јачању економске моћи.  Након тога, Њемачка је прогласила ткз. Аншлус, односно присвајање Аустрије.

Нападом њемачких снага на Пољску 1. септембра 1939. године званично је и почео Други свјетски рат, па су Пољаци посље пет недјеља капитулирали, јер им је изостала обећана помоћ савезника Француске и Велике Британије.  А још у марту те године њемачке СС јединице су окупирале Чехословачку без отпора.

У Берлину је 27. септембра 1940. године дошло до потписивања војно-политичког савеза између Њемачке, Италије и Јапана, што је познато као Тројни пакт. Том савезу се врло брзо прикључују Мађарска (20.11.1940), Румунија (23.11.1940), Бугарска (01.03.1941)... што је значило да се југославенска краљевина нашла у окружењу Сила осовине.

Кнез Павле Кађарођевић се налазио на челу трочланог Намјесништва које је водило главну ријеч у држави након Марсељског атентата када је 9. октобра 1934. године у Француској убијен његов брат од стрица краљ Александар I Карађорђевић од хрватских усташа и бугарских комита. Они су покушали да по сваку цијену избјегну рат јер су схватили да би то била катастрофа. Британци прије свега, али и Совјетски Савез имао своје шпијуне у Београду који су потпис у Бечу 25. марта 1941. од југославенских дипломата представили јавности као приступање Тројном пакту, а заправо се радило о дозволи за слободан пролаз њемачких и италијанских дивизија преко југославенске краљевине за напад на Грчку.

Већ два дана доцније дошло је до великих демонстрација не само у Београду, већ и осталим градовима гдје су Срби имали релативну или апсолутну већину. Свуда су се могле видјети слике Краља Петра, националне тробојке, док је народ узвикивао: "Боље гроб него роб", "Боље рат него пакт", "Живео краљ!" и сл. Влада Цветковић-Мачек је оборена, а пучисти предвођени генералом Боривојем Мирковићем доводе на престол малољетног краља Петра II Карађорђевића, док нову Владу састављају генерал Душан Симовић и академик Слободан Јовановић.

Рано изјутра на православни Васкрс 6. априла 1941. године Њемачка, Италија и њихови сателити: Мађарска, Румунија, Бугарска и Албанија врше инвазију на нашу земљу која је позната под шифрованим именом: "Директива 25"... Београд, Ниш, Нови Сад, Сплит, Скопље, Приштина, Сарајево, Подгорица, Бањалука  и остали србски градови су страховито бомбардовани, а на бомбама је цинично писало "Срећан Ускрс!".

Десетак дана је Војска Краљевине Југославије пружала активан отпор, док је капитулација потписана 17. априла у Београду. Краљ Петар  II Карађорђевић и добар део Владе је евакуисан преко Грчке и спроведен у Лондон. Тамо су цијели рат били под присмотром и трпели велике притиске, односно уцјене Енглеза.

Југославенска територија је раскомадана, док је највећи дио припао Независној Држави Хрватској. Мађарска је окупирала Бачку и Барању, Бугарска је присвојила нишавски, вардарски део Србије и мали део тимочке. Албанија је окупирала Косово и Метохију, део Црне Горе и охридски део. Њемачка је присвојила Словенију. Србија је била сведена на границе из 1878. гдје је Владу саставио генерал Милан Недић, њој је био придодат Банат, али са посебним статусом јер су ту власт држали ткз. Фолксдојчери. На свим окупираним подручјима се спроводио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Оснивали су се концентрациони логори и вршени су злодјела невиђених размјера.


Најпознатија злодјела односно мјеста са највише жртава или стратишта гдје је лудило злочинаца дошло до аплитуде током Другог свјетског рата била су: логор Јасеновац, логор Сајмиште, Велебитске јаме, Гаравице код Бихаћа, Дракулић код Бањалуке, Драксенић код Козарске Дубице, Стари Брод крај Вишеграда, Краљево, Крагујевац, Драгинац код Лознице, Пивски До у Црној Гори, Велика на Чакору, Сурдулица код Врања, Бојник код Лесковца, Крива Река код Бруса, Пребиловци и Придворица у Херцеговини, Шушњар код Санског моста,  Мехино Стање код Велике Кладуше, Глинска црква, Новосадска Рација, Лијевчанско Поље итд.

Врло брзо је отпочела организована оружана побуна. Прво је на Равној Гори 13. маја 1941. Драгољуб Дража Михаиловић, тадашњи пуковник, а касније армијски генерал Југославенске Војске у отаџбини прогласио устанак. Скоро два мјесеца касније и комунисти које је предводио Ј. Б. Тито. У почетку су ова два покрета краће вријеме сарађивала, али је сарадња престала јер нису имали исто виђење политичко-екомско уређење државе посље рата. Комунисти су хтјели републику и социјализам, а Равногорци су жељели да остане постојећи систем: монархија и капитализам. Комунисти су били слабији тада и повукли су се у Босну.

Током времена усљед мноштва злочина, србски народ се све више придруживао герилцима и оружани отпор је јачао. Крајем 1943. године, посље капитулације Италије у Техерану долази до састанка Великих сила, на коме је одржана конференција: Стаљин, Черчил и Рузвелт. Између осталог, тада је одлучено да се помоћ упути југославенским партизанима, а укине четницима. То је оснажило партизански покрет, поготово што је у љето 1944. Црвена армија ушла у Србију и уништила главнину четничких снага. То је одлучило исход рата у Југославији. Са друге стране савезничка авијација је тешко бомбардовала србске градове 1943-1944, са великим материјалним и људским губицима. Њемци су тада претрпели незнатне губитке.

Већ од краја 1944. па наредних десетак година комунисти су имали тихе ликвидације родољуба и монархиста, односно све оне које су сматрали идеолошким непријатељима. То су углавном радили припадници ОЗНЕ (тајне полиције), која је касније преименована у УДБА.

