Други свјетски рат - zlocininadsrbima.com

   
ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ 1941 - 1945Ово је страница посвјећена једном од најтежих периода за наш народ, а то је Други свјетски рат, односно период од 1941. до 1945. године.

Наиме, завршетком Првог свјетског рата 1918. године није дошло превазилажења проблема, прије свега у економији, али и територијалним и демографским претензијама појединих држава, односно народа... Тада је створена прва јужнославенска држава: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, која је касније промјенила име у Краљевина Југославија, а на челу државе била је династија Карађорђевић.

Велика свјетска криза започета окобра 1929. године је свакако оставила тешке посљедице у скоро свим државама свијета. Већ тридесетих година 20. стољећа у Њемачкој власт осваја Адолф Хитлер са нацистима, док је деценију раније Бенито Мусолини долази на чело Италије. Они су имали жељу да прекроје границе не само у Европи, већ и читавој планети, а истовременоно да се докопају сировина за своју индустрију.

У Шпанији на Иберијском полуострву дошло је до трогодишњег грађанског рата 1936-1939, гдје је Хитлер помагао фашистичког диктатора Франциска Франка, који је успио да побједи Другу шпанску републику. Хитлер је већ тада ковао планове за покоравање осталих европских држава и убрзано радио на развијању војне индустрије и јачању економске моћи.  Након тога, Њемачка је прогласила ткз. Аншлус, односно присвајање Аустрије.

Нападом њемачких снага на Пољску 1. септембра 1939. године званично је и почео Други свјетски рат, па су Пољаци посље пет недјеља капитулирали, јер им је изостала обећана помоћ савезника Француске и Велике Британије.  А још у марту те године њемачке СС јединице су окупирале Чехословачку без отпора.

У Берлину је 27. септембра 1940. године дошло до потписивања војно-политичког савеза између Њемачке, Италије и Јапана, што је познато као Тројни пакт. Том савезу се врло брзо прикључују Мађарска (20.11.1940), Румунија (23.11.1940), Бугарска (01.03.1941)... што је значило да се југославенска краљевина нашла у окружењу Сила осовине.

Кнез Павле Кађарођевић се налазио на челу трочланог Намјесништва које је водило главну ријеч у држави након Марсељског атентата када је 9. октобра 1934. године у Француској убијен његов брат од стрица краљ Александар I Карађорђевић од хрватских усташа и бугарских комита. Они су покушали да по сваку цијену избјегну рат јер су схватили да би то била катастрофа. Британци прије свега, али и Совјетски Савез имао своје шпијуне у Београду који су потпис у Бечу 25. марта 1941. од југославенских дипломата представили јавности као приступање Тројном пакту, а заправо се радило о дозволи за слободан пролаз њемачких и италијанских дивизија преко југославенске краљевине за напад на Грчку.

Већ два дана доцније дошло је до великих демонстрација не само у Београду, већ и осталим градовима гдје су Срби имали релативну или апсолутну већину. Свуда су се могле видјети слике Краља Петра, националне тробојке, док је народ узвикивао: "Боље гроб него роб", "Боље рат него пакт", "Живео краљ!" и сл. Влада Цветковић-Мачек је оборена, а пучисти предвођени генералом Боривојем Мирковићем доводе на престол малољетног краља Петра II Карађорђевића, док нову Владу састављају генерал Душан Симовић и академик Слободан Јовановић.

Рано изјутра на православни Васкрс 6. априла 1941. године Њемачка, Италија и њихови сателити: Мађарска, Румунија, Бугарска и Албанија врше инвазију на нашу земљу која је позната под шифрованим именом: "Директива 25"... Београд, Ниш, Нови Сад, Сплит, Скопље, Приштина, Сарајево, Подгорица, Бањалука  и остали србски градови су страховито бомбардовани, а на бомбама је цинично писало "Срећан Ускрс!".

Десетак дана је Војска Краљевине Југославије пружала активан отпор, док је капитулација потписана 17. априла у Београду. Краљ Петар  II Карађорђевић и добар део Владе је евакуисан преко Грчке и спроведен у Лондон. Тамо су цијели рат били под присмотром и трпели велике притиске, односно уцјене Енглеза.

Југославенска територија је раскомадана, док је највећи дио припао Независној Држави Хрватској. Мађарска је окупирала Бачку и Барању, Бугарска је присвојила нишавски, вардарски део Србије и мали део тимочке. Албанија је окупирала Косово и Метохију, део Црне Горе и охридски део. Њемачка је присвојила Словенију. Србија је била сведена на границе из 1878. гдје је Владу саставио генерал Милан Недић, њој је био придодат Банат, али са посебним статусом јер су ту власт држали ткз. Фолксдојчери. На свим окупираним подручјима се спроводио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Оснивали су се концентрациони логори и вршени су злодјела невиђених размјера.

