Поникве код Чајнича 1993 - www.zlocininadsrbima.com

   

Период: Југославенски ратови 1990-их

Област: Босна


ПОНИКВЕ КОД ЧАЈНИЧА 1993Злочин у Пониквама је монструозни злочин над Србима који су током зиме 1993. године починили муслимански бојовници из тзв. Армије Босне и Херцеговине у селима Поникве, Трпиње, Шапићи и Странићи у општини Чајниче на истоку Босне и Херцеговине.

У том злочиначком пиру убијено је најмање 25 Срба цивила на страшне начине свих узраста: жена, дјеце, стараца... од чега је најмлађа жртва био дјечак Жељко Машић стар 14 година, а најстарија жртва је био старац Алекса Танасковић од 80 година.

Србско село Пониква и околина је спаљена и уништена, а прије тога опљачкана.

Кривичне пријаве за овај злочин поднијете су још неколико дана након самог ратног злодјела, тако што је Полицијска станица у Чајничу доставила Полицијскох управи града Пљеваља доказе о основаној сумњи за тридесетак особа за које се претпоставља да су учествовали у том злочину.

У Тужилаштву Републике Црне Горе је 2008. године поново поднета кривична пријава, али до данас није обављена ни ваљана истрага, а камоли да се одржало суђење или да је донесена било каква пресуда. Што говори да за овај злочин није одговарао нико.

Чак је и Хашки Трибунал одбио да процесуира овај злочин.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

 

ПРЕТХОДНИЦА

Југославија је била федеративна држава састављена од шест република: СР Словенија, СР Хрватска, СР Босна и Херцеговина, СР Црна Гора, СР Србија и СР Македонија... с тим да је СР Србија имала двије покрјине: АП Војводина и САП Косово и Метохија. И СФРЈ и ЈНА су биле по својој дефиницији замишљене на братству и јединиству свих народа и народности који су живили од Вардара па до Триглава и од Ђердапа до Јадрана.


Југославенска федерација 1974-1992

Друштвено-економско уређење је био социјализам, односно диктарура пролетеријата и радничко самоуправљање. Политички систем је био једнопартијски, односно владао је Савез Комуниста.

Устав Југославије од 1974. године донио је децентрализацију земље, која је омогућила сепаратистичким снагама прво у Словенији и Хрватској, а касније и у Босни и Херцеговини, да започну разбијање Југославије, праћено крвавим ратовима и прогонима. У свим Уставима Југославије, Југословенска Народна Армија је била дефинисана као једина оружана сила на територији западног Балкана, а самим тиме и једини међународно признати војни субјекат.


ЈНА је створена на традицији Титових партизана

Савезна скупштина августа 1989. године доноси амандмане на Устав, па тако се једнопартијски систем замјењује вишепартијски систем почетком наредне године. Што је значило да поред једине до тада партије СКЈ, сада могу да се оснивају и друге странке.

Савеза Комуниста Југославије се распада 23. јануара 1990. на чувеном XIV конгресу у београдском Сава Центру, када је дошло до оштрих вербалних сукоба словеначких и делегата из СР Србије, око виђења будућности заједничке државе. У то вријеме, Њемачка је била уједињена, а "гвоздена завјеса" је у земљама Варшавског пакта већ била пробијена и на дјелу су отпочеле ткз. Обојене револуције.


Југославенска шесторка мистерије

Словеначка делегација напушта засједање, одмах затим и делегација СР Хрватске, чиме је рад конгреса доведен у питање. Након њих и делегације СР Босне и Херцеговине и СР Македоније напуштају рад конгреса. Тако је након 45 година прекинута владавина комуниста у Југославији.

Заправо тада је друга јужнославенска држава озбиљно нагрижена унутрашњим сепаратизмима, који су врло брзо добили велику помоћ спољних фактора, прије свега: Ватикана, Европске Уније и САД. Касније исламских земаља сјеверне Африке, Блиског и Средњег Истока. Њихов циљ је био убацивање радикалних исламиста у Европу и ширење Ислама.

Ситуација у Босни и Херцеговини

Босна и Херцеговина је централна република СФР Југославије, у којој су живјели Срби, муслимани и Хрвати, заједно са националним мањинама.

