Раде Рогић - www.zlocininadsrbima.com


Време: Ратови у СФРЈ

Област: Босанска Крајина


Раде РогићРаде Рогић (1956-1995) је жртва ратног злочина који су починили муџахедини, тј. добровољаци из арапских земаља, што су почетком 1990-их година долазили у Босну и Херцеговину да се боре против Срба. Раде Рогић је обилисан јула 1995. године у Раднички батаљон Војске Републике Српске и послат на бихаћко ратиште, одакле се није вратио.

Тамо је заробљен од припадника 505. бужимске бригаде. Његово тијело је обезглављено, док му посмртни остаци ни данас нису пронађени. За његово свирепо убиство нико до сада није одговарао иако постоји видео снимак његовог мучења и убиства. Оставио је иза себе двоје дјеце и жену.

 

 

БИОГРАФИЈА

Раде Рогић је Србин из Босанске Крајине, рођен 1. јуна 1956. године у Санском Мосту, на сјеверозападу Босне и  Херцеговине. По занимању је био варилац и био запослен у предузећу "Фамос". Оженио је 1977. године, дјевојку Наду, која му је родила двије ћерке: Слађану (1978.) и Светлану (1988).

 

 

СТРАДАЊЕ

Јула 1995. године Раде Рогић је мобилисан као заставник у Радничком батаљону 6. санске бригаде Војске Републике Српске. Са својом јединицом је послат на крупско ратиште, гдје су се водиле жестоке борбе са хрватско-муслиманским снагама, које су пробиле линију фронта.

Након хрватске злочиначке акције "Олуја", почетком августа 1995. Срби у западним дијеловима Босне и Херцеговине су имали јако тежак положај, пошто су регуларне хрватске снаге наставиле своје крваве одисије у Босанској Крајини - операција "Маестрал".

Тако је Пети корпус муслиманске Армије БиХ, под командом Атифа Дудаковића, у садејству са јединицама хрватске војске започео агресију на Републику Српску под кодним именом "Сана 95".

 

Током једног извиђачког задатка између Бихаћа и Босанске Крупе, рејон села Гудовац, Раде Рогић је налетио на припаднике "Хамзе" из 505. муслиманске бригаде из Бужима. У њиховој јединици било је пуно припадника муџехедина (арапски добровољци који су дошли да се боре за свети рат - Џихад). Они су монструозно убиство и иживљавање над Радом Рогићем снимали на видео касету. Иако им је Раде Рогић говорио да има двије ћеркице, нису имали милости. Глава му је одсјечена од тијела, док су злочинци узвикивали своје борбене покличе "Алаху екбер!".

Породица Раде Рогића морала је пред налетом хрватских и муслиманских снага да побјегне из Санског Моста, па је тако доспјела у Бања Луку.

 

 

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

У Бања Луци супруга Нада морала је стално и све да ради, не би ли некако прехранила дјецу. Нико од власти Републике Српске није им изашао у сусрет и помогао. Имају само малу породичну инвалиднину. Обилазили су их понекад новинари, жељни неке сензационалности. Послије толико година туге, муке и бриге, Нада Рогић се разбољела... добила је тумор на штитној жљезди и умрла 7. марта 2006. године. Ћерке Рогићевих су тако морале саме да се боре за живот, али нису успјеле до данас да пронађу очеве посмртне остатке.

Мајка Раде Рогића није могла да прихвати страшну истину да је њен син свирепо убијен. Тако је умрла 1997. године од туге и жалости. Годину дана прије тога породица Раде Рогића је добила из Словеније видео снимак, гдје се јасно види да је Раде заробљен, као и муџахедин који убија њиховог оца и мужа. Његова ћерка Слађана послије тога није три мјесеца могла да спава. Стално су јој се појављивале слике ликвидације њеног оца.

Нада са ћеркама живи у сталном страху да је не би неко од муџахедина који се нису вратили у матичне државе нашкодио. У Сански Мост ријетко одлази и то углавнном маскирана да је тамо не би неко препознао.

Убица Раде Рогића је виђен на снимку федерацијске ТВ како се слободно шета и смешка у Сребреници, када су муслиманске власти имале обиљежавање страдања сребреничких муслимана.

 

 

ИСТРАГА И ОПТУЖНИЦА

Породица Раде Рогића је поднијела тужбу пред надлежним судовима Тужилаштва Босне и Херцеговине. Истрага за убиство Раде Рогића је спроведена 2011-2012 против 22 осумњичене особе, међу којима се налази и Теуфик ал Хараби - убица Рогића. Али, оптужница ипак није подигнута.

Занимљиво је да снимак са бруталним убиством Раде Рогића је доспео у Хашки Трибунал, који је вратио видео касету уз образложење да је превише брутална, па је из тог разлога одбио да процесуира овај злочин. Тужилаштво БиХ већ годинама намјерно врши опструкцију. А случај "Раде Рогић" није усамљен.Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Skip Navigation Links