Други свјетски рат - zlocininadsrbima.com

   
ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ 1941 - 1945Ово је страница посвјећена једном од најтежих периода за наш народ, а то је Други свјетски рат, односно период од 1941. до 1945. године.

Наиме, завршетком Првог свјетског рата 1918. године није дошло превазилажења проблема, прије свега у економији, али и територијалним и демографским претензијама појединих држава, односно народа... Тада је створена прва јужнославенска држава: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, која је касније промјенила име у Краљевина Југославија, а на челу државе била је династија Карађорђевић.

Велика свјетска криза започета окобра 1929. године је свакако оставила тешке посљедице у скоро свим државама свијета. Већ тридесетих година 20. стољећа у Њемачкој власт осваја Адолф Хитлер са нацистима, док је деценију раније Бенито Мусолини долази на чело Италије. Они су имали жељу да прекроје границе не само у Европи, већ и читавој планети, а истовременоно да се докопају сировина за своју индустрију.

У Шпанији на Иберијском полуострву дошло је до трогодишњег грађанског рата 1936-1939, гдје је Хитлер помагао фашистичког диктатора Франциска Франка, који је успио да побједи Другу шпанску републику. Хитлер је већ тада ковао планове за покоравање осталих европских држава и убрзано радио на развијању војне индустрије и јачању економске моћи.  Након тога, Њемачка је прогласила ткз. Аншлус, односно присвајање Аустрије.

Нападом њемачких снага на Пољску 1. септембра 1939. године званично је и почео Други свјетски рат, па су Пољаци посље пет недјеља капитулирали, јер им је изостала обећана помоћ савезника Француске и Велике Британије.  А још у марту те године њемачке СС јединице су окупирале Чехословачку без отпора.

У Берлину је 27. септембра 1940. године дошло до потписивања војно-политичког савеза између Њемачке, Италије и Јапана, што је познато као Тројни пакт. Том савезу се врло брзо прикључују Мађарска (20.11.1940), Румунија (23.11.1940), Бугарска (01.03.1941)... што је значило да се југославенска краљевина нашла у окружењу Сила осовине.

Кнез Павле Кађарођевић се налазио на челу трочланог Намјесништва које је водило главну ријеч у држави након Марсељског атентата када је 9. октобра 1934. године у Француској убијен његов брат од стрица краљ Александар I Карађорђевић од хрватских усташа и бугарских комита. Они су покушали да по сваку цијену избјегну рат јер су схватили да би то била катастрофа. Британци прије свега, али и Совјетски Савез имао своје шпијуне у Београду који су потпис у Бечу 25. марта 1941. од југославенских дипломата представили јавности као приступање Тројном пакту, а заправо се радило о дозволи за слободан пролаз њемачких и италијанских дивизија преко југославенске краљевине за напад на Грчку.

Већ два дана доцније дошло је до великих демонстрација не само у Београду, већ и осталим градовима гдје су Срби имали релативну или апсолутну већину. Свуда су се могле видјети слике Краља Петра, националне тробојке, док је народ узвикивао: "Боље гроб него роб", "Боље рат него пакт", "Живео краљ!" и сл. Влада Цветковић-Мачек је оборена, а пучисти предвођени генералом Боривојем Мирковићем доводе на престол малољетног краља Петра II Карађорђевића, док нову Владу састављају генерал Душан Симовић и академик Слободан Јовановић.

Рано изјутра на православни Васкрс 6. априла 1941. године Њемачка, Италија и њихови сателити: Мађарска, Румунија, Бугарска и Албанија врше инвазију на нашу земљу која је позната под шифрованим именом: "Директива 25"... Београд, Ниш, Нови Сад, Сплит, Скопље, Приштина, Сарајево, Подгорица, Бањалука  и остали србски градови су страховито бомбардовани, а на бомбама је цинично писало "Срећан Ускрс!".

Десетак дана је Војска Краљевине Југославије пружала активан отпор, док је капитулација потписана 17. априла у Београду. Краљ Петар  II Карађорђевић и добар део Владе је евакуисан преко Грчке и спроведен у Лондон. Тамо су цијели рат били под присмотром и трпели велике притиске, односно уцјене Енглеза.

Југославенска територија је раскомадана, док је највећи дио припао Независној Држави Хрватској. Мађарска је окупирала Бачку и Барању, Бугарска је присвојила нишавски, вардарски део Србије и мали део тимочке. Албанија је окупирала Косово и Метохију, део Црне Горе и охридски део. Њемачка је присвојила Словенију. Србија је била сведена на границе из 1878. гдје је Владу саставио генерал Милан Недић, њој је био придодат Банат, али са посебним статусом јер су ту власт држали ткз. Фолксдојчери. На свим окупираним подручјима се спроводио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Оснивали су се концентрациони логори и вршени су злодјела невиђених размјера.


Најпознатија злодјела односно мјеста са највише жртава или стратишта гдје је лудило злочинаца дошло до аплитуде током Другог свјетског рата била су: логор Јасеновац, логор Сајмиште, Велебитске јаме, Гаравице код Бихаћа, Дракулић код Бањалуке, Драксенић код Козарске Дубице, Стари Брод крај Вишеграда, Краљево, Крагујевац, Драгинац код Лознице, Пивски До у Црној Гори, Велика на Чакору, Сурдулица код Врања, Бојник код Лесковца, Крива Река код Бруса, Пребиловци и Придворица у Херцеговини, Шушњар код Санског моста,  Мехино Стање код Велике Кладуше, Глинска црква, Новосадска Рација, Лијевчанско Поље итд.

