Глинска црква 1941 - www.zlocininadsrbima.com


Време: Други светски рат

Област: Банија


Глинска црква 1941Покољ у Глинској цркви је назив за ужасан ратни злочин који се десио на почетку Другог свјетског рата. Хапшења Срба су отпочела 29. јула 1941. године, а убијања су потрајала наредних три-четири дана. У том монструозном злодјелу убијено је најмање 1.764 Срба, ненаоуружаних цивила.

Починиоци су били хрватске усташе, а жртве локално цивилно становништво из мјеста Глине и шире околине. Мушкарци из мјеста Глина су већим дијелом убијени раније у оном првом покољу 11-12. маја 1941. код Прекопе и Хађера. Мало прије овог покоља, такође се десио други ужасан злочин у Грабовцу Банском, пар дана раније.

Павелићеве усташе су крајем јула 1941. из села у околици Глине и Вргинмоста похватале, неке и на превару уз обећање да иду на "покрст" Србе, међу којима је било дјеце и стараца. Дотјерали су их у Глину и ту затвориле у православну цркву. Уочи Илиндана 1941. жртве су заклали. Једини преживјели је био Љубан Једнак.

Десет година послије злочина, комунистичке власти су подигле заједничку спомен-костурницу за све жртве. Народ Баније је 4. јула 1969. сопственим прилозима подигао Спомен-дом жртвама фашизма у Глини.

Након "Олује" деведесетих година 20. вијека Туђманов режим је Спомен-дом жртвама фашизма у Глини преименовао у Хрватски народни дом.

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Бојник Сајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - НДХ - Голгота свештенства на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

 


 


ПРЕТХОДНИЦА

Завршетком Великог рата Војска Краљевине Србије ослободила отаџбину и друге јужнославенске народе који су били под окупацијом Аустроугарске, те је дошло је до присајењињења Срема, Војводства и Црне Горе матици Србији... док је Народни сабор у Загребу раскинуо све државно-правне везе са Бечким двором.


Како се дочекивала слобода:
Улазак србске војске у Нови Сад

Краљевина СХС је прва јужнословенска држава, касније преименована у Краљевина Југославија, створена након Првог светског рата, проглашењем 1. децембра 1918. у Београду.

Територијално је 1929. југославенска краљевина била подељена на бановине, а по устројству је била парламентарна монархија. Владарску титулу носила је династија Карађорђевић.


Прводецембарско проглашење Краљевине СХС
у Београду 1918. године

Обухватала је Јужну Србију, Шумадију, Рашку, Косово и Метохију, Нишку и Тимочку Крајину, Драгачевски и Раскински округ, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Војводину, Славонију, мањи део Далмације, Дубровачку републику, Лику, Кордун, Банију, Загорије, Горске Котаре и Словенију. Државу су након убиства краља Александра I Карађорђвића у Марсеју 9. октобра 1934. године водили намесници: кнез Павле Карађорђевић, др Раденко Станковић и др Иво Перовић, уз владу коју су формирали Драгиша Цветковић и Влатко Мачек.

Средином 1930-их година у Европи долази до пораста нацизма и фашизма, наручито у Немачкој, Италији и Шпанији. Тако је дошло до формирања Тројног пакта 27.9.1940. између Немачке, Италије и Јапана. Том савезу су се у наредним месецима придруживале и следеће државе: Мађарска, Бугарска, Румунија, Албанија и др. Тако се Краљевина Југославија нашла у окружењу Сила Осовине.

У Бечу 25. марта 1941. долази до потписивања протокола између Краљевине Југославије и нацистичке Немачке о проласку немачких и италијанских војних трупа кроз југославенску територију. То је међу патриотским снагама југославеснке краљевине протумачено као издаја...


"Боље гроб него роб! Боље рат него пакт!"

Британски, али и совјетски обавештајци већ 27. марта 1941. године у Београду организовали Војни пуч и демонстрације, тако да је збачено намесништво које је предводио кнез Павле, а на престол доведен малолетни краљ Петар II Карађорђевић.

Немачки канцелар Хитлер је променио планове, те је оружане снаге планиране за напад на Грчку, преусмерене су на Краљевину Југославију. Та злочиначка акцја је названа "Операција 25".

Априла 1941. године Њемачка и Италија заједно са својим сателитима (Мађарска, Бугарска, Румунија и Албанија) нападају без објаве рата територију југославенске краљевине која је капитулирала већ након десетак дана.

Краљевина Југославија је била раскомадана, а највећи део је припао Независној Држави Хрватској, која је проглашена 10. априла 1941. у Загребу.

За поглавника је изабран Анте Павелић, док је његов близак сарадник био кардинал Алојзије Степинац. Они су били носиоци геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетстког рата.


Добри сарадници: Павелић и Степинац

Одмах по формирању клеро-фашистичке НДХ, кренуло је спровођење истребљења према неподобним народима: Срби, Јевреји и Роми. Такође, забрањен је рад Српске Православне Цркве и одузета јој је сва имовина, а свештенство СПЦ прогањано и убијано, цркве спаљиване и рушене. Ћирилица је такође забрањена на територији НДХ.

Сматра се да је у НДХ проценат православних Срба био виши од 37%, што никако није било по вољи хрватско-усташких власти и Ватикана, који је пружао велику подршку новим усташким властима у Загребу.

Хрватско-усташка идеологија је почивала на геноциду тј. истребљењу Срба, што је и Миле Будак, усташки министар изрекао јавно у Госпићу 2. маја 1941. године овако:

 „Једну трећину Срба ћемо побити,
другу трећину покрстити,
а трећу трећину ћемо протјерати!“


 

Ситуација у Глини

Глина је варош на Банији, односно вијековима је била на граници Војне Крајине и Турске царевине, односно, тромеђи Баније, Кордуна и Босне. Лежи на ријеци Глини, а у близини се налази Зринска Гора. Први помени насеља на том подручију били су још у 13. стољећу.

Ти крајеви су били пусти, па су их Срби који су бјежали од турског терора и страховладе насељавали, те добијали од аустријског цара повластице, јер су морали да ратују за Хазбуршку монархију. Глина је вијековима била већински српски насељена. Још од 1777. године Глина је имала своју црквену православну општину, а мало прије тога је постојала и школа на српском језику, која је касније крајем 19. стољећа забрањена.

У Првом свјетском рату доста Банијаца и Глињана су били мобилисани као аустријски војници и послати на фронт. Тако су се многи од њих предавали Србима и Русима и настављали борбу против солдата Бечког двора.

По ослобођењу крајем 1918. године и стварањем прве јужнославенске државе: Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Глина као и регија Банија су административно сврстане у Савску бановину.


ПОКОЉ

У селима око Вргинмоста хрватске усташе су говориле људима да ће они који се одазову позиву за покрст бити поштеђени, а да ће сви устаници бити убијени.

Иако је доста људи посумњало у те изјаве, око 1.200 људи из србских села, међу којима су: Доња Блатуша, Чемерница, Доња Пјешћаница, Козарац, Цреварска Страна и Брњавац се скупило и око 40 усташа их је камионима одвезло у Глину, гдје су у православној цркви затворени и касније заклани. Након тога су усташе прошириле хватање и даље, нарочито око села Бовић.

Неки ухапшени људи нису убијени у цркви, већ на мочварним пољима поред глинског Новог Села. Трећа група сељака из села Класнић и Драготина, која се налазила у глинском затвору је отпремљена возом у Лику и тамо поклана.

Поред тога, хрватске усташе су на превару хтеле да намаме лаковјерне Србе тако што су причали да за жетву ражи мора се добити дозвола, која се мора узети у општинама. Ко год да је долазио по те потврде крајем јула 1941. сви су хапшени и одвођени у глинску православну цркву и тамо убијани.

 

ИЗЈАВЕ СВЈЕДОКА

По причању јединог преживјелог свједока Љубана Једнака:
- "У цркви био је затворен и Перо Миљевић, кафеџија у Топуском. Усташе га у цркви питају: „Е, ти Перо Миљевићу, зашто си ти за старе Југославије прогонио Хрвате?“

Перо им одговара: „Чујте људи, то није истина, ја сам тада збиља био добар пријатељ Хрватима.“
„Не, ти си прогонио Хрвате“ - кажу они. Срушише га на под и с кундацима му смрскаше главу. Усташе су затим изашли из цркве и продужили пити у оближњој гостиони. “

Љубан Једнак се са још петорицом одвојио од масе и отишао пред олтар да се сакрије. Ипак су се вратили у масу оцјенивши да ће код олтара бити лако пронађени.
- „Када је ушла група усташа у цркву с њима је био њихов официр. Он је рекао усташама: ако тко од нас оданде побјегне, њих тада ниједнога неће бити. Усташе су нам наредиле да се скинемо.

Скинувши горњи дио одјеће, остали смо у вешу. Тада нам је наређено да полијегамо, па су нас затим почели клати ножевима.“

При том свирепом клању усташе су Љубана Једнака некако прескочили и није био ни такнут ножем. Мислећи да су сви Срби заклани, усташе су изашле из цркве да пију. Љубан се тада дубље завукао у мртве и намазао се крвљу.

Послије неког времена усташе су се вратиле и почеле износити мртваце из цркве и бацати их у камионе, као цјепанице. Љубан је завршио најгорњи у једном камиону. Међутим учини им се их има превише, па су га бацили на цесту, а потом у други камион.

- „Ја сада гледам сједе двојица усташа на мртвима. Један у једноме, други у другом ћошку камиона. Видим, идемо према Петрињи, а затим лијево од Прекопе, гдје су нас бацали у раније ископане јаме. Када су нас побацали из камиона, на мене је бачен неки тешки човјек, а један се још мицао.

То је усташа примјетио па рекао: Гледај, овај је овдје још жив. Узео је пушку и опалио. Тим је метком ранио и мене у лист ноге. Рана није била дубока. Имао сам осјећај као да ми је неко ставио упаљену шибицу на лист.“

 


Љубан Једнак сведочи на суду послије рата о усташком покољу у Глини

 

НАКОН ЗЛОЧИНА

Један усташа је примјетио да Љубан на себи има вунену весту, па су му и то скинули, док се он претварао да је мртав. Бацили су га потом натраг у јаму.

У јами се касније један човјек покрене. Љубан га упита: „Друже, јеси ли жив?“ „Јесам“ - каже он. „А ко си?“ „Ја сам Злокас из Шаторње. Што ћемо сада?“ Љубан му је рекао да бјеже, и сам се извукао из јаме и сакрио у живицу.

Како Злокас није долазио, Љубан је пошао у Мајске Пољане код ујака Павла Лончара Паје. Путем га је срео Стојан Ребрача који му је помогао.

Код ујака је Љубан остао сакривен неколико дана. Послије оздрављења, пребачен је у партизане и касније је постао носилац Партизанске споменице 1941. Други човјек, по презимену Злокас, се успио извући из јаме сам и доћи кући. Неко га је међутим издао, и усташе су га ухватиле и убиле.

Крајем мјесеца августа 1941., Окружни Комитет Комунистичке Партије за Карловац доноси овакву оцјену:
- „... Оваква звјерства у глинској цркви, каква су вршили ти - крвљу опијени фашистички стрвинари - Павелићеве усташе, не памти хисторија. У котару Глина убијено је по прилици 2.600 људи, у котару Војнић 960. У котару Вргинмост 200 људи, у Великој Кладуши 2.700 људи, тај број пење се на 6.460 мужева, жена и дјеце до половине мјесеца коловоза 1941. године...“


ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Православна црква Пресвете Богородице у Глини је подигнута 1846. године. Недуго након што је у њој 1941. почињен покољ, црква је потпуно порушена од стране усташа.

По завршетку Другог свјетског рата остаци жртава су 1947. пренесени на србско православно гробље у Глини. На мјесту порушене цркве су југословенске комунистичке власти поводом десетогодишњице покоља, 27. јуна 1951. подигле заједничку спомен-костурницу за све жртве. Народ Баније је 4. јула 1969. сопственим прилозима подигао Спомен-дом жртвама фашизма у Глини.

Након злочиначке операције односно  етничког чишћења Олуја 1995, хрватске власти су мјесто некадашње православне цркве у Глини, односно тадашњи Спомен-дом жртвама фашизма у Глини, преименовале у Хрватски дом.

На почетку новог грађанског рата у СР Хрватској 1991. године, Шиме Ђодан хрватски тзв. министар одбране је оптуживао Љубана Једнака да шири "ћетнићку" пропаганду. У "Олуји", Љубан Једнак се поново нашао са својим народом у крајишким колонама за Републику Србију. Умро је 1997. у Панчеву.

Град Београд је у јесен 2020. године на општини Палилула "Хрватску улицу" преименовао у "Глинских жртава".

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

О злочину у православној цркви у Глини је написано неколико књига.

Документарних филмова који говоре о ужасном покољу у православној цркви у Глини до данас нису снимљени ниједан.Оцените нам овај чланак:
Tags:
USTASKI ZLOCINI
GLINA
BANIJA
DRUGI SVETSKI RAT
SPC


Да се не заборави и не понови!
Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links