Жртве из Другог сјветског рата нажалост никада нису избројане, али се процјењује да је за четири године убијено скоро 2.000.000 Срба. Једна страховита катастрофа гдје је куминирао братоубилачки рат.

Комунистички историчари су посље Другог свјетског рата многе ствари прећутали и добар дио злочина над Србима замаскирали и гурали под тепих, под изговором да то наводно нарушава братство и јединство, темељ на коме је сазидана друга јужнославенска држава, што је довело до великих проблема скоро пола вијека касније, када је социјалистичка Југославија и разбијена.


 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
(Зло)употреба "Голубњаче" 9515
5. мај 1944: Дан кад су савезнички авиони сравнили Подгорицу 4,18710
72 године од велике издаје 4,53020
72 године од смрти великана Николе Тесле 7465
74 године од агресије на Краљевину Југославију 1,6130
Kако је покатоличена западна Херцеговина 7670
Kордунашки процес, обрачун са српским патриотама или издајницима у Хрватској 1,1100
Oперација Викинг: Крвави пут изнад Поларног круга 2,19113
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2,62825
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 5,64529
Биографија Чича Драже подсећа на колективну српску историју 6270
Бјеловар 2024: Улица усташког министра Маканеца замјењена по хрватском бојовнику Врдољаку 6360
Благоје Јововић, човек који је пуцао на Анту Павелића 2,7415
Бобоћани обележили Дан борбе против фашизма 3,0130
Бојник 2024: Обeлeжeн Дaн сeћaњa нa стрaдaњe цивилa од бугарског терора у Другом свeтском рaту 2150
Бранко Тепић, као вјечити избјеглица 1,99920
Бригу о београдском Спомен-подручју у Јајинцима преузеће Музеј жртава геноцида 6610
Брлошка трагедија 1991. године 1,2060
Важно је окупљање око жртве 1,3465
Вапор (брод, пароброд) - Епитаф Марку Бошковићу из Ливна 1,2350
Велика на Чакору 1944: Крвави пир Османа Растодера 1,4105
Виктор Томић је одговоран за смрт хиљаде сремских Срба 4890
Влaстимир je избeгaо стрeљaњe у Крагујевцу 1941. године, aли тe срeћe ниje био и Рaдоje 6330
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 1,0725
Владика бачки Иринеј о умањивању броја жртава у Јасеновцу 2585
Војни пуч 27. март 1941. године 6,93236
Вранка и Аница, трагични ликови динарског крша 3,66610
Вређање успомена на жртве 2,0080
Где си тада био свете 9610
Геноцид без казне 1,02310
Говор немачког свештеника Фридриха Гисендорфа, у Оснабрику 1945. године 1,96210
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 1,50615
Годишњица усташког покоља у Бијелом Потоку код Бањалуке о Васкрсу 1942. године 1,0695
Гроб речитији од свих ходајућих мртваца који громогласно лажу о Николи Тесли 7400
Далмација 2024: Олуја (национална мржња) се шири као куга 1950
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3,58945
Датум који се враћа: 10. април 1941 1570
Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године 2,89415
Директор ЈУСП Јасеновац је поднео оставку: Не желим бити дио негационизма и ревизионизма о НДХ 1360
Дјеца Козаре – Божидарка из Вeликe Жуљeвицe 2,76325
Досије Бежанија: Које тајне крије Белановића рупа 5710
Досије Дахау: Током Другог светског рата одведено хиљаде Срба официра у Немачку 3020
Досије Козара: Муслиманске милиције на страни НДХ 1942. године 2340
Досије Кореница: Како су хрватски фашисти поморили село Хомољац марта 1945. године 3580
Досије Лукeнвaлд: Бeшчуjни крик српских гробовa крaj Бeрлинa 2760
Досије Млин: У Зрењанину је било утамничено 10.000 Срба, Јевреја и Рома у нацистичком логору 9470
Досије Народни непријатељи: Убиство Драгољуба Драгојловића из Ваљева 1945. године 1,1595
Досије Павелић: Како је Југославија неуспешно убеђивала Аргентину да изручи поглавника НДХ 2660
Досије Пребиловци: Свједочанство Мехмеда Салковог Тиквеша из Шурманаца 730
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 1,6420
Досије Шарвар: Од сатирања деце у мађарском логору уморено је хиљаде српских малишана 1941 1,0110
Др Мирко Пук - србомрзац, адвокат и организатор Усташког покрета у Глини 1,0440
Драгиња 2,27445
Друга пројекција филма Гаравице у Београду биће 18. марта 2024 1920
Ђоко Копривица: Фазлагићи крвопије 3,43425
Ексклузивно: Интервју са Вишњом Павелић, ћерком усташког поглавника 6,87124
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 3,12824
Емисија: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 4,14710
Емисија: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 8320
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 2,5030
Емисија: Јасеновачки логораш Славко Милановић о Козарачкој епопеји 530
Емисија: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 1,7400
Емисија: Крвава Бајка - рецитација 5,70115
Емисија: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 3,1400
Емисија: Пребиловци - страдалничко село 4,3687
Емисија: Разбуђивање - Благоје Јововић је осветник, а не терориста 2770
Емисија: Разбуђивање - Вертикала страдања у Херцеговини 1915, 1941, 1992 - Сена Шијак Марковић 4470
Емисија: Разбуђивање - Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 8135
Емисија: Разбуђивање - Срем у Другом светском рату 4520
