Ђуро Бродарац - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Банија

ЂУРО БРОДАРАЦ


Ђуро Бродарац (1944-2011) је био активан учесник ратова на бившем југославенском простору с' почетка деведесетих година 20. стољећа, када је Југославија разбијана усљед спољењег, али и унутрашњих фактора.

Ушао је у политику и био високи функционер странке ХДЗ, током рата те обављао је функцију начелника Полицијске управе у Сиску (регија Банија), а након рата је обављао дужност жупана сисачко-мославачке жупаније.

Умјешан је у бројне ратне злочине хрватских (пара)војних и полицијских јединица над Србима цивилима, који су извршени током 1991-1992 на ширем подручију Сиска. Он сам је често убиства планирао и организовао групице бојовника.

Током 1990-их година хиљаде Срба је напустило своје домове у Сиску, усљед застрашивања од страховладе и масовних убистава на чијем челу је стајао Ђуро Бродарац.

Ухапшен је тек у јуну 2011. односно 20 година након што су се злодјела дешавала. Потом је спроведен у Осијек.

Није дочекао почетак суђења јер је умро 12. јула 2011. године, бес пресуде.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 


 

ЖИВОТОПИС

Ђуро Бродарац је рођен 1. јануара 1944. године, на Кордуну, у варошици Топуско за вријеме Другог свјетског рата.

Од ране младости исказивао је жељу за политичким дјеловањем и управљањем широким народним масама. Преселио се у град Сисак, који је у то време 1960-их година важио за велики индустријски центар, не само СР Хрватске, већ и цијеле Југославије.

Тако је Ђуро Бродарац са 21 годином постао члан Управног одбора "Жељезаре" Сисак, а касније и секретар фабричког Комитета омладине и члан Опшинског одбора Савеза Комуниста Југославије.

Отишао је на одслужење редовног војног рока у Билећу, гдје је постојао велики наставно-школски центар, односно Бродарац је ту стекао чин резервног официра.

Факултет јесте започео, али никада није завршио.

Двијее године касније, 1967. Ђуро Бродарац постаје и посланик Народног сабора СР Хрватске, а истовремено је напредовао у партијској љествици, постао је секретар Централног комитета хрватске омладине.

Крајем 1960-их, када су у Хрватској почела политичка превирања, приступио је Матици Хрватској. Почетком 1971. године је избила побуна названа "Хрватско прољеће" или краће МАСПОК.


Савка Дапчевић-Кучар држи говор у Загребу

Када је МАСПОК крајем 1971. године доживео слом, односно руководство Централни комитет СР Хрватске (Савка Дапчевић-Кучар, Мирко Трипало и др.) смјењено јер је ЦК Савеза Комуниста Југославије оцјенило да је МАСПОК почео да оживљава усташко-фашистичке идеје и прави сепаратизам Хрватске од СФРЈ. Тада је почетком 1972. започела чистка хрватских кадрова у Савезу Комуниста, а Ђуро Бродарац је био у комисији од седам делегата, који су то требали да спроведу на подручију  Сиска.

Почeтaк рaспaдa Jугослaвиje Ђуро Бродaрaц дочeкуje нa положajу у цeнтрaлном Рaдничком сaвјeту Eлeктроприврeдe Jугослaвиje сa сјeдиштeм у Бeогрaду.

У добa вишестраначких изборa у Хрвaтскоj април-мај 1990. годинe Ђуро Бродaрaц, бивши вaтрeни комуниста и политички прогонитeљ нaционaлистички нaстроjeних Хрвaтa постaje одједном jeдaн од нajистaкнутиjих члaновa ХДЗ-a коjи ширe подручje Сискa прeдaje у рукe своjоj новоj стрaнки.

Након рата у Хрватској, Ђуро Бродарац је постао сисачко-мославачки жупан. Поред тога, кратко време је обављао функцију предсједника Хрватског Ногометног Савеза. А у Влади Хрватске коју је формирао Иво Санадер 2004. године, обављао је функцију савјетника за разминиравање.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Када су профашистичка странка ХДЗ и Фрањо Туђман, преузели власт у Хрватској Ђуро Бродарац је добио мјесто начелника Полицијске управе у Сиску и ту је функцију обављао током цијелог рата у Хрватској. Сем тога, водио је и илегално наоружавање чланова ХДЗ на подручију Баније, почетком 1991. године, када су и стваране паравојне формације у Хрватској за обрачун са Србима и ЈНА.

Ђуро Бродарац је такође добио и функцију председника тзв. Кризног Штаба за одбрану Сиска и Баније. Тако је учествовао средином 1991. године у сачињавању "црне листе" где су се налазили Срби које је требало ликвидирати на подручију Сиска и околине.

