Сулејман Селими - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Косово и Метохија

СУЛЕЈМАН СЕЛИМИ


Сулејман Селими (1970.) је албански злочинац и учесник је рата на Косову и Метохији као припадник и оснивач Окупаторске Војске Косова. Имао је висок официрски чин и био члан Главног штаба ОВК за Дреницу. Његов ратни надимак био је "Султан".

Још крајем осамдесетих година 20. века Селими је био члан организоване криминалне групе на Косову и Метохији, која је била умешана у илегалне послове трговине дрогом, а касније и шверцом оружја.

Занимљиво је то што је он био ослобођен редовног служења војног рока у ЈНА јер је проглашен неспособним, али је касније отишао са својим сународницима у Републику Албанију где је прошао обуке у камповима за обуку терориста, који су вршени под надзором војних инструктора из Немачке, Италије, Велике Британије...

Током најжешћих ратних сукоба 1998-1999 његова зона одговорности је била Дреница, односно централни део Косова и Метохије, где је он са својим јединицама починио стравичне злочине над Србима цивилима: убиства, пљачке, силовања, оснивање концентрационих логора, уништавање културне и духовне баштине итд.

За њим је крајем 1997. године издата потерница од југославенског Приштинског суда, и он је осуђен на 20 година затвора у одсуству.

Након завршетка НАТО агресије и варварског бомбардовања Србије и Црне Горе јуна 1999. године учествује у етничком чишћењу косовско-метохијских Срба.

Власти ткз. Републике Косово су Селимија са још шест сабораца ткз. Дреничке групе ухапсили 2013. године... тада му је суђено за злочине против цивилног становништва. Био је и осуђен, па је служио казну.

ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

ЗЛОДЕЛА

Приштина * Старо Грацко * Радоњићко језеро

Кафић Панда * Клечка * Митровица пијаца

ЖРТВЕ

Шутаковић * Отац ХаритонИван Булатовић

Жарко и Славко

ЛОГОРИ

Ликовац * Жута кућа * ЗлашЛапушник

Кукеш * Бабалоц

ЗЛОЧИНЦИ

Сулејман Селими * Кадри Весељи * Аљуш Агуши

Адем Јашари * Рамуш Харадинај * Екрем Реџа

Рустем Мустафа * Хашим Тачи * Агим Рамадани

Весли Кларк * Агим Чеку * Саљих Мустафа

БИТКЕ И
ХЕРОЈИ

 Вељко Раденовић * Горан Шаћировић * Јуник * Браћа Милић

Љиљана ЖикићКошаре * Паштрик  * Слађана Станковић

ПУБЛИКАЦ.

Отето КосовоЖивети у енклави * Соколови * Пилоти

Истине и лажиРатна прича * Крај

За ким звона не звоне * Јована * Рат за Космет * Воз

549. бригада * 125. мтбр * 53. батаљон

 

ЖИВОТОПИС

Сулејман Селими (алб. Sylejman Selimi) је рођен 25. септембра 1970. године у селу Овчарево, општина Србица, удаљено 44 км западно од Приштине. Основну школу је завршио у родном селу, а средњу похађао у Клини. На студије долази у Косовску Митровицу, где је уписао, а после и завршио Рударско-Металуршки факултет. После студија није се задржао у струци, јер је видео да организован криминал доноси огромну зараду.

Редован војни рок у социјалистичкој Југославији који је био обавезан за све младиће старије од 18 година, он је избегао тако што је проглашен неспособним. У војном одсеку после процеса регрутације је написано да је разлог ослобађања "Т-100".


Селими десно од Хашима Тачија

Међутим, Сулејман Селими је као и већина његових сународника средином деведесетих година 20. века одлазио у Републику Албанију преко планинских путева и неприступачних терена. Тамо су организовани кампови за обуку терориста, који су директно надгледали војни инструктори западно-европских земаља: Немачке, Италије, Велике Британије итд. Заправо, земље НАТО пакта су албанске терористичке банде тада ујединили у Окупаторску Војску Косова, чији су предводници поред Селимија били: Адем Јашари, Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

Са Адемом Јашаријем се упознао 1991. године, током једног жестоког окрашаја код села Доње Перказе и од тада постају добри сарадници.

