Мирко Пук - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Други свјетски рат
Област: Независна држава Хрватска - НДХ

МИРКО ПУК


Мирко Пук (1884-1945) је био хрватски правник, политичар и министар правосуђа и вјера у Влади клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске за вријеме Другог свјетског рата.

Он је један од одговорних за геноцид који је током 1941-1945 извршен над Србима, Јеврејима и Ромима као "неподобним народима" на тлу НДХ. Био је међу десет најзначајнијих припадника Усташкох покрета.

Још од 1930. године Мирко Пук је постао члан Хрватске Странке Права коју је основао др Анте Старчевић, познати србомрзац. И сам Мирко Пук је био познати мрзитељ Срба, пошто је одбијао комшије Србе да поздравља и сматрао их је за уљезе које треба протјерати. Ни Хрвате није волио који су пријатељевали са Србима.

Као аустроугарски војник послат је на Источни фронт у Галицију, гдје је пао у руско заробљеништво, али се избавио и вратио у домовину.

Дуго година је живио у Глини на Банији гдје је радио као адвокат и још током Априлског рата 1941. године активно се придружио Хрватској Сељачкој Заштити, која је била главни носилац рације односно хапшења Срба у Глини... да би већ у мају мјесецу 1941. био организатор масовних убистава Срба глинског и вргинмостанског котара.

Када су партизанске јединице надирале ка Загребу у прољеће 1945. године, он је са својим сарадницима побјегао ка Аустрији скупа са хиљадама других Усташа и Домобрана. Британске снаге су га испоручиле југославенским властима 18. маја.

Не желећи да му се суди, у затвору је извршио самоубиство. Исти дан у словеначкој луци Шкофије заплијењен је његов аутомобил са украденим златом.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани *

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

ЖИВОТОПИС

Мирко Пук од оца Мирка и мајке Марије је рођен 24. јуна 1884. године у Валпову сјевероисточно од Осјека (20 км) на граници између Славоније и Барање, уз ријеку Драву.

У то вријеме била је то провинција Аустроугарске монархије, гдје су и Срби и Хрвати у односу на Њемце и Мађаре били подређени Бечком двору.

Отац му је био инжињер шумарства и често је мењао пребивалиште због потребе службе. Мајка Марија је дјевојачки била Братанић, односно по поријклу је била србске националности.

Школовање и каријера

У родном мјесту Мирко Пук је завршио основну школу, а гимназију у Осијеку, Госпићу и Загребу. Правни факултет је уписао у Загребу и дипломирао већ 1906. године. 

Остаје у Загребу неколико година гдје је одрадио припавнички стаж.

Касније долази кратко у Костајницу и најпосље у Глину, гдје је отворио своју адвокатску канцеларију.

Већ 1914. године Мирко М. Пук је изабран за члана управног одбора Хрватсих штедионица.

Полиитчка дјелатност и активизам

Кандидовао се за саборског заступника већ 1911. годне у Новиграду Подравском на листи Чисте Странке Права коју је водио Јосип Франк. Није успио проћи, а у обећањима је говорио да неће да сарађује са Србима ако га изаберу. Поново се кандидовао 1913. године за посланика у хрватском Сабору, али опет није изабран.

Занимљиво је то да је 1914. године на изборној скупштини Хрватског Сокола је громогласно тврдио да Хрвати и Чеси не припадају групи Славена (народа).

 

ПРВИ СВЈЕТСКИ РАТ

Када је избио Велики рат, односно када је Бечки двор објавио напад Краљевини Србији дошло је до фомирања XIII корпуса са сједиштем у Загребу.

Мирко Пук је мобилисан у хрватски 25. домобрански (загребачки) пук који је био у саставу злогласне Вражије дивизије  и послат је на Источни фронт у Галицију. Ратовао је двије године и онда пада у руско заробљеништво 1916. године.

Чак и тада у затвору он је међу јужнославенским заробљеницима ширио антијугославенска осјећања, антисрбско расположење и показивао приврженост Хабзбуршкој монархији. Било му је драже да буде поданик Аустроугарске, него да има било какве везе са Србима.