Емисија: Разбуђивање - Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 1,1080
Емисија: Разбуђивање - Усташки покољи у Бањалуци 1942 2960
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 3390
Емисија: Разбуђивање: Вељун 1941...Карловац 1991. (Прошлост која се враћа) 2290
Емисија: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 5685
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 2,3800
Емисија: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 5470
Емисија: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 2,1155
Емисија: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 7460
Емисија: Светим мученицима Крагујевачким 5010
Емисија: Шта је геноцид и манипулација истом 1,4990
Епископ Сергије: Гаравице нећемо, не можемо и не смемо заборавити 2630
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 5210
Епитаф српским жртвама на Црквинама код Рогатице 1942. године 9290
Живот нема цену (Стрељаној деци у Крагујевцу) 9435
Житије епископа Саве Трлајића 4830
Жртва: Бејсфјордске жртве 2,71915
Жртва: Браћа Остојић 5,5811,451
Жртва: Вукашин Мандрапа 13,814141
Жртва: Гламочке жртве 3620
Жртва: Дамјан Штрбац 3,1420
Жртва: Дивоселске жртве 1,4880
Жртва: Доситеј Васић 1,8510
Жртва: Драгољуб Михаиловић 12,804168
Жртва: Јован Липовац 1,2530
Жртва: Јосиф Цвијовић 9065
Жртва: Кукуњевачке жртве 5020
Жртва: Љубан Једнак 8,16739
Жртва: Марија Почуча 6,40219
Жртва: Марко Бошковић 3,70117
Жртва: Милан Басташић 4,3735
Жртва: Миострашчке жртве 3330
Жртва: Мостарске жртве 1513
Жртва: Никола Крајновић 5,28224
Жртва: Осовске жртве 1,2760
Жртва: Острожинске жртве 1,3965
Жртва: Петар Зимоњић 2,9640
Жртва: Петра Цвијановић 4,2440
Жртва: Платон Јовановић 1,9555
Жртва: Сава Трлајић 4,2085
Жртва: Сава Шумановић 4,53820
Жртва: Свети мученици дабробосански и милешевски 2,9205
Жртва: Славскопољске жртве 4440
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 1,3650
Зaсjeњeнa комeморaциja у Вeљуну 1,2440
Заборављен банијски херој Васиљ Гаћеша 1,8340
Завјет бабе Радојке: Иди у Пребиловце да видиш ђе су ти преци 8,153135
Загребачки Мирогој: Поред гробова жртава ниче и гробље хрватским фашистима (усташама) 1,0410
Замагљивање историје: Ко је ослободио Загреб 1945. године 9685
Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену 1,74610
Затвори и логори у Косовско-метохијској области 1941-1945 8215
Зашто нисмо исти: Лука Модрић и Синиша Михајловић 60520
Зашто смо криви 1,2230
Зборник "Стари Брод" премијерно ће бити представљен 24. и 25. маја 2024 1565
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1,83825
Збрка око Дана државности у БиХ 1,1715
Зла судбина Пере Пајића 5635
Злокобна манипулација портала CroFact о геноциду над Србима, НДХ и Јасеновцу 1030
Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године 2,01110
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 1,47428
Злочин у Тутину 1942: Убиство свештеника Луке и Уроша Поповића и црквењака Јаблана 1,52010
Злочин: Априлски рат 1941 (Казнена одмазда) 19,319180
Злочин: Бегово Брдо код Цетинграда 1942 6,72024
Злочин: Блажево и Бозољин на Копаонику 1942 3,63210
Злочин: Бојник код Лесковца 1942 8,40580
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 15,12181
Злочин: Бомбардовање Београда 1944 10,16764
Злочин: Бомбардовање Лесковца 1944 13,90053
Злочин: Бомбардовање Ниша 1943 4,37117
Злочин: Велика на Чакору 1944 27,508113
Злочин: Велико Паланчиште код Приједора 1942 4,42835
Злочин: Вељун 1941 13,02361
Злочин: Воћински покољ 1942 1,7390
Злочин: Вршани код Бијељине 1944 2200
Злочин: Вуковар и Борово 1941-1945 1,0375
Злочин: Гаравице код Бихаћа 1941 8,34351
Злочин: Глинска црква 1941 24,998162
Злочин: Грабовац Бански 1941 3,48420
Злочин: Гудовац код Бјеловара 1941 (Билогорски покољ) 12,38880
Злочин: Дивосело код Госпића 1941-1945 2,3190
Злочин: Драгинац код Лознице 1941 11,321125
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 10,20568
Злочин: Дракулић код Бањалуке 1942 21,80694
Злочин: Ђаковица 1941-1945 (Етничко чишћење) 7740
Злочин: Кикида 1942 (Крвави јануар банатски) 2,5095
Злочин: Корићка јама 1941 8,84052
Злочин: Кочевски масакр у Словенији 1945 2,6045
Злочин: Крагујевачки масакр 1941 12,56962
Злочин: Краљевачки масакр 1941 8,61942
Злочин: Крива Река код Бруса 1942 6,19652
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 7590
Злочин: Кусоње код Пакраца 1942 5,34423
Злочин: Ливањско поље у Босни 1941 14,24771
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 4,51712
Злочин: Миострах код Цазина 1941 6550
Злочин: Мртво коло у Машвини код Слуња 1942 4,37015
Злочин: Новосадска рација 1942 (Бачки погром) 16,103165
Злочин: Окупација Бачке и Барање 3,48520
Злочин: Острожин на Кордуну 1941 2,8655
Злочин: Панчевачка Јабука (убиство пилота) 1944 4,86837
Злочин: Панчево 1941 8,22239
Злочин: Пива 1943 9,37277
Злочин: Пискавица и Ивањаска код Бањалуке 1942 5,08720
Злочин: Понори Миљевински 1945 6,29450
Злочин: Пребиловци код Чапљине 1941 28,686260
Злочин: Придворица код Гацка 1942 8,54430
Злочин: Пркос на Кордуну 1941 8,12454
Злочин: Садиловац на Кордуну 1942 4,4239
Злочин: Сарајево 1941 5,4585