Врло брзо је отпочела организована оружана побуна. Прво је на Равној Гори 13. маја 1941. Драгољуб Дража Михаиловић, тадашњи пуковник, а касније армијски генерал Југославенске Војске у отаџбини прогласио устанак. Скоро два мјесеца касније и комунисти које је предводио Ј. Б. Тито. У почетку су ова два покрета краће вријеме сарађивала, али је сарадња престала јер нису имали исто виђење политичко-екомско уређење државе посље рата. Комунисти су хтјели републику и социјализам, а Равногорци су жељели да остане постојећи систем: монархија и капитализам. Комунисти су били слабији тада и повукли су се у Босну.

Током времена усљед мноштва злочина, србски народ се све више придруживао герилцима и оружани отпор је јачао. Крајем 1943. године, посље капитулације Италије у Техерану долази до састанка Великих сила, на коме је одржана конференција: Стаљин, Черчил и Рузвелт. Између осталог, тада је одлучено да се помоћ упути југославенским партизанима, а укине четницима. То је оснажило партизански покрет, поготово што је у љето 1944. Црвена армија ушла у Србију и уништила главнину четничких снага. То је одлучило исход рата у Југославији. Са друге стране савезничка авијација је тешко бомбардовала србске градове 1943-1944, са великим материјалним и људским губицима. Њемци су тада претрпели незнатне губитке.

Већ од краја 1944. па наредних десетак година комунисти су имали тихе ликвидације родољуба и монархиста, односно све оне које су сматрали идеолошким непријатељима. То су углавном радили припадници ОЗНЕ (тајне полиције), која је касније преименована у УДБА.

Жртве из Другог сјветског рата нажалост никада нису избројане, али се процјењује да је за четири године убијено скоро 2.000.000 Срба. Једна страховита катастрофа гдје је куминирао братоубилачки рат.

Комунистички историчари су посље Другог свјетског рата многе ствари прећутали и добар дио злочина над Србима замаскирали и гурали под тепих, под изговором да то наводно нарушава братство и јединство, темељ на коме је сазидана друга јужнославенска држава, што је довело до великих проблема скоро пола вијека касније, када је социјалистичка Југославија и разбијена.