Из затвора је пуштен 1918. године и вратио се у домовину.

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

БИТКЕ

Добруџа * Горничево * КајмакчаланЛегет Поље * Мојковачка врата

ЦерскаЧемерноКолубара и СувоборСолунски фронт

Врањевац * Бој на Гучеву * Мачков камен * Врањевац * Церјак

ЗЛОЧИНЦИ

Вражија дивизија * Стјепан СаркотићРудолф Браун

Хрватско-славонски корпус * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

Михаило АпелШуцкори * Војска Аустроугарске * Оскар Поћорек

Франц Јозеф * Босанско-херцеговачки корпус

ЛОГОРИ

НежидерДобој * Маутхаузен * Омолуц * Болдогасоњ

Ашах * Улм * Броумов * Арад * Нађимер * Јиндриховице

Сливен * Пловдив * Шумен * Панчарево * Џумаја

ЗЛОДЕЛА

И ЖРТВЕ

Зворник и Тузла * Дубока долина * Бугарска љуљашка * Горње Павловце 

Бугаризација * Окупација Београда * Сарајевска кристална ноћ

Валадново * Голгота преко АлбанијеТоплички устанак * Романија

Мачва и ПодрињеВишеград * Сурдулица * Драга Петронијевић

Лесковачка резолуција * Вељко Чубриловић * Саво Ускоковић

ЈУНАЦИ

Коста ВојновићДрагољуб Јеличић * Гвоздени пук * Михаило Маџаревић

Живојин Мишић * Степа Степановић * Радомир Путник * Јанко Вукотић

Петар Бојовић * Милунка Савић * Војвода Вук * Душан Пурић * Илија Влајић

Јелена Шаулић * Петар Мариновић

ПУБЛИКАЦ.

СПОМЕНИЦИ

Где цвета лимун жут * Ватикан у Великом ратуЧујте Срби

Епитаф војнику * Врбовачке косе * Албанска Голгота

Мензел БургибаСлавенко Терзић * Зејтинлик

 

МЕЂУРАТНО ДОБА

У прољеће 1919. године Пук је био ухапшен у Глини, пошто је скупљао потписе за ткз. Радићев меморандум, јер су Стјепана Радићеве присталице на Версајској конференцији у Паризу жељели да прикажу како су Хрвати наводно неравноправни и угрожени у првој јужнославенској држави: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

Из затвора је пуштен након четири мјесеца робије. Одмах је учествовао у Глини на локалним изборима гдје је изабран за локалног одборника.

Мирко Пук је био кандидат Хрватске Странке Права у Загребачкој жупанији на изборима за Уставотворну скупштину Краљевине СХС, али није прошао. Наставио је да ради против новостворене државе.

Опет је хапшен августа 1921. године када је одбио да на својој кући окачи црну заставу због смрти краља Петра I Карађорђевића.


Хрватски соколи двадесетих година:
Павелић, Пук и Будак

Постаје 1926. године и управник Хрватских Штедионица што ће помоћи његове политичке активности у каснијем периоду. Након Марсејског атентата на краља Александра I Карађорђевића у октобру 1934. године бива ухапшен од југославенске жандармерије јер се сумњало да је Пук помагао Анту Павелића и његов Усташки покрет. Посље неколико дана бива пуштен и ослобођен тих оптужби.

Мирко Пук је 3. августа 1935. године свечано дочекао надбискупа Алојзија Степинца у Глини, први пут. Док је 24. септембра наредне године дошао други пут у глински крај. Са Степинцем је имао врло добар однос до 1941. а након тога су били још бољи, јер их је посао односно задовољство спајало.

 

ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ

Адолф Хитлер, Бенито Мусолини и њихови сателити из: Албаније, Бугарске, Мађарске и Румуније су почетком априла 1941. године започеле инвазију на југославенску краљевину која је трајала десетак дана до њеног слома. Тако је Краљевина Југославија раскомадана и подијељена међу окупаторима, гдје су Италијани и Њемци имали своје интересне сфере.