Најпознатија злодјела односно мјеста са највише жртава или стратишта гдје је лудило злочинаца дошло до аплитуде током Другог свјетског рата била су: логор Јасеновац, логор Сајмиште, Велебитске јаме, Гаравице код Бихаћа, Дракулић код Бањалуке, Драксенић код Козарске Дубице, Стари Брод крај Вишеграда, Краљево, Крагујевац, Драгинац код Лознице, Пивски До у Црној Гори, Велика на Чакору, Сурдулица код Врања, Бојник код Лесковца, Крива Река код Бруса, Пребиловци и Придворица у Херцеговини, Шушњар код Санског моста,  Мехино Стање код Велике Кладуше, Глинска црква, Новосадска Рација, Лијевчанско Поље итд.

Врло брзо је отпочела организована оружана побуна. Прво је на Равној Гори 13. маја 1941. Драгољуб Дража Михаиловић, тадашњи пуковник, а касније армијски генерал Југославенске Војске у отаџбини прогласио устанак. Скоро два мјесеца касније и комунисти које је предводио Ј. Б. Тито. У почетку су ова два покрета краће вријеме сарађивала, али је сарадња престала јер нису имали исто виђење политичко-екомско уређење државе посље рата. Комунисти су хтјели републику и социјализам, а Равногорци су жељели да остане постојећи систем: монархија и капитализам. Комунисти су били слабији тада и повукли су се у Босну.

Током времена усљед мноштва злочина, србски народ се све више придруживао герилцима и оружани отпор је јачао. Крајем 1943. године, посље капитулације Италије у Техерану долази до састанка Великих сила, на коме је одржана конференција: Стаљин, Черчил и Рузвелт. Између осталог, тада је одлучено да се помоћ упути југославенским партизанима, а укине четницима. То је оснажило партизански покрет, поготово што је у љето 1944. Црвена армија ушла у Србију и уништила главнину четничких снага. То је одлучило исход рата у Југославији. Са друге стране савезничка авијација је тешко бомбардовала србске градове 1943-1944, са великим материјалним и људским губицима. Њемци су тада претрпели незнатне губитке.

Већ од краја 1944. па наредних десетак година комунисти су имали тихе ликвидације родољуба и монархиста, односно све оне које су сматрали идеолошким непријатељима. То су углавном радили припадници ОЗНЕ (тајне полиције), која је касније преименована у УДБА.

Жртве из Другог сјветског рата нажалост никада нису избројане, али се процјењује да је за четири године убијено скоро 2.000.000 Срба. Једна страховита катастрофа гдје је куминирао братоубилачки рат.

Комунистички историчари су посље Другог свјетског рата многе ствари прећутали и добар дио злочина над Србима замаскирали и гурали под тепих, под изговором да то наводно нарушава братство и јединство, темељ на коме је сазидана друга јужнославенска држава, што је довело до великих проблема скоро пола вијека касније, када је социјалистичка Југославија и разбијена.


