Породица Голубовић у Коњицу 1992 - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Херцеговина


Породица Голубовић у Коњицу 1992Убиство породице Голубовић из Коњица је монструозни злочин који су у ноћи између 1. јула и 2. јула 1992. године починили припадници муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине, у Коњицу, на сјеверу Херцеговине.

Овај свирепи злочин се сматра једним од најтежих у току босанско-херцеговачког рата 1990-их јер је убијена читава породица и родитељи и дјеца. Штавише, старији син Петар је успио прво стрељање да преживи, али су га зликовци други пут убили да би се заштитили од свједока.

За овај ужасан злочин осуђено је само три злочинца иако је учествовало више, а то су: Мирлаем Мацић, Адем Ланџо и Јусуф Потур, припаднци муслиманских ратних јединица Босне и Херцеговине на укупно 32 године затвора, иако је ријеч о убиству ненаоружаних цивила од чега двоје мале дјеце.

Један мјештанин Коњица Анис Косовац је 4. јула 2019. године подигао спомен-плочу код улаза у градско гробље на коме су исклесани ликови двојице загрљених дјечака.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица - Кукавице

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Каменица - Шеве - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Силовања - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - ХВО - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар

Чемерно - Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Фочанска села - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Јесен - Јука Празина

Љубомир Млађеновић - Без дистанце - Драган Васић - Ејуп Ганић - Алија Изетбеговић

Мушан Топаловић - Рамиз Делалић - Расим Делић - Ахмет Сејдић - Мурат Шабановић

Сакиб Махмуљин - Насер Орић - Харис Силајџић - Ураган - Дретељ - Ледићи

 

 

ПРЕТХОДНИЦА

Југославија је била федеративна држава састављена од 6 република (СР Словенија, СР Хрватска, СР Босна и Херцеговина, СР Црна Гора, СР Србија и СР Македонија). И Југославија и ЈНА су биле по својој дефиницији замишљене на братству и јединиству свих народа и народности који су живили од Вардара па до Триглава и од Ђердапа до Јадрана..


Од Вардара па до Триглава, нешто се одриграва

Друштвено-економско уређење је био социјализам, односно диктарура пролетеријата и радничко самоуправљање. Политички систем је био једнопартијски, односно владао је Савез Комуниста.

Устав Југославије од 1974. године донео је децентрализацију земље, која је касније омогућила сепаратистичким снагама у Словенији и Хрватској, а касније и у Босни и Херцеговини, да започну разбијање Југославије, праћено крвавим ратовима и прогонима. У свим Уставима Југославије, Југословенска Народна Армија је била дефинисана као једина оружана сила на територији западног Балкана, а самим тиме и једини међународно признати војни субјекат.

Крајем 1989. године Савезна скупштина доноси амандмане на Устав, па тако се једнопартијски систем замјењује вишепартијски систем. Што је значило да поред једине до тада партије СКЈ, сада могу да се оснивају и друге странке.

Крајем јануара 1990. године долази до распада Савеза Комуниста Југославије, на чувеном XIV конгресу у Београду, када је дошло до оштрих вербалних сукоба словеначких и делегата из СР Србије, око виђења будућности заједничке државе.


Југославенска шесторка распада

Словеначка делегација напушта засједање, одмах затим и делегација СР Хрватске, чиме је рад конгреса доведен у питање. Након њих и делегације СР Босне и Херцеговине и СР Македоније напуштају рад конгреса. Тако је након 45 година прекинута владавина комуниста у Југославији.

Заправо тако је друга јужнославенска држава озбиљно нагрижена унутрашњим сепаратизмима, који су врло брзо добили помоћ спољних фактора, прије свега: Ватикана, Европске Уније, САД... а касније и исламских земаља северне Африке и Блиског и Средњег Истока.

Ситуација у Босни и Херцеговини

Босна и Херцеговина је централна република СФР Југославије, у којој су живели муслимани, Срби и Хрвати, заједно са националним мањинама.