Највећи дио Загорје, Лика, Банија, Кордун, Славонија, Срем, Босна, Билогора, Подравина, дио Далмације, Херцеговина, Дубровник, Горски котари... је ушао у састав Независне Државе Хрватске, клеро-фашистичке творевине створене по благослову Ватикана, гдје је Римска курија давала логистику и директиве.

Два дана по проглашењу НДХ Мирко Пук је 12. априла 1941. ушао у привремену Владу односно постао је замјеник Хрватског државног руководства, гдје су поред њега били још: Миле Будак, Андрија Артуковић, Исмет Муфтић, Јозо Думанџић, Младен Лорковић, Славко Кватерник, Бранко Бензон, Ђуро Вранешевић и Марко Вершић.

Влада НДХ је по доласку Анте Павелића у Загреб промовисана 16. априла 1941. године, гдје је Мирко Пук постао министар правосуђа и вјера.

Злочини геноцида

НДХ је имала за циљ да буде и етнички и вјерски чиста држава што је подразумјевало да мора да очисти "неподобне грађане". Ово је значило да су се на удару нашли: Срби, Јевреји и Роми... као и Српска Православна Црква са својом имовином и свештенством. Овај монструозни процес је сачињен у Ватикану касних тридесетих година 20. вијека, а стварањем НДХ је дошло до његове реализације. Простор од Драве до Јадрана и од Дрине до Жумберка је могао бити очишћен од православних "шизматика"..

Већ крајем априла 1941. су отпочела масовна хапшења, убиства, прогони, пљачке, силовања, палеж... једноставно против грађана србске, јеврејске и ромске националности било је све дозовљено и нико није одговарао за било каква злодјела која су им учинили. Такође, Срби су отпуштени из свих државних и јавних установа. Писмо ћирилица је забрањено, а православна вјера је преименована у "грчко-источна".

Почетком маја 1941. године Мирко Пук у Глини гдје је дуго година живио и радио организује ескадроне смрти: Хрватска Сељачка Заштита и Усташка Надзорна Служба... Он је лично стајао на челу масовних ликвидација, па је тако први покољ у Глини извршен 12. на 13. мај 1941. године када је више стотина Срба домаћина, земљорадника, трговаца и занатлија... заправо скоро сви мушкарци старији од 15 година су похапшени и одведени у село Прекопи гдје су обављена убиства (углавном хладним, али и ватреним оружјем).

Два мјесеца касније дешава се нови покољ код Глине у селу Бански Грабовац, када је преко 1.200 Срба из околине доведено и ту убијено од Усташа и Домобрана. Ово је урађено као освета за партизанску акцију коју је водио Васиљ Гаћеша.

Већ 29. јула 1941. године дешава се и трећи покољ, а први у цркви... Тада је око 500 Срба домаћина доведено углавном са подручја Топуског и околине (сјеверо-западни Кордун) у православну цркву Рођења Пресвете Богородице и убијени су на најстрашније начине клањем. Овдје су помагали и римокатолички свећеници који су били мамац да Срби дођу ради "покрста". Једино ко је преживио тај крвави пир јесте Љубан Једнак и свједочио посље рата на суду... док је Душан Злокас преживио пар дана,али је издан од комшија Хрвата и усташе су га убиле.


Жртве прије клања у цркви

Два дана по Илиндану 1941. године доводи се нова група ухапшених 1.300 Срба из источних дијелова Кордуна у глинску Богородичну цркву гдје такође бивају убијени бајонетима и камама. Напади, прогони и масовна убиства Срба нису завршена са љетом 1941. већ су настављена и наредних година.

О броју убијених Срба у Глини постоје докази у команди Друге италијанске армије од јула 1941. који је послат Бениту Мусолинију у Рим. Тамо се наводи да је убијено 500 Срба у цркви, док је у околини Глине убијено 1.800 Срба.

Тако је Глински срез постао један од најстрадалнијих (процентуално гледано) на подручју не само окупиране Краљевине Југославије већ и читавог европског континента.

