Књига: Бездане јаме НДХ, ждерњаче српског народа 1941 - www.zlocininadsrbima.com

   

Дане Ластавица


Књига: БЕЗДАНЕ ЈАМЕ НДХ, ЖДЕРЊАЧЕ СРПСКОГ НАРОДА 1941Бездане Јаме НДХКњига "Бездане јаме Независне Државе Хрватске, ждерњаче српског народа 1941-...?" је ауторско дјело Дане Р. Ластавице, српског писца и хроничара страдања српског народа у Другом свјетском рату на подручију НДХ.

Аутор у овој књизи детаљно наводи све чињенице  како је уништаван српски православни народ на територији НДХ 1941-1945, а на неком подручју и Републике Хрватске поновљено од 1991. године. Јаме - бездани евидентиране су за подручје Лике, по срезовима. Затим за подручје Кордуна и за подручје БиХ, које су до сада описиване и публициране у многим дијелима, а неке се и по први пут овом приликом приказују ,као бездане јаме ждерњаче српског православног народа.


Овом приликом јаме су пописане и евидентиране под називима и именима, како су их жртве и мјештани називали у датим ситуацијама, јер многе од тих јама нису ни имале имена, будући да за то није било потребе. Многим од наведених јама у датим ситуацијама имена су давана и мењана, а као пример ред је навести "Јама код Мацоле" у Личком Лешћу. На Личком Лешћу, недалеко од жељезничке станице, постоји јама која је код чобана и мјештана од 1941. године називана "Јама на Шкорину брду". Међутим у насталој ситуацији када би се хиљаде жртава постројиле и одвођене са сабиралишта - логора, код жељезничке станице Личко Лешће у ново сабиралиште,које се налазило покрај "Јаме на Шкорину брду", неко би од жртава смогао снаге да упита "куда сада идемо...".Одговор би гласио: "Идете код Мацоле".То зато што је код поменуте јаме главни руководилац сабиралишта у непосредној близини те јаме био Хрват, Марковић Стипе - Мацола, који је руководио коначном ликвидацијом невиних жртава бацањем у ту јаму. Тако је та јама и касније остала под именом "Јама код Мацоле".Слично је и са јамом код Бугојна, која је називана по усташи Бранку Куштри, па касније и добила име "Куштрина Јама".

Део приказаних јама имао је и раније своја имена, а многе су под истим именима,као "голубњаче", обзиром на боравак у њима голубова или других разлога називане истим именима. Поред пописаних природних јама - бездана, приказују се и бунари (или како Личани кажу - штерне) у које су српске жртве бацане.

Анте Павелић је са усташама разрадио план уништења српско-православног народа још у Италији 1930-их година у Сиену, Липарима и другим логорима у којима се припремао да учини, оно што је и починио. Посље рата пронађени су спискови јама са рубриком, поред осталог: - "Колико људи може примити јама...". Аутор овог пописа није био у могућности да упореди тај попис са овим и да погледа да ли су у тим пописима били бунари и септичке јаме по Славонији и Лици, који се овом приликом приказују.

Код пописа јама наведен је и извор података,коришћених од многих аутора који су описивали јаме,и код многих описа постоје и пописи жртава које труну у наведеним безданим јамама.Ко жели да се конкретније и опширније упозна са сваком од наведених јама препоручује се да та сазнања оствари у наведеним изворима података.

 

 

Књига је издата тек 2008. године, док је аутор био у избјеглиштву.
Иначе, сам аутор 1960-1980 је имао велике проблеме и трпио је пртиске због истраживања усташких злочина над Србима. Био је под присмотром југославенске тајне полиције УДБРАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Оцените нам овај чланак:
Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
JAME
LIKA
DANE LASTAVICA
1941
CETRDESETE

Skip Navigation Links