 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
(Зло)употреба "Голубњаче" 7135
5. мај 1944: Дан кад су савезнички авиони сравнили Подгорицу 3.62610
72 године од велике издаје 4.19120
72 године од смрти великана Николе Тесле 5425
74 године од агресије на Краљевину Југославију 1.2430
Kако је покатоличена западна Херцеговина 3790
Kордунашки процес, обрачун са српским патриотама или издајницима у Хрватској 7740
Oперација Викинг: Крвави пут изнад Поларног круга 1.77113
Алојзије Степинац благословио сатирање Срба 2.30525
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 5.14829
Биографија Чича Драже подсећа на колективну српску историју 2800
Благоје Јововић, човек који је пуцао на Анту Павелића 2.2545
Бобоћани обележили Дан борбе против фашизма 2.7120
Бранко Тепић, као вјечити избјеглица 1.66420
Бригу о београдском Спомен-подручју у Јајинцима преузеће Музеј жртава геноцида 3360
Брлошка трагедија 1991. године 7710
Важно је окупљање око жртве 1.0485
Вапор (брод, пароброд) - Епитаф Марку Бошковићу из Ливна 7060
Велика на Чакору 1944: Крвави пир Османа Растодера 1.0885
Виктор Томић је одговоран за смрт хиљаде сремских Срба 1800
Влaстимир je избeгaо стрeљaњe у Крагујевцу 1941. године, aли тe срeћe ниje био и Рaдоje 3350
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 7635
Војни пуч 27. март 1941. године 6.42636
Вранка и Аница, трагични ликови динарског крша 3.31310
Вређање успомена на жртве 1.7010
Где си тада био свете 6250
Говор немачког свештеника Фридриха Гисендорфа, у Оснабрику 1945. године 1.56210
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 1.05915
Годишњица усташког покоља у Бијелом Потоку код Бањалуке о Васкрсу 1942. године 6935
Гроб речитији од свих ходајућих мртваца који громогласно лажу о Николи Тесли 5050
Данко Рауш: Прича мога дједа о Јасеновцу 3.24745
Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године 2.35115
Дјеца Козаре – Божидарка из Вeликe Жуљeвицe 2.46425
Досије Бежанија: Које тајне крије Белановића рупа 1330
Досије Млин: У Зрењанину је било утамничено 10.000 Срба, Јевреја и Рома у нацистичком логору 5980
Досије Народни непријатељи: Убиство Драгољуба Драгојловића из Ваљева 1945. године 8345
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 1.2020
Досије Шарвар: Од сатирања деце у мађарском логору уморено је хиљаде српских малишана 1941 6800
Др Мирко Пук - србомрзац, адвокат и организатор Усташког покрета у Глини 7160
Драгиња 1.81145
Ђоко Копривица: Фазлагићи крвопије 3.09425
Ексклузивно: Интервју са Вишњом Павелић, ћерком усташког поглавника 6.24024
Емисија: Беседа: Сто пута поновљена лаж постаје истина 2.73024
Емисија: Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 3.82310
Емисија: Емисија Траг - Ваљево против заборава, друга прича 5770
Емисија: Изложба о Јасеновцу: Била су то само деца 2.1670
Емисија: Квадратура круга: Ливањска јама Равни Долац 1.4760
Емисија: Крвава Бајка - рецитација 5.09815
Емисија: Крвави камен херцеговачки: Село Неновићи код Требиња 2.6940
Емисија: Пребиловци - страдалничко село 4.0797
Емисија: Разбуђивање - Благоје Јововић је осветник, а не терориста 1050
Емисија: Разбуђивање - Вертикала страдања у Херцеговини 1915, 1941, 1992 - Сена Шијак Марковић 2620
Емисија: Разбуђивање - Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 5485
Емисија: Разбуђивање - Срем у Другом светском рату 1290
Емисија: Разбуђивање - Страдање и васкрсење Љубомира Млађеновића из Братунца 8350
Емисија: Разбуђивање - Усташки покољи у Бањалуци 1942 1160
Емисија: Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима 1310
Емисија: Разбуђивање: Вељун 1941...Карловац 1991. (Прошлост која се враћа) 630
Емисија: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 3310
Емисија: Разбуђивање: Истина о Јасеновцу 1.8980
Емисија: Разбуђивање: Страдање и васкрсење Марка Бошковића, Ливно 1941 3710
Емисија: Разбуђивање: Триптих о голготи Срба 1.8165
Емисија: Разбуђување: ЗЛОЧИНИ У ГЛИНИ 1941 5540
Емисија: Светим мученицима Крагујевачким 2380
Емисија: Шта је геноцид и манипулација истом 1.1110
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 2250
Епитаф српским жртвама на Црквинама код Рогатице 1942. године 6200
Живот нема цену (Стрељаној деци у Крагујевцу) 6665
Житије епископа Саве Трлајића 1980
Жртва: Бејсфјордске жртве 2.18715
Жртва: Браћа Остојић 5.1090
Жртва: Вукашин Мандрапа 12.734141
Жртва: Гламочке жртве 1210
Жртва: Дамјан Штрбац 2.1130
Жртва: Дивоселске жртве 1.1290
Жртва: Доситеј Васић 1.2080
Жртва: Драгољуб Михаиловић 11.273168
Жртва: Јован Липовац 8530
Жртва: Јосиф Цвијовић 4335
Жртва: Кукуњевачке жртве 2440
Жртва: Љубан Једнак 7.22734
Жртва: Марија Почуча 5.72519
Жртва: Марко Бошковић 3.09117
Жртва: Милан Басташић 4.1175
Жртва: Миострашчке жртве 550
Жртва: Никола Крајновић 5.00024
Жртва: Осовске жртве 9070
Жртва: Острожинске жртве 1.0795
Жртва: Петар Зимоњић 1.8990
Жртва: Петра Цвијановић 3.9490
Жртва: Платон Јовановић 1.3425
Жртва: Сава Трлајић 3.4945
Жртва: Сава Шумановић 3.58320
Жртва: Свети мученици дабробосански и милешевски 2.3815