У јулу месецу 1991. године у Сиску почиње деловати мала група хрватских паравојника, који су имали бели комби са затамњеним стаклима, без регистарских ознака. Њихов задатак је био да незаконито хапсе Србе цивиле и убију их. Најчешћа места за ликвидацију Срба на подручију Сиска су била: Барутана, насеље "Ора", лечилиште Јодно, Викторовац и барака "Сава". Ђуро Бродарац је био добро упућен у њихове работе, али није ништа предузео да спречи ликвидације Срба. Поред тога у лето 1991. године у Сиску је почело минирање србских кућа и локала, баш као и у другим насељеним местима у Хрватској (Вуковар, Осијек, Госпић, Задар...) пар месеци раније. Србски лешеви су често бацани у реку Саву, али је било случајева да су их убацивали у високе пећи Жељезаре Сисак, како би сакрили трагове.


Казнена експедиција: Сисачки Вукови

У Сиску и околини за годину дана, од јула 1991. до јула 1992. годне убијено је најмање 611 цивила, иако постоје индиције да је тај број и преко 700, а више од 95% убијених су србске националности. Сви ти злочини су повезани са Ђуром Бродарцем, јер је он био попут фараона на врху те злочиначке пирамиде која је имала за циљ етнички очистити Сисак и Банију од Срба.

Под његовом комадном је била и јединица позната под називом „Вукови“ и још тзв. Ханџар дивизија, коју су чинили муслимани пореклом из Босне и Херцеговине, иначе настаљени у Ријеци и Пули. Носили су то злогласно име као истоимена јединица у клеро-фашистичкој НДХ, која је такође вршила велике покоље над србским становништвом.

Међу убијеним сисачким Србима нашли су се: Берислав и Никола Трифкановић, Васо Јелић, Љубица Солар, Милан Цветојевић, Драган Жилић, Драган Рапајић, Стана Живковић, Миленко Ђапа, Марко Вила, породица Пере Обрадовића, Петар Пајагић и др.


Децениама нема правде за србске жртве

Ђуро Бродарац ће остати упамћен по својој чувеној шовинистичкој изјави, коју је дао Ани Јелић, која је дошла у зграду Полиције Сисак да се распита за нестанак свог мужа Васе Јелића (60):

- „Коме Срби фале, нек' их тражи у мртвачници!

 

ХАПШЕЊЕ И СМРТ

Сисачко тужилаштво више од 20 година није подигло ниједну оптужницу против Хрвата за које се основано сумњало да су умјешани у ратна злодјела и злочине против човјечности, па је тадашњи државни тужилац Хрватске Младен Бајић пребацио тај предмет на Окружни суд у Осијеку.

Отворена је истрага, гдје је 21. јуна ухапшен Ђуро Бродарац, са својим сарадницима: Драго Бошњак и Владимир Миланковић. Одређен им је једномесечни притвор.

Ђури Бродарцу је 11. јула 2011. изненада позлило, па је из затвора пребачен у болницу, гдје је наредног дана умро од сепсе, како званични налази кажу. Контраверзе говоре да би он био веома незгодан свједок јер је много тога знао па би и тадашњу гарнитуру политичара тј. државних функционера повукао за собом у затвор на вишегодишњу робију, а на ткз. Домовински рат би била бачена велика љага односно јасно би се увидјело да су Хрвати први напали Србе и ЈНА, а потом етнички очистили простор гдје год су имали релативну или апсолутну већину.

У оптужници против њега наводе се подаци о 31 особи са подручија Сиска, за које се основано сумња да је Бродарац директно умјешан у њихова убиства. Наравно, број убијених Срба у сисачком крају је далеко већи, тј. више стотина, али је само за ове жртве подигнута оптужница. Остале породице жртава су и даље у страху, а такође не вјерују хрватском правосуђу, јер се деценијама од суђења праве фарсе и пресуде које се донесу су неадекватне и срамне.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Луђачка кошуља: Да се забораве Петар и Павле Голубовић из Коњица

Сeло мaсовних гробницa - Чемерница на Кордуну

Подигнута оптужница против девет припадника ХВО за злочине у Орашју 1990-их

18 година од киднаповања приштинских новинара

Људи су некад знали како се живи

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили

Оцените нам овај чланак:
Tags:
SEVERNA BANIJA
GRAD SISAK
HRVATSKI ZLOCINCI
DEVEDESETE GODINE
AVGUST 1991
FEBRUAR 1992
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
UBIJANJE CIVILA
STRANKA HDZ
ZAPADNA POSAVINA
NACELNIK POLICIJE
MOSLAVAVCKI ZUPAN

Skip Navigation Links