Дана 18. новембра 1990. одржани су први вишестраначки избори након Другог свјетског рата. Власт је формирана од странака антикомунистичке коалиције: СДА, СДС и ХДЗ. Народни посланик који је добио највише гласова је Фикрет Абдић (47,4%), успјешан привредник из Велике Кладуше, али је он склоњен у страну од муслиманских екстремиста због тога што није желио рат, нити сукобе са Србима. Уствари, он је био само мамац бирачима на изборима.

Тако је предсједник Предсједништва БиХ постао Алија Изетбеговић, пријератни робијаш и аутор чувене шовинистичке "Исламске декларације". Предсједник Народне скупштине постао је Момчило Крајишник из странке СДС, а Хрват Јуре Преливан премијер Владе. Ова коалиција је издржала 15 мејсеци. Урушила се на почетку ратних збивања априла 1992. године.

Водећи чланови муслиманске Странке Демократске Акције: Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић, Харис Силајџић и др. су још средином 1991. године донијели одлуку да не желе Босну и Херцеговину у Југославији, односно да желе независну БиХ. Ту су се планови странака СДА и ХДЗ поклапали, али су обије странке жељеле да имају етнички и вјерски чисту државу. Односно Хрвати су жељели БиХ да припоје Хрватској, а муслимани радикалну исламску републику.


Куљић (ХДЗ), Караџић (СДС) и Изетбеговић (СДА)

Идеју о независној Босни и Херцеговини су свакако ширили и медији. Још октобра 1991. године у сарајевским новинама појављивале су се отворене пријетње србском народу. Између осталог најављивано је обнављање тзв. Ханџар дивизије, фашистичке јединице која је 1941-1945 починила стравичне злочине над Србима у Независној Држави Хрватској. Ту формацију су чинли углавном муслимани. Иначе, усташка злодјела у Босни и Херцеговини су досегнула свој врхунац у мјестима као што су: Пребиловци, Дракулић, Билећа, Гацко, Доња Градина, Купрес, Драксенић...

У августу 1991. почиње организовано наоружавање муслимана и Хрвата у БиХ које је ишло преко странака СДА и ХДЗ, са циљем напада на Југословенску Народну Армију. Наредног мјесеца почело је оснивање мјесних одбора паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотске лиге". У Мостару је у другој половини 1991. било пуно припадника ЈНА, који су долазили из Хрватске (Далмација и Дубровачки рејон), одакле су били протјерани или повучени. Касније су отишли у Ужице (СР Србија).

Прваци ХДЗ у Грудама 18. новембра 1991. проглашавају Херцег-Босну, хрватску парадржаву на тлу БиХ. Она је постојала током рата и циљ је био да се цијела БиХ интегрише у Хрватску, односно да се обнови НДХ. Имали су константно помоћ званичног Загреба и Туђмановог режима.

Почетком 1992. тачније 9. јануара србски посланици у Сарајеву проглашавају Републику србског народа у БиХ, као одговор на муслиманске и хрватске пријетње односно Срби желе да остану да живе у Југославији. Седам недјеља касније, организован је референдум о одвајању Босне и Херцеговине од СФРЈ, где је 62,4% бирача гласало за независност, што је недовољно да се сматра важећим. Ипак, земље ЕУ и САД им признају то.

У Лисабону су 23. фебруара представници муслимана, Срба и Хрвата у БиХ потписали чувени Кутиљеров споразум како би се зауставио рат... међутим, десет дана касније Алија Изетбеговић повлачи потпис на наговор Ворена Цимермана америчког амбасадора у Југославији и то послије 10 дана.


Жозе Кутљеро из Португала

У Сарајеву су 1. марта припадници "Зелених беретки", које предводи криминалац Рамиз Делалић Ћело, пуцали на србске сватове на Башчаршији и убили младожењиног оца Николу Гардовића, а свештеника Раденка Миковића ранили. То је био догађај који је најавио крвави рат деведесетих, а то је био и један од повода да се распадне још увјек мјешовита полиција. У западним медијима овај догађај је лажиран, тј. реченео је да су Срби наводно пуцали на муслиманске сватове.