Жртва: Славскопољске жртве 1100
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 1.0680
Зaсjeњeнa комeморaциja у Вeљуну 9750
Заборављен банијски херој Васиљ Гаћеша 1.6020
Завјет бабе Радојке: Иди у Пребиловце да видиш ђе су ти преци 7.897125
Загребачки Мирогој: Поред гробова жртава ниче и гробље хрватским фашистима (усташама) 7580
Замагљивање историје: Ко је ослободио Загреб 1945. године 5305
Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену 1.46010
Затвори и логори у Косовско-метохијској области 1941-1945 4925
Зашто нисмо исти: Лука Модрић и Синиша Михајловић 34620
Зашто смо криви 9180
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.51825
Збрка око Дана државности у БиХ 8485
Зла судбина Пере Пајића 1245
Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године 1.4235
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 1.05823
Злочин у Тутину 1942: Убиство свештеника Луке и Уроша Поповића и црквењака Јаблана 85610
Злочин: Априлски рат 1941 (Казнена одмазда) 17.806180
Злочин: Бегово Брдо код Цетинграда 1942 6.15124
Злочин: Блажево и Бозољин на Копаонику 1942 3.06610
Злочин: Бојник код Лесковца 1942 7.31680
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 14.28181
Злочин: Бомбардовање Београда 1944 9.36464
Злочин: Бомбардовање Лесковца 1944 13.27353
Злочин: Бомбардовање Ниша 1943 3.84815
Злочин: Велика на Чакору 1944 25.327113
Злочин: Велико Паланчиште код Приједора 1942 3.80935
Злочин: Вељун 1941 12.44061
Злочин: Воћински покољ 1942 1.1570
Злочин: Вуковар и Борово 1941-1945 5465
Злочин: Гаравице код Бихаћа 1941 7.09651
Злочин: Глинска црква 1941 24.023162
Злочин: Грабовац Бански 1941 2.90420
Злочин: Гудовац код Бјеловара 1941 (Билогорски покољ) 11.75580
Злочин: Дивосело код Госпића 1941-1945 1.6070
Злочин: Драгинац код Лознице 1941 10.559125
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 9.34768
Злочин: Дракулић код Бањалуке 1942 21.00094
Злочин: Ђаковица 1941-1945 (Етничко чишћење) 3230
Злочин: Кикида 1942 (Крвави јануар банатски) 1.8240
Злочин: Корићка јама 1941 7.59752
Злочин: Кочевски масакр у Словенији 1945 1.5125
Злочин: Крагујевачки масакр 1941 11.50557
Злочин: Краљевачки масакр 1941 7.93142
Злочин: Крива Река код Бруса 1942 5.29252
Злочин: Кукуњевац код Липика 1942 3720
Злочин: Кусоње код Пакраца 1942 4.83223
Злочин: Ливањско поље у Босни 1941 13.50766
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 3.90612
Злочин: Миострах код Цазина 1941 820
Злочин: Мртво коло у Машвини код Слуња 1942 3.69815
Злочин: Новосадска рација 1942 (Бачки погром) 15.160155
Злочин: Окупација Бачке и Барање 2.9655
Злочин: Острожин на Кордуну 1941 2.3165
Злочин: Панчевачка Јабука (убиство пилота) 1944 4.08237
Злочин: Панчево 1941 7.55239
Злочин: Пива 1943 8.49777
Злочин: Пискавица и Ивањаска код Бањалуке 1942 4.48220
Злочин: Понори Миљевински 1945 5.16550
Злочин: Пребиловци код Чапљине 1941 27.126255
Злочин: Придворица код Гацка 1942 7.66630
Злочин: Пркос на Кордуну 1941 7.45154
Злочин: Садиловац на Кордуну 1942 3.5639
Злочин: Сарајево 1941 4.7135
Злочин: Стари Брод код Вишеграда 1942 11.47893
Злочин: Урошевац на Косову 1943 2.0425
Злочин: Шегестин на Банији 1942 (Ноћ крвавих ножева) 4.56919
Злочин: Шидске рације 1942 2.1045
Злочин: Шушњар код Санског Моста 1941 13.02642
Злочинац: Авдага Хасић 2290
Злочинац: Адемага Мешић 1980
Злочинац: Адолф Хитлер 6.15436
Злочинац: Алојзије Степинац 14.832101
Злочинац: Амин Хусеини 2070
Злочинац: Андрија Артуковић 7.51120
Злочинац: Анте Мошков 1.4110
Злочинац: Анте Павелић 15.60539
Злочинац: Асен Николов 1.4020
Злочинац: Аћиф Хаџиахметовић 1.4390
Злочинац: Аугуст Шмидубер 4360
Злочинац: Бали Комбетар 1.2640
Злочинац: Бедри Пејани 9350
Злочинац: Бенито Мусолини 1.1120
Злочинац: Богдан Филов 1.5610
Злочинац: Борис III од Бугарске 1.9830
Злочинац: Бугарска фашистичка војска 1.2580
Злочинац: Валтер Браухич 1.3450
Злочинац: Васил Бојдев 1.24010
Злочинац: Виктор Гутић 1.2160
Злочинац: Вјекослав Лубурић 15.351107
Злочинац: Владимир Крен 2850
Злочинац: Динко Шакић 7.96122
Злочинац: Евалд Клајст 1.3920
Злочинац: Ибрахим Пјанић 1330
Злочинац: Иван Крајачић 2.1260
Злочинац: Иван Перчевић 980
Злочинац: Иван Шарић 5190
Злочинац: Италијанска фашистичка војска 1.88610
Злочинац: Јозеф Јанко 7920
Злочинац: Јосип Манолић 1.5700
Злочинац: Јунуз Ајановић 1030
Злочинац: Јурај Францетић 7.02524
Злочинац: Јурај Шпилер 1.4250
Злочинац: Крунослав Драгановић 7.00415
Злочинац: Курт Валдхајм 9.560118
Злочинац: Ласло Бардоши 1.8570
Злочинац: Лудвиг Кублер 1.0350
Злочинац: Љубо Милош 6.17129
Злочинац: Мехмед Алајбеговић 2350
Злочинац: Мехмет Градица 1.34210
Злочинац: Мидхат Фрашери 1.6420
Злочинац: Миклош Хорти 2.83716
Злочинац: Миле Будак 1.6995
Злочинац: Мирко Пук 1.7530
Злочинац: Мирослав Филиповић 10.06770
Злочинац: Младен Лорковић 1.2180
Злочинац: Мустафа Круја 1.5670
Злочинац: Мухамед Хаџиефендић 4830
Злочинац: Никола Жеков 3170
Злочинац: Никола Михов 1.1320
Злочинац: Осман Растодер 3560
Злочинац: Петар Габровски 1.1030
Злочинац: Призренска лига 1.3300