Сулејман Селими је ожењен. Са женом Киметја има троје деце: ћерку и два сина.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Пошто је прошао обуке у Албанији, то му је био мотив више да настави да делује на Косову и Метохији са својом групом. Познавао је одлично терен и често је крстарио широм Космета правећи тешка кривична дела.

Према обавештајним подацима Полиције Републике Србије, Селими је са својом групом учествовао у првом организованом теористичком нападу јединица ОВК 27. новембра 1996. године у Новој Резали, када је дошло до размене ватре са припадницима Полиције... после је имао нападе са својом групом на село Воћњак 25. новембра 1997. године, али и касније напао колону полицијских возила у селу Лауш, код Србице. 


Браћа Селими: Сулејман (центар) и Реџепи (десно)

Више од годину дана, тачније од фебруара 1998. до јуна 1999. године, Селими је био командант Главног штаба ОВК за регион Дренице (само један од седам зона), који је обухватао следеће општине: Клина, Обилић, Косово Поље, Исток, Липљан и Вучитрн. Тамо је био задужен за планирање злочиначких операција.

После погибије Адема Јашарија озлоглашеног криминалца из села Доње Перказе почетком марта 1998. године, он је изместио свој штаб у село Ликовац у полицијску станицу, где је вршио смотре јединица ОВК. Мало касније основао и конценрациони логор (за Србе и нелојалне Албанце)... ту је убијен полицајац Иван Булатовић из Пећи, као и Зенуан Дермиши, а главни управник Ликовачког логора био је Сахит Јашари, озлоглашени командант Војне полиције ОВК.

Априла 1998. године добија задатак да изгради инфраструктуру ОВК, па је направио и "Војну академију" у Ачареву. Ту је и формирана под његовим надзором јединица "Адем Јашари".

Када је отпочела НАТО агресија и варварско бомбардовање 24. марта 1999. године Селими је био повезан са Екремом Авдијем, командантом озлоглашене муџахединске јединице "Абу Бекир Сидик". Дреничка група је водила герилски тип рата: убиства, отмице, подметање експлозива, саботаже... имали су преко 1.500 униформисаних лица.

Његове јединице су од априла до јуна 1999. имале окршаје са србским снагама безбедности у позадини, шира околина Приштине, док су његови сународници покушавали да пробију бедем на југославенско-албанској граници прво у рејону Јуничких планина (караула Кошаре), а онда и долини реке Бели Дрим уз помоћ НАТО пакта... обе операције "Стрела" су доживеле слом и заустављене су.

 

ПОСЛЕ РАТА

Ратни сукоби на Косову и Метохији, као и НАТО агресија је завршена 10. јуна, када је ступио на снагу Војно-технички споразум из Куманова... Територију КиМ преузимају међународне снаге: КФОР и УНМИК, а са њима се враћају и албански терористи који врше етничко чишћење Срба и уништавање културно-историјске баштине.

Хашим Тачи, поставља децембра 1999. године Селимија за команданта Националне гарде ткз. Косова. Додељен му је и чин генерал-мајора. Када је основан ткз. Косовски заштитни корпус 2006. године, Селимију је обављао функцију заменика команданта. КЗК је касније 2008. преименован у ткз. Косовске Снаге Безбедности, када је дошло до илегалног самопроглашења ткз. Републике Косово у Приштини.

Када је дошло до жестоких сукоба албанске заједнице са владиним снагама у Вардарској Македонији, Селими је такође учествовао у шверцу оружја и водио са собом теористе да се боре за "Велику Албанију".


Сулејман Селими као албански национални херој

Сулејман Селими је био део криминалне групе Кадри Весељија, озлоглашеног криминалца који је одговоран за илегалне путеве дроге који из средње Азије преко Балкана иду у западну Европу. Поред њих двојице, у групи су били Џавит Јаљити, Реџеп Селими... као и Исмет Османи звани Цури, Зано Ћауши, итд...

У периоду 2009-2011 Сулејман Селими је постао амбасадор ткз. Републике Косово у Тирани.

Према проценама финансијских експерата Селими се сматра једним од најбогатијих људи ткз. Републике Косово... Рамуш Харадинај, премијер ткз. Републике Косово је именовао Селимија за свог политичког саветника.

 

СУЂЕЊА И ПРЕСУДЕ

Тужилаштво Републике Србије у Приштини је децембра 1997. године подигло оптужницу против Сулејмана Селимија, а Суд правде га је осудио у одсуству, на 20 година затвора због тероризма.

Тек 2012. године ЕУЛЕКС је започео истрагу против Селимија са сумњом да је починио злочине против човечности у рејону Дренице. Годину дана касније међународн судија Маурицио Салустро испред Еулексовог суда у Приштини издаје налог за хапшење против шест припадника Дреничке групе Окупаторске Војске Косова где је наведено и Селимијево име.

У пресуди која је изречена маја 2015. годиине од међународног судије Сулејман Селими је осуђен на само 8 година затвора и то за мучење и убиства албанских цивила (а не Срба), касније је октобра 2016. године Апелациони суд у Приштини, под Еулексовим надзором смањио казну на 7 година робије. Пуштен је на слободу крајем 2018. године, јер је одслужио две трећине казне.

На једном од суђења у Косовској Митровици, заштићени сведок о логору Ликовац је изјавио следеће:
- "Зaтвор су нaдглeдaли и њимe руководили Сулejмaн Сeлими-Султaн, Jaхир Дeмaку, Шaбaн Шaљa, Зeћир Дeмaку, Мухaрeм Џeмajли, Сaхит Jaшaри, Хaшим Тaчи, Сaбит и Нухи Гeци и нeколико комaндaнaтa чиjих имeнa сe нe могу сeтити...
".


Селими (скроз десно) на суђењу

Хашки Трибунал га је позвао почетком 2019. године на саслушање, што је он одбио јер му је наводно нарушено здравље. Параокс је што су на друштвеним мрежама освануле његове слике са дочека Нове године у Приштини. Лекар са приштинске ОРЛ клинике је изјавио да његов пацијент Селими може да путује у Холандију само уз пратњу лекара.

Тек 6. фебруара 2019. године Селими је саслушан више сати у Приштини од истражиоца Специјалног суда за ратне злочине, који је под надзором Еулекса. 

 

ИЗЈАВЕ

Једне прилике док је трајао рат на Косову и Метоији, Сулејман Селими је дао изјаву страним новинарима овако:
- "Албанска нација постоји де фацто... Трагедија је што су Евроспке силе накох Првог светског рата одлучиле да поделе нашу нацију између неколико балканских држава.

Ми се сада боримо за уједињење целе нације, слободу свих Албанаца, укључујући оне у (Вардарској) Македонији, Црној Гори, осталим деловима Србије... Ми нисмо ослободилачка армија само за Косово".


Снови албанских шовиниста

Сулејманова жена Киметја је била озлојеђена када је њен супруг осуђен од суда па је осула паљбу по Хашиму Тачију и правосуђу:
- "Са толико наде чекам одлуку, то ми сломио душу. Нека те Бог проклиње због тога што си пустио моју децу да одрастају без оца".РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Ратко Дмитровић: Куда Џуџо?

Затвореници из логора Ликовац пребацивани у Жуту кућу

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (5), Alexander Dorin: Манипулација бројем страдалих у Сребреници

Биланс хашке (не)правде

Шта је следеће у Новом Пазару

Пронађена тела Срба из логора Ликовац

Оцените нам овај чланак:
Tags:
ALBANSKI ZLOCINI
OKUPIRANI KOSMET
JEDINICE OVK
DEVEDESETE GODINE
BOMBARDOVANJE SRBIJE
KOSOVO METOHIJA
DRENICKA GRUPA
NADIMAK SULTAN

Skip Navigation Links