Празна кућа - Једна сестра два брата - www.zlocininadsrbima.com

   


Документарни филм


ПРАЗНА КУЋА - ЈЕДНА СЕСТРА ДВА БРАТА 

Документарни филм "Једна сестра два брата" је прича из серијала "Празна кућа", која говори о отетим Србима и неалбанцима са Косова и Метохије у периоду касних 1990-их година, које су радили припадници албанске терористичке тзв. ОВК.

Ова епизода говори о Олгици Божанић из Ораховца, којој су албански терористи отели два брата и одвели у концентрациони логор, одакле им се губи сваки траг.

Припадници злогласне ОВК напали су 17. јула 1998. на град Ораховац (удаљен 60 км од Приштине) и борбе са српским снагама безбедности трајале су два дана. Приликом повлачења албанских терориста, они су отели десетине Срба. Један мањи део отетих српских цивила је пуштен под притиском светске јавности, а већем делу се губи сваки траг.

Остаци отетих Срба пронађени су на локацијама Волујак и Клечка. Иако се основано сумња да је добар део њих завршио у озглоглашеној "Жутој кући", импровизованој квази-болници која је створена у централном делу Републике Албаније, насеље Бурел. Ту су им вађени органи, који су потом продавани широм Европе.

Српске породице су се обраћале међународним институцијама за правду, али су биле игнорисане. Хашки Трибунал је написао документ, по коме се он не бави "Ораховачком групом 1998", већ да је тај случај предат правосуђу УНМИК-а.

 

Серијал „Празна кућа“ је дело италијанских новинара Николе Сеса и Кристиана Елиа.ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - Ликовац - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Шутаковић - Лапушник - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

Иван Булатовић - Сулејман Селими - Кадри Весељи - Аљуш Агуши - Адем Јашари

Весли Кларк - Ратна причаСоколови - Старо ГрацкоКукеш - Воз - Крај - Агим Чеку

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KOSMET
ALBANSKI ZLOCINI
NESTALI
DEVEDESETESkip Navigation Links