Дана 18. новембра 1990. године одржани су први вишестраначки избори након Другог свјетског рата. Власт је формирана од странака антикомунистичке коалиције: СДА, СДС и ХДЗ. Народни посланик који је добио највише гласова је Фикрет Абдић (47,4%), успјешан привредник из Велике Кладуше. Али је он склоњен у страну од муслиманских екстремиста због тога што није желио рат, нити сукобе са Србима. Уствари, они је био само мамац муслиманским бирачима на изборима.

Тако је предсједник председништва БиХ постао Алија Изетбеговић, предратни робијаш и аутор чувене шовинистичке "Исламске декларације". Предсједник Скупштине БиХ постао је Момчило Крајишник из странке СДС, а Хрват Јуре Преливан премијер СР БиХ. Ова коалиција је издржала 15 мејсеци. Урушила се на почетку ратних збивања у БиХ, априла 1992. године.

Водећи чланови муслиманске Странке Демократске Акције: Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић, Харис Силајџић и др. су још 1991. године донијели одлуку да не желе Босну и Херцеговину у Југославији, односно да желе независну БиХ. Ту су се планови странака СДА и ХДЗ поклапали, али су обије странке жељеле да имају етнички и верски чисту државу. Односно Хрвати су жељели БиХ да припоје Хрватској, а муслимани исламску републику.


Куљић (ХДЗ), Караџић (СДС) и Изетбеговић (СДА)

Идеју о независној Босни и Херцеговини су свакако ширили и медији. Још октобра 1991. године у сарајевским новинама појављивале су се отворене претње српском народу. Између осталог најављивано је обнављање тзв. Ханџар дивизије, усташке јединице која је 1941-1945 починила стравичне злочине над Србима у Независној Држави Хрватској. Ту формацију су чинли углавном муслимани. Иначе, усташка злодјела у Босни и Херцеговини су досегнула свој врхунац (Пребиловци, Дракулић, Билећа, Гацко, Доња Градина, Купрес).

У августу 1991. почиње организовано наоружавање муслимана и Хрвата у БиХ које је ишло преко странака СДА и ХДЗ, са циљем напада на Југословенску Народну Армију. Октобра 1991. почело је оснивање мјесних одбора паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотске Лиге БиХ". У Мостару је у другој половини 1991. било пуно припадника ЈНА, који су долазили из Хрватске (Далмација и Дубровачки рејон), одакле су били протјерани или повучени. Касније су повучени у Ужице (СР Србија).

Дана 1. марта 1992. године организован је референдум о одвајању Босне и Херцеговине од СФРЈ, где је 62,4% бирача гласало за независност. Дан касније у Сарајеву су припадници "Зелених беретки", које предводи криминалац Рамиз Делалић Ћело, пуцали на српске сватове на Башчаршији и убили старог свата Николу Гардовића, а свештеника Раденка Миковића ранили. То је био догађај који је најавио крвави босанско-херцеговачки рат 1990-их, а то је био и један од повода да се распадне још увјек мјешовита полицја у Сарајеву. Након тога, усљедилили су бројни напади на српска мјеста у БиХ, као и припаднике ЈНА (Сијековац, Купрес, Сарајево, Тузла...). Међународни представници су били само нијеми посматрачи.

Ситуација у Коњицу

Коњиц је градић на сјеверу Херцеговине, односно налази се на природној гранци између Херцеговине и Босне. Кроз градић протиче ријека Неретва, а окружен је планинама: Трескавица, Височица, Прењ, Бјелашница, Црвањ... а у близини су и два језера: Борачко и Јабланичко. Удаљен је 60 км од Сарајева и 40 км од Мостара.

Коњиц је старо насеље, још у праисторијско вријеме је био насељен. Касније у овај крај долазе Илири, Келти, Римљани... а у 6. вијеку и Јужни Славени, који у каснијим епохама стварају и своје државе. Коњиц је у Средњем Вијеку био дио Краљевине Босне, којом је управљала српска династија Котроманића.

Касније најездом Турака, варош Коњиц као и читав Балкан потпада под Османлијку власт у 15. стољећу. Заправо Турци су незадрживо ишли према Бечу у својим освајачким походима. Они су донијели исламску религију у ове крајеве.

Након Берлинског конгреса 1878. године, Коњиц постаје дио Аустро-Угарске монархије, као и читава Босна и Херцеговина. Бечки двор није марио за Србе православце, већ је терор настављен, баш као и код Турака.