Као што је Миле Будак, усташки министар имао низ погрдних изјава на рачун Срба и Мирко Пук у Крижевцима 1941. године изјавио:

- "Непријатељи хрватске националне заједнице су Јевреји и Срби! Јевреји као носиоци капиталистичкох система, а Срби као народ који је дошао у Хрватски са Турцима као пљачкаши и који су талог и смеће Балкана...".

Скупа са Павелићем, Мирко Пук је 25. новембра 1941. године потписао Закон по коме нема право жалбе свако онај ко буде упућен у сабирни логор (смрти). У Сабирне логоре су упућивани највећим дијелом Срби, затим Јевреји и Роми... док је Хрвата антифашиста било мало.

Фербурара 1942. године Мирко Пук постаје посланик у Државном сабору, а у октобру исте године постаје члан Државног вијећа и државних прибиљешки у својству министра, ту је остао годину дана.

Чак је 3. августа 1943. године поднио оставку  јер се није слагао са генералом Иваном Прпићем начелником Генералштаба Хрватског домобранства (војске), међутим оставка му није призната. Такође оштро се противио преговорима са Хрватском Сељачком Странком.

У децембру 1943. године бива постављен за главном директора Хрватског издавачког завода, а пар мјесеци касније и ванредно је опуномићен као секретар Хрватске државне банке.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 

ХАПШЕЊЕ И СМРТ

Југославенски партизани су уз велику помоћ Црвене армије и Западних савезника остварили премућство и побједу у источним и јужним дијеловима земље, а онда су кренули ка Славонији, Загорју и Далмацији. Почетком маја мјесеца 1945. године почеле операције за ослобађање Загреба, што је условило масовну бјежанију функционера НДХ. Они су се повлачили у расулу и паници јер су знали шта их чека, ако буду ухапшени (затвор или смрт).

Мирко Пук као шеф Одбора при Министарству државне ризнице и директор Хрватске државне банке лично је обављао расподјелу златних резерви и новца међу хрватским функционерима који су већ били спремни на бјег.


Заробљени фашисти у Марибору, 1945.

Када је Мирко Пук ушао у Аустрију тамо је заробљен од енглеских окупационих снага, које су га већ 18. маја 1945. године испоручиле комунистичким властима у Југославији. Пао је у заробљеништво гдје је наредни дан извршио самоубиство. Пресјекао је себи вене на рукама и искрварио. Знао је да га чека смртна казна на суђењу.

Истог дана његов аутомбил са дијелом залтних резерви и девиза је у Словенији заплијењен код Шкофија Локе.

 

ЗАОСТАВШТИНА

Преживјели Срби у Глини су посље рата имали крилатицу: "Боље да ти у кућу уђе вук, него Мирко Пук". Ово је јасно говорило колико су сматрали Мирка Пука за опасног крвника и колико им је он нанио мноштво зла током Другог свјетског рата.

Занимљиво је то да када је почетком 1990-их година разбијена СФРЈ и Туђманов режим у осамостаљеној Хрватској рехабилитовао усташко-фашистичке злотворе, сам Пук није добио ниједну улицу.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * СремДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Усташки злочинци искаљивали бес над женама и дјецом у Козарској Дубици

Јасеновац најцрње српско стратиште

Парастос у Сердарима: 30 година муслиманског злочина над Србима код Котор Вароши

Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу

Срби у Вуковару: Није проблем ћирилица, већ посао

Сећање на Ливањске мученике

Оцените нам овај чланак:
Tags:
ADVOKAT MIRKO PUK
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
DRUGI SVETSKI RAT
ALOJZIJE STEPINAC
MIRKO BUDAK
ANTE PAVELIC
VALPOVO OSIJEK
GLINA KOSTAJNICA
TOPUSKO VRGINMOST
BANSKI GRABOVAC
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
BOGORODICNA CRKVA
MINISTAR PRAVOSUDJA
KORDUN BANIJA
BEZANJE AUSTRIJA

Skip Navigation Links