 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
(Зло)употреба "Голубњаче" 5075
5. мај 1944: Дан кад су савезнички авиони сравнили Подгорицу 3.06410
72 године од велике издаје 3.86920
72 године од смрти великана Николе Тесле 4075
74 године од агресије на Краљевину Југославију 9340
Kако је покатоличена западна Херцеговина 1230
Kордунашки процес, обрачун са српским патриотама или издајницима у Хрватској 4480
Oперација Викинг: Крвави пут изнад Поларног круга 1.41913
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.02425
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 4.64029
Благоје Јововић, човек који је пуцао на Анту Павелића 1.7565
Бобоћани обележили Дан борбе против фашизма 2.4230
Бранко Тепић, као вјечити избјеглица 1.34320
Бригу о београдском Спомен-подручју у Јајинцима преузеће Музеј жртава геноцида 370
Брлошка трагедија 1991. године 4410
Важно је окупљање око жртве 8155
Вапор (брод, пароброд) - Епитаф Марку Бошковићу из Ливна 4730
Велика на Чакору 1944: Крвави пир Османа Растодера 8565
Влaстимир je избeгaо стрeљaњe у Крагујевцу 1941. године, aли тe срeћe ниje био и Рaдоje 760
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 4975
Војни пуч 27. март 1941. године 6.00936
Вређање успомена на жртве 1.3960
Где си тада био свете 3370
Говор немачког свештеника Фридриха Гисендорфа, у Оснабрику 1945. године 1.17510
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 74315
Годишњица усташког покоља у Бијелом Потоку код Бањалуке о Васкрсу 1942. године 3770
Гроб речитији од свих ходајућих мртваца који громогласно лажу о Николи Тесли 2910
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 2.96840
Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године 1.87115
Дјеца Козаре – Божидарка из Вeликe Жуљeвицe 2.19225
Досије Млин: У Зрењанину је било утамничено 10.000 Срба, Јевреја и Рома у нацистичком логору 3080
Досије Народни непријатељи: Убиство Драгољуба Драгојловића из Ваљева 1945. године 5315
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 8010
Досије Шарвар: Од сатирања деце у мађарском логору уморено је хиљаде српских малишана 1941 3710
Др Мирко Пук - србомрзац, адвокат и организатор Усташког покрета у Глини 4790
Драгиња 1.45045
Ђоко Копривица: Фазлагићи крвопије 2.81525
Ексклузивно: Интервју са Вишњом Павелић, ћерком усташког поглавника 5.27124
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.32224
Емисија: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 3.49010
Емисија: Емисија Разбуђивање: Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 5050
Емисија: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 3240
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 1.8300
Емисија: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 1.1550
Емисија: Крвава Бајка - рецитација 4.61715
Емисија: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 2.1570
Емисија: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 3225
Емисија: Пребиловци - страдалничко село 3.7897
Емисија: Разбуђивање - Вертикала страдања у Херцеговини 1915, 1941, 1992 - Сена Шијак Марковић 1140
Емисија: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 1090
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.4510
Емисија: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 2230
Емисија: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 1.5225
Емисија: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 3560
Емисија: Светим мученицима Крагујевачким 410
Емисија: Шта је геноцид и манипулација истом 7380
Епитаф српским жртвама на Црквинама код Рогатице 1942. године 3500
Живот нема цену (Стрељаној деци у Крагујевцу) 4585
Жртва: Бејсфјордске жртве 1.69815
Жртва: Браћа Остојић 4.5800
Жртва: Вукашин Мандрапа 11.804141
Жртва: Дамјан Штрбац 1.3770
Жртва: Дивоселске жртве 7520
Жртва: Доситеј Васић 7180
Жртва: Драгољуб Михаиловић 10.215168
Жртва: Јован Липовац 5120
Жртва: Јосиф Цвијовић 1085
Жртва: Кукуњевачке жртве 510
Жртва: Љубан Једнак 6.31734
Жртва: Марија Почуча 5.04319
Жртва: Марко Бошковић 2.41512
Жртва: Милан Басташић 3.8975
Жртва: Никола Крајновић 4.72424
Жртва: Осовске жртве 5920
Жртва: Острожинске жртве 7915
Жртва: Петар Зимоњић 1.1020
Жртва: Петра Цвијановић 3.7050
Жртва: Платон Јовановић 7255
Жртва: Сава Трлајић 2.6785
Жртва: Сава Шумановић 2.79820
Жртва: Свети мученици дабробосански и милешевски 1.8495
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 7990