Послије Сарајевског атентата 1914. године положај Срба се у Коњицу, али и БиХ, још више погоршао. Када је аустро-угарска царевина пропала 1918. године, Босна и Херцеговина постали су дио Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а Коњиц је ушао у састав Приморске бановине.

Од 1941-1945, у читавој Херцеговини, па и у Коњицу усташе су починиле стравичне злочине које су имале геноцидне намјере. Циљ је био истребљење Срба са овог подручија, јер је управо Херцеговина важила као бастион Српства , а доказ тој чињеници говоре и бројни православни манастири и цркве саграђене још од 14. стољећа. Срби Коњичани су дали велики допринос у оружаним борбама против фашиста и њихових слугу.

По завршетку Другог свјетског рата, Коњиц је постао дио СР Босне и Херцеговине. Покренут је индустријски развој читавог краја. Касније крајем 1950-их година највише руководство СФРЈ је донијело одлуку да се у коњичкој општини, због географских одлика сагради једно велико атомско сколониште, за које је знао само мали број људи. Радове су изводили припадници ЈНА.

Према попису становништва 1991. године у општини Коњиц било је 43.878 људи, од чега 20% Срба, 27% Хрвата и 45% муслимана.

Почетком 1990. године у читавој СФРЈ је уведен вишестраначки систем, послије вишедеценијског једнопартијског система. Избори у СР Босни и Херцеговини су одржани 18. новембра 1990. када је побједила естремистичка странка СДА коју је предводио предратни робијаш Алија Изетбеговић.

Тако је почетком 1992. године свим Србима у срединама гдје нису имали релативну или апсолутну већину ограничено кретање, а паравојне формације су постављале контролне пунктове на изласку из насељених мјеста.

Касније у априлу 1992. кренула су и психофизичка малтетирања и притисак на исељавања Срба из средина у којима су живјели. Кренуо је и рат, односно отворени напади на касарне ЈНА и србска мјеста.

Иначе у коњичкој општини, удружене муслиманско-хрватске паравојне формације су крајем маја 1992. године извршиле напад на село Брадина, када су направили стравичан покољ и помор овог великог србског села. Десетине их је убијено, а стотине одведено у концентрационе логоре: Лора, Челебић и Мусала, одакле се мало ко вратио жив.

 

ЖИВОТОПИС ЖРТАВА

Породица Голубовић је србска породица из Коњица (варош на сјеверу Херцеговине), коју чине:


Голубовића дјеца: 1990. године

 • Ђуро Голубовић (41), од оца Пере рођен у сарајевској општини Хаџићи, наставник географије у гимназији у Коњицу са пребивалиштем у Коњицу (насеље Орашје II, улаз бр. 1). Иначе је 90% инвалид, пошто је са двије године старости прележао дјечију парализу, тешко се кретао. Није служио војни рок. Ожењен и отац два малољетна сина. Одрастао је у селу коњичком селу Блаце. Завршио је Природно-математички факултет у Сарајеву мају 1977. године, а већ 25. септембра 1978. запослио се у школи.
   
 • Власта Голубовић (35), од оца Ђорђа Унковића, инжењер архитектуре запослена као наставник у средњој школиу, са пребивалиштем у Коњицу (насеље Орашје II, улаз бр. 1). Мајка два малољетна сина Петра и Павла. Одрасла је у Словенији, у мјесту Постојина. Завршила је Архитектонски факултет у Сарајеву априла 1982. године, а већ 1. септембра 1983. почела радити у Коњицу, у школи
   
 • Петар Голубовић (7), од оца Ђуре, ученик основне школе у Коњицу, са пребивалиштем у Коњицу (насеље Орашје II, улаз бр. 1).
   
 • Павле Голубовић (5), од оца Ђуре, са пребивалиштем у Коњицу (насеље Орашје II, улаз бр. 1).