Злочинац: Рафаел Бобан 2630
Злочинац: Скендербег Дивизија 1.6490
Злочинац: Славко Кватерник 5.40735
Злочинац: Ференц Фишер 1.4080
Злочинац: Фехим Спахо 5640
Злочинац: Франц Беме 1.8160
Злочинац: Фрањо Судар 1330
Злочинац: Хенрик Верт 1.6935
Злочинац: Хусеин Ђозо 3010
Злочинац: Црна Легија 8.85339
Злочинац: Џафер Дева 1.9850
Злочинац: Џафер Куленовић 2.6391
Злочинац: Шабан Кастрати 1.2030
Злочинац: Шандор Кепиро 6260
Злочинац: Шефкет Верлаци 1.2965
Знате ли ви гдје су Пребиловци? 1.0560
Иживљавање неразумног џелата над жртвама 1.51520
Из Травника на Велебит 1941: Напокон знам гдје почивате 4055
Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика 2.21510
Извештај из Лисичијег Потока 02.11.2019 2.25427
Извештај из Пребиловаца 6.8.2016 2.63110
Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру 2.14410
Извештај са парастоса у Бања Луци 4. фебруара 2018 1.5455
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.99713
Изложба о страдању СПЦ у Лици 1941-1995 у храму св. Саве 14.2.2017 2.4640
Имовина Српске Банке спашава буџет Републике Хрватске 8430
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 6025
Интервју са академиком Василијем Ђ. Крестићем, директором Архива САНУ 9490
Интервју са Бранком Тепићем: Вјечити избеглица, прво од Павелића онда и од Туђмана 2080
Интервју са Животијем Ђорђевићем: 80.000 усташа било у Титовим униформама 2.34310
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 6320
Исповест Боже Видачковића: Часне сестре нам давале хлеб са туцаним стаклом у Сиску 1.64410
Исповест Бојане Исаковић: Како је пожаром уништена вредна документација о геноциду 5605
Исповест Вeлимира Пaвловића: Нajгори je био дaн коjи свaнe 1.4345
Исповест Риста Лојпура: У Маутхаузену сам био утамничен 36 месеци за време Другог светског рата 6329
Исповјест Радојице Ивановића: Како је 1945. убијен митрополит Јоаникије Липовац 1.47929
Исповјест Стeвaна Коњeвића, свjeдока устaшког злочинa у Кукуњевцу 1942. године 3505
Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома 2.58917
Истина о Сремском фронту: Кланица српске младости 2.5503
Историја о којој се дуго ћутало: Друго лице народних хероја 2.50410
Истраживање судбинe 50.000 Сремаца у Другом светском рату 1.61110
ЈАДОВНО – 77 година после на ходочашћу 30.06.2018 1.5400
Јадовно 2015: Пут дуг два дана ћутања 1.1360
Јадовно, суноврат европске цивилизације 7765
Јаме безданке - Масовне гробнице Срба у Лици 1941-1945 1.36010
Јасеновац – најтужнија српска реч 8270
Јасеновац (ни)је ослобођен 8.18240
Јасеновац је код Хрвата стање духа 1.0880
Јасеновачка Анатомија заборава у Лондону 1.14815
Још четири усташка дужносника губе улице у Загребу 1990
Како је у Загребу некад хотел Млинов данас Дубровник замрачен 2260
Калати код Кулен Вакуфа: Наше ране никада нису зацијелиле 2.1735
Књига: Албански злочини над Србима на Косову и Метохији у Другом светском рату 4010
Књига: Бездане јаме НДХ, ждерњаче српског народа 1941 5.32840
Књига: Беисфјордска трагедија 1.6000
Књига: Билогора и Грубишно Поље 1941-1991 4.69215
Књига: Варден 1.4230
Књига: Геноцид са благословом Ватикана 3.96740
Књига: Голгота раковичке парохије 1.88010
Књига: Деца у логорима Независне Државе Хрватске 1.81410
Књига: Запис о злочину 3.97620
Књига: Злочини над Србима у НДХ 5.94953
Књига: Јадовно 4.72637
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.46110
Књига: Једење Богова 9.85660
Књига: Кад шегрти владају 2.020155
Књига: Корак до смрти 3.86013
Књига: Кордунашки процес 3.122775
Књига: Кочевје - Титов најкрвавији злочин 4.22657
Књига: Крваво коло херцеговачко 1941-1942 9.256158
Књига: Личка трагедија 6.60560
Књига: Логор смрти у Бејсфјорду 9420
Књига: Мој пут кроз Јасеновац 4.96724
Књига: Нож 20.250271
Књига: Огњена Марија Ливањска 5.10720
Књига: Повратак из мртвих 4.12811
Књига: Покољ Срба у глинској православној цркви 4.32521
Књига: Поседњи краљев војник у отаџбини 8.636231
Књига: Радио сам свој сељачки и ковачки посао 6.08138
Књига: Расуте кости 2.92747
Књига: Рат и дјеца Козаре 3.91724
Књига: Рација - заборављен геноцид 1.27510
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 3605
Књига: Срби у Бугојну 4.24515
Књига: Срби у логорима Мађарске 1941-1945 2.1006
Књига: Сремско крваво лето 1942 1.2916
Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945 4.04317
Књига: Тотални геноцид – Nezavisna država Hrvatska 1941-1945 4.4359
Књига: Трагови велике преваре и дубоке ране издаје 4.31732
Књига: У Норвешку, у смрт 1.5135
Књига: У раљама геноцида 3.98521
Књига: Убице у Божје име 2570
Књига: Усташки покољи Срба у Глинској цркви 7310
Књига: Фратри и усташе кољу 6.93241
Књига: Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић (Лика) 1941-1945. и над Србима од 1991. 3.78722
Ко је побеђен Деветог маја 1945. године? 7.80687
Колинда као (ш)пијун англо-саксонске политике 1.59422
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 1.06115
Комеморативни скуп посвјећен Дани Ластавици у Београду 30.7.2016 1.66610
Комеморација за жртве хрватско-усташког логора Даница одржана је у Крижевцима 29. априла 2023 1110