Зaсjeњeнa комeморaциja у Вeљуну 7730
Заборављен банијски херој Васиљ Гаћеша 1.4130
Завјет бабе Радојке: Иди у Пребиловце да видиш ђе су ти преци 7.694125
Загребачки Мирогој: Поред гробова жртава ниче и гробље хрватским фашистима (усташама) 4880
Замагљивање историје: Ко је ослободио Загреб 1945. године 2635
Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену 1.21310
Затвори и логори у Косовско-метохијској области 1941-1945 2150
Зашто смо криви 6730
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.25925
Збрка око Дана државности у БиХ 5495
Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године 1.0275
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 69123
Злочин у Тутину 1942: Убиство свештеника Луке и Уроша Поповића и црквењака Јаблана 3615
Злочин: Априлски рат 1941 (Казнена одмазда) 16.385180
Злочин: Бегово Брдо код Цетинграда 1942 5.64824
Злочин: Блажево и Бозољин на Копаонику 1942 2.50810
Злочин: Бојник код Лесковца 1942 6.36680
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 13.54381
Злочин: Бомбардовање Београда 1944 8.79659
Злочин: Бомбардовање Лесковца 1944 12.61453
Злочин: Бомбардовање Ниша 1943 3.30715
Злочин: Велика на Чакору 1944 22.085103
Злочин: Велико Паланчиште код Приједора 1942 3.29035
Злочин: Вељун 1941 11.92161
Злочин: Воћински покољ 1942 5890
Злочин: Вуковар и Борово 1941-1945 400
Злочин: Гаравице код Бихаћа 1941 6.25651
Злочин: Глинска црква 1941 23.097162
Злочин: Грабовац Бански 1941 2.36220
Злочин: Гудовац код Бјеловара 1941 (Билогорски покољ) 11.20580
Злочин: Дивосело код Госпића 1941-1945 1.1080
Злочин: Драгинац код Лознице 1941 9.916120
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 8.52468
Злочин: Дракулић код Бањалуке 1942 20.20594
Злочин: Кикида 1942 1.1720
Злочин: Корићка јама 1941 6.68652
Злочин: Кочевски масакр у Словенији 1945 8705
Злочин: Крагујевачки масакр 1941 10.69657
Злочин: Краљевачки масакр 1941 7.26042
Злочин: Крива Река код Бруса 1942 4.54347
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 870
Злочин: Кусоње код Пакраца 1942 4.30623
Злочин: Ливањско поље у Босни 1941 12.57066
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 3.38412
Злочин: Мртво коло у Машвини код Слуња 1942 2.92715
Злочин: Новосадска рација 1942 (Бачки погром) 14.355155
Злочин: Окупација Бачке и Барање 2.4955
Злочин: Острожин на Кордуну 1941 1.8465
Злочин: Панчевачка Јабука (убиство пилота) 1944 3.54437
Злочин: Панчево 1941 6.86939
Злочин: Пива 1943 7.05367
Злочин: Пискавица и Ивањаска код Бањалуке 1942 3.96120
Злочин: Понори Миљевински 1945 4.03941
Злочин: Пребиловци код Чапљине 1941 25.673250
Злочин: Придворица код Гацка 1942 7.04930
Злочин: Пркос на Кордуну 1941 6.94654
Злочин: Рација у Шиду 1942 1.4385
Злочин: Садиловац на Кордуну 1942 2.8339
Злочин: Сарајево 1941 3.8165
Злочин: Стари Брод код Вишеграда 1942 10.45593
Злочин: Урошевац на Косову 1943 1.4335
Злочин: Шегестин на Банији 1942 (Ноћ крвавих ножева) 3.85819
Злочин: Шушњар код Санског Моста 1941 12.14942
Злочинац: Адолф Хитлер 5.26336
Злочинац: Алојзије Степинац 13.876101
Злочинац: Андрија Артуковић 6.48220
Злочинац: Анте Мошков 8100
Злочинац: Анте Павелић 14.09339
Злочинац: Асен Николов 8350
Злочинац: Аћиф Хаџиахметовић 8580
Злочинац: Аугуст Шмидубер 1430
Злочинац: Бали Комбетар 7310
Злочинац: Бедри Пејани 5310
Злочинац: Бенито Мусолини 6910
Злочинац: Богдан Филов 9940
Злочинац: Борис III од Бугарске 9990
Злочинац: Бугарска фашистичка војска 7910
Злочинац: Валтер Браухич 8790
Злочинац: Васил Бојдев 77710
Злочинац: Виктор Гутић 4710
Злочинац: Вјекослав Лубурић 13.749107
Злочинац: Динко Шакић 7.05622
Злочинац: Евалд Клајст 9280
Злочинац: Иван Крајачић 1.1940
Злочинац: Иван Шарић 560
Злочинац: Италијанска фашистичка војска 1.43810
Злочинац: Јозеф Јанко 3680
Злочинац: Јосип Манолић 9210
Злочинац: Јурај Францетић 5.87824
Злочинац: Јурај Шпилер 6880
Злочинац: Крунослав Драгановић 6.29715
Злочинац: Курт Валдхајм 8.621118
Злочинац: Ласло Бардоши 1.2350
Злочинац: Лудвиг Кублер 6830
Злочинац: Љубо Милош 5.43829
Злочинац: Мехмет Градица 88210
Злочинац: Мидхат Фрашери 1.0760
Злочинац: Миклош Хорти 2.33116
Злочинац: Миле Будак 7760
Злочинац: Мирко Пук 1.0570
Злочинац: Мирослав Филиповић 9.03070
Злочинац: Младен Лорковић 6330
Злочинац: Мустафа Круја 9780
Злочинац: Мухамед Хаџиефендић 400
Злочинац: Никола Михов 5560
Злочинац: Петар Габровски 5980
Злочинац: Призренска лига 6700