Злочин: Стари Брод код Вишеграда 1942 12,72193
Злочин: Урошевац на Косову 1943 2,5795
Злочин: Шегестин на Банији 1942 (Ноћ крвавих ножева) 5,15819
Злочин: Шидске рације 1942 2,7375
Злочин: Шушњар код Санског Моста 1941 13,96542
Злочинац: Авдага Хасић 8480
Злочинац: Адемага Мешић 7100
Злочинац: Адолф Хитлер 7,19136
Злочинац: Алојзије Степинац 16,071101
Злочинац: Амин Хусеини 8470
Злочинац: Андрија Артуковић 8,70520
Злочинац: Анте Мошков 2,2720
Злочинац: Анте Павелић 18,38539
Злочинац: Асен Николов 1,9080
Злочинац: Аћиф Хаџиахметовић 2,1780
Злочинац: Аугуст Шмидубер 8160
Злочинац: Бали Комбетар 1,9340
Злочинац: Бедри Пејани 1,3870
Злочинац: Бенито Мусолини 1,5760
Злочинац: Богдан Филов 2,1140
Злочинац: Борис III од Бугарске 2,7730
Злочинац: Бугарска фашистичка војска 1,8530
Злочинац: Валтер Браухич 1,7830
Злочинац: Васил Бојдев 1,67010
Злочинац: Виктор Гутић 1,9560
Злочинац: Вјекослав Лубурић 17,101107
Злочинац: Владимир Крен 7200
Злочинац: Динко Шакић 9,48422
Злочинац: Евалд Клајст 1,8420
Злочинац: Ибрахим Пјанић 4900
Злочинац: Иван Крајачић 3,6300
Злочинац: Иван Перчевић 6480
Злочинац: Иван Шарић 1,1560
Злочинац: Италијанска фашистичка војска 2,37510
Злочинац: Јозеф Јанко 1,2600
Злочинац: Јосип Манолић 2,4670
Злочинац: Јулије Маканец 490
Злочинац: Јунуз Ајановић 3220
Злочинац: Јурај Францетић 8,30424
Злочинац: Јурај Шпилер 2,4500
Злочинац: Крунослав Драгановић 7,93015
Злочинац: Курт Валдхајм 10,374118
Злочинац: Ласло Бардоши 2,4720
Злочинац: Лудвиг Кублер 1,4250
Злочинац: Љубо Милош 7,15229
Злочинац: Мехмед Алајбеговић 5770
Злочинац: Мехмет Градица 2,03310
Злочинац: Мидхат Фрашери 2,3150
Злочинац: Миклош Хорти 3,43816
Злочинац: Миле Будак 2,6405
Злочинац: Мирко Пук 2,4700
Злочинац: Мирослав Филиповић 11,52670
Злочинац: Младен Лорковић 1,8330
Злочинац: Мустафа Круја 2,1970
Злочинац: Мухамед Хаџиефендић 1,0900
Злочинац: Никола Жеков 6800
Злочинац: Никола Михов 1,5730
Злочинац: Осман Растодер 9410
Злочинац: Петар Габровски 1,4870
Злочинац: Поглавников тјелесни здруг 2580
Злочинац: Призренска лига 1,8950
Злочинац: Рафаел Бобан 1,0070
Злочинац: Скендербег Дивизија 2,2060
Злочинац: Славко Кватерник 6,29635
Злочинац: Ференц Фишер 1,9400
Злочинац: Фехим Спахо 1,1290
Злочинац: Франц Беме 2,3580
Злочинац: Фрањо Судар 5060
Злочинац: Хенрик Верт 2,2135
Злочинац: Хусеин Ђозо 8150
Злочинац: Црна Легија 10,17239
Злочинац: Џафер Дева 2,6760
Злочинац: Џафер Куленовић 3,5021
Злочинац: Шабан Кастрати 1,8960
Злочинац: Шандор Кепиро 9620
Злочинац: Шефкет Верлаци 1,7935
Знате ли ви гдје су Пребиловци? 1,3460
Ивaн Jовaновић – Црни: Устaшки jaмaр и Титов пaртизaн 2225
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1,85020
Из Травника на Велебит 1941: Напокон знам гдје почивате 7345
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2,52010
Извештај из Лисичијег Потока 02.11.2019 2,61627
Извештај из Пребиловаца 6.8.2016 2,95310
Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру 2,53310
Извештај са парастоса у Бања Луци 4. фебруара 2018 1,8365
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 4,36613
Изложба о страдању СПЦ у Лици 1941-1995 у храму св. Саве 14.2.2017 2,7480
Имовина Српске Банке спашава буџет Републике Хрватске 1,3210
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 9245
Интервју са Eфрaимом Зурофом: Хапшење Динка Шакића и измицање Шандора Кепира 2820
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 1,2590
Интервју са Антуном Милетићем југословенским ловцем на нацисте 1550
Интервју са Бранком Тепићем: Вјечити избеглица, прво од Павелића онда и од Туђмана 5280
Интервју са Животијем Ђорђевићем: 80.000 усташа било у Титовим униформама 2,63110
Интервју са историчарем Гораном Хутинецем: Снимци изнад Јасеновца откривају масовне гробнице 2520
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 9490
Исповест Анђе Вуковић из Цетине: Преживела сам три рата 1640
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1,94910
Исповест Бојане Исаковић: Како је пожаром уништена вредна документација о геноциду 7435
Исповест Вeлимира Пaвловића: Нajгори je био дaн коjи свaнe 1,8515
Исповест Риста Лојпура: У Маутхаузену сам био утамничен 36 месеци за време Другог светског рата 1,0509
Исповјест Радојице Ивановића: Како је 1945. убијен митрополит Јоаникије Липовац 1,84529
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 8535
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2,92917
Истина о Сремском фронту: Кланица српске младости 2,8723
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2,85110
Истраживање судбинe 50.000 Сремаца у Другом светском рату 1,91510
ЈАДОВНО – 77 година после на ходочашћу 30.06.2018 1,7880
Јадовно 2015: Пут дуг два дана ћутања 1,3820
Јадовно, суноврат европске цивилизације 1,0435
Јаме безданке - Масовне гробнице Срба у Лици 1941-1945 1,72810
Јасеновац – најтужнија српска реч 1,1130
Јасеновац (ни)је ослобођен 8,62340
Јасеновац је код Хрвата стање духа 1,3950
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1,41915
Још четири усташка дужносника губе улице у Загребу 4920
Како је у Загребу некад хотел Млинов данас Дубровник замрачен 5840
