Књига: Књига из тишине - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Тања Тулековић


Књига: Књига из тишине"Књига из тишине" је ауторско дјело Тање Тулековић, вишег кустоса спомен-подручија "Доња Градина" и аутора изложбе "Економија јасеновачког логора".

У овој књизи се говори о усташком геноциду у селу Међеђа 1941-1945 на путу између Козарске Дубице и Босанске Градишке, на ријеци Сави, подно планине Просар.

Односно село Међеђа припада босанској Посавини и удаљено је свега неколико километара од Јасеновца и Доње Градине, гдје су такође извршени најмонстрознији злочини током Другог свјетског рата, над српским и православним становништвом.

Српско село Међеђа је током Другог свјетског рата имало 1.075 погинулих, од чега је 119 било партизанских бораца, а 956 жртава које су побили усташе. Такође у том периоду је уништено 45 српских кућа.

У овој књизи, Тања Тулековић је детаљно описала страдање невиног становништва села Међеђа и других мјеста са територије општине Козарска Дубица, тј. сву голготу кроз коју су прошли његови мјештани од усташких зликоваца.

Тања Тулековић наводи да је концентрациони логор Јасеновац представљао организовани систем од највиших властодржаца цивилне, војне и верске власти у Независној Држави Хрватској, у коме су створене "радне групе". А једна од група је била група - Економија.

Истраживајући усташке злочине, а поготово оне са "Економије", Тулековићка је дошла до занимљивих података о снабдевању усташа. У овом раду је доста обрађено и страдање српских села Млака и Јабланац. Али нису то једина села, било их је још, али су спорадично описана.

Ова књига је објављена први пут 2012. године, а представља полазну тачку у истраживачком раду Тање Тулековић. Касније 2018. доживјела је друго издање.

Ову књигу (у електронској форми пдф) можете да прочитате и снимите код себе на рачунар, ако кликнете ОВДЈЕ.

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
JASENOVAC
POSAVINA
DRAKSENIC
TANJA TULEKOVIC
KNJIGA IZ TISINE
KOZARA

Skip Navigation Links