Злочинац: Скендербег Дивизија 1.0910
Злочинац: Славко Кватерник 4.63235
Злочинац: Ференц Фишер 9470
Злочинац: Фехим Спахо 630
Злочинац: Франц Беме 1.2550
Злочинац: Хенрик Верт 1.1415
Злочинац: Црна Легија 7.98039
Злочинац: Џафер Дева 9120
Злочинац: Џафер Куленовић 1.7561
Злочинац: Шабан Кастрати 7060
Злочинац: Шандор Кепиро 3300
Злочинац: Шефкет Верлаци 8325
Знате ли ви гдје су Пребиловци? 8050
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.22820
Из Травника на Велебит 1941: Напокон знам гдје почивате 1430
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 1.99410
Извештај из Лисичијег Потока 02.11.2019 1.92527
Извештај из Пребиловаца 6.8.2016 2.34010
Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру 1.84610
Извештај са парастоса у Бања Луци 4. фебруара 2018 1.2815
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.75213
Изложба о страдању СПЦ у Лици 1941-1995 у храму св. Саве 14.2.2017 2.1880
Имовина Српске Банке спашава буџет Републике Хрватске 4140
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 3275
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 6320
Интервју са Животијем Ђорђевићем: 80.000 усташа било у Титовим униформама 2.08110
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 3860
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.39910
Исповест Бојане Исаковић: Како је пожаром уништена вредна документација о геноциду 3985
Исповест Вeлимира Пaвловића: Нajгори je био дaн коjи свaнe 1.0845
Исповјест Радојице Ивановића: Како је 1945. убијен митрополит Јоаникије Липовац 1.09729
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 925
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.30517
Истина о Сремском фронту: Кланица српске младости 2.2383
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.19110
Истраживање судбинe 50.000 Сремаца у Другом светском рату 1.34410
ЈАДОВНО – 77 година после на ходочашћу 30.06.2018 1.3170
Јадовно 2015: Пут дуг два дана ћутања 9240
Јадовно, суноврат европске цивилизације 5445
Јаме безданке - Масовне гробнице Срба у Лици 1941-1945 1.09810
Јасеновац – најтужнија српска реч 6090
Јасеновац (ни)је ослобођен 7.84640
Јасеновац је код Хрвата стање духа 8260
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 94215
Калати код Кулен Вакуфа: Наше ране никада нису зацијелиле 1.8815
Књига: Албански злочини над Србима на Косову и Метохији у Другом светском рату 1320
Књига: Бездане јаме НДХ, ждерњаче српског народа 1941 4.87540
Књига: Беисфјордска трагедија 1.2450
Књига: Билогора и Грубишно Поље 1941-1991 4.27815
Књига: Варден 1.0340
Књига: Геноцид са благословом Ватикана 3.53540
Књига: Голгота раковичке парохије 1.54810
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.45410
Књига: Запис о злочину 3.67220
Књига: Злочини над Србима у НДХ 5.61053
Књига: Јадовно 4.42037
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 97610
Књига: Једење Богова 8.46860
Књига: Кад шегрти владају 1.667155
Књига: Корак до смрти 3.55913
Књига: Кордунашки процес 2.612775
Књига: Кочевје - Титов најкрвавији злочин 3.85557
Књига: Крваво коло херцеговачко 1941-1942 8.526157
Књига: Личка трагедија 6.08960
Књига: Логор смрти у Бејсфјорду 6660
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 4.60424
Књига: Нож 18.740271
Књига: Огњена Марија Ливањска 4.69220
Књига: Повратак из мртвих 3.79411
Књига: Покољ Срба у глинској православној цркви 3.98121
Књига: Поседњи краљев војник у отаџбини 7.892228
Књига: Радио сам свој сељачки и ковачки посао 5.58038
Књига: Расуте кости 2.37942
Књига: Рат и дјеца Козаре 3.10924
Књига: Рација - заборављен геноцид 90210
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1295
Књига: Срби у Бугојну 3.95415
Књига: Срби у логорима Мађарске 1941-1945 1.6716
Књига: Сремско крваво лето 1942 1.0006
Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945 3.59717
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 3.9399
Књига: Трагови велике преваре и дубоке ране издаје 3.99232
Књига: У Норвешку, у смрт 1.1345
Књига: У раљама геноцида 3.67621
Књига: Убице у Божје име 260
Књига: Усташки покољи Срба у Глинској цркви 4890
Књига: Фратри и усташе кољу 6.31431
Књига: Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић (Лика) 1941-1945. и над Србима од 1991. 3.49222
Ко је побеђен Деветог маја 1945. године? 7.50287
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.34922
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 79915