Након тога, усљедилили су бројни напади на србска мјеста у БиХ, као и припаднике ЈНА (Сијековац, Купрес, Сарајево, Тузла...). Међународни представници су били само нијеми посматрачи.

Ситуација у Чајничу

Чајниче је мали градић у доњем дијелу Подриња, на истоку Босне и Херцеговине уз границу са Републиком Србијом и Црном Гором, заправо на тромеђи три бивше југославенске републике.

Налази се на 816 м.н.в. Лежи између планине Цицељ (1.433 м) и Чивчи Брда (1.326 м), на ријеци Јањини, десној притоци ријеке Дрине.

У историјским документима Чајниче се први пут помиње 1477. године као један од важнијих градова у Херцеговачком санџаку (покрајина). Постоје мишљења да је име насеља настало за вријеме османлијске владавине, од персијских ријечи чај-вода и нич-добра. Како год, становници Чајнича вјерују да етимологију овог топонима треба тражити у богатству њиховог краја природним биљем које овдје расте (ниче), а од којег се традиционално спремају разни чајеви.

Развоју Чајнича у то вријеме посебно су доприносили рудници гвожђа, једини у Херцеговини као и положај који је заузимао на трговачком путу (тзв. Стамболска џада) између Дубровника и Истанбула. Овај градић је богат културно-историјским споменицима. Стара православна црква први пут се спомиње 1492. године. У XVII вијеку чајнички ковачи су били познати по вјештини обраде метала, а у мјесту је постојала и ковачница новца.

Након Берлинског конгреса јула 1878. године читава Босна и Херцеговина потпала је под власт Аустроугарске, која ју је анексирала 1908. године. Бечки двор је вршио терор и страховладу над србским и православним живљем. Посље Видовданског атентата у Сарајеву 1914. године Срби су масовно хапшени и прогањани, па и у Чајничу. Војска Краљевине Србије је ослободила Чајниче 4. новембра 1918. године, два и по мјесеца послије пробоја Солунског фронта.

Формирањем прве јужнославенске државе: Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Чајниче је сврстано у Зетску бановину и од тада варош доживљава развитак. Односно, ослобађа се полако оријенталног начина живота.

Након Априлског рата 1941. године када је Њемачка са савезницима напала југославенску краљевину и распарчала је, Чајниче је потпало под клеро-фашистичку Независну Државу Хрватску. Усташки режим који су предводили поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац је извршио геноцид над Србима током 1941-1945 свуда на територији НДХ, па и у Чајничу. Послије Другог свјетског рата Чајниче је постало дио СР Босне и Херцеговине.

Према попису становништва из 1991. године у Чајничу је живјело скоро 9.000 људи, у 36 насеља, од чега су Срби чинили 53%, муслимани 44%, остали 3%.

 

ПРИПРЕМА ЗЛОЧИНА

Дана 9. фебруара 1993. године у селу Буковица, општина Пљевља, на сјеверо-западу Црне Горе дошли су муслимански екстремисти из Горажда са циљем да се договоре око напада на села око Чајнича у којима су стољећима живили православни Срби.

Иначе, муслимани су често долазили тајно у Буковицу на сваке двије недеље или чешће са циљем снабдијевања и то су вршили коњима. Били су наоружани полуаутоматским пушкама и карабинима... а долазили су у села Буковица, Кончевац и Крушевица.

Муслимански екстермисти из Горажда су свраћали у кућу Џафера Бунгура који је често помагао муслиманске екстремисте дајући им све потребштине током рата (кромпир, брaшно, шeћeр, со, цигaрeтe, упaљaчe, бaтeриje, свeћe, одећу, судове…), али је излазио према граници неколико пута недељно да извиди кретање припадника Војске Југославије и црногорске милиције.

Кртица

Преживјели свједоци чајничког злочина тврде да је у тада Војсци СР Југославије на том подричију постојао шпијун, који је одао тајну лозинку муслиманима што су јединице Дринског корпуса Армије босанско-херцеговачких Срба користиле када су комуницирали са југославенским војницима.

