Други свјетски рат - zlocininadsrbima.com
ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ 1941 - 1945Ово је страница посвјећена једном од најтежих периода за наш народ, а то је Други свјетски рат, односно период од 1941. до 1945. године.

Наиме, завршетком Првог свјетског рата 1918. године није дошло превазилажења проблема, прије свега у економији, али и територијалним и демографским претензијама појединих држава, односно народа... Тада је створена прва јужнославенска држава: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, која је касније промјенила име у Краљевина Југославија, а на челу државе била је династија Карађорђевић.

Велика свјетска криза започета окобра 1929. године је свакако оставила тешке посљедице у скоро свим државама свијета. Већ тридесетих година 20. стољећа у Њемачкој власт осваја Адолф Хитлер са нацистима, док је деценију раније Бенито Мусолини долази на чело Италије. Они су имали жељу да прекроје границе не само у Европи, већ и читавој планети, а истовременоно да се докопају сировина за своју индустрију.

У Шпанији на Иберијском полуострву дошло је до трогодишњег грађанског рата 1936-1939, гдје је Хитлер помагао фашистичког диктатора Франциска Франка, који је успио да побједи Другу шпанску републику. Хитлер је већ тада ковао планове за покоравање осталих европских држава и убрзано радио на развијању војне индустрије и јачању економске моћи.  Након тога, Њемачка је прогласила ткз. Аншлус, односно присвајање Аустрије.

Нападом њемачких снага на Пољску 1. септембра 1939. године званично је и почео Други свјетски рат, па су Пољаци посље пет недјеља капитулирали, јер им је изостала обећана помоћ савезника Француске и Велике Британије.  А још у марту те године њемачке СС јединице су окупирале Чехословачку без отпора.

У Берлину је 27. септембра 1940. године дошло до потписивања војно-политичког савеза између Њемачке, Италије и Јапана, што је познато као Тројни пакт. Том савезу се врло брзо прикључују Мађарска (20.11.1940), Румунија (23.11.1940), Бугарска (01.03.1941)... што је значило да се југославенска краљевина нашла у окружењу Сила осовине.

Кнез Павле Кађарођевић се налазио на челу трочланог Намјесништва које је водило главну ријеч у држави након Марсељског атентата када је 9. октобра 1934. године у Француској убијен његов брат од стрица краљ Александар I Карађорђевић од хрватских усташа и бугарских комита. Они су покушали да по сваку цијену избјегну рат јер су схватили да би то била катастрофа. Британци прије свега, али и Совјетски Савез имао своје шпијуне у Београду који су потпис у Бечу 25. марта 1941. од југославенских дипломата представили јавности као приступање Тројном пакту, а заправо се радило о дозволи за слободан пролаз њемачких и италијанских дивизија преко југославенске краљевине за напад на Грчку.

Већ два дана доцније дошло је до великих демонстрација не само у Београду, већ и осталим градовима гдје су Срби имали релативну или апсолутну већину. Свуда су се могле видјети слике Краља Петра, националне тробојке, док је народ узвикивао: "Боље гроб него роб", "Боље рат него пакт", "Живео краљ!" и сл. Влада Цветковић-Мачек је оборена, а пучисти предвођени генералом Боривојем Мирковићем доводе на престол малољетног краља Петра II Карађорђевића, док нову Владу састављају генерал Душан Симовић и академик Слободан Јовановић.

Рано изјутра на православни Васкрс 6. априла 1941. године Њемачка, Италија и њихови сателити: Мађарска, Румунија, Бугарска и Албанија врше инвазију на нашу земљу која је позната под шифрованим именом: "Директива 25"... Београд, Ниш, Нови Сад, Сплит, Скопље, Приштина, Сарајево, Подгорица, Бањалука  и остали србски градови су страховито бомбардовани, а на бомбама је цинично писало "Срећан Ускрс!".

Десетак дана је Војска Краљевине Југославије пружала активан отпор, док је капитулација потписана 17. априла у Београду. Краљ Петар  II Карађорђевић и добар део Владе је евакуисан преко Грчке и спроведен у Лондон. Тамо су цијели рат били под присмотром и трпели велике притиске, односно уцјене Енглеза.