Комеморација у Дудику: Сећање на жртве злочина из Другог светског рата 2.56510
Контраверзна биографија: Ко је био Виктор Томић 3.2640
Кордунашки процес "Црна кутија" крајишких Срба 1.5935
Краљевина Југославија 16.276129
Краћи историјат албанског тероризма на Косову и Метохији 1.5640
Крвава Литија: Сећање на годишњицу врхунца Конкордатске кризе 4560
Крвава црква против Цркве Христове 3.36415
Крвави дани (Крагујевачким ђацима) 7390
Крвави пир у Баглају на Ђурђевдан 1941 2.61610
Култура памћења: Открива се спомен обележје у Бергену за српске логораше у Норвешкој 17. јуна 2017 5225
КУЛТУРА СЕЋАЊА: Краљевачки октобар 1941-2015 1.29715
Кусоње 1942: Пола становника убијено, а пола одведено у логоре 3.1208
ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца 3.05720
Логор: Бањица 7.94320
Логор: Бараке на Сави 3.6285
Логор: Барч 2.27710
Логор: Бејсфјорд 4.03623
Логор: Ботн 8970
Логор: Госпић 6.75315
Логор: Даница 6.40223
Логор: Дахау 3.59410
Логор: Јасеновац 37.496745
Логор: Јастребарско 19.495110
Логор: Карашок 2.02915
Логор: Керестинец 1941. 5.7087
Логор: Косовска Митровица 6572
Логор: Крушћица 4.5065
Логор: Норвешка 1942-1945 2.07913
Логор: Плав 5.89730
Логор: Сајмиште 6.00424
Логор: Сисак - дјечији логор 15.909144
Логор: Стара Градишка 16.51857
Логор: Црвени крст 5.50327
Логор: Шарвар 5.54050
Лордан Зафрановић о филму Дјеца Козаре: Мој крик против зла 1.3050
Мaњe ходочaсникa у Мeђугорjу због Пaпиних сумњи 2500
Маја Ковачевић: Светим мученицима Крагујевачким 9735
Међугорје не позива на покајање 2350
Метастазирани аутизам елита 1255
Милисав Милутиновић: Знам где оцу свећу да упалим 1.2450
Милорад Јандрић: Седамдесет четири године потиснутих сећања 2.64633
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 7370
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1.0185
Молитвено сјећање и помен жртвама логора Госпић-Јадовно-Паг биће 26.06.2021. у Београду 1.0640
Мрак из соколског дома 9700
Муслимани у Рашкој славе квислинге из Другог светског рата 1.3610
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.34815
На Кордуну служен парастос за 525 убијених Срба из Вељуна 1.0680
Најава парастоса за жртве комунистичког терора 22.10.2017 2.01125
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2021 86710
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022 4310
Најава: Парастос и молитвено сјећање на Гаравицама код Бихаћа биће 4. септембра 2021 8910
Најава: У београдском СКЦ 19. октобра 2022. биће представљена књига "Страдање" Јелене Ковачевић 3960
Најава: У недјељу 5. фебруара 2023. у Бањалуци се одржава парастос жртвама усташког терора 2345
Наредба Усташког стана Добој СЦО да се смањи монументалност споменика палим борцима из Првог светског рата од 27.05.1941 1.5045
Народни устанци 1941. и заблуде о њима 8.52459
Наши ратни заробљеници у Норвешкој 1.31110
Немачко бомбардовање Свилајнца 24.9.1944 5.23357
Необична фреска лежимирских мученика 2650
Неопростиво (Ливањским мученицима) 1.1925
Нетертва и Кошаре 2.62315
Неуспео покушај да Србе прогласе злочиницима 2.1130
Нисмо пописали отето српско културно благо 1.26210
Нису сви Хрвати усташе, има нешто и муслимана 12310
Обавјештајне службе Велике Британије и Америке спасиле Анту Павелића 1.3480
Обележено 76. годишњица злочина у Старом Броду крај Вишеграда 1.82310
Обиљежавање 74 године од Величког покоља у Црној Гори 1.7785
Обиљежено 80. годишњица од страдања Срба у Габели код Чапљине 7900
Обрен Ђекић: Златиборска тројка у јаму бацала младе Србе 1.72510
Ода митрополиту Петру Дабробосанском 75010
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.3538
Одговор на симболе Београда у бојама заставе Немачке 2.06730
Одговор Србољуба Живановића листу Глас концила 1.5070
Одржано предавање „Страдање Срба у Другом свјетском рату – култура сјећања'' 9.10.2015 1.5625
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 53025
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 1.21315
Октобарска суза (Крагујевачким ђацима) 1.0740
Опомeнa нaдолaзeћим гeнeрaциjaмa за ужасе Другог свјетског рата 1.50515
Осветио крагујевачке ђаке: Веселин Шијаковић 5.33250
Отварање обновљеног споменика српским жртвама у мјесту Саница код Кључа у западној Босни 9. маја 2023 1400
Откривање споменика фашистичком зликовцу Рафаелу витезу Бобану у Сплиту 3.0175
Парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу биће 7.2.2016 1.96210
Парастос и молитвено сјећање за Ливањске Србе 2016. године 1.79015
Парастос код Шаранове јаме: У Крајини православне свеће нико никад угасити неће 4.31615
Парастос поводом 73 године од усташког злочина над Србима у Старом Броду 1.0420
Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата 1.4955
Пасија гробља у Словенији: Жртве које нису имале право на гроб 6500
Патријарх Порфирије: Имам писма Степинца, неки делови дубоко проблематични 82210
Песма о Светим мученицима пребиловачким 6200
Пивска дола 1943 4680
Пивска трагедија 1943 4615
Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу 1.74110
Питaњe бугaрских злочинa je потиснуто 2780