Та лозинка је промјењена дан прије напада односно 13. фебруара 1993. године. Тако су зликовци из правца Пљеваља дан касније неометано прошли ка Чајничу гдје је извршен стравичан масакр над Србима.

 

СТРОГОПОВJEРЉИВИ РAЗГОВОР

У докумeнтимa коja je у књизи „Држaвнa тajнa“, обjaвио Сeмир Хaлиловић, син муслиманског рaтног комaндaнтa тј. начелника Генералштаба ткз. Армије БиХ Сeфeрa Хaлиловићa, je нaвaдeнa Нaрeдбa aкциje „Вихор 1“, броj 06-102-131-3293, од 10. фeбруaрa 1993. годинe, у коjоj сe прeцизирa кaко трeбa извршити нaпaд прeко тeриториje Црнe Горe.

Трaнскрипт рaзговорa рaтног нaчeлникa сeкторa Службe држaвнe бeзбjeдности Сaрajeво: Eнвeрa Муjeсиновићa и Фaхрудинa Рaдончићa, нajбољe je свjeдочaнство кaко су у тajности тeклe припрeмe муслимaнских снaгa нa Чajничe и дa сe рaдило о добро оргaнизовaноj и до у тaнчинe исплaнирaноj aкциjи сa нajвишeг комaндног нивоa:

Фахрудин: Нaпaд нa Чajничe трeбa извeсти 14.02.1993. у рaну зору, прeко тeриториje Црнe Горe.

Енвер: Кaко то извeсти кaдa je Црногорскa грaницa добро чувaнa од припaдникa Воjскe Jугослaвиje.

Фахрудин: Постоje курири нa тeриториjи Црнe Горe коjи нaс обaвjeштaвajу о крeтaњу Воjскe Jугослaвиje.

Енвер: Знaчи нaпaд трeбa извeсти сa тeриториje Буковицe, a дa ли постоje људи коjи познajу тeрeн.

Фахрудин: Пa вeћ сaм ти рeкaо, курири Мaмко Бунгур и Сaмир Врaњ ћe прихвaтити нaшe jeдиницe нa грaници и спровeсти их нa бeзбjeдно мjeсто, ноћ уочи нaпaдa.

Енвер: Трeбaло би контaктирaти Ризвaновићa, њeгов отaц Шaбaн je нaш човjeк зa вeзу.

Фахрудин: Вeћ сaм то учинио. Jeднa ћe групa 13.02.1993. бити смjeштeнa код Ризвaновићa. Њу ћe водити Муjко Дeдовић, они су упознaти сa aкциjом.

Енвер: Трeбa избjeћи eвeнтуaлни сукоб сa Воjском Jугослaвиje по свaку циjeну. Jeр би то знaчило свaки прeкид контaктa зa Горaждe.

Фахрудин: Плaн je добро рaзрaђeн тaко дa тeшко можe доћи до нeкaквe грeшкe.

Енвер: У jaвности послe aкциje трeбa тaкођe пустити виjeст дa Воjскa Jугослaвиje врши притисaк нa житeљe Буковицe, кaко би поjeдинцe зaштитили од одговорности зa нaпaд.

Фахрудин: То je тaкођe у плaну, нa томe je инсистирaо и Ризвaновић, jeр je њeгов отaц Шaбaн познaт у томe крajу.

Енвер: Сa читaвим удружeњeм Сaнџaклиja и свим грaђaнимa.

Фахрудин: Имaмо ми имeнa свих припaдникa Воjскe Jугослaвиje и полициje нa том рejону, пa ћeмо смислити добру причу зa jaвност.

Eнвер: Добро, ондa посeлaми нaшe.