Југославенска територија је раскомадана, док је највећи дио припао Независној Држави Хрватској. Мађарска је окупирала Бачку и Барању, Бугарска је присвојила нишавски, вардарски део Србије и мали део тимочке. Албанија је окупирала Косово и Метохију, део Црне Горе и охридски део. Њемачка је присвојила Словенију. Србија је била сведена на границе из 1878. гдје је Владу саставио генерал Милан Недић, њој је био придодат Банат, али са посебним статусом јер су ту власт држали ткз. Фолксдојчери. На свим окупираним подручјима се спроводио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Оснивали су се концентрациони логори и вршени су злодјела невиђених размјера.

Најпознатија злодјела односно мјеста са највише жртава или стратишта гдје је лудило злочинаца дошло до аплитуде током Другог свјетског рата била су: логор Јасеновац, логор Сајмиште, Велебитске јаме, Гаравице код Бихаћа, Дракулић код Бањалуке, Драксенић код Козарске Дубице, Стари Брод крај Вишеграда, Краљево, Крагујевац, Драгинац код Лознице, Пивски До у Црној Гори, Велика на Чакору, Сурдулица код Врања, Бојник код Лесковца, Крива Река код Бруса, Пребиловци и Придворица у Херцеговини, Шушњар код Санског моста,  Мехино Стање код Велике Кладуше, Глинска црква, Новосадска Рација, Лијевчанско Поље итд.

Врло брзо је отпочела организована оружана побуна. Прво је на Равној Гори 13. маја 1941. Драгољуб Дража Михаиловић, тадашњи пуковник, а касније армијски генерал Југославенске Војске у отаџбини прогласио устанак. Скоро два мјесеца касније и комунисти које је предводио Ј. Б. Тито. У почетку су ова два покрета краће вријеме сарађивала, али је сарадња престала јер нису имали исто виђење политичко-екомско уређење државе посље рата. Комунисти су хтјели републику и социјализам, а Равногорци су жељели да остане постојећи систем: монархија и капитализам. Комунисти су били слабији тада и повукли су се у Босну.

Током времена усљед мноштва злочина, србски народ се све више придруживао герилцима и оружани отпор је јачао. Крајем 1943. године, посље капитулације Италије у Техерану долази до састанка Великих сила, на коме је одржана конференција: Стаљин, Черчил и Рузвелт. Између осталог, тада је одлучено да се помоћ упути југославенским партизанима, а укине четницима. То је оснажило партизански покрет, поготово што је у љето 1944. Црвена армија ушла у Србију и уништила главнину четничких снага. То је одлучило исход рата у Југославији. Са друге стране савезничка авијација је тешко бомбардовала србске градове 1943-1944, са великим материјалним и људским губицима. Њемци су тада претрпели незнатне губитке.

Већ од краја 1944. па наредних десетак година комунисти су имали тихе ликвидације родољуба и монархиста, односно све оне које су сматрали идеолошким непријатељима. То су углавном радили припадници ОЗНЕ (тајне полиције), која је касније преименована у УДБА.

Жртве из Другог сјветског рата нажалост никада нису избројане, али се процјењује да је за четири године убијено скоро 2.000.000 Срба. Једна страховита катастрофа гдје је куминирао братоубилачки рат.

Комунистички историчари су посље Другог свјетског рата многе ствари прећутали и добар дио злочина над Србима замаскирали и гурали под тепих, под изговором да то наводно нарушава братство и јединство, темељ на коме је сазидана друга јужнославенска држава, што је довело до великих проблема скоро пола вијека касније, када је социјалистичка Југославија и разбијена.