Плава гробница (Острово Паг) на Јадрану је страшнија од Крфа 1030
Побуна 400 Срба у концентрационом логору у Славонској Пожеги, 26. август 1941 1.77410
Поводом враћања Титовог споменика у Ужице 2015. године 1.7705
Поводом Даре из Јасеновца-приче у мојој глави 8250
Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема 2.5805
Покренута иницијатива: Покренимо ђачке екскурзије у Јасеновац и остала наша стратишта широм Европе 3130
Покрст у Глини (стихови) 2.08015
Помен (жртвама Јасеновца) 5449
Помен свим жртвама у Другом светском рату у Београду биће 21.10.2020 7610
Понављање историје: Пребиловци су два пута убијени и заборављени 1.1715
Понављање историје: Хрватско крило ЈНА је разбило Југославију и створило Хрватску 76315
Посета Миостраху код Цазина: Исповест Мирослава Максимовића 810
Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017 2.73830
Последње звоно (Крагујевачким ђацима) 3455
Потресна судбина Јелице Михаиловић - Дражине супруге 8540
Први пут с дедом на Јадовну 1.0190
Пребиловци: Место српске Голготе и Васкрсења 1.87435
Пребиловци: Место српског васкрса 8695
Предавање у Љубљани: Крaљeвинa Jугослaвиja у Другом свeтском рaту 8750
Предстоје нам дуге године тихе окупације 4615
Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ 7930
Преминуо Јован Радуловић - велики писац људских пораза 3.92834
Причa Вaсe Кондићa: Стeпинaц и Jaсeновaц 2.1905
Прича из 1945. године: Жалосни возови 1.15022
Прича о Илији Шакоти из Пребиловаца 56843
Прича са Јадовна: Шта то прича Додик над велебитским јамама? 3.09720
Приче мајки из Пребиловаца 1.8235
Промоциja устaштвa у Широком Бриjeгу: Турнир освоjилa eкипa Црнa лeгиja 3.9655
Пронађен оргинални списак дјеце које је спашавала Дијана Будисављевић из хрватско-усташких логора НДХ 1310
ПУТОПИС СА ЈАДОВНА: Велебит, највиша хумка српска 5.10510
Разбијање мита: Четници нису клали по Козари у љето 1942. године 9565
Рђа људска 1.4525
Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба 2515
Руси (не) заборављају зверства усташа 1.0190
Руски херој који је ослобађао Вуковар 1945. године тражи гробове сабораца 9486
Сjeћaњe нa покољ у Вeлици: Мртву сeстру Милиjaну пољубио сaм у косу 1.0535
Сjећаш ли се шта нам је отац рекао прије 26 година? 7.37095
Сарајевски процес 1947. године: Пресуда муслиманским ратним злочинцима из Другог свјетског рата 2670
Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу 2.2975
Сведочење о страдању Љубе Каран из банијског села Стрмен 1.18520
Свети мученици Дракулићки наши, праштајте нам 1.55620
Свједочанство Стеве Бракуса о злочину усташа у Бракусовој Драги 4.68454
Село Калати крвљу натопљени 3.61510
Сећања Ивана Ивањија на Новосадску рацију 1.1480
Сећање Добриле Кукољ: Устaшки пир нaд српском дeцом 1942. у Јасеновцу и Сиску 1.2170
Сећање Илеане Чура-Сазданић: Још ме прогоне слике Новосадске рације 1.15824
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 21.606248
Сећање на Ливањске мученике 1.5030
Сећање на непрослављени Васкрс 1941. године 4.54910
Сећање на покољ Срба у Радуловцу крај Прњавора 1941. године 2.82115
Сећање на стравичан покољ код Босанског Шамца: Убијено је 850 Срба у Доњој Дубици, а трећина су била деца 4570
Сјећање на савезничко бомбардовање Подгорице јуна 1944. године 5120
Сјећање на страдање Срба и православних свештеника у Ливањском пољу 1941 2.00210
Сјећање на усташки покољ на Делић јами код Бихаћа 27. јула 1941. године 1.9845
Скривена истина: Ко је био фра Срећко Перић 1.23625
Скупштина Србије: 150 посланика није гласало за Резолуцију о геноциду 4.02424
Случај Егнер: Злочинац се вратио по крштеницу у Црвенки 7460
Случај епископа Ћирића: Спасао децу, а скојевци га изболи ножем 2.62910
Случај једне тужбе 2.5575
Случај Маутхаузен: Боравити или утамничити 2.63710
Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма 7620
Смиљан – мало село великог генија 8630
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 6160
Соњa Бисeрко лaжe бeз грчa нa лицу 1.03910
Сплитске жмурке: Хрватска држaвa нa пeрвeрзaн нaчин хрaни устaшку идeологиjу 1520
Споменик хероини Диани Будисављевић у Београду 1.81315
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.68410
Сремски фронт: Победа плаћена са 14.000 живота 2.6920
Сремскомитровчани у систему конц. логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године 1840
Стазама јадовничких мученика 15. јун 2019 1.5925
Стазама јадовничких мученика 19. и 20. јун 2015. године 2.60625
Стазама јадовничких мученика 2016 2.83225
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 1420
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 3450
Страдање Срба - наша освета је љубав 9790
Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe 1.5475
Страшни злочини над Србима десили су се у Петрињи у 20. вијеку 1.8500
Судбина Данице Ћук-Крстић: Олуја на Косову 6290
Судбина Љубомира Млађеновића из братуначке Јежестице 1.3510
Судбина породице Николе Калабића: Сина Милана убили, ћерку Мирјану послали у партизане, а жену Борку у затвор 6055