Фахрудин: Сeлaм и тeби…

 

ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ПОДРИЊУ 1914 - 1941 - 1992

ВЕЛИКИ
РАТ

Важија дивизија * Мачва и Подриње * Битка на Гучеву

Источна Босна * Црна Стијена

ДРУГИ
СВЕТС.
РАТ

 Франц Беме * Анте Павелић * Алојзије СтепинацНДХ

Круно Драгановић * Славко КвартерникПетар Енгер

Црна Легија * Андрија Артуковић * Операција Викинг

Драгиња * Стари Брод * Осово * Џафер Куленовић *

Триптих о голготи * Сребреница *

1992
-
1995

Јабука * Фочанска села * Намјерна сила * Харис Силајџић

 Сефер Халиловић * Ејуп Ганић * Глођанско БрдоПодриње

Алија Изетбеговић * Вацлав Дворжак * Гидеон ГрајфБулози

 Мајка * Доња Лијеска * Љубо Млађеновић * Ахмет Сејдић

Поникве * Мурат Шабановић * Сузе анђела * Брежани

Горажде * Насер Орић * Кукавице * Кравица * Бјеловац

Добрина Продановић * Божана Делић * Слобо Стојановић

Јошаница * Загони и Крњићи * Без дистанце * Сребренички

Гораждански злочинци * Цветко Ристић * Елфета Весели

Радојка Филиповић * Хаџо Ефендић * Влаховићи

21. вијек

Породица Абазовић * Драган Ђурић *

ЗЛОЧИН

У раним јутарњим сатима 14. фебруара 1993. године са територије Републике Црне Горе (која је била у саставу Савезне Републике Југославије) из правца Пљеваља, односно села Буковице кренула је добро наоружана група муслиманских екстеремиста.

Уз пут су им се прикључиле муслиманске снаге из Горажда које је било под заштитом УН. Буковчани су познавали добро терен, те су Горажданима били водичи и говорили где су све србска села. Прегруписане су снаге прије напада како би били "што успјешнији" у свом крвавом походу.

Срби у споменутим селима: Поникве, Трпиње и Шапићи су била фактички незаштићени, јер нико од мјештана није очекивао да ће им непријатељ доћи са леђа, односно са црногорске стране. И поред тога Срби цивили су кренили према Црној Гори, вјерујући да ће тамо пронаћи спас.

У селу Тројан у пречнику од око 100 метара сачекале су их муслиманске снаге у засједи и отвориле пушчану ватру на њих гдје су многи незаштићени цивили убијени, најмање десет. Они који су преживјели тај масакр заробљени су и одеведени у Горажде у муслимански логор за Србе.


Жељко Машић, дјечак жртва

Један дио муслиманских екстеремиста из Прибоја, кренуо је на испомоћ својим сународницима преко неприступачних планинских превоја на Садби и Оглечеви.

Како су путеви били прекривени снегом и јако тешки за пролаз, они су се вратили у Прибој, преобукавши се у цивилна одела. Ово је била честа пракса муслиманских екстремиста са прибојско-пријепољског подручја, који су долазили на испомоћ својим сународницима, али не нису превише задржавали, како неби се открили тј. да не би били хапшени од југославенских власти.

 

ИМЕНА ЖРТАВА

У овом мучком нападу убијено је најмање 25 Срба цивила, а још неколицина је заробљена: 

 1. Жељко Машић (14), убијен у селу Тројан.
 2. Душанка Машић (50), тешко рањена у Тројану, подлегла повредама
 3. Ивана Машић (6), Жељкова сестра, рањена и одведена у логор за Србе
 4. Полка Машић (30), је умрла 4 мјесеца после повратка из муслиманског логора у Горажду од посљедица психофизичке торутре.
 5. Ивана Машић (7), убијена у Тројану
 6. Мирослaв Крноjeлaц (54)
 7. Трифко Дaчeвић (66)
 8. Његош Машић, заробљен и одведен у муслимански логор у Горажду,
 9. Бранко Машић, заробљен и одведен у муслимански логор у Горажду,
 10. Чедо Попровић, заробљен и одведен у муслимански логор у Горажду,
 11. Божо Дaчeвић (59),
 12. Стaноjка Дaчeвић (59),
 13. Душaн Чeвић,
 14. Душко Кaтaнa (38),
 15. Стeво М. Ковачевић (73)
 16. Вучко С. Ковaчeвић (52),
 17. Душан Пјевић
 18. Рајко Пјевић
 19. Даринка Пјевић (64)
 20. Душан Чокорило (45),
 21. Вукосав Ристановић,
 22. Здравко Вуковић,
 23. Милaн Вуjовић (54), убијен у селу Гламочевићи,
 24. Рaтко Крeзовић (53), убијен у селу Гламочевићи,
 25. Рaдовaн Стaнишић (47), убијен у селу Гламочевићи,
 26. Aлeксa Тaнaсковић (80), убијен у селу Гламочевићи,
 27. Тодор Jaњић (53), убијен у селу Гламочевићи,
 28. Мирко Лaсицa (47), убијен у селу Гламочевићи,
 29. Млaђeн Дрaкулa (53), убијен у селу Бучковићи,
 30. Николa Пљeвaљчић (73), убијен у селу Бучковићи,
 31. Влaдислaв Ђуковић (73), убијен у селу Бучковићи.