Калати код Кулен Вакуфа: Наше ране никада нису зацијелиле 2,5395
Књига: Албански злочини над Србима на Косову и Метохији у Другом светском рату 7850
Књига: Бездане јаме НДХ, ждерњаче српског народа 1941 5,83940
Књига: Беисфјордска трагедија 2,0030
Књига: Билогора и Грубишно Поље 1941-1991 5,13215
Књига: Варден 1,8210
Књига: Геноцид са благословом Ватикана 4,48940
Књига: Голгота раковичке парохије 2,23210
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 2,18910
Књига: Запис о злочину 4,27520
Књига: Злочини над Србима у НДХ 6,25653
Књига: Јадовно 5,05637
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 2,03210
Књига: Једење Богова 10,82260
Књига: Кад шегрти владају 2,351155
Књига: Корак до смрти 4,14313
Књига: Кордунашки процес 3,590775
Књига: Кочевје - Титов најкрвавији злочин 4,63357
Књига: Крваво коло херцеговачко 1941-1942 11,210168
Књига: Личка трагедија 7,26960
Књига: Логор смрти у Бејсфјорду 1,2530
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 5,32524
Књига: Нож 23,452276
Књига: Огњена Марија Ливањска 5,47120
Књига: Повратак из мртвих 4,46716
Књига: Покољ Срба у глинској православној цркви 4,83821
Књига: Поседњи краљев војник у отаџбини 9,608239
Књига: Радио сам свој сељачки и ковачки посао 6,55838
Књига: Расуте кости 3,40247
Књига: Рат и дјеца Козаре 4,76724
Књига: Рација - заборављен геноцид 1,75910
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 6415
Књига: Срби у Бугојну 4,52815
Књига: Срби у логорима Мађарске 1941-1945 2,5536
Књига: Сремско крваво лето 1942 1,5466
Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945 4,53317
Књига: Тајни досије Јосип Броз 13,033259
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4,9849
Књига: Трагови велике преваре и дубоке ране издаје 4,66132
Књига: У Норвешку, у смрт 1,9225
Књига: У раљама геноцида 4,28221
Књига: Убице у Божје име 5975
Књига: Усташки покољи Срба у Глинској цркви 1,0340
Књига: Фратри и усташе кољу 7,62746
Књига: Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић (Лика) 1941-1945. и над Србима од 1991. 4,09322
Ко је побеђен Деветог маја 1945. године? 8,20187
Кога је угостио КК Партизан: Кукоч и Рађа у београдској Арени 2024. године 30415
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1,97522
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 1,36315
Комеморативни скуп посвјећен Дани Ластавици у Београду 30.7.2016 1,96010
Комеморација за жртве хрватско-усташког логора Даница одржана је у Крижевцима 29. априла 2023 3870
Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата 2,85410
Контраверзна биографија: Ко је био Виктор Томић 4,2502
Копривница 2024: Пaрaстос у некадашњем усташком логору Дaница 1370
Кордунашки процес "Црна кутија" крајишких Срба 1,8955
Краљевина Југославија 18,085969
Краћи историјат албанског тероризма на Косову и Метохији 1,8700
Крвава Литија: Сећање на годишњицу врхунца Конкордатске кризе 7440
Крвава црква против Цркве Христове 3,87415
Крвави дани (Крагујевачким ђацима) 1,0490
Крвави Младенци 1942 - Старобродским мученицима 2485
Крвави октобар: Масовно убиство Срба у Рисну 1944. године 4370
Крвави пир у Баглају на Ђурђевдан 1941 2,93110
Крваво коло Машвинско 1260
Култура памћења: Открива се спомен обележје у Бергену за српске логораше у Норвешкој 17. јуна 2017 8435
КУЛТУРА СЕЋАЊА: Краљевачки октобар 1941-2015 1,87115
Култура сјећања: Почaст стрaдaлимa Србима нa Мeхином стaњу од усташког ножа 1260
Кусоње 1942: Пола становника убијено, а пола одведено у логоре 3,4468
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 3,46420
Ливањске јаме 1850
Лика 2024: Багерима се уништава гробље и трагови постојања Срба у Косињу 1800
Логор: Бањица 8,559780
Логор: Бараке на Сави 4,2085
Логор: Барч 2,83510
Логор: Бејсфјорд 4,89223
Логор: Ботн 1,3470
Логор: Госпић 7,51320
Логор: Даница 7,09823
Логор: Дахау 4,36710
Логор: Ђаково 2750
Логор: Јасеновац 41,167745
Логор: Јастребарско 21,045110
Логор: Карашок 2,61015
Логор: Керестинец 1941. 6,2417
Логор: Косовска Митровица 1,1132
Логор: Крушћица 5,17410
Логор: Норвешка 1942-1945 2,59613
Логор: Плав 6,64430
Логор: Сајмиште 6,65724
Логор: Сисак 1050
Логор: Сисак - дјечији логор 16,940144
Логор: Стара Градишка 17,58062
Логор: Црвени крст 6,11227
Логор: Шарвар 6,40755
Лордан Зафрановић о филму Дјеца Козаре: Мој крик против зла 1,8850
Мaњe ходочaсникa у Мeђугорjу због Пaпиних сумњи 5480
Маја Ковачевић: Светим мученицима Крагујевачким 1,2585
Мамон (похлепа) у Ватикану 2700
Међугорје не позива на покајање 5220
Месићеви мемоари: Туђман био чиновиник усташке НДХ, Шушак сарадник југословенских тајних служби 2470
Метастазирани аутизам елита 5255
Милисав Милутиновић: Знам где оцу свећу да упалим 1,5530
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 3,01933
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 1,1320
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1,3575
Молитвено сјећање и помен жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг биће 26.06.2021. у Београду 1,3330
Мрак из соколског дома 1,2340
Муслимани у Рашкој славе квислинге из Другог светског рата 1,5850
