Хаџо Ефендић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна

ХАЏО ЕФЕНДИЋ


Хаџо Ефендић (1936-2015) је муслимански полиитчар, државни чиновник, амбасадор БиХ у Аустрији који је почетком деведесетих година 20. вијека био активан учесник разбијања Југославије и ратова на тлу исте.

Ефендић је као предсједник Општине Горажде, касније ткз. Кризног штаба био на челу удруженог злочиначког подухвата у горажданском региону, односно доњем дијелу Подриња. За вријеме босанско-херцеговачког рата 1992-1995 хиљаде Срба је прогнано из Горажда, а њихова имовина је конфискована, спаљивана и уништавана.

Такође, град Горажде је мјесто са највише мањих логора (по глави становника) који су постојали на територији Босне и Херцеговине у посљедњој деценији 20. стољећа. У тим казаматима Срби су масовно мучени, тучени, жене и дјевојке силоване, о чему је сам Ефендић био врло добро упознат.

Као партијски активиста милитанте Странке Демократске Акције, Ефендић је спроводио етничко чишћење са геноцидним намјерама. Било је организатор и учесник планирања свих терористичко-диверзантских акција муслиманских снага на подручју: Горажда, Рогатице, Фоче, Вишеград...

Хаџо Ефендић је добитник неколико високих признања од државе Босне и Херцеговине, а међу којима се истичу: Златни Љиљан и Медаља отпора.

Изненада је приминуо у фебруару 2015. године и сахрањен у родном мјесту. Његовој сахрани је било присутно хиљаде поклоника његова лика и дјела, а такође су били присутни и хоџе (исламски вјерски учитељи).

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

ЖИВОТОПИС

Хаџо Ефендић, од оца Хајрудина, је рођен 2. марта 1936. године у селу Заборак, код Чајнича, на граници са Црном Гором. У то вријеме, то је било у саставу Зетске бановине Краљевине Југославије.

Завршио је Економски факултет у Сарајеву, а потом и стекао звање магистра економије.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Почетком 1990. године у Југославији је уведен вишепартијски систем након 45 година комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем демократизације друштва и превазилажења економско-социјалних проблема који су се нагомилали претходних деценија.

Сепаратисти у западним дијеловима земље су то искористили са циљем разбијања југославенске федерације и остваривања својих иредентистичких циљева које су прокламовали у предизборим обећањима.

У Босни и Херцеговини су одржани 18. новембра 1990. парламентарни и локални избори, а власт су формирале три странке: СДА, ХДЗ и СДС... међутим, иако су СДА и ХДЗ биле у коалицији са СДС, они су гледали на све могуће начине да прваке СДС искључе у извршавању планова везано за независност БиХ. Имали су исти циљ, али не и исте жеље. Муслимани су хтјели државу према Исламској декларацији, а Хрвати да се БиХ присаједини Хрватској, односно да се обнови клеро-фашистичка НДХ.

Када је средином 1991. године дошло до оружаних напада на касарне и карауле, прво у СР Словенији, касније и СР Хрватској, од стране паравојних формација, тада је било јасно да је на помолу рат. Сепаратисти су имали још од раније помоћ земаља НАТО пакта.

Алија Изетбеговић и врхушка Странке Демократске акције коју су сем њега чинили: Харис Силајџић и Ејуп Ганић одлучили су да и они формирају себи паравојне јединице како ни убрзали независност БиХ. Тако је почело оснивање "Зелених Беретки" и "Патриотске Лиге" у свим срединама гдје су муслимани имали релативну и апсолутну већину.

Хаџо Ефендић је на локалним изборима испред партије СДА побједио и постављен је за предсједника Општине Горажде. Добио је директиве од централе СДА из Сарајева да се осмисли план етничког чишћења Срба у горажданском региону, пошто је сам градић Горажде био важна геостратешка тачна која је повезивала Сарајево са Сјеницом и Новим Пазаром.

Око себе Ефендић је врло брзо окупио ликове као што су: Рaшчић Риjaд, Боровинa Eнвeр, Куљух Хaшa, Плeх Фeхим, Чeлик Кeмо и Тaфро Хaсaн...итд. Хаџо је било на врху пирамиде злочина који су се десили у првој половини деведесетих година 20. вијека.

Стварање наоружаних одреда је управо потекло од Хаџе и он је водио акцију илегалног наоружавања муслимана у доњем дијелу Подриња. Ови одреди су попуњавани највећим дијелом од нешколованог кадра који је прије рата имао проблеме са законом: алкохоличари, силеџије, пробисвијети, убице, наркомани...

Сем тога, вјештачки је ширен страх од ЈНА и дезинформаицје о њиховим нападима на муслиманска насеља. Покренута је лавина нетрпељивости према свему што има везе са Србима, тако да су у прољеће 1992. године тензије између Срба и муслимана подигнуте на највиши ниво. Формиран је и ткз. Кризни штаб, а мало посље и ткз. Ратно Предсједништво у Горажду.