 

 ИМЕНА ЗЛОЧИНАЦА

У фебруарском маскару на чајничка села учествовало је најмање 500 муслиманских бојовника. Позната су само нека имена:

 1. Џафер Бунгур
 2. Самир Бунгур
 3. Ешреф Бунгур
 4. Џемо Бавчић
 5. Сејф Османагић
 6. Шефик Османагић
 7. Суад Моћевић
 8. Јусуф Моћевић
 9. Енвер Мујесиновић
 10. Фахрудин Радончић
 11. Сaфко Вукaс из сeлa Вукшићa,
 12. Eмил Лaтиф, из сeлa Мрзићa,
 13. Мирсaд Дeдовић,

 

СВЈЕДОЧЕЊА

Дана Машић, једна од ријетких цивила која је преживјела овај масакр казује слиједеће:
- "У зору 14. фeбруaрa 1993. годинe нaпaли су нaшe сeло. Горјeлe су кућe у сусјeдним сeлимa и пуцaло сe сa свих стрaнa. Ми смо покушaвajући дa спaсeмо дјeцу, крeнули прeмa сeлу Пониквe дa бисмо прeшли нa црногорску тeриториjу у Буковицу.

Нaс чeтири жeнe и чeтворо мале дјeцe нa путу прeмa Троjaну упaли смо у зaсјeду. Почела је страховита пуцњава по нама.

Нa лицу мјeстa убили су ми тринeстогодишњeг синa Жeљкa, a мeнe су рaнили у глaву, ногу и у руку. Међу муслиманским бојовницима сам препознала неке људе. Били су то комшије из пљеваљске Буковице...".

Блашко Поповић, из села Трпиња, општина Чајниче, свједок овог ужасног покоља о томе казује слиједеће:
- "Нaпaд муслимaнa нa Чajничe и околнa сeлa извршeн je 14 фeбруaрa 1993. године. Ja сaм сe врaтио сa путa, прeноћио сaм и чуо дa су опкољeнa сeлa Трпињe и Шaпићи. И упутио сaм сe у том прaвцу и дошaо до своjих људи коjи држe положaje, било их je око 15 бораца, док је вeлики броj муслимaнских воjникa прeко сeлa коja припaдajу пљeвaљскоj општини ушaо нa тeриториjу Рeпубликe Српскe и по вeћ прeтходно утврђeном плaну око 06:30 сати почeо синхронизовани нaпaд по српским сeлимa...

Прво смо видјeли дa je зaпaљeнa кућa Рaдeтa Пjeвићa, кућa je горјeлa нaврх сeлa Шaпићи, инaчe тaмо je било нaшe родбинe и мaлe дјeцe. Прaвили смо договор кaко дa извучeмо нaшe људe из сeлa Шaпићи. Пошто je муслимaнскa воjскa зaпaлилa вишe кућa у сeлу Шaпићи, мјeштaни оближњeг сeлa Трпињa, у стрaху од покољa, оргaнизовaно су нaпустили сeло. Крeнули су прeко сeлa Хaнинe до Поникaвa, гдje су их муслимaнски воjници сaчeкaли пуцњaвом и убили Душaнку Мaшић (50). Нa истом мјeсту убиjeн je и тринaeстогодишњи Жeљко Мaшић, коjи je нaкон рaњaвaњa мaсaкрирaн, a убиjeн je и Мирослaв Крноjeлaц, коjи je нaишaо испрeд муслимaнскe зaсeдe возилом Хитнe помоћи.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