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1,67415
На Кордуну служен парастос за 525 убијених Срба из Вељуна 1,3620
Над Јадовном птице не лете 1485
Најава парастоса за жртве комунистичког терора 22.10.2017 2,31025
Најава: Београдска промоција филма Гаравице биће 21.02.2024 2435
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2021 1,17610
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022 7240
Најава: Парастос и молитвено сјећање на Гаравицама код Бихаћа биће 4. септембра 2021 1,2080
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 7120
Најава: У недјељу 5. фебруара 2023. у Бањалуци се одржава парастос жртвама усташког терора 5165
Наредба Усташког стана Добој СЦО да се смањи монументалност споменика палим борцима из Првог светског рата од 27.05.1941 1,8305
Народни устанци 1941. и заблуде о њима 8,88159
Наставља се узгајање фашизма у Хрватској преко Марка Данона 950
Наши ратни заробљеници у Норвешкој 1,65710
Некажњене клевете Дејана Ристића директора МЖГ 2540
Немачке освете Србима 1250
Немачко бомбардовање Свилајнца 24.9.1944 5,73057
Необична фреска лежимирских мученика 7110
Неопростиво (Ливањским мученицима) 1,5055
Нетертва и Кошаре 2,93615
Неуспео покушај да Србе прогласе злочиницима 2,4390
Нисмо пописали отето српско културно благо 1,55110
Нису сви Хрвати усташе, има нешто и муслимана 64410
О труну и балвану: Нигде фашизам не цвета тако лепо као у Хрватској 2600
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1,6495
Обележено 76. годишњица злочина у Старом Броду крај Вишеграда 2,11110
Обиљежавање 74 године од Величког покоља у Црној Гори 2,0495
Обиљежено 80. годишњица од страдања Срба у Габели код Чапљине 1,0850
Обрен Ђекић: Златиборска тројка у јаму бацала младе Србе 1,98410
Од хероја до покајника: Илија Станић као атентатор на Вјекослава Макса Лубурића 4,0145
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 1,06910
Ода свештеномученику митрополиту Јоаникију (1890-1945) 2370
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1,6698
Одговор Игору Мркаљу око злоупотребе глинских жртава 2764
Одговор на симболе Београда у бојама заставе Немачке 2,39330
Одговор Србољуба Живановића листу Глас концила 1,7620
Одржано предавање „Страдање Срба у Другом свјетском рату – култура сјећања'' 9.10.2015 1,7955
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 86625
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 1,50615
Октобарска суза (Крагујевачким ђацима) 1,3630
Опомeнa нaдолaзeћим гeнeрaциjaмa за ужасе Другог свјетског рата 1,75815
Осветио крагујевачке ђаке: Веселин Шијаковић 5,66650
Ослободиоци и "ослободиоци" 3635
Отварање обновљеног споменика српским жртвама у мјесту Саница код Кључа у западној Босни 9. маја 2023 4500
Откривање споменика фашистичком зликовцу Рафаелу витезу Бобану у Сплиту 3,3095
Папук 2024: Провaљeно у Спомeн кућу у Воћину 2250
Парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу биће 7.2.2016 2,24210
Парастос и молитвено сјећање за Ливањске Србе 2016. године 2,04915
Парастос код Шаранове јаме: У Крајини православне свеће нико никад угасити неће 4,64315
Парастос поводом 73 године од усташког злочина над Србима у Старом Броду 1,3070
Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата 1,7155
Пасија гробља у Словенији: Жртве које нису имале право на гроб 9660
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 1,13510
Пацовски канали: Аргентинка Eв(ит)a Пeрон спaслa Aнту Пaвeлићa у тајној операцији Ватикана 3350
Песма о Светим мученицима пребиловачким 9490
Петрова Гора 1942: Мошков je трaжио дa нaс свe побиjу 2750
Пивска дола 1943 7750
Пивска трагедија 1943 7305
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 2,06510
Питaњe бугaрских злочинa je потиснуто 5950
Плава гробница (Острово Паг) на Јадрану је страшнија од Крфа 3930
Побуна 400 Срба у концентрационом логору у Славонској Пожеги, 26. август 1941 2,17010
Поводом враћања Титовог споменика у Ужице 2015. године 2,0695
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 1,1130
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2,8925
Покрeнутa инициjaтивa урeђeњa кладушког локaлитeтa Мeхино стaњe у БиХ 1070
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 5755
Покрст у Глини (стихови) 2,32415
Помен (жртвама Јасеновца) 8439
Помен свим жртвама у Другом светском рату у Београду биће 21.10.2020 9760
Понављање историје: Пребиловци су два пута убијени и заборављени 1,4475
Понављање историје: Хрватско крило ЈНА је разбило Југославију и створило Хрватску 1,09015
Посета Миостраху код Цазина: Исповест Мирослава Максимовића 4780
Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017 3,04830
Последње звоно (Крагујевачким ђацима) 6505
Потресна судбина Јелице Михаиловић - Дражине супруге 1,1950
Први пут с дедом на Јадовну 1,2500
Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу 1575
Пребиловци: Место српске Голготе и Васкрсења 2,13840
Пребиловци: Место српског васкрса 1,1245
Предавање у Љубљани: Крaљeвинa Jугослaвиja у Другом свeтском рaту 1,1230
Предстоје нам дуге године тихе окупације 7455
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 1,0800