 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
(Зло)употреба "Голубњаче" 3835
5. мај 1944: Дан кад су савезнички авиони сравнили Подгорицу 278310
72 године од велике издаје 368620
72 године од смрти великана Николе Тесле 3315
74 године од агресије на Краљевину Југославију 7510
Kордунашки процес, обрачун са српским патриотама или издајницима у Хрватској 2770
Oперација Викинг: Крвави пут изнад Поларног круга 121013
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 186225
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 423329
Благоје Јововић, човек који је пуцао на Анту Павелића 15735
Бобоћани обележили Дан борбе против фашизма 22530
Бранко Тепић, као вјечити избјеглица 115620
Брлошка трагедија 1991. године 2570
Важно је окупљање око жртве 6665
Вапор (брод, пароброд) - Епитаф Марку Бошковићу из Ливна 3310
Велика на Чакору 1944: Крвави пир Османа Растодера 6985
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 3415
Војни пуч 27. март 1941. године 579636
Вређање успомена на жртве 12310
Где си тада био свете 1700
Говор немачког свештеника Фридриха Гисендорфа, у Оснабрику 1945. године 94010
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 53315
Годишњица усташког покоља у Бијелом Потоку код Бањалуке о Васкрсу 1942. године 1890
Гроб речитији од свих ходајућих мртваца који громогласно лажу о Николи Тесли 1560
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 279540
Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године 155815
Дјеца Козаре – Божидарка из Вeликe Жуљeвицe 201425
Досије Млин: У Зрењанину је било утамничено 10.000 Срба, Јевреја и Рома у нацистичком логору 1420
Досије Народни непријатељи: Убиство Драгољуба Драгојловића из Ваљева 1945. године 3705
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 4550
Досије Шарвар: Од сатирања деце у мађарском логору уморено је хиљаде српских малишана 1941 1760
Др Мирко Пук - србомрзац, адвокат и организатор Усташког покрета у Глини 3290
Драгиња 123945
Ђоко Копривица: Фазлагићи крвопије 264125
Ексклузивно: Интервју са Вишњом Павелић, ћерком усташког поглавника 492824
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 209224
Емисија: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 332210
Емисија: Емисија Разбуђивање: Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 2490
Емисија: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 1900
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 16300
Емисија: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 9800
Емисија: Крвава Бајка - рецитација 432615
Емисија: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 18800
Емисија: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 1760
Емисија: Пребиловци - страдалничко село 35647
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 12090
Емисија: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 1140
Емисија: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 13525
Емисија: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 2250
Емисија: Шта је геноцид и манипулација истом 5290
Епитаф српским жртвама на Црквинама код Рогатице 1942. године 1890
Живот нема цену (Стрељаној деци у Крагујевцу) 3205
Жртва: Бејсфјордске жртве 139515
Жртва: Браћа Остојић 42600
Жртва: Вукашин Мандрапа 11384141
Жртва: Дамјан Штрбац 8470
Жртва: Дивоселске жртве 5470
Жртва: Доситеј Васић 4770
Жртва: Драгољуб Михаиловић 9582166
Жртва: Јован Липовац 3200
Жртва: Љубан Једнак 583234
Жртва: Марија Почуча 457919
Жртва: Марко Бошковић 205212
Жртва: Милан Басташић 37435
Жртва: Никола Крајновић 455024
Жртва: Осовске жртве 4140
Жртва: Острожинске жртве 6165
Жртва: Петар Зимоњић 7500
Жртва: Петра Цвијановић 35450
Жртва: Платон Јовановић 5005
Жртва: Сава Трлајић 21445
Жртва: Сава Шумановић 229220
Жртва: Свети мученици дабробосански и милешевски 15125
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 6260
Зaсjeњeнa комeморaциja у Вeљуну 6440
Заборављен банијски херој Васиљ Гаћеша 12950
Завјет бабе Радојке: Иди у Пребиловце да видиш ђе су ти преци 7568125
