Вукашин Мандрапа - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Други свјетски рат

Област: НДХ


ВУКАШИН МАНДРАПАСпасоје Мадрапа, познатији као Св. Вукашин Клепачки, био је из угледне сарајевске породице која се ту доселила почетком 20. вијека из Херцеговине (село Клепци код Чапљине). Бавили су се трговином и стекли велики иметак на Башчаршији и Добрињи.

Породица Мандрапа се бавила хуманитарним активностима и били су добротвори и чувари имања и саме православне цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила, познатије као ''Стара Црква" из XV вијека, најстаријег здања у Сарајеву.

Спасоје односно Вукашин Мандрапа је одведен 1942. године у злогласни хрватски концентрациони логор Јасеновац, гдје је провео неколико мјесеци, а онда 29. маја 1943. године после свирепог мучења, бива убијен на најстрашнији начин од Жиле Фиргановића, познатог усташког крвника.

Чак и у тим моментима страдавања, Вукашин је посједовао невјероватан душевни мир... и док му је зликовац Фиргановић одсјецао дијелове тијела, он му је говорио "Само ти дјете ради свој посао".

Касније је Свети Синод СПЦ канонизовао Мандрапу за свеца, а о његовом лику, дјелу и страдању написано је неколико дјела и пјесама.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани * Сребреница

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

ЖИВОТОПИС

Спасоје Мадрапа, од миља је добио надимак још у школи Вукашин по србском краљу Вукашину Мрњавчевићу, јер је био врсан трговац. Рођен је крајем XIX вијека (највјеројатније 1894. године) у селу Клепци, крај Чапљине, на источној (десној) обали ријеке Неретве у јужној Херцеговини.

Овај крај је стољећима био насељаван са Србима православцима, о чему говоре бројни културно-историјски споменици и духовна баштина.

Још као дјечак се са породицом доселио у град Сарајево, који је тада био (као и читава Босна и Херцеговина) под окупацијом Аустро-Угарске монархије. Мандрапе су живјеле у Улици Милоша Обилића на Добрињи, а бавили су се трговачким пословима и имали су на Башчаршји своје магацине за робу. То им је доносило добру зараду, па пошто су били побожна породица, помагали су Стару (православну) цркву у Сарајеву... и Дабробосанску митрополију.

Кућа Мандрапа у старом дијелу Сарајева, била је репрезентативан примјер грађанске архитектуре XVIII и XIX вијека (слична Манаковој кући у Београду или још више кући у којој је сада кафана 'Знак питања' код Саборне цркве у Београду), била је предвиђена за историјску заштиту, као споменик етничке културе. Деценијама касније, у тој кући живи и послује једна муслиманска пекарска породица, коју је Момчило Јовановић, сестрић Вукашина Мандрапе дао њима, како би сачувао кућу од муслиманских екстремиста током рата у БиХ почетком деведесетих година 20. стољећа.

Вукашин Мандрапа није имао дјеце нити се женио. Био је као младић несрећно заљубљен у једну дјевојку у Херцеговини са којом је имао љубав на први поглед. Како је та цура била обећана у Мостар, тако се Вукашин повукао у себе и није имао, тј. показивао интереса за жене.

Његов брат Ђорђе Мандрапа има три сина сина: Чедо (р. 1916), Богдан (р. 1918) и Добрило (р. 1921)... и једну кћерку Славку, која је била учитељица. Славкин син Момчило Јовановић био је запослен 1960-1992 као архиватор Републичког Архива Босне и Херцеговине у Сарајеву. Богдан Мандрапа је живео до 1972. године, али је био тежак инвалид.

Вукашинови братанци Чедо и Добрило су били такође блиски цркви и активно су пјевали као црквени појци у Старој Цркви. Њихова крсна слава је Никољдан.

Славка Јовановић је посље Другог свјетског рата истраживала страдање србског народа у клеро-фашистичкој НДХ и дошла до значајних информација које је преточила у "Енциклопедију зла". Била је на мети агената југославенске тајне полиције УДБЕ, пошто се распитивала о Вукашину и јасеновачким логорашима. Умрла је 1982. године.

Иначе, југославенски комунистички режим је системом репресије одржавао привидан мир и градио лажно братство и јединство деценијама у које су само наивни Срби вјеровали.

 

СТРАДАЊЕ

Вукашин тј. Спасоје Мандрапа је све до краја јуна 1941. године био у Сарајеву мислећи да њега неће нико дирати, јер је знао да никоме ништа није крив, а стално је помагао коме год је могао. Када је видио да хрватски фашисти почињу да одводе све виђеније и добростојеће Србе, онда је донио одлуку да оде у свој завичај, односно село Клепци код Чапљине.