Премијера документарног филма "Гаравице" у Бањалуци доживјела велики успјех 42410
Преминуо Јован Радуловић - велики писац људских пораза 4,31734
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2,5665
Прича из 1945. године: Жалосни возови 1,43122
Прича о два Живка са Дианине листе ужаса 2270
Прича о Илији Шакоти из Пребиловаца 82343
Прича са Јадовна: Шта то прича Додик над велебитским јамама? 3,40720
Приче мајки из Пребиловаца 2,1055
Промоциja устaштвa у Широком Бриjeгу: Турнир освоjилa eкипa Црнa лeгиja 4,2055
Пронађен оргинални списак дјеце које је спашавала Дијана Будисављевић из хрватско-усташких логора НДХ 4160
ПУТОПИС СА ЈАДОВНА: Велебит, највиша хумка српска 5,38510
Ради ти дијете свој посао - Епитаф Старцу Вукашину 3090
Разбијање мита: Четници нису клали по Козари у љето 1942. године 1,3005
Рђа људска 1,7865
Романија 1943: Злодјела Црне Легије над породицом Неђа Симовића 70420
Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба 5435
Руси (не) заборављају зверства усташа 1,3160
Руски херој који је ослобађао Вуковар 1945. године тражи гробове сабораца 1,2036
Сjeћaњe нa покољ у Вeлици: Мртву сeстру Милиjaну пољубио сaм у косу 1,3375
Сjећаш ли се шта нам је отац рекао прије 26 година? 7,67095
Сарајевски процес 1947. године: Пресуда муслиманским ратним злочинцима из Другог свјетског рата 5880
Свађа Срба о Јасеновцу на 66. београдском Сајму књига 2940
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2,6905
Сведочење о страдању Љубе Каран из банијског села Стрмен 1,47620
Свети мученици Дракулићки наши, праштајте нам 1,82920
Свједочанство Стеве Бракуса о злочину усташа у Бракусовој Драги 5,28654
Село Калати крвљу натопљени 4,24710
Сећања Ивана Ивањија на Новосадску рацију 1,4590
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1,5310
Сећање Илеане Чура-Сазданић: Још ме прогоне слике Новосадске рације 1,46424
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 22,154248
Сећање на Ливањске мученике 1,7710
Сећање на непрослављени Васкрс 1941. године 5,03110
Сећање на покољ Срба у Радуловцу крај Прњавора 1941. године 3,12215
Сећање на стравичан покољ код Босанског Шамца: Убијено је 850 Срба у Доњој Дубици, а трећина су била деца 9240
Сећање на усташки покољ у личком Мекињару фебруара 1943. године 1,27510
Сјећање на савезничко бомбардовање Подгорице јуна 1944. године 7970
Сјећање на страдање Срба и православних свештеника у Ливањском пољу 1941 2,29510
Сјећање на усташки покољ на Делић јами код Бихаћа 27. јула 1941. године 2,4615
Скривена истина: Ко је био фра Срећко Перић 1,64225
Скупштина Србије: 150 посланика није гласало за Резолуцију о геноциду 4,28624
Случај Глухоњић: Ко се поноси усташама (не) може бити професор 1740
Случај Егнер: Злочинац се вратио по крштеницу у Црвенки 1,0470
Случај епископа Ћирића: Спасао децу, а скојевци га изболи ножем 2,95610
Случај једне тужбе 2,8505
Случај Маутхаузен: Боравити или утамничити 2,98810
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 1,1060
Смиљан – мало село великог генија 1,1630
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 9260
Соњa Бисeрко лaжe бeз грчa нa лицу 1,37410
Сплитске жмурке: Хрватска држaвa нa пeрвeрзaн нaчин хрaни устaшку идeологиjу 4330
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 2,13015
Срби су дошли на комеморацију у Воћину, упркос застрашивању 2270
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1,99410
Србским мученицима на Велебиту (жртвама хрватског логора Јадовно) 1505
Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота 2,9970
Сремскомитровчани у систему конц. логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године 4710
Стазама јадовничких мученика 15. јун 2019 1,8965
Стазама јадовничких мученика 19. и 20. јун 2015. године 2,92525
Стазама јадовничких мученика 2016 3,10425
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 4090
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 5550
Страдање Срба - наша освета је љубав 1,2780
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1,8665
Страхиња Курдулија је сондама претражио јаме безданице у НДХ и направио атлас геноцида 4060
Страшни злочини над Србима десили су се у Петрињи у 20. вијеку 2,1950
Судбина Данице Ћук-Крстић: Олуја на Косову 9300
Судбина Љубомира Млађеновића из братуначке Јежестице 1,9390
Судбина Милана Петковића из Сребренице: Јавите Србији да је волим 1820
Судбина породице Николе Калабића: Сина Милана убили, ћерку Мирјану послали у партизане, а жену Борку у затвор 9985
Тајна једне Сплићанке: Од дјеце кријем да сам Српкиња и да ми је отац из Пребиловаца 1,07210
Тајне Блајбуршког поља 75410
Телеграм заповедништва босанског дивизијског подручја од 10. септембра 1941. о злочину усташа у Алипашином Мосту 2,1085
Тома Максимовић помагао избеглим Србима, а комунисти га осудили за колаборацију 7100
Топола код Опузена - највеће стратиште Срба у Видовданском покољу 1941. у Херцеговини 7600
Трагична и покајничка исповест Станка Опачића Ћанице са Кордуна 1989. године 4260
Три гeноцидa у НДХ: Србоцид, Холокауст и Порајмос 700
Трибина на тему: Распеће српског народа у Другом светском рату 1,9410