Загребачки Мирогој: Поред гробова жртава ниче и гробље хрватским фашистима (усташама) 3330
Замагљивање историје: Ко је ослободио Загреб 1945. године 985
Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену 106510
Затвори и логори у Косовско-метохијској области 1941-1945 540
Зашто смо криви 5100
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 109525
Збрка око Дана државности у БиХ 3525
Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године 7755
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 46823
Злочин у Тутину 1942: Убиство свештеника Луке и Уроша Поповића и црквењака Јаблана 1725
Злочин: Априлски рат 1941 (Казнена одмазда) 15886180
Злочин: Бегово Брдо код Цетинграда 1942 535624
Злочин: Блажево и Бозољин 1942 223810
Злочин: Бојник код Лесковца 1942 592880
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 1304281
Злочин: Бомбардовање Београда 1944 839459
Злочин: Бомбардовање Лесковца 1944 1221753
Злочин: Бомбардовање Ниша 1943 296615
Злочин: Велика на Чакору 1944 20231103
Злочин: Велико Паланчиште код Приједора 1942 292635
Злочин: Вељун 1941 1164661
Злочин: Воћински покољ 1942 3510
Злочин: Гаравице код Бихаћа 1941 570651
Злочин: Глинска црква 1941 22398162
Злочин: Грабовац Бански 1941 173820
Злочин: Гудовац код Бјеловара 1941 (Билогорски покољ) 1091980
Злочин: Дивосело код Госпића 1941-1945 7740
Злочин: Драгинац код Лознице 1941 9463120
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 813868
Злочин: Дракулић код Бањалуке 1942 1977794
Злочин: Кикида 1942 7880
Злочин: Корићка јама 1941 609152
Злочин: Кочевски масакр у Словенији 1945 5570
Злочин: Крагујевачки масакр 1941 1012857
Злочин: Краљевачки масакр 1941 689642
Злочин: Крива Река код Бруса 1942 404147
Злочин: Кусоње код Пакраца 1942 387923
Злочин: Ливањско поље у Босни 1941 1208461
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 304912
Злочин: Мртво коло у Машвини код Слуња 1942 217815
Злочин: Новосадска рација 1942 (Бачки погром) 13949155
Злочин: Окупација Бачке и Барање 22575
Злочин: Острожин на Кордуну 1941 15785
Злочин: Панчевачка Јабука (убиство пилота) 1944 323032
Злочин: Панчево 1941 645839
Злочин: Пива 1943 633562
Злочин: Пискавица и Ивањаска код Бањалуке 1942 369120
Злочин: Понори Миљевински 1945 340931
Злочин: Пребиловци код Чапљине 1941 24851250
Злочин: Придворица код Гацка 1942 668530
Злочин: Пркос на Кордуну 1941 665054
Злочин: Рација у Шиду 1942 10585
Злочин: Садиловац на Кордуну 1942 22999
Злочин: Сарајево 1941 31995
Злочин: Стари Брод код Вишеграда 1942 995093
Злочин: Урошевац на Косову 1943 10975
Злочин: Шегестин на Банији 1942 (Ноћ крвавих ножева) 356419
Злочин: Шушњар код Санског Моста 1941 1169842
Злочинац: Адолф Хитлер 474636
Злочинац: Алојзије Степинац 13349101
Злочинац: Андрија Артуковић 598520
Злочинац: Анте Мошков 4700
Злочинац: Анте Павелић 1316839
Злочинац: Асен Николов 5100
Злочинац: Аћиф Хаџиахметовић 5740
Злочинац: Бали Комбетар 4520
Злочинац: Бедри Пејани 2880
Злочинац: Бенито Мусолини 4350
Злочинац: Богдан Филов 6630
Злочинац: Борис III од Бугарске 6180
Злочинац: Бугарска фашистичка војска 5020
Злочинац: Валтер Браухич 5960
Злочинац: Васил Бојдев 49610
Злочинац: Виктор Гутић 1820
Злочинац: Вјекослав Лубурић 12995107
Злочинац: Динко Шакић 672022
Злочинац: Евалд Клајст 6770
Злочинац: Иван Крајачић 8340
Злочинац: Италијанска фашистичка војска 11605
Злочинац: Јозеф Јанко 1550
Злочинац: Јосип Манолић 3740
Злочинац: Јурај Францетић 531524
Злочинац: Јурај Шпилер 3640
Злочинац: Крунослав Драгановић 593915
Злочинац: Курт Валдхајм 8146118
Злочинац: Ласло Бардоши 8710
Злочинац: Лудвиг Кублер 2830
Злочинац: Љубо Милош 474929
Злочинац: Мехмет Градица 64910
Злочинац: Мидхат Фрашери 7310
Злочинац: Миклош Хорти 200716
Злочинац: Миле Будак 3570
Злочинац: Мирко Пук 6570
Злочинац: Мирослав Филиповић 830570
Злочинац: Младен Лорковић 2170
Злочинац: Мустафа Круја 6560
Злочинац: Никола Михов 3240
Злочинац: Петар Габровски 3550
Злочинац: Призренска лига 4320