Већ тада су многе србске породице тражиле спас или преко Дрине или у шуми. Вукашинови братанци Чедо и Добрило су били активно укључени оружане формације, при четничком покрету ЈВуО. Прво због националне свјести, а друго што партизана тада у Сарајеву и околини није било много.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ 1941-1945

Вукашин Мандрапа * Драксенић * Међеђа * Јасеновац * Стара Градишка

Фра Сотона * Час у Бечу * Србољуб Живановић * Макс Лубурић

Љубо Милош * Дара из Јасеновца * Милица СекулићАнте Павелић

Алојзије Степинац * Васо Кондић * Иродови синови * Динко Шакић

Трибина у Ужицу * Стазама мученика * Надбискуп геноцида

Стеван Злокапа * Борислав Шево * Сена Шијак * Милорад Јандрић

Слободан Грујичић * Крвава црква * Ради ти дијете свој посао

Једење Богова * Петар Дабробосански Зорка Делић Скиба

У општини Чапљина, по Србе није ништа било боље, напротив, у његовим Клепцима оружане снаге НДХ су већ масовно хапсиле, клале србско становништво, цивиле, силовали жене и дјевојчице... Такође у сусједним Пребиловцима, хрватски фашисти су почетком августа 1941. године направиле стравичан покољ и помор жена и дјеце.

Вукашин Мандрапа је ухапшен од хрватских оружаних снага у љето 1941. па је одведен у Сарајево, гдје је провео неколико мјесеци у затвору да би 6. маја 1942. заједно са 3.000 осталих Срба и Јевреја у чувеном "Ђурђевданском возу" био транспортован у жељезничким вагонима за концентрациони логор Јасеновац одакле се није вратио.

У логору Јасеновац је Вукашин Мандрапа, скупа са осталим логорашима бивао тешко мучен и психички и физички. У једном бестијалном клању невиних цивила, које су хрватски фашисти свакодвневно радили зликовац Жиле Фиргановић, је посматрао Вукашина Мандрапу, како и поред свега што се дешава око њега, имао сталилност и мир.

Извукао га је из колоне која је била спремна за клање, те га је почео мучити на најстрашнији начин. Захтјевао је од Вукашина да каже на глас: "Живио Анте Павелић". Како је Вукашин то одбио, крвник Фиргановић је бивао све љући и ножем му је сјекао дјелове тијела, док се Вукашин није чак ни опирао... само му је неколико пута поновио

"Само ти дијете ради свој посао"

Фригановић није могао да вјерује у Вукашиново понашање што га је још више излуђивало.

На крају га је и убио хладним оружјем 29. маја 1943. године.

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Доктор Недељко Зец, који је успио некако да преживи пакао логора Јасеновац дошао је 1947. године на Никољдан у кућу Мандрапа у Сарајеву да преживјелим Вукашиновим рођацима, Богдану и Славки, исприча његову стравичну судбину и мучеништво. Осјећао је то као своју дужност.

Занимљиво је то да послије Другог свјетског рата у Сарајеву је основано удружење преживјелих логораша Јасеновца. Кад год би они имали неки састанак и окупљање, обавезно су присуствовали чланови југославенске тајне полиције, односно УДБЕ.  Било им је забрањено контактирати са медијима, јер су комунистичке власти жељеле сакрити чињеницу о геноциду у НДХ.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ канонизовао је овог новомученика 1998. године и Црква га слави 16/29. маја. Тако је прво манастиру Тврдош, на југу Херцеговине, насликана је икона Светог Вукашина Клепачког, а касније и у другим православним светињама.

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем

 

ФОНДАЦИЈА

У Требињу, градић на крајњем југо-истоку Херцеговине, основана је 19. августа 2011. године, фондација "Свети Вукашин", која се бави помагањем србских породица, поготово мајки које рађају више дјеце, али и обнови православних храмова који су уништени у ратовима на бившем југославенском простору током посљедње деценије 20. стољећа.

Ова фондација је основана на иницијативу Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске, поред херцеговачке Грачанице.

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

Момир Васиљевић, написао једну књигу "Ради ти дијете свој посао" 2016. године, која кроз лик Вукашиновог нећака описује и Вукашина Клепачког, али и страдање Срба у Босни и Херцеговини у три рата.

Tags:
USTASKI POKOLJI
BOSNA HERCEGOVINA
LOGOR JASENOVAC
GRAD SARAJEVO
ISTOCNA POSAVINA
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
DRUGI SVETSKI RAT
SPASOJE MANDRAPA
VUKASIN KLEPACKI
BASCARSIJA DOBRINJA
ZILA FIRGANOVIC
PROLECE 1943
MANASTIR TVRDOS
OPSTINA CAPLJINA
DJURDJEVDANSKI VOZ
MOMIR VASILJEVIC
MOMCILO JOVANOVIC
ZAPADNA SLAVONIJA
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
UBISTVO CIVILA


ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Разбијање мита: Четници нису клали по Козари у љето 1942. године

Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику

Нос Калик: Неиспричана прича једног села

Извештај са помена за вуковарске жртве и борце 17.11.2019

У јами Бивоље Брдо је највише Срба бачено 11. августа 1941. од стране хрватско-муслиманских фашиста

Ради ти дијете свој посао - Епитаф Старцу Вукашину

Оцените нам овај чланак:

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!

Skip Navigation Links