Први масовни напади на Србе у горажданској општини кренули су још 3. маја 1992. у селу Витковићи јужно од центра града, неких 5 километара. Тада је убијено петоро цивила. Наредних мјесеци напади на србска насеља у околини се само ређају. Поготово изненада и на велике православне празнике. 

Предводници наоружаних група за нападе били су: Мурат Шабановић и Ахмет Сејдић, оба из Вишеграда.

Хаџо Ефендић је био врло добро упознат са мањим затворима, приватним кућама и помоћним објектима у Горажду, гдје су муслимански војници доводили заробљене Србе, како из градских четврти, тако и из околних мјеста. Ту су вршена силовања жена и дјевојака, а мушкарце су тукли (ногама, рукама, дрвеним палицама, металним штанглама, кундацима...) и мучили на 45 разних начина. Ријетко се дешавало да неко жив изађе их тог пакла. Многи су умирали од глади, хладноће, врућине...

Они који су успјели да се домогну слободе или пак преживе све те ужасе дали су изјаве свједочанства истражним органима изјаве о условима и локацијама где се све то дешавало и ко су им били мучитељи. Готово сви се слажу да је главни инспиратор погрома Срба у Горажду био управо Хаџо Ефендић.

Списак горажданских жртава током 1992-1995 можете да погледате код нас на порталу ОВДЈЕ.

У погрому који је Ефендић са сарадницима спроводио вриједи поменути и уништавање православих богомоља и оштећење гробаља. Један од примјера је црква Св. Ђорђа у Доњој Сопотници изграђена 1446. године срушена 10. септембра 1992. од Исмета Куловића из Копача. А гробље у Јабуци је потпуно демолирано.

Војска Србске Републике је током 1994. године започела акцију "Звјезда", за ослобађање Горажда, али је у томе спријечена, јер се умјешао НАТО пакт, који је три дана страховито бомбардовао положаје Срба. Тиме је акција која је јако добро почела, изнанада заустављена, а Ефендић и његови сарадници наставили своје планове.

Ефендић је такође био и потпредсједник муслиманске Владе Босне и Херцеговине. Заправо, био је врло близак сарадник Алије Изетбеговића, његов повјерљив сарадник за доњи дио Подриња.

 

НАКОН РАТА

Када је потписан Дејтонски мировни уговор 21. новембра 1995. у САД (савезна држава Охајо) прекинута су сва оружана дејства у Босни и Херцеговини. Горажде је остало у Федерацији БиХ, што значи да многи Срби нису могли да се враћају у своје домове јер су доживљавали разне непријатности и увреде, а правно-бирократски систем је такође онемогућавао повратак прогнаних.

Хаџо Ефендић је због добро обављеног посла награђен радним мјестом у дипломатији. Послат је у Беч да буде амбасадор БиХ у Аустрији.

Посљедње године свог живота је провео изван политике и друштвених догађања.

Умро је у 79. години живота у Горажду 25. фебруара 2015. а сахрањен је посље три дана на локалном гробљу. Самој сахрани је присуствовало више стотина грађана, а покопан је у харему Синабегове џамије.

Тужилаштво БиХ је неколико мјесеци након Хаџине смрти подигло оптужнице против "Горажданске тринаесторице", односно Ефендићевих блиских сарадника током рата. На једном од суђења Ибри Меркезу, начелнику Станице Јавне безбједности, један од свједока из Вишеградске бригаде је посвједочио како је одбио јуна 1992. године усмено наређење од Ефендића да се нападне село Бучје.

 

ЗАОСТАВШТИНА

Међу муслиманским живљем Хаџо Ефендић остаје упамћен као вешт политичар, јер је наводно спречио улазак ЈНА у Горажде, а тиме од овог мјеста направио "град-херој".

Одликован је више пута, а међу његовим орденима издвају се посебно два:

  • Златни Љиљан, највише признање муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине
  • Медаља отпора, признање које се додељује и бојовницима и цивилима у БиХ.

 РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Досије Велики парк: Породице убијених резервиста ЈНА у Сарајеву априла 1992. не вјерују суду БиХ

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (6), Alexander Dorin: Манипулације са списком мртвих муслимана

Оцените нам овај чланак:
Tags:
OPSTINA GORAZDE
DONJA SOPOTNICA
PRAVOSLAVNO GROBLJE
TEROR STRAHOVLADA
AHMET SEJDIC
MURAT SABANOVIC
DEVEDESETE GODINE
PROLECE 1992
DONJE PODRINJE
ISTOCNA BOSNA
AMBASADOR PREDSJEDNIK
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
IBRO MERKEZ
VISEGRAD RUDO
FOCA ROGATICA
RASPAD SFRJ
ETNICKO CISCENJE
KONC. LOGORI
UBIJANJE CIVILA
PROGON POGROM
SELO BUCJE
ZLATNI LJILJAN
MEDALJA OTPORA

Skip Navigation Links