Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945 - www.zlocininadsrbima.com

   

Душан Миљковић


Књига: СТРАДАЊА У ЦАЗИНСКОЈ КРАЈИНИ И АНТИФАШИСТИЧКА БОРБА 1941-1945Књига "Страдања у Цазинској Крајини и антифашистичка борба 1941-1945" је ауторско дјело Душана Д. Миљковића, српског писца, пилота РВ ЈНА који је завршио највише војне школе, учесник НОР-а.

Књига је објављена 2011. године, посље 40 година истраживања о страдању народа у сјеверо-западном дијелу Босне и Херцеговине. Аутор је у овој књизи дао приказ о страдању свих народа на подручију Цазинске Крајине, а највише српског народа, јер су они највише и настрадали. Први дио књиге говори о успостављању усташке Независне Државе Хрватске у Бихаћу, Цазину, Босанској Крупи и околини. Описивани су масовни злочини фашиста и усташа над невиним српским становништвом, са детаљним топографским картама о стратиштима.

У прегледу је по општинама приказано 92 насеља у којима су почињени злочини од појединачних убистава до масовних покоља, попут оних у Бихаћу, на Гаравицама код Бихаћа, у Осоје – вучије јаме  код Врсте, у Соколског дома у Босанској Крупи, у Црном језеру на ријеци Уни, у Језерском, на Пољицу код Врнограча, у Великој Кладуши православна црква, на Мехином Стању код Велике Кладуше, у Мациним Доловима на Гњилавцу, на Чонгуру код Цазина, у Цазину, у Ћоралићима, у Пишталинама, у Зборишту и Стабанџи, у Дурчић гају у Перни, Буковици, Бугару, Подгомиле, Рујница, Дреновац, Глиница, Градина, Пољана, Шиљковача итд.

У другом дијелу књиге је дат кратак приказ, у почетку спонтаног, а касније све више организованог отпора усташким злочинцима и окупатору. Посебно је обрађена Бихаћка операција из краја 1942. године, као значајна прекретница за народ на овом подручју у току Другог свјетског рата. Аутор је доста простора посветио улози Хуске Миљковића и његовој милицији у НОР-у и Цазинској крајини. Нису заборављена ни имена познатих бораца муслимана који су устали против усташког режима, а посебно Нурији Поздерцу и команданта Осме крајишке бригаде Хамдија Омановића, али и многим другим антифашистима.

У трећем дијелу, аутор је посље 40 година истраживања, успио да утврди и запише преко 11.659 имена цивилних жртава рата српске националности и 2.865 имена палих бораца НОР-a, који су погинули у борби против усташке власти и фашистичког терора. Са подручја Цазинске Крајине страдали од 1941-1945. године. Током рата од 1992-1995. године и посље, многи споменици и спомен обиљежја из НОР-а у Цазинској Крајини су срушени. Али 14.517 имена смртно страдалих жртава рата, са овог простора, не може се склонити из спискова записани на страницама ове књиге.

Књига је до сада промовисана у Београду и углавном добро прихваћена од потомака из Цазинске Крајине, без обзира, којем народу припадају. Потомци ће у овој књизи, моћи наћи име, мјесто, вријеме предака, али и податке о неким извршиоцима злочина над њиховим прецима и невиним становништвом. Ова књига сигурно има историјски значај, јер је трајно спречила заборав о страдању неколико генерација пре свега српског, јеврејског и ромског народа, али и муслимана и Хрвата из Цазинске Крајине. Многи ће први пут, сазнати и имена неколицине главних усташких наредбодаваца и извршиоца поменути масовних злочина над српским и другим народима за вријеме НДХ.

 

Књига се може наручити поузећем од аутора Душана Д. Миљковић, путем елек. поште: miljkovicdusan@open. telekom.rs или на телефон +381(0)63 857 4434. Књига се може добити и преко Представништва РС у Београду  (улица Деспота Стефана  бр. 4).

 РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Оцените нам овај чланак:
Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
BOSANSKA KRAJINA
DUSAN MALJKOVIC
CAZINSKA KRAJINA
1941
CETRDESETE

Skip Navigation Links