 

ЗЛОЧИНЦИ

Овај злочин су извршили припадници Станице Јавне Безбједности Коњиц, који су били познати као ескадрон смрти:

 1. Мирлаем Мацић звани Маца, од оца Хаџе. Рођен је у Коњицу 1969. године.
 2. Јусуф Потур (1966), припадник муслиманске ткз. Армихе БиХ.
 3. Адем Ланџо (1956), припадник муслиманске ткз. Армихе БиХ.
 4. Шефик Туцаковић, припадник муслиманске ткз. Армихе БиХ.
 5. Халил Туцаковић (1955), ветеринарски техничар, припадник муслиманске ткз. Армихе БиХ.
 6. Мирсад Максумовић, припадник муслиманске ткз. Армихе БиХ.
 7. Дражен Марковић (1966), из Јабланице, припадник ХВО.

 

ЗЛОЧИН

Дана 1. јула 1992. године у касним вечерњим сатима око 22:00 сата, у кући Мирлаемовог оца Хаџе, злочинци су сковали план о ливидацији србске породице Голубовић.

Наредни дан 2. јула 1992. године, око 02:00 часова ујутро на врата породичне куће Голубовића у улици Орашје II, улаз бр. 1 долазе припадници муслиманске паравојне јединице који без икаквог налога или доказа да су починили кривично дело те хапсе читаву породицу Голубовић: Ђуру, Власту, Петра и Павла. По овођењу Голубовића из стана, Мацић се вратио да узме њихов ТВ пријемник.

Злочинци су на силу одвели Голубовиће према коњичком селу Спиљани, гдје су их све убили тако што су их поредали поред пута и испалили рафал метака из аутоматске пушке. Све жртве су пале као покошене.

Једино је дјечак Петар Голубовић остао непогођен и тако успио да преживи тај први масакр, док су остали чланови његове породице на мјесту остали мртви. Он је по одласку злочинаца напустио мјесто злочина и отишао пешака до првог полицијског пункта, који је удаљен око 1 км од мјеста злочина. Тај пункт су контролисали муслимански паравојници и испрчао шта се десило. Они су позвали злочинце преко мотороле да доврше започето.

Зликовци су се вратили по малољетног дјечака и одвели га према сели Бегин Вир. Извели су га из аута и поново испалили смртоносни рафал метака према малом дјечаку Петру. Пао је као покошен и на мјесту остао мртав.

Злочинци су потом напустили мјесто злочина.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Недуго послије убиства србске породице Голубовић, у њихов стан уселио се муслимански екстемиста  Фадил Мацић, припадник муслиманских паравојних формација и заправо наручилац овог убиства.

Овај злочин би вероватно остао непознат широј јавности да Удружење америчких правника који су задужени за предмете у централној и јужној Европи нису покренули иницијативу наставка суђења.

Породица Голубовић је касније сахрањена на градском гробљу Мусала.

Мирлаем Мацић је почетком 21. вијека често оптуживан и хапшен за сва убиства и мучења србских цивила на подручију Коњица, током босанско-херцеговачког рата 1992-1995 пошто је био предводник своје јединице у многим кривичним дјелима. Крајем јануара 2012. године иако физички здрав, напрасно умире, а многи сумњају да је то из разлога што су господари живота и смрти у Коњицу током рата издавали Мацићу усмена наређења да убија Србе. Он је додуше за вријеме рата водио дневник, гдје је то све описивао.

Чланови невладиних организација у Коњицу су организовали 2. јула 2017. године поводом 25. годишњице убиства, одлазак на гробље Мусала и паљењем свијећа одали пошту невино убијеној породици Голубовић.

На уласку у градско гробље Коњица један мјештанин је 4. јула 2019. године подигао црну мермерну плочу гдје је на ћирилици исписано: "Капију у спомен на Голубовић Петра 7 год. и Павла 5 год. подигао Анис Косовац".

 

СУЂЕЊА И ПРЕСУДЕ

Иако је скоро читав Коњиц, био упознат са овим монструозним злочином још то лето 1992. године, тек 1994. године се тужилац Ибро Булић подиже оптужницу против Мирлаема Мацића (1969), Адема Ланџе и Јусуфа Потура. Само суђење је представљало обичну фарсу, тако да је првобитна пресуда изречена крајем 1995. године.