Трибина: Страдални етос Српске Православне Цркве у Другом светском рату 1,2675
Ћутање не значи увек одобравање, али... 3,0795
У гробницама крај Бања Луке остаци 1.000 војника Југославенске Војске у Отаџбини 1,3060
У давне дане звери и људи (Крагујевачким ђацима) 1,7950
У дефиницији Холокауста су и хомосексуалци, али нема Срба 18610
У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу 5,68115
У јами Бивоље Брдо је највише Срба бачено 11. августа 1941. од стране хрватско-муслиманских фашиста 1,57710
У Козарској Дубици током Другог свјетског рата страдало 54% становништва 1,2280
У сећању: Светозар Ливада (1928-2022) 1,3625
У Словeниjи 1945. године Титови пaртизaни бeз судa стрeљaли 100.000 жртава 9910
У Требињу је приказан филм о Влади Круљу 7870
Убиства Срба и масовне гробнице у Љубушком, Међугорју и Стоцу 1941. године 1,2240
Убиство породице Драгаш на Требевићу изнад Сарајева 1942. године 1,0050
Узбуна у Сарајеву: Хероји Халијарда пробудили духове 5015
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 1,1575
Умро Шандор Кепиро у Будимпешти - Новосадски крвник из Другог светског рата 8130
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 2,26215
Упокојила се Милица Маљковић из Рујана - мученица јаме Равни Долац 1,4040
Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024) 3300
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 4530
Уснуо у Господу Антоније Ђурић 1,91620
Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић (1943-2021) 1,0210
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 1,4620
Усташки злочинци искаљивали бес над женама и дјецом у Козарској Дубици 1,9280
Усташки покољ у Сремским Лазама 1944: Злочин о коме се и данас говори са шапатом 6,16575
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 5810
Утврђене локације масовних гробница у Спомен-парку "Јајинци" у Београду 1210
Утисци о филму Гаравице - Пројекција у Београду 18. марта 2024 21010
Утисци о филму: Знате ли где су Гаравице 1930
Утисци са филма: Пребиловци – тамо и камен има ожиљак 1,52420
Утицај римокатоличког клера на свест Хрвата: Фратри и крвава жетва 7325
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 2,79810
Фељтон: Геноцид у Херцеговини 1941 5,98842
Фељтон: Етничко чишћење Врбаске бановине у НДХ 4040
Фељтон: Злодела Дунавских Немаца (Фолксдојчера) у Другом светском рату 1,2385
Фељтон: Злочини муслимана и Албанаца у Плаву и Гусињу 1941-1945 2,2040
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1,9810
Фељтон: Како је немачки Гестапо стварао Велику Албанију 2,36115
Фељтон: Крвави путеви – Нaцистички принудни рaд у сeвeрноj Норвeшкоj 1,43615
Фељтон: Крваво словеначко прољеће 1945. године 5,92254
Фељтон: Кристална ноћ у Купресу 5,67439
Фељтон: Мађарска рација у Новом Саду и Јужној Бачкој 1942 2,1310
Фељтон: Покољи Срба у Глини 1941. године 4,09711
Фељтон: Српство Вуковара кроз векове 1,75915
Фељтон: Страдање Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-1945 1,7155
Фељтон: Страдање СПЦ у Црној Гори 1,9960
Фељтон: Страдање сребреничких Срба у три рата 1695
Фељтон: Страдање српског народа Прњаворског краја у НДХ 2,0275
Фељтон: Уништавање СПЦ у Хрватској након 1945 1230
Фељтон: Устaшки рeжим и политикa тeрорa у НДХ 8140
Фељтон: Усташки апарат у Срему 1941-1945 4230
Фељтон: Фрагменти хрватско-муслиманског геноцида на тлу Босне и Херцеговине у Другом свјетском рату 5080
Фељтон: Хрватско сатирање Православља у Срему у Другом светском рату 4580
Фељтон: Четници у савезничким логорима 9511
Филм Крст над јамом - опомена и подсетник 2,2820
Филм: Бог не заборавља своје мртве 4,81915
Филм: Говорило ми је нешто да ћу остат' жив 4,58925
Филм: Деца бесмртности 4,0375
Филм: Деца у жици 5,79230
Филм: Драма: Прича која лута свијетом 9310
Филм: Дрино водо - очи девојачке 4,4035
Филм: Ђурђевак црвени 550
Филм: Јадовно 4,3060
Филм: Јаук у тишини 2,5685
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 3,0325
Филм: Крвава Бајка - филм 4,69410
Филм: НДХ: Мук 3,4275
Филм: НДХ: Понор 3,45410
Филм: НДХ: Страх 3,4420
Филм: Ожиљак 5,16615
Филм: Олуја над Бачком 1941 2,1470
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 4,22815
Филм: Пацовски канали 7,83420
Филм: Са Богом и фашистима 2,64413
Филм: Стари Брод - зелена гробница 2,1340
Филм: Стојанка 3,56915
Филм: Цвиjeт хрвaтствa - муслимански фашисти у НДХ 6360
Филм: Црна књига 5,66917
Филмска прича: Како је Драгољуб постао Омер 1,5430
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 5090
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 1,2300
Хрвати представљају логор Јастребарско као дјечији дом 2,89610
Хрватски фашисти су чистили Срем од Срба, а не Немци 5550
Хрватско-муслимански злочини у Власеничком срезу 1941-1945 1,1420
Црни Јасен (Пробој логораша из Јасеновца) 1785
Четврти Бруски марш биће у суботу 10. октобра 2020 1,6300
Чишћење државе од стране ОЗНЕ, потом УДБЕ, од народних издајника 5660
Човек кога је Патријарх Павле пољубио у руку: Љубан Једнак из Глине 87310
Шта каже анкета о Јосипу Брозу Титу 3,28625


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links