Злочинац: Скендербег Дивизија 6800
Злочинац: Славко Кватерник 410035
Злочинац: Ференц Фишер 5970
Злочинац: Франц Беме 8860
Злочинац: Хенрик Верт 8505
Злочинац: Црна Легија 747639
Злочинац: Џафер Дева 5980
Злочинац: Џафер Куленовић 10891
Злочинац: Шабан Кастрати 4750
Злочинац: Шандор Кепиро 1490
Злочинац: Шефкет Верлаци 3850
Знате ли ви гдје су Пребиловци? 6420
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 105520
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 186110
Извештај из Пребиловаца 6.8.2016 214310
Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру 168010
Извештај са парастоса у Бања Луци 4. фебруара 2018 11255
Изложба о страдању СПЦ у Лици 1941-1995 у храму св. Саве 14.2.2017 20250
Имовина Српске Банке спашава буџет Републике Хрватске 2020
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 1395
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 4680
Интервју са Животијем Ђорђевићем: 80.000 усташа било у Титовим униформама 192710
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 2330
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 123410
Исповест Бојане Исаковић: Како је пожаром уништена вредна документација о геноциду 2915
Исповест Вeлимира Пaвловића: Нajгори je био дaн коjи свaнe 8915
Исповјест Радојице Ивановића: Како је 1945. убијен митрополит Јоаникије Липовац 88129
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 210517
Истина о Сремском фронту: Кланица српске младости 20643
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 200110
Истраживање судбинe 50.000 Сремаца у Другом светском рату 117710
ЈАДОВНО – 77 година после на ходочашћу 30.06.2018 11680
Јадовно 2015: Пут дуг два дана ћутања 7890
Јадовно, суноврат европске цивилизације 4065
Јаме безданке - Масовне гробнице Срба у Лици 1941-1945 94310
Јасеновац – најтужнија српска реч 4550
Јасеновац (ни)је ослобођен 759140
Јасеновац је код Хрвата стање духа 6660
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 80215
Калати код Кулен Вакуфа: Наше ране никада нису зацијелиле 17025
Књига: Албански злочини над Србима на Косову и Метохији у Другом светском рату 210
Књига: Бездане јаме НДХ, ждерњаче српског народа 1941 464540
Књига: Беисфјордска трагедија 10420
Књига: Билогора и Грубишно Поље 1941-1991 404415
Књига: Варден 8270
Књига: Геноцид са благословом Ватикана 327340
Књига: Голгота раковичке парохије 134810
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 124510
Књига: Запис о злочину 349520
Књига: Злочини над Србима у НДХ 540153
Књига: Јадовно 421537
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 64910
Књига: Једење Богова 791760
Књига: Кад шегрти владају 1435155
Књига: Корак до смрти 338313
Књига: Кордунашки процес 2246775
Књига: Кочевје - Титов најкрвавији злочин 362357
Књига: Крваво коло херцеговачко 1941-1942 8105157
Књига: Личка трагедија 573860
Књига: Логор смрти у Бејсфјорду 4830
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 437924
Књига: Нож 18193260
Књига: Огњена Марија Ливањска 448620
Књига: Повратак из мртвих 354211
Књига: Покољ Срба у глинској православној цркви 374321
Књига: Поседњи краљев војник у отаџбини 7507223
Књига: Радио сам свој сељачки и ковачки посао 531933
Књига: Расуте кости 212332
Књига: Рат и дјеца Козаре 266821
Књига: Рација - заборављен геноцид 67010
Књига: Срби у Бугојну 376815
Књига: Срби у логорима Мађарске 1941-1945 14386
Књига: Сремско крваво лето 1942 8066
Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945 335917
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 36909
Књига: Трагови велике преваре и дубоке ране издаје 380232
Књига: У Норвешку, у смрт 9375
Књига: У раљама геноцида 349321
Књига: Усташки покољи Срба у Глинској цркви 3250
Књига: Фратри и усташе кољу 598331
Књига: Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић (Лика) 1941-1945. и над Србима од 1991. 331222
Ко је побеђен Деветог маја 1945. године? 730987
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 116922