Зaклaн je Србин Трифко Дaчeвић, a пронaђeнa су и мaсaкрирaнa тeлaц Срба: Душaнa Чeвићa, Душкa Кaтaнa, Божa Дaчeвићa, Стaноjкe Дaчeвић, Стeвa и Вучкa Ковaчeвићa. Сви су убиjeни из вaтрeног оружja, a кaсниje су њиховa тeлa измaсaкрирaнa. Муслимaнскa воjскa je прво извршилa оружaни нaпaд нa сeло Шaпићи и том приликом зaпaлилa двиje кућe, Рajкa и Милошa Пиjeвићa. Нaкон тогa, испрeд кућe су убили Рajкa и Дaринку Пиjeвић.

Ja сaм свјeдок дa je било око 500 муслимaнских воjникa. Они су прошли прaвцeм пљeвaљских сeлa Моћeвићи, Крушeвци, Бунгури у прaвцу мjeстa Илиjинa Стиjeнa и Дeбeло Брдо. Зaтим су отишли у Љeпу Рaвaн прeмa Рибaрицaмa, у букову шуму, пa сe дaљe повлaчe прeмa Бaвчић рeци, нa црногорско-босaнску грaницу...".

Бранко Машић, који је био заробљен тог дана, казује слиједеће
- "У цик зоре, 14. фебруара 1993. године пробудила ме мајка рекавши да је сусједно србско село Шапићи у пламену. Без размишљања сам са Чедом Поповићем и Његошом Машићем кренуо тамо, да спасавамо људе.

Приликом приласка селу Шапићи са пута у даљини угледали велику војну колону. Били смо увјерени да су то граничари или припадници тадашње Војске Југославије, јер се ради о граничном појасу, десно према Црној Гори и Пљевљима, а лијево према Србији и Прибоју...".

Његош Машић који је такође кренуо упомоћ Србима у Шапићима, каже слиједеће:
- "Дозивали су нас србским именима, не слутећи зла кренули смо према њима. Тек кад смо стигли близу њих схватили смо да смо преварени, јер су нас дочекали уперених пушака. Одмах смо запазили да су међу бројним војницима у маскирним униформама биле и наше комшије муслимани из сусједних села, одмах преко границе.

Разоружали су нас, повезали, малтретирали и спровели у Горажде, у ратни затвор који се налазио у центру града, у згради ЗОИЛ-а, гдје смо провели дугих пет месеци, након чега смо размењени...".

Ивана Машић-Тупеша, која је заробљена приликом напада и одведена у логор. Казивала је истражним органима слиједеће:
- "Пресрели су нас на Тројану, код шумских барака гдје је мој дјед Божо Дачевић био стражар. Затекли смо га већ мртвог, а убрзо су и нас опколили. Настала је општа пуцњава, када сам рањена у обије ноге. Видјела сам кад је погинула и бака Станија. Са мајком и тројицом заробљених Срба спровели су нас у Горажде.

У горажданској ратној болници била сам на лијечењу до 29. априла 1993. године. За све то вријеме мајка Полка је сједила дан и ноћ поред мог кревета. Након болнице пребачене смо у затвор у некадашњем ЗОИЛ-у, одакле смо размјењене 14. јуна 1993. године. Моја мајка због посљедица злостављања и мучења умрла у јесен 1993. године...".

Мила Зељић-Машић, која је тада имала 15 година, каже да је само захваљујући присебности, али и срећи, успјела да избјегне масакр на Тројану.
- "Видјела сам како ми је погинула мајка Душанка. Бацила сам се у страну изнад пута и сакрила иза неких балвана. Сјећам се да је шумом одзвањало 'Алаху егбер' (муслимански поздрав), али сам нашла снаге да побјегнем од тог ужаса.

