Бреза 1992-1995 - www.zlocininadsrbima.com

   

Период: Југославенски ратови 1990-их

Област: Босна


БРЕЗА 1992-1995Злочини у Брези дешавали су се током босанско-херцеговачког рата деведесетих година 20. вијека, а највише 1992. године, када је мноштво Срба усљед притисака муслиманских екстремиста напустило своје куће и имања и отишло у прогонство.

Ови злочини над србским цивилима у Брези су инспирисани од цивилних, полицијских и паравојних власти у самој општини Бреза, по налогу централе СДА у Сарајеву, јер је њихов циљ био елиминација православног живља са тог подручја.

Бреза је мала варош која се налази свега 30 км сјеверо-западно од Сарајева. Према попису становништва из 1991. године Срби и муслимани су имали подједнак број становника, али је проценат босанских Хрвата допринео муслиманима у остваривању морбидних планова.

Иначе, за многобројне злочине над србским цивилима на територији општине Бреза готово да нико није одговарао, јер Тужилаштво Босне и Херцеговине, усљед политичких притисака намјерно врши опструкцију, тако да је број оних који су изведени пред Суд правде мали и пресуде које се доносе више дјелују као ругање правди и жртвама.

Поред тога, ни Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу није подигао ниједну оптужницу, иако су свједоци давали исказе њиховим истражиоцима.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

 

ПРЕТХОДНИЦА

Југославија је била федеративна држава састављена од шест република: СР Словенија, СР Хрватска, СР Босна и Херцеговина, СР Црна Гора, СР Србија и СР Македонија... с тим да је СР Србија имала двије покрјине: АП Војводина и САП Косово и Метохија. И СФРЈ и ЈНА су биле по својој дефиницији замишљене на братству и јединиству свих народа и народности који су живили од Вардара па до Триглава и од Ђердапа до Јадрана.


Југославенска федерација 1974-1992

Друштвено-економско уређење је био социјализам, односно диктарура пролетеријата и радничко самоуправљање. Политички систем је био једнопартијски, односно владао је Савез Комуниста.

Устав Југославије од 1974. године донио је децентрализацију земље, која је омогућила сепаратистичким снагама прво у Словенији и Хрватској, а касније и у Босни и Херцеговини, да започну разбијање Југославије, праћено крвавим ратовима и прогонима. У свим Уставима Југославије, Југословенска Народна Армија је била дефинисана као једина оружана сила на територији западног Балкана, а самим тиме и једини међународно признати војни субјекат.


ЈНА је створена на традицији Титових партизана

Савезна скупштина августа 1989. године доноси амандмане на Устав, па тако се једнопартијски систем замјењује вишепартијски систем почетком наредне године. Што је значило да поред једине до тада партије СКЈ, сада могу да се оснивају и друге странке.

Савеза Комуниста Југославије се распада 23. јануара 1990. на чувеном XIV конгресу у београдском Сава Центру, када је дошло до оштрих вербалних сукоба словеначких и делегата из СР Србије, око виђења будућности заједничке државе. У то вријеме, Њемачка је била уједињена, а "гвоздена завјеса" је у земљама Варшавског пакта већ била пробијена и на дјелу су отпочеле ткз. Обојене револуције.


Југославенска шесторка мистерије

Словеначка делегација напушта засједање, одмах затим и делегација СР Хрватске, чиме је рад конгреса доведен у питање. Након њих и делегације СР Босне и Херцеговине и СР Македоније напуштају рад конгреса. Тако је након 45 година прекинута владавина комуниста у Југославији.

Заправо тада је друга јужнославенска држава озбиљно нагрижена унутрашњим сепаратизмима, који су врло брзо добили велику помоћ спољних фактора, прије свега: Ватикана, Европске Уније и САД. Касније исламских земаља сјеверне Африке, Блиског и Средњег Истока. Њихов циљ је био убацивање радикалних исламиста у Европу и ширење Ислама.

Ситуација у Босни и Херцеговини

Босна и Херцеговина је централна република СФР Југославије, у којој су живјели Срби, муслимани и Хрвати, заједно са националним мањинама.

Дана 18. новембра 1990. одржани су први вишестраначки избори након Другог свјетског рата. Власт је формирана од странака антикомунистичке коалиције: СДА, СДС и ХДЗ. Народни посланик који је добио највише гласова је Фикрет Абдић (47,4%), успјешан привредник из Велике Кладуше, али је он склоњен у страну од муслиманских екстремиста због тога што није желио рат, нити сукобе са Србима. Уствари, он је био само мамац бирачима на изборима.

Тако је предсједник Предсједништва БиХ постао Алија Изетбеговић, пријератни робијаш и аутор чувене шовинистичке "Исламске декларације". Предсједник Народне скупштине постао је Момчило Крајишник из странке СДС, а Хрват Јуре Преливан премијер Владе. Ова коалиција је издржала 15 мејсеци. Урушила се на почетку ратних збивања априла 1992. године.

Водећи чланови муслиманске Странке Демократске Акције: Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић, Харис Силајџић и др. су још средином 1991. године донијели одлуку да не желе Босну и Херцеговину у Југославији, односно да желе независну БиХ. Ту су се планови странака СДА и ХДЗ поклапали, али су обије странке жељеле да имају етнички и вјерски чисту државу. Односно Хрвати су жељели БиХ да припоје Хрватској, а муслимани радикалну исламску републику.


