Црна Легија - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Други свјетски рат
Област: Босна и Херцеговина

ЦРНА ЛЕГИЈА


Црна Легија је била озлоглашена усташка јединица, која се за време Другог свјетског рата борила за истребљење србског тј. православног живља, на територији Босне и Херцеговине, која је била тада у саставу Независне Државе Хрватске.

Ова јединица се терети за бројне злочине почињене над Србима у источној Босни, односно рејону Подриња, као и јужним деловима Босанске Крајине. По својој монструозности и свирепости налазили су се у самом врху усташких зликоваца, заједно са Ханџар дивизијом.

Комаданти Црне Легије били су прекаљени злочинци: Јуре Францетић и заменик му Рафаел Бобан. Након рата, мали број ових злочинаца је изведен пред суд правде и добио одговарајуће казне.

Чак и у трећем миленијуму, на територији авнојевске Хрватске и Босне и Херцеговине, ова усташка јединица ужива велико поштовање и симпатије.

 

 

ПРЕТХОДНИЦА

Априла 1941. године Њемачка и Италија заједно са својим сателитима (Мађарска, Бугарска, Румунија и Албанија) нападају без објаве рата територију југославенске краљевине која је капитулирала већ након десетак дана.

Краљевина Југославија је била раскомадана, а највећи део је припао Независној Држави Хрватској, која је проглашена 10. априла 1941. у Загребу.

За поглавника је изабран Анте Павелић, док је његов близак сарадник био кардинал Алојзије Степинац. Они су били носиоци геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетстког рата.


Добри сарадници: Павелић и Степинац

Одмах по формирању клеро-фашистичке НДХ, кренуло је спровођење истребљења према неподобним народима: Срби, Јевреји и Роми. Такође, забрањен је рад Српске Православне Цркве и одузета јој је сва имовина, а свештенство СПЦ прогањано и убијано, цркве спаљиване и рушене. Ћирилица је такође забрањена на територији НДХ.

Сматра се да је у НДХ проценат православних Срба био виши од 37%, што никако није било по вољи хрватско-усташких власти и Ватикана, који је пружао велику подршку новим усташким властима у Загребу.

Хрватско-усташка идеологија је почивала на геноциду тј. истребљењу Срба, што је и Миле Будак, усташки министар изрекао јавно у Госпићу 2. маја 1941. године овако:

 „Једну трећину Срба ћемо убити,
другу трећину покрстити,
а трећу ћемо протјерати!“

 

 

НАСТАНАК

Ова усташка јединица је основана 3. септембра 1941. године у окупираном Сарајеву под именом "Скупина усташких сатнија Сарајево - источнобосанска легија", као ударна песница усташке војске.

Јединицу је основао Јуре Францетић, усташки официр и повереник НДХ за Босну и Херцеговину. Његов заменик је постао усташки поручник Рафаел Бобан.

Црна Легија је углавном формирана од муслимана који су побегли у Сарајево од четника из југо-источне Босне. Имали су сви црне униформе и велико слово У на капама.

Црнa лeгиja je билa добро опрeмљeнa, нaоружaнa и покрeтнa, a њихов камп за обучавање je био нa "Кошeву" у Сaрajeву. У почeтку je броjилa 800 до 1.200 бојовника дa би кaсниje досeглa броjку од 1.500 од коjих су устроjeнe три боjнe. Почeтком 1942. билa je опскрбљeнa кaмионимa, мотоциклимa, с нeколико итaлиjaнских тeнковa и бaтeриjом брдског топништвa.

У чaст Jурe Фрaнцeтићa и Рaфaeлa Бобaнa испeвaнa je пeсмa "Eво зорe, eво дaнa, ево Јуре и Бобана".

 

 

ФОРМАЦИЈЕ

Црну Легију су за четири ратне године сачињавале следеће јединице:
 

 •     Стожeрнa сaтниja Сaрajeво
 •     Сaмовознa сaтниja Кaсиндол
 •     Строjопушчaнa сaтниja Сaрajeво
 •     6. стрeљaчкa сaтниja, Бољaнић
 •     20. стрeљaчкa сaтниja, Босaнско Пeтрово Сeло
 •     23. сaтниja, Кaрaновaц
 •     24. сaтниja, Тузлa, (кaсниje Грaчaницa)
 •     25. сaтниja, Сочковaц
 •     Топничкa битницa, Грaчaницa
 •     32. стрeљaчкa сaтниja, Зeницa (кaсниje Влaсeницa)
 •     33. походнa сaтниja, Сaрajeво
 •     34. походнa сaтниja, Зворник
 •     35. походнa сaтниja, Скeлaни
 •     36. походнa сaтниja, Сaрajeво
 •     39. стрeљaчкa сaтниja, Соколaц
 •     40. стрeљaчкa сaтниja, Коњиц
 •     41. стрeљaчкa сaтниja, Кaсиндол 

ЗЛОЧИНИ

Црнa лeгиja je убијала нeколико хиљада Срба, највише по источној Босни, из реку Дрину. А касније је пребачена у западну Босну, односно на границу Босне и Босанске Крајине.

 

Злочиначка одисеја

1941.

Прве акције етничког чишћења Црна Легија је имала на планини Озрен, која је стара србска постојбина, још из доба Немањића. Овај пут је мета напада било село Усора.

Следеће злочиначке акције су изведене на планини Романија, изнад Сарајева. Ту је Црна Легија учествовала скупа са немачким и италијанским јединицама у етничком чишћењу србског становнишва између Високог и Вареша.

Касније су џелати Црне Легије се вратили на Озрен и околину Маглаја, где су имали велике окршаје са партизанима.

 

1942.

У јануару 1942. Црнолегијаши су убијали на Озрену, Романији, околина Хан Пијеска, јер су ту помагали Немцима и Италијанима. Касније своје злочиначко деловање Црна Легија наставља у Власеници и Жепчу, Милићима, Кaсaби, Дрињaчи, Брaтунцу и Срeбрeници...

У току тог "Похода на Дрину", Црна Легија је послата у рејон Фоче и Вишеграда, када је у Старом Броду почињен стравичан злочин над србским цивилима тј. избеглицама на Младенце дана 22. марта, када је убијено преко 6.000 Срба.

Тако да је све до 9. априла било све до Дрине очишћено, а поглавнику се шаље чутура са водом из Дрине, као поклон за Дан НДХ тј. прву годишњицу.

 

У мају Јуре Фанцетић предводи своје злочинце у рејону Власенице и Сребренице, а касније одлазе у Далмацију код Биокова, одакле су враћени у Сарајево.

Касније један део Црне Легије иде на планину Козара, где су скупа са италијанима и Немцима учествовали у истребљењу Срба са Козаре и Поткозарја. Том приликом је убијено око 10.000 Срба, док их је преко 60.000 Срба одвдено у концентрационе логоре. Други део Црнолегијаша се шаље у централну Босну, рејон Бугојна.

У лето 1942. Црнолегијаши су послати на северне делове Босанске Крајине, где су очистиле многа србска села и насеља. А како су имали губитака, тако су вршили попуну својих јединица.

Рафаел Бобан је повео своје бојовнике на Купрес, који је имао велики број партизанских бораца тада. Партизани нису успели тада ослободе Купрес, имали су велике губитке.

Црна Легија се враћа у Подриње, односно рејон Зворника и Дрињаче, где су имали велике окршаје изнад планине Власеница. Овде су Црнолегијаши починили стравичне злочине, да су и немачки официри тражили распуштање Црне Легије. Тако су Немци ухапсили Јуру Францетића, док је дан касније поглавник Анте Павелић ослободио Францетића и унапредио га.

У овом периоду команду Црном Легијом преузео је усташки пуковник Иван Стипковић, а сам Јуре Францетић постаје део личне гарде Анте Павелића, те га прати на путовањима на источно-европском фронту, као и на сусрет Павелића са Адолом Хитлером.

Црнолегијаши за то време из Купреса одлазе према Ливну, те окупирају тај град од партизана.

Јуре Францетић је погинуо крајем 1942. када је његов авион погођен изнад Слуња, а онда принудно спуштен на земљу, где је тешко рањен у борбама за кордунашким партизанима.

За то време Црнолегијаши етнички чисте Романију и околину.

 

1943.

Црна Легија је учествовала у нападима на партизанске јединице у околини Бихаћа, па све до Мостара, јер је тада вођена зимска офанзива, односно операција "Вајс".

Те године погинуо је комадант Црне Легије пуковник Иван Стипковић, а одмах за њим и Милан Шулендић. Тако да команду преузума Фрањо Судар.

У јулу месецу, Црнолегијаши враћају се у Сребреницу, орни за нова злодела, љути што су им комаданти изгинули. Све су етнички чистили до Зворника.

 

1944.

Како су на скоро свим фронтовима Немци и НДХ почели губити битке, тако се и Црна Легија помало осипала. Уследила је реорганизација Црне Легије, која је послата у рејон Кисељака и Бусоваче, када је уврштена у јединствене ХОС јединице.

 

1945.

Већ почетком године, видело се да НДХ неће моћи издржати налет партизана и савезника, постојао је основани страх да би Црвена армија прегазила НДХ.

У марту су вођене тeшкe борбe зa Ивaн Сeдло.

Приликом повлaчeњa снaгa НДХ из Сaрajeвa у априлу 1945. Црна Лeгиja je служилa кaо одступницa. Остaтци Црне Лeгиje су 9. априла стигли у Зaгрeб.

У мају 1945. добар део Црне Лeгиjе сe повлaчио зajeдно сa остaлим снaгaмa ХОС-a ка Aустриjи. Тамо су се неки Црнолегијаши побегли на сигуран терен, а они који нису, побијени су на Блајбуршком пољу.

Један мањи део Црнолегијаша је остао у Југославији, где су ратовали под именом "Крижари". Борили су се против комунистичког режима.

 

 

ЕМИГРАЦИЈА

Скупа са осталим усташама Црнолегијаши су наставили своје терористичко деловање у земљама западне Европе, Америке и Аустралије. Бавили су се разним криминалним и противзаконитим радњама.

Њихов циљ је био враћање на Балкан и обнова усташке НДХ.

 

 

ДЕВЕДЕСЕТЕ

Распадом социјалистичке Југославије 1991. године, дошло је до обнављања паравојне јединице Црбна Легија, која се борила против Срба и ЈНА током рата у Хрватској.

Јединица је формирана од потомака преживелих бојовника и симпатизера исте. Своје прво дјеловање имали су у Босанској Посавини, код Оџака и Орашја.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Плав и Гусиње

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевацКочевски масакр

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Лесковац * Шид

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика * Кикинда

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Сириг

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци * Валтер Браухич

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић * Аћиф Ефендија

Италијанска војскаХенрик ВертМирко Пук * Бенито Мусолини

Бугарска војскаМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани * Џафер Дева

Асен Николов * Балисти * Адолф Хитлер * Бенито МусолиниНДХ

Мидхат Фрашери * Анте ПавелићВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај ШпилерЈозеф Јанко *

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић * Љубан Једнак

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету * Љубо Млађеновић

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча * Острожин

Дабробосански и Милешевски * Достиеј Васић * Николај Велимировић

ЛОГОР

Шарвар * Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг * Карашок

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка * Јастребарско

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen * Пацовски канали

Књига из тишине * Кордунашки процес * Личка трагедија * Билогора

Бог и Хрвати * Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка * Црна књига

Политика терора *

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Кажи оно што видиш

У сенци Колубарске битке: Живот после живота

Европска Унија - пиџама и одело

Судити или не судити (3)

97. годишњица од смрти Гаврила Принципа

Зло Јасеновца не сме се преспаватиОцените нам овај чланак:
Tags:
USTASKI ZLOCINI
PODRINJE
DRUGI SVETSKI RAT
OZREN

Skip Navigation Links