Мацић у судници

Кантолнални суд у Мостару је 25. јула 2000. године изрекао нову пресуду, коју је Врховни суд Федерације Босне и Херцеговине потврдио 8. фебруара 2001. године. Казна је изречена оптуженом Мирлаему Мацићу, припаднику муслиманских паравојних јединица казну затвора од само 12 година за убиство србске породице Голубовић, за које је доказано да нису поседовали никакво оружје. Исто је и Адем Ланџо добио пресуду на 12 година робије, док је Јусуф Потур добио 8 година затвора.

Они су једини пред истражним и правосудним органима Босне и Херцеговине одговарали за овај свирепи злочин над Голубовићима, иако је доказано да је у овом мучком убиству учествовало још најмање два саучесника.

 

ЗАКЉУЧАК

Злочин над породицом Голубовић је само једна карика геноцидног ланца тј. удруженог злочиначког подухвата који се обрушио на Србе током деведесетих година 20. вијека у Босни и Херцеговини од стране муслиманских власти формиране од првака СДА: Алија Изетбеговић, Харис Силајџић и Ејуп Ганић.

Циљ је био да се православни Срби елиминишу, не само са подручја коњичке општине односно долине ријеке Неретве, већ читаве Босне и Херцеговине, јер су муслимански екстремисти заправо жељели етнички и вјерски чисту државу по модели Алијине Исламске Декларације, која је објављена 1971. године.

С обзиром да су Срби у читавој западној хемисфери означени као једини кривци за распад и разбијање Југославије и ратове на тлу исте, тешко је вјеровати да ће у догледно вријеме неко од муслиманских крвника са оружјем или у одјелу одговарати за оваква монструозна злодјела, као што је и ово убиство Срба, нанаоружаних цивила.

 РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000
Словенија

Медвеђек - Холмец - Шкофије - Јанез Јанша - Игор Бачвар - Доб при Мирни - Копар

Дол при Храстнику - Берислав Попов - Словеначки рат - Винко Пандуревић - Прогон Срба

Хрватска
и Крајина

Бљесак - Олуја - Вуковар - Карловац - Славонска Пожега - Осијек - Сисак - Задар - Книн

Борово Село - Плитвице - Госпић - Корански мост - Караџићево - Масленица - Церна

Медачки џеп - Миљановац - Оркан - Откос - Паулин Двор - Зец - Радосављевић - Лора

Марино Село - Пакрачка Пољана - Керестинец - Бранимир Главаш - Томислав Мерчеп -

Фрањо Туђман - Анте Готовина - Благо Задро - Јанко Бобетко - Добросав Парага - Кијани

Иван Кораде - Иван Векић - Мирко Норац - Јесење Кише - Ђуро Бродарац - Миљенко Ф.

Босна и
Херцеговина

Босански Брод - Брадина - Сарајево - Сребреница - Бреза - Високо - Кукавице - Бравнице

Божана Делић - Страхиња Живак - Мирјана Драгичевић - Поникве - Горажде - Ејуп Ганић

Добровољачка - Тузла - Алија Изетбеговић - Харис Силајџић - Јусуф Празина - Јама Казани

Анђелка Братић - Олга Драшко - Силос - Виктор Бубањ - Цацо - Озрен - Сакиб Махмуљин

Рамиз Делалић - Башчаршија - Слобо Стојановић - Смолућа - Љубо Млађеновић - Фоча

Насер Орић - Глођанско Брдо - Бугојно - Купрес - Сердари - Сефер Халиловић - Чардак

Хрватско Вијеће Одбране -

Косово и
Метохија

Агим Чеку - Агим Рамадани - Хашим Тачи - Рамуш Харадинај - Кадри Весељи - Клечка

Рустем Мустафа - Радоњићко језеро - Старо Грацко - Кафић Панда - Шутаковић - Агуши

Косовска Митровица - Адем Јашари - Сулејман Селими - Ликовац - Жута Кућа - Лапушник

Кукеш - Белаћевац - Дик Марти - Костићи - Рачак - Отац Харитон - Иван Булатовић -

 Оцените нам овај чланак:
Tags:
SEVERNA HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
OPSTINA KONJIC
DEVEDESETE GODINE
PETAR PAVLE
DJURO GOLUBOVIC
DOLINA NERETVE
ADEM LANDZO
JULI MESEC 1992
MIRLAEM MACIC
HALIL TUCAKOVIC
DRAZEN MARKOVIC


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links