Комеморативни скуп посвјећен Дани Ластавици у Београду 30.7.2016 1.41410
Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата 2.30010
Контраверзна биографија: Ко је био Виктор Томић 2.6690
Кордунашки процес "Црна кутија" крајишких Срба 1.3335
Краљевина Југославија 14.616128
Краћи историјат албанског тероризма на Косову и Метохији 1.2630
Крвава Литија: Сећање на годишњицу врхунца Конкордатске кризе 2370
Крвава црква против Цркве Христове 2.92215
Крвави дани (Крагујевачким ђацима) 5090
Крвави пир у Баглају на Ђурђевдан 1941 2.36910
Култура памћења: Открива се спомен обележје у Бергену за српске логораше у Норвешкој 17. јуна 2017 2655
КУЛТУРА СЕЋАЊА: Краљевачки октобар 1941-2015 1.01315
Кусоње 1942: Пола становника убијено, а пола одведено у логоре 2.8348
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 2.74420
Логор: Бањица 7.35920
Логор: Бараке на Сави 3.1415
Логор: Барч 1.80010
Логор: Бејсфјорд 3.32823
Логор: Ботн 4680
Логор: Госпић 6.06615
Логор: Даница 5.75323
Логор: Дахау 2.84410
Логор: Јасеновац 34.423740
Логор: Јастребарско 17.933105
Логор: Карашок 1.55015
Логор: Керестинец 1941. 5.1097
Логор: Косовска Митровица 2530
Логор: Крушћица 3.7705
Логор: Норвешка 1942-1945 1.51813
Логор: Плав 5.09430
Логор: Сајмиште 5.42924
Логор: Сисак - дјечији логор 15.090144
Логор: Стара Градишка 15.49357
Логор: Црвени крст 4.83627
Логор: Шарвар 4.62345
Лордан Зафрановић о филму Дјеца Козаре: Мој крик против зла 1.0290
Маја Ковачевић: Светим мученицима Крагујевачким 7145
Милисав Милутиновић: Знам где оцу свећу да упалим 9750
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.35733
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 3410
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 7655
Молитвено сјећање и помен жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг биће 26.06.2021. у Београду 8330
Мрак из соколског дома 7480
Муслимани у Рашкој славе квислинге из Другог светског рата 1.1800
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.09915
На Кордуну служен парастос за 525 убијених Срба из Вељуна 8150
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2021 59510
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022 1870
Најава: Парастос и молитвено сјећање на Гаравицама код Бихаћа биће 4. септембра 2021 6320
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 1340
Наредба Усташког стана Добој СЦО да се смањи монументалност споменика палим борцима из Првог светског рата од 27.05.1941 1.2355
Народни устанци 1941. и заблуде о њима 8.17859
Наши ратни заробљеници у Норвешкој 86410
Немачко бомбардовање Свилајнца 24.9.1944 4.79557
Неопростиво (Ливањским мученицима) 9395
Нетертва и Кошаре 2.33615
Неуспео покушај да Србе прогласе злочиницима 1.8600
Нисмо пописали отето српско културно благо 98310
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.1010
Обележено 76. годишњица злочина у Старом Броду крај Вишеграда 1.56410
Обиљежавање 74 године од Величког покоља у Црној Гори 1.5815
Обиљежено 80. годишњица од страдања Срба у Габели код Чапљине 5240
Обрен Ђекић: Златиборска тројка у јаму бацала младе Србе 1.48110
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 48810
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.0468
Одговор на симболе Београда у бојама заставе Немачке 1.78130
Одговор Србољуба Живановића листу Глас концила 1.3000
Одржано предавање „Страдање Срба у Другом свјетском рату – култура сјећања'' 9.10.2015 1.3525
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 20525
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 95715
Октобарска суза (Крагујевачким ђацима) 8350
Опомeнa нaдолaзeћим гeнeрaциjaмa за ужасе Другог свјетског рата 1.30815
Осветио крагујевачке ђаке: Веселин Шијаковић 5.06050
Откривање споменика фашистичком зликовцу Рафаелу витезу Бобану у Сплиту 2.7895
Парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу биће 7.2.2016 1.72010
Парастос и молитвено сјећање за Ливањске Србе 2016. године 1.55115
Парастос код Шаранове јаме: У Крајини православне свеће нико никад угасити неће 4.02015
Парастос поводом 73 године од усташког злочина над Србима у Старом Броду 8160
Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата 1.3045
Пасија гробља у Словенији: Жртве које нису имале право на гроб 4220
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 59510
Песма о Светим мученицима пребиловачким 3640
Пивска дола 1943 2240