Заједно са Даном Машић, која је рањена на Тројану, гдје је погинуо њен син Жељко, са шеснаестогодишњом кћерком Зоранком, смо нашле спас у Трпињу, пошто су убрзо пристигли припадници наше војске спречивши даље напредовање муслиманских војника према Чајничу и натјеравши их да се врате одакле су и дошли, преко Црне Горе назад у Горажде...".
 

ОСВЕТА

Двије недеље послије овог злочина из путничког воза на релацији "Београд - Бар" 27. фебруара 1993. године у општини Штрбце припадници србске паравојне групе "Осветници", које је предводио Милан Лукић отела је 19 цивила муслимана, које је хтјела понудити муслиманској страни у Гораждама за размјену Срба цивила.

До размјене није дошло, јер су муслимански екстремисти у међувремену поубијали затворене Србе, па нису имали са чиме доћи на размјену

Видјевши да су изиграни и обманути усљедила је крвава освета и тих 19 муслимана је убијено. Они су добили споменик и заслужену пажњу.

 

СУЂЕЊА И ОПТУЖНИЦЕ

МУП Републике Србске из Чајнича је подигао 19. фебруара 1993. године оптужице против 38 лица муслиманске националности из Пљеваља, за које се основано сумња да су учествовали у овом свирепом злочину, односно учествовали у кривичном дјелу ратни злочин против цивила и уништавање цивилне имовине, одвођење цивила у логоре.

Невладина организација "Амнести" је 11. марта 2008. године поднијела кривичну пријаву Врховном Тужилаштву Црне Горе и Управи полиције, јер су држављани Републике Црне Горе (муслиманске нације) учествовали у овом злодјелу, али је и сам напад на ова села уствари изведен управо са црногорске територије.

Црногорско тужилаштво већ више од десет година намјерно врши опструкцију и тиме саучествује у овом злочину. Тако да за овај свирепи злочин није одговарао нико.

Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу одбио је да процесуира овај злочин у Пониквама од 14. фебруара 1993. године, али је зато подигао оптужницу против Милана Лукића, који је учинио злочин двије недеље касније, као освету за Чајниче.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Цивилне жртве отмице у Штрбцима су добиле достојан споменик, док за чајничке жртве не постоји ни пресуда, а камоли споменик.

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

О фебруарском масакру у општини Чајниче не постоји до данас написана ниједна књига, нити је снимљен било какав документарац.

Само је РТРС направила неколико видео прилога када су одржавани парастоси, гдје су узете изјаве преживјелих жртава.

 

ЗАКЉУЧАК

Масакр у Пониквама је само једна карика удруженог ЗЛОЧИНАЧКОГ ПОДУХВАТА који се на Србе у Босни и Херцеговини обрушио током деведесетих година 20. стољећа од стране муслиманских власти коју су предводили страначки прваци СДА: Алија Изетбеговић, Харис Силајџић, Ејуп Ганић и др.

Потпуни парадокс овог монструозног злодјела је да и поред свих достављених доказа није донесена пресуда и одржано суђење, јер би ланац командовања водио до највиших муслиманских функционера, и тиме би се бацила љага на ткз. Армију БиХ јер су убијани ненаоружани цивили. Тиме би и мозаик рата у БиХ добио потупно другачији смисао.

С обзиром да су Срби у читавој западној хемисфери означени као главни и једини кривци за разбијање Југославије и ратове на тлу исте, тешко је вјеровати да ће неко од муслиманских злочинаца, било у одјелу или са пушком одговарати за оваква недјела, као што је и овај чајнички злочин.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

Оцените нам овај чланак:
Tags:
ISTOCNA BOSNA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
UBIJANJE CIVILA
ZELJKO MASIC
DONJE PODRINJE
GORAZDE FOCACI
MILAN LUKIC
STROGO POVERLJIVO
AKCIJA VIHOR 1
SEFER HALILOVIC
ARMIJA BIH
ENVER MUJESINOVIC
FAHRUDIN RADONCIC
DZAFER BUNGUR
SELO TROJAN
DRZAVNA TAJNA
DEVEDESETE GODINE
PRUGA BAR BEOGRAD
FEBRUAR 1993
CRNOGORSKO TUZILASTVO
GRAD PLJEVLJA
ZELJKO MASIC
IVANA TUPESA


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links