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 64515
Комеморативни скуп посвјећен Дани Ластавици у Београду 30.7.2016 125810
Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата 214410
Контраверзна биографија: Ко је био Виктор Томић 19860
Кордунашки процес "Црна кутија" крајишких Срба 11735
Краљевина Југославија 13905125
Краћи историјат албанског тероризма на Косову и Метохији 10890
Крвава црква против Цркве Христове 255315
Крвави дани (Крагујевачким ђацима) 3470
Крвави пир у Баглају на Ђурђевдан 1941 220410
Култура памћења: Открива се спомен обележје у Бергену за српске логораше у Норвешкој 17. јуна 2017 1005
КУЛТУРА СЕЋАЊА: Краљевачки октобар 1941-2015 84415
Кусоње 1942: Пола становника убијено, а пола одведено у логоре 26698
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 255320
Логор: Бањица 704120
Логор: Бараке на Сави 27745
Логор: Барч 152710
Логор: Бејсфјорд 291523
Логор: Ботн 1330
Логор: Госпић 574315
Логор: Даница 545823
Логор: Дахау 247310
Логор: Јасеновац 33563740
Логор: Јастребарско 17277105
Логор: Карашок 113315
Логор: Керестинец 1941. 48447
Логор: Косовска Митровица 400
Логор: Крушћица 32645
Логор: Норвешка 1942-1945 116513
Логор: Плав 472425
Логор: Сајмиште 510124
Логор: Сисак - дјечији логор 14696144
Логор: Стара Градишка 1510157
Логор: Црвени крст 458027
Логор: Шарвар 417545
Лордан Зафрановић о филму Дјеца Козаре: Мој крик против зла 8750
Маја Ковачевић: Светим мученицима Крагујевачким 5345
Милисав Милутиновић: Знам где оцу свећу да упалим 8130
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 218933
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 1840
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 6145
Молитвено сјећање и помен жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг биће 26.06.2021. у Београду 6900
Мрак из соколског дома 5880
Муслимани у Рашкој славе квислинге из Другог светског рата 10530
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 94415
На Кордуну служен парастос за 525 убијених Срба из Вељуна 6490
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2021 45210
Најава: Парастос и молитвено сјећање на Гаравицама код Бихаћа биће 4. септембра 2021 4720
Наредба Усташког стана Добој СЦО да се смањи монументалност споменика палим борцима из Првог светског рата од 27.05.1941 10655
Народни устанци 1941. и заблуде о њима 783254
Наши ратни заробљеници у Норвешкој 52010
Немачко бомбардовање Свилајнца 24.9.1944 444957
Неопростиво (Ливањским мученицима) 7845
Нетертва и Кошаре 217515
Неуспео покушај да Србе прогласе злочиницима 16970
Нисмо пописали отето српско културно благо 83410
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 9410
Обележено 76. годишњица злочина у Старом Броду крај Вишеграда 139710
Обиљежавање 74 године од Величког покоља у Црној Гори 14605
Обиљежено 80. годишњица од страдања Срба у Габели код Чапљине 3660
Обрен Ђекић: Златиборска тројка у јаму бацала младе Србе 134210
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 32710
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 8738
Одговор на симболе Београда у бојама заставе Немачке 160230
Одговор Србољуба Живановића листу Глас концила 11670
Одржано предавање „Страдање Срба у Другом свјетском рату – култура сјећања'' 9.10.2015 12335
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 80715
Октобарска суза (Крагујевачким ђацима) 6780
Опомeнa нaдолaзeћим гeнeрaциjaмa за ужасе Другог свјетског рата 119015
Осветио крагујевачке ђаке: Веселин Шијаковић 481650
Парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу биће 7.2.2016 156210
Парастос и молитвено сјећање за Ливањске Србе 2016. године 139915
Парастос код Шаранове јаме: У Крајини православне свеће нико никад угасити неће 385715
Парастос поводом 73 године од усташког злочина над Србима у Старом Броду 6840
Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата 11675
Пасија гробља у Словенији: Жртве које нису имале право на гроб 2740
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 45910
Песма о Светим мученицима пребиловачким 1890
Пивска дола 1943 550
Пивска трагедија 1943 745
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 131110
Побуна 400 Срба у концентрационом логору у Славонској Пожеги, 26. август 1941 125810
Поводом враћања Титовог споменика у Ужице 2015. године 13415
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 4900
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 22015
Покрст у Глини (стихови) 171115
Помен (жртвама Јасеновца) 1229
Помен свим жртвама у Другом светском рату у Београду биће 21.10.2020 4530
Понављање историје: Пребиловци су два пута убијени и заборављени 7955
Понављање историје: Хрватско крило ЈНА је разбило Југославију и створило Хрватску 30815
Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017 227830
Потресна судбина Јелице Михаиловић - Дражине супруге 3410
Први пут с дедом на Јадовну 6600
Пребиловци: Место српске Голготе и Васкрсења 151435
Предавање у Љубљани: Крaљeвинa Jугослaвиja у Другом свeтском рaту 5580
Предстоје нам дуге године тихе окупације 355
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 4220
Преминуо Јован Радуловић - велики писац људских пораза 333834
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 16855
Прича из 1945. године: Жалосни возови 71222
Прича са Јадовна: Шта то прича Додик над велебитским јамама? 264620
Приче мајки из Пребиловаца 13655
Промоциja устaштвa у Широком Бриjeгу: Турнир освоjилa eкипa Црнa лeгиja 36405
ПУТОПИС СА ЈАДОВНА: Велебит, највиша хумка српска 471810
Разбијање мита: Четници нису клали по Козари у љето 1942. године 4555
Рђа људска 10115
Руси (не) заборављају зверства усташа 6060
Руски херој који је ослобађао Вуковар 1945. године тражи гробове сабораца 6276
Сjeћaњe нa покољ у Вeлици: Мртву сeстру Милиjaну пољубио сaм у косу 6695
Сjећаш ли се шта нам је отац рекао прије 26 година? 694995
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 17475
Сведочење о страдању Љубе Каран из банијског села Стрмен 77620
Свети мученици Дракулићки наши, праштајте нам 112020
Свједочанство Стеве Бракуса о злочину усташа у Бракусовој Драги 392054
Село Калати крвљу натопљени 274610
Сећања Ивана Ивањија на Новосадску рацију 7220
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 8120
Сећање Илеане Чура-Сазданић: Још ме прогоне слике Новосадске рације 74324
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 20955248
Сећање на Ливањске мученике 11670
Сећање на покољ Срба у Радуловцу крај Прњавора 1941. године 240215
Сјећање на савезничко бомбардовање Подгорице јуна 1944. године 740
Сјећање на страдање Срба и православних свештеника у Ливањском пољу 1941 158710
Сјећање на усташки покољ на Делић јами код Бихаћа 9145
Скривена истина: Ко је био фра Срећко Перић 82625
Скупштина Србије: 150 посланика није гласало за Резолуцију о геноциду 364324
Случај Егнер: Злочинац се вратио по крштеницу у Црвенки 3340
Случај епископа Ћирића: Спасао децу, а скојевци га изболи ножем 217510
Случај једне тужбе 21385
Случај Маутхаузен: Боравити или утамничити 216810
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 3300
Смиљан – мало село великог генија 3970
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 2180
Соњa Бисeрко лaжe бeз грчa нa лицу 61910
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 140815
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 128110
Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота 22950
Стазама јадовничких мученика 15. јун 2019 12025
Стазама јадовничких мученика 19. и 20. јун 2015. године 219625
Стазама јадовничких мученика 2016 244325
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 560
Страдање Срба - наша освета је љубав 5390
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 11285
Страшни злочини над Србима десили су се у Петрињи у 20. вијеку 13400
Судбина Данице Ћук-Крстић: Олуја на Косову 2370
Судбина Љубомира Млађеновића из братуначке Јежестице 6240
Судбина породице Николе Калабића: Сина Милана убили, ћерку Мирјану послали у партизане, а жену Борку у затвор 1385