Пивска трагедија 1943 2355
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.47310
Побуна 400 Срба у концентрационом логору у Славонској Пожеги, 26. август 1941 1.43310
Поводом враћања Титовог споменика у Ужице 2015. године 1.5075
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 6170
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.3515
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 1210
Покрст у Глини (стихови) 1.85715
Помен (жртвама Јасеновца) 2929
Помен свим жртвама у Другом светском рату у Београду биће 21.10.2020 5710
Понављање историје: Пребиловци су два пута убијени и заборављени 9365
Понављање историје: Хрватско крило ЈНА је разбило Југославију и створило Хрватску 48115
Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017 2.45330
Последње звоно (Крагујевачким ђацима) 1035
Потресна судбина Јелице Михаиловић - Дражине супруге 5210
Први пут с дедом на Јадовну 8050
Пребиловци: Место српске Голготе и Васкрсења 1.65435
Пребиловци: Место српског васкрса 6545
Предавање у Љубљани: Крaљeвинa Jугослaвиja у Другом свeтском рaту 6810
Предстоје нам дуге године тихе окупације 1955
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 5720
Преминуо Јован Радуловић - велики писац људских пораза 3.54534
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 1.8745
Прича из 1945. године: Жалосни возови 87422
Прича о Илији Шакоти из Пребиловаца 40543
Прича са Јадовна: Шта то прича Додик над велебитским јамама? 2.82220
Приче мајки из Пребиловаца 1.5925
Промоциja устaштвa у Широком Бриjeгу: Турнир освоjилa eкипa Црнa лeгиja 3.7665
ПУТОПИС СА ЈАДОВНА: Велебит, највиша хумка српска 4.86110
Разбијање мита: Четници нису клали по Козари у љето 1942. године 6335
Рђа људска 1.1955
Руси (не) заборављају зверства усташа 7770
Руски херој који је ослобађао Вуковар 1945. године тражи гробове сабораца 7576
Сjeћaњe нa покољ у Вeлици: Мртву сeстру Милиjaну пољубио сaм у косу 8115
Сjећаш ли се шта нам је отац рекао прије 26 година? 7.11395
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 1.9445
Сведочење о страдању Љубе Каран из банијског села Стрмен 93320
Свети мученици Дракулићки наши, праштајте нам 1.28820
Свједочанство Стеве Бракуса о злочину усташа у Бракусовој Драги 4.16154
Село Калати крвљу натопљени 3.13210
Сећања Ивана Ивањија на Новосадску рацију 8720
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 9660
Сећање Илеане Чура-Сазданић: Још ме прогоне слике Новосадске рације 89924
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 21.179248
Сећање на Ливањске мученике 1.3040
Сећање на покољ Срба у Радуловцу крај Прњавора 1941. године 2.54815
Сећање на стравичан покољ код Босанског Шамца: Убијено је 850 Срба у Доњој Дубици, а трећина су била деца 1170
Сјећање на савезничко бомбардовање Подгорице јуна 1944. године 2480
Сјећање на страдање Срба и православних свештеника у Ливањском пољу 1941 1.74710
Сјећање на усташки покољ на Делић јами код Бихаћа 27. јула 1941. године 1.5985
Скривена истина: Ко је био фра Срећко Перић 98325
Скупштина Србије: 150 посланика није гласало за Резолуцију о геноциду 3.78124
Случај Егнер: Злочинац се вратио по крштеницу у Црвенки 4910
Случај епископа Ћирића: Спасао децу, а скојевци га изболи ножем 2.34810
Случај једне тужбе 2.3015
Случај Маутхаузен: Боравити или утамничити 2.35010
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 4990
Смиљан – мало село великог генија 5900
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 3700
Соњa Бисeрко лaжe бeз грчa нa лицу 77810
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.57015
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.42910
Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота 2.4480
Стазама јадовничких мученика 15. јун 2019 1.3605
Стазама јадовничких мученика 19. и 20. јун 2015. године 2.35425
Стазама јадовничких мученика 2016 2.59225
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 1750
Страдање Срба - наша освета је љубав 6970
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.2955
Страшни злочини над Србима десили су се у Петрињи у 20. вијеку 1.5370
Судбина Данице Ћук-Крстић: Олуја на Косову 3890
Судбина Љубомира Млађеновића из братуначке Јежестице 8820
Судбина породице Николе Калабића: Сина Милана убили, ћерку Мирјану послали у партизане, а жену Борку у затвор 3115
Тајна једне Сплићанке: Од дјеце кријем да сам Српкиња и да ми је отац из Пребиловаца 57610
Телеграм заповедништва босанског дивизијског подручја од 10. септембра 1941. о злочину усташа у Алипашином Мосту 1.5955
Тома Максимовић помагао избеглим Србима, а комунисти га осудили за колаборацију 1260
Топола код Опузена - највеће стратиште Срба у Видовданском покољу 1941. у Херцеговини 1990
Трибина на тему: Распеће српског народа у Другом светском рату 1.4140
Трибина: Страдални етос Српске Православне Цркве у Другом светском рату 8445
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.4155
У гробницама крај Бања Луке остаци 1.000 војника Југославенске Војске у Отаџбини 8490
У давне дане звери и људи (Крагујевачким ђацима) 1.1150
У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу 5.14515
У јами Бивоље Брдо је највише Срба бачено 11. августа 1941. од стране хрватско-муслиманских фашиста 64210
У Козарској Дубици током Другог свјетског рата страдало 54% становништва 7990
У сећању: Светозар Ливада (1928-2022) 3740
У Словeниjи 1945. године Титови пaртизaни бeз судa стрeљaли 100.000 жртава 4300
У Требињу је приказан филм о Влади Круљу 2800
Убиства Срба и масовне гробнице у Љубушком, Међугорју и Стоцу 1941. године 4490
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 5220
Умро Шандор Кепиро у Будимпешти - Новосадски крвник из Другог светског рата 2860
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.60115
Упокојила се Милица Маљковић из Рујана - мученица јаме Равни Долац 8430
Уснуо у Господу Антоније Ђурић 1.24020
Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић (1943-2021) 4590
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 6430
Усташки злочинци искаљивали бес над женама и дјецом у Козарској Дубици 1.4000
Усташки покољ у Сремским Лазама 1944: Злочин о коме се и данас говори са шапатом 5.21375
Утисци са филма: Пребиловци – тамо и камен има ожиљак 78820
Утицај римокатоличког клера на свест Хрвата: Фратри и крвава жетва 1670
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 1.75510
Фељтон: Геноцид у Херцеговини 1941-1945 5.05842
Фељтон: Злочини муслимана и Албанаца у Плаву и Гусињу 1941-1945 9770
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.0580
Фељтон: Како је немачки Гестапо стварао Велику Албанију 1.60915
Фељтон: Крвави путеви – Нaцистички принудни рaд у сeвeрноj Норвeшкоj 7985
Фељтон: Крваво словеначко прољеће 1945. године 4.95854
Фељтон: Кристална ноћ у Купресу 4.85839
Фељтон: Мађарска рација у Новом Саду и Јужној Бачкој 1942 1.2800
Фељтон: Покољи Срба у Глини 1941. године 3.46011
Фељтон: Српство Вуковара кроз векове 95815
Фељтон: Страдање Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-1945 7405
Фељтон: Страдање СПЦ у Црној Гори 1.1650
Фељтон: Страдање српског народа Прњаворског краја у НДХ 1.3435
Фељтон: Устaшки рeжим и политикa тeрорa у НДХ 460
Фељтон: Четници у савезничким логорима 5961
Филм Крст над јамом - опомена и подсетник 1.6600
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.32224
Филм: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 3.49010
Филм: Емисија Разбуђивање: Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 5050
Филм: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 3240
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 1.8300
Филм: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 1.1550
Филм: Крвава Бајка - рецитација 4.61715
Филм: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 2.1570
Филм: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 3225
Филм: Пребиловци - страдалничко село 3.7897
Филм: Разбуђивање - Вертикала страдања у Херцеговини 1915, 1941, 1992 - Сена Шијак Марковић 1140
Филм: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 1090
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.4510
Филм: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 2230
Филм: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 1.5225
Филм: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 3560
Филм: Светим мученицима Крагујевачким 410
Филм: Шта је геноцид и манипулација истом 7380
Филмска прича: Како је Драгољуб постао Омер 9620
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 6790
Хрвати представљају логор Јастребарско као дјечији дом 2.29810
Хрватско-муслимански злочини у Власеничком срезу 1941-1945 2900
Четврти Бруски марш биће у суботу 10. октобра 2020 9940
Човек кога је Патријарх Павле пољубио у руку: Љубан Једнак из Глине 41010


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links