Тајна једне Сплићанке: Од дјеце кријем да сам Српкиња и да ми је отац из Пребиловаца 81210
Тајне Блајбуршког поља 3675
Телеграм заповедништва босанског дивизијског подручја од 10. септембра 1941. о злочину усташа у Алипашином Мосту 1.8375
Тома Максимовић помагао избеглим Србима, а комунисти га осудили за колаборацију 3970
Топола код Опузена - највеће стратиште Срба у Видовданском покољу 1941. у Херцеговини 4580
Трибина на тему: Распеће српског народа у Другом светском рату 1.6510
Трибина: Страдални етос Српске Православне Цркве у Другом светском рату 1.0375
Ћутање не значи увек одобравање, али... 2.7205
У гробницама крај Бања Луке остаци 1.000 војника Југославенске Војске у Отаџбини 1.0610
У давне дане звери и људи (Крагујевачким ђацима) 1.4240
У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу 5.39315
У јами Бивоље Брдо је највише Срба бачено 11. августа 1941. од стране хрватско-муслиманских фашиста 1.09610
У Козарској Дубици током Другог свјетског рата страдало 54% становништва 9950
У сећању: Светозар Ливада (1928-2022) 9935
У Словeниjи 1945. године Титови пaртизaни бeз судa стрeљaли 100.000 жртава 6740
У Требињу је приказан филм о Влади Круљу 4960
Убиства Срба и масовне гробнице у Љубушком, Међугорју и Стоцу 1941. године 7760
Убиство породице Драгаш на Требевићу изнад Сарајева 1942. године 3480
Узбуна у Сарајеву: Хероји Халијарда пробудили духове 1475
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 7895
Умро Шандор Кепиро у Будимпешти - Новосадски крвник из Другог светског рата 5190
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.89415
Упокојила се Милица Маљковић из Рујана - мученица јаме Равни Долац 1.1070
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 1440
Уснуо у Господу Антоније Ђурић 1.57020
Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић (1943-2021) 7250
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 1.0380
Усташки злочинци искаљивали бес над женама и дјецом у Козарској Дубици 1.6460
Усташки покољ у Сремским Лазама 1944: Злочин о коме се и данас говори са шапатом 5.60475
Усташки покољи у Бањалуци 1942. и њихово преплитање на српско-хрватске односе 2600
Утисци са филма: Пребиловци – тамо и камен има ожиљак 1.20620
Утицај римокатоличког клера на свест Хрвата: Фратри и крвава жетва 4125
Фељтон: Алојзије Степинац - надбискуп геноцида 2.24910
Фељтон: Геноцид у Херцеговини 1941 5.51642
Фељтон: Етничко чишћење Врбаске бановине у НДХ 1680
Фељтон: Злодела Дунавских Немаца (Фолксдојчера) у Другом светском рату 6345
Фељтон: Злочини муслимана и Албанаца у Плаву и Гусињу 1941-1945 1.5940
Фељтон: Јасеновац - живе српске ране 1.5310
Фељтон: Како је немачки Гестапо стварао Велику Албанију 1.95915
Фељтон: Крвави путеви – Нaцистички принудни рaд у сeвeрноj Норвeшкоj 1.0885
Фељтон: Крваво словеначко прољеће 1945. године 5.46554
Фељтон: Кристална ноћ у Купресу 5.23739
Фељтон: Мађарска рација у Новом Саду и Јужној Бачкој 1942 1.7090
Фељтон: Покољи Срба у Глини 1941. године 3.78011
Фељтон: Српство Вуковара кроз векове 1.32615
Фељтон: Страдање Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-1945 1.2945
Фељтон: Страдање СПЦ у Црној Гори 1.5740
Фељтон: Страдање српског народа Прњаворског краја у НДХ 1.6555
Фељтон: Устaшки рeжим и политикa тeрорa у НДХ 3910
Фељтон: Усташки апарат у Срему 1941-1945 2120
Фељтон: Фрагменти хрватско-муслиманског геноцида на тлу Босне и Херцеговине у Другом свјетском рату 1540
Фељтон: Хрватско сатирање Православља у Срему у Другом светском рату 2000
Фељтон: Четници у савезничким логорима 7861
Филм Крст над јамом - опомена и подсетник 1.9730
Филм: Бог не заборавља своје мртве 4.51715
Филм: Говорило ми је нешто да ћу остат' жив 4.31325
Филм: Деца бесмртности 3.6965
Филм: Деца у жици 5.17730
Филм: Драма: Прича која лута свијетом 7080
Филм: Дрино водо - очи девојачке 4.1565
Филм: Јадовно 4.0410
Филм: Јаук у тишини 2.2895
Филм: Како је настала пјесма Ђурђевдан 2.5255
Филм: Крвава Бајка - филм 3.87410
Филм: НДХ: Мук 2.9185
Филм: НДХ: Понор 2.98810
Филм: НДХ: Страх 2.9720
Филм: Ожиљак 4.63415
Филм: Олуја над Бачком 1941 1.7670
Филм: Пакао Независне Државе Хрватске 3.68010
Филм: Пацовски канали 7.07820
Филм: Са Богом и фашистима 2.36913
Филм: Стари Брод - зелена гробница 1.6990
Филм: Стојанка 3.17615
Филм: Цвиjeт хрвaтствa - муслимански фашисти у НДХ 2920
Филм: Црна књига 4.90817
Филмска прича: Како је Драгољуб постао Омер 1.2240
Фондација за Јасеновац и Холокауст обиљежила страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ 2130
Хрвaтски историчaр Класић обjaвио дeловe Стeпинчeвих писaмa о коjимa je говорио пaтриjaрх Порфириje 9350
Хрвати представљају логор Јастребарско као дјечији дом 2.57410
Хрватски фашисти су чистили Срем од Срба, а не Немци 2160
Хрватско-муслимански злочини у Власеничком срезу 1941-1945 6370
Четврти Бруски марш биће у суботу 10. октобра 2020 1.2770
Чишћење државе од стране ОЗНЕ, потом УДБЕ, од народних издајника 2590
Човек кога је Патријарх Павле пољубио у руку: Љубан Једнак из Глине 61010


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links