Тајна једне Сплићанке: Од дјеце кријем да сам Српкиња и да ми је отац из Пребиловаца 42410
Телеграм заповедништва босанског дивизијског подручја од 10. септембра 1941. о злочину усташа у Алипашином Мосту 14485
Топола код Опузена - највеће стратиште Срба у Видовданском покољу 1941. у Херцеговини 270
Трибина на тему: Распеће српског народа у Другом светском рату 12690
Трибина: Страдални етос Српске Православне Цркве у Другом светском рату 7215
Ћутање не значи увек одобравање, али... 22175
У гробницама крај Бања Луке остаци 1.000 војника Југославенске Војске у Отаџбини 7180
У давне дане звери и људи (Крагујевачким ђацима) 8800
У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу 499315
У Козарској Дубици током Другог свјетског рата страдало 54% становништва 6540
У сећању: Светозар Ливада (1928-2022) 2410
У Словeниjи 1945. године Титови пaртизaни бeз судa стрeљaли 100.000 жртава 2860
У Требињу је приказан филм о Влади Круљу 1300
Убиства Срба и масовне гробнице у Љубушком, Међугорју и Стоцу 1941. године 2880
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 3530
Умро Шандор Кепиро у Будимпешти - Новосадски крвник из Другог светског рата 1430
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 142815
Упокојила се Милица Маљковић из Рујана - мученица јаме Равни Долац 6860
Уснуо у Господу Антоније Ђурић 103020
Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић (1943-2021) 2790
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 4800
Усташки злочинци искаљивали бес над женама и дјецом у Козарској Дубици 12310
Усташки покољ у Сремским Лазама 1944: Злочин о коме се и данас говори са шапатом 496071
Утисци са филма: Пребиловци – тамо и камен има ожиљак 45420
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 147810
Фељтон: Геноцид у Херцеговини 1941-1945 478242
Фељтон: Злочини муслимана и Албанаца у Плаву и Гусињу 1941-1945 6760
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 8130
Фељтон: Како је немачки Гестапо стварао Велику Албанију 139815
Фељтон: Крвави путеви – Нaцистички принудни рaд у сeвeрноj Норвeшкоj 6395
Фељтон: Крваво словеначко прољеће 1945. године 463254
Фељтон: Кристална ноћ у Купресу 463039
Фељтон: Мађарска рација у Новом Саду и Јужној Бачкој 1942 10160
Фељтон: Покољи Срба у Глини 1941. године 327611
Фељтон: Српство Вуковара кроз векове 73715
Фељтон: Страдање Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-1945 5185
Фељтон: Страдање СПЦ у Црној Гори 9380
Фељтон: Страдање српског народа Прњаворског краја у НДХ 11545
Фељтон: Четници у савезничким логорима 4711
Филм Крст над јамом - опомена и подсетник 14760
Филм: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 209224
Филм: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 332210
Филм: Емисија Разбуђивање: Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 2490
Филм: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 1900
Филм: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 16300
Филм: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 9800
Филм: Крвава Бајка - рецитација 432615
Филм: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 18800
Филм: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 1760
Филм: Пребиловци - страдалничко село 35647
Филм: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 12090
Филм: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 1140
Филм: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 13525
Филм: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 2250
Филм: Шта је геноцид и манипулација истом 5290
Филмска прича: Како је Драгољуб постао Омер 7840
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 5190
Хрвати представљају логор Јастребарско као дјечији дом 211110
Хрватско-муслимански злочини у Власеничком срезу 1941-1945 1030
Четврти Бруски марш биће у суботу 10. октобра 2020 8200
Човек кога је Патријарх Павле пољубио у руку: Љубан Једнак из Глине 28310


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links