Куљић (ХДЗ), Караџић (СДС) и Изетбеговић (СДА)

Идеју о независној Босни и Херцеговини су свакако ширили и медији. Још октобра 1991. године у сарајевским новинама појављивале су се отворене пријетње србском народу. Између осталог најављивано је обнављање тзв. Ханџар дивизије, фашистичке јединице која је 1941-1945 починила стравичне злочине над Србима у Независној Држави Хрватској. Ту формацију су чинли углавном муслимани. Иначе, усташка злодјела у Босни и Херцеговини су досегнула свој врхунац у мјестима као што су: Пребиловци, Дракулић, Билећа, Гацко, Доња Градина, Купрес, Драксенић...

У августу 1991. почиње организовано наоружавање муслимана и Хрвата у БиХ које је ишло преко странака СДА и ХДЗ, са циљем напада на Југословенску Народну Армију. Наредног мјесеца почело је оснивање мјесних одбора паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотске лиге". У Мостару је у другој половини 1991. било пуно припадника ЈНА, који су долазили из Хрватске (Далмација и Дубровачки рејон), одакле су били протјерани или повучени. Касније су отишли у Ужице (СР Србија).

Прваци ХДЗ у Грудама 18. новембра 1991. проглашавају Херцег-Босну, хрватску парадржаву на тлу БиХ. Она је постојала током рата и циљ је био да се цијела БиХ интегрише у Хрватску, односно да се обнови НДХ. Имали су константно помоћ званичног Загреба и Туђмановог режима.

Почетком 1992. тачније 9. јануара србски посланици у Сарајеву проглашавају Републику србског народа у БиХ, као одговор на муслиманске и хрватске пријетње односно Срби желе да остану да живе у Југославији. Седам недјеља касније, организован је референдум о одвајању Босне и Херцеговине од СФРЈ, где је 62,4% бирача гласало за независност, што је недовољно да се сматра важећим. Ипак, земље ЕУ и САД им признају то.

У Лисабону су 23. фебруара представници муслимана, Срба и Хрвата у БиХ потписали чувени Кутиљеров споразум како би се зауставио рат... међутим, десет дана касније Алија Изетбеговић повлачи потпис на наговор Ворена Цимермана америчког амбасадора у Југославији и то послије 10 дана.


Жозе Кутљеро из Португала

У Сарајеву су 1. марта припадници "Зелених беретки", које предводи криминалац Рамиз Делалић Ћело, пуцали на србске сватове на Башчаршији и убили младожењиног оца Николу Гардовића, а свештеника Раденка Миковића ранили. То је био догађај који је најавио крвави рат деведесетих, а то је био и један од повода да се распадне још увјек мјешовита полиција. У западним медијима овај догађај је лажиран, тј. реченео је да су Срби наводно пуцали на муслиманске сватове.

Након тога, усљедилили су бројни напади на србска мјеста у БиХ, као и припаднике ЈНА (Сијековац, Купрес, Сарајево, Тузла...). Међународни представници су били само нијеми посматрачи.

Ситуација у Брези

Бреза је варошица која је смјештена у централним дијеловима Босне и Херцеговине, кроз коју протиче ријека Ставња... удаљена свега 10 км источно од мјеста Високо, а 30 км сјеверо-западно од Сарајева.

Сама Бреза се налази у котлини окружена брдима и планинама.

Овај крај кроз историју су насељавали: Илири, Римљани, а касније долазе и Јужни Славени. У Средњем вијеку овај крај је потпадао под србско царство којим су управљали владари династије Немањића, а касније и босански краљ Твртко Котроманић.

Касније средином XIV стољећа у ове крајеве долазе Турци Османлије, који су покоравали хришћанско становништво и насилно их преводили у ислам. Спровођен је терор и страховлада највиших размјера према Србима, што је доводило и до миграције на сјевер и запад. Послије Берлинског конгреса 1878. године Бечки двор добија право да уђе са својом војском у Босну и Херцеговину, што је учињено уз велики отпор муслиманског становништва.

Аустроугарска је наставила са тиранијом према православним Србима, што је довело до оснивања револуционарне организације Млада Босна чији су чланови извршили Сарајевски атентат. Током Првог свјетског рата мноштво Срба је хапшено, убијано и одвођено у логоре, како у цијелој Босни, тако и у Брези. Приликом стварања прве јужнославенске државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године... Бреза је административно припала Дринској бановини. Православна црква Св. Прокопија је започета 1930. године, а освештана шест година касније, па је постала сједиште Брезанске парохије у оквиру Дабробосанске митрополије СПЦ.

За вријеме Другог свјетског рата усташе стварају НДХ, гдје и Бреза потпада. Ово је условило да усташе над брезанским Србима спроводе геноцид, тј. истребљење. Тако је нарушена национална структура, када су Срби постали мањина усљед злочина над цивилним становништвом. Касније у вријеме социјалистичке Југославије, Бреза је била дио Сарајевско-Зеничког индустријског басена, што је довело до економског развитка. Постојали су копови угља лигнита.

Према попису становништва 1991. године сама варош Бреза је имала око 4.000 становника, од чега је 40% било муслиманске националности, 39% Срба и око 15% Хрвата. Међутим, општина Бреза је имала преко 17.000 становника, углавном са муслиманским живљем.

 

ЗЛОЧИНИ

У Брези током 1992-1995 године почињено је мноштво злочина над Србима, како у логорима, тако и у њиховим кућама гдје су муслимански паравојници и екстремисти упадали без судског налога и чинили најтежа кривична дјела.

Међу тим злочинима се свакако истиче убиство породице Аџић: Слађане (дјевојачки Вељанчић) стара 22 године и њених близанаца Сњежане (1.5) и Синише (1.5) који су живи запаљени у својој кући 15. маја 1992. године у насељу Брањевац. Слађанин муж Радисав је већ тад био ухапшен и утамничен у брезанским логорима, гдје је даноноћно пребијан и мