Мушан Топаловић - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Босна


Мушан Топаловић


Мушан Топаловић звани "Цацо" (1957-1993) је познати предратни криминалац, нарко дилер и силеџија, касније ратни комадант "елитне" 10. брдске бригаде муслиманске Армије Босне и Херцеговине, умешан у бројне ратне злочине и етничка чишћења над Србима из Сарајева и околине.

За време рата у Босни и Херцеговини почетком 1990-их, постао је поверљив човек Алије Изетбеговића, председника Председништва БиХ.

За своје злочине никада није одговарао пред судом, већ је ухапшен у акцији муслиманске Војне полиције под називом "Требевић 2" на дан 26. октобра 1993. године и убијен од муслиманског полицијског функционера коме је Цацо убио сина.

 

 

БИОГРАФИЈА

Мушан Топаловић је рођен 4. октобра 1957. године у Сарајеву (БиХ). Школа му није ишла лако, па је једва завршио основно осмогодишње образовање.

Након мале матуре често је долазио у сукоб са законом, а затвор му је постао "друга кућа" јер је због кривичних дела као што су: насилничко понашање, крађе, диловање дроге, силовања и др. често завршавао иза решетака.

Имао је свој мало познати музички бенд где је свирао гитатру. Због таквог бурног живота често је тражио лекарску тј. психијатријску помоћ. 

 

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

И пре отпочињања ратних сукоба у Сарајеву и читавој Босни и Херцеговини у пролеће 1992. године, Мушан Топаловић је био познато име у сарајевском подземљу, спреман буквално на све.

На почетку рата постаје "десна рука" муслиманског вође Алије Изетбеговића, за кога је одрађивао најпрљавије послове укључујући пљачку српске имовине и етничко чишћење Сарајева од немуслиманског становништва. Преко странке СДА учествовао је крајем 1991. и почетком 1992. године у илегалном наоружавању муслимана у Сарајеву и околини. Алија Изетбеговић је Цацу звао "сине", а овај њега "дедо".

Јама "Казани" - скрива Цацине злочине

Као официр муслиманске Армије БиХ, "уселио се" у стан одбеглог Србина, на сарајевском Бистрику, који је добио као "командни кадар". Управо на Бистрику током рата, Цацо је био господар живота и смрти, неко ко је ведрио и облачио, одређивао све и за све се питао. Чак је добио и надимак "Бистрички бабо".

Формирао је себи посебну чету, од које је касније настала Десета брдска бригада муслиманске Армије БиХ од 4.000 војника. Улазак у ту чету је било одсецање српске главе.

По наређењу муслиманских власти у БиХ, формирао је концентрационе логоре за мучење и убијање Срба на ширем подручију Сарајева.

Често је током 1992. године ишао са камионом (на коме је писало "копај до слободе") по градским деловима Сарајева, када је купио људе и одводио их на копање ровова, на прву линију фронта, одакле се мало ко вратио. Сматра се да је током рата у Сарајеву лично убио око 100 српских цивила (углавном из сарајевских општина Стари Град и Центар).

Исто тако је одоводио Србе на локацију "Казани" код Сарајева, где је са својим војницима ликвидирао српске цивиле, а потом их бацао у ту јаму. Касније су у ту јаму бацали смеће и палили то, како би сакрили трагове злочина.

Сведоци памте и то да је Мушан Топаловић противзаконито хапсио српске цивиле, а потом их је везао за камион и возио док не издахну. Његово име се везује за ливидације Бранислава Радосављевића, Шалипур Предрага и др. Своје жртве које је убијао, то је углавном радио хладним оружјем, јер је "штедео" муницију. Био је суров и немилосрдан до неслућених размера. Током августа 1992.  године, локацију "Казани" посетио је лично Алија Изетбеговић, употивши похвале на Цацин рачун.

Често се дешавало да Цацо са својим борцима заплени сву хуманитарну помоћ и лекове, које је доносио Међународни Црвени крст у Сарајево током рата, односећи у свој ратни штаб, што је касније поделио својим поверљивим борцима.

Своје злочине Цацо и његови борци су неретко снимали на видео тракама, али су оне углавном уништене 1996. године, с тим да се за једну зна да је однета у иностранство, тачније Немачку од једног бившег цациног борца.

 

 


Сахрана Цаце у Сарајеву

СМРТ И САХРАНА

Муслиманске вође су процениле да би Мушан Топаловић Цацо, ако преживи рат био веома незгодан сведок против њих, јер је пуно тога знао о ратним злочинима, паралелним органима власти у Сарајеву, етничком чишћењу, па су проценили да га треба уклонити.

А истовремено, он са својом групом војника се одметнуо и спроводио самовољу на сваком кораку. Да би спречили такво понашање и анархију 26. октобра 1993. године, из врха војне власти муслиманске Армије БиХ, покренута је акција "Требевић 2" када је ухапшен и Мушан Топаловић, а потом и убијен од заменика начелника МУП-а Босне и Херцеговине, чијег је сина убио Мушан Топаловић Цацо заједно са још 8 полицајаца, дан раније, које је неко намерно послао да их Цацо ликвидира у заседи.

Верски испраћај бистричког комаданта Цаце је уприличен са 50.000 људи. А на сарајевском гробљу "Ковачи" добио је специјално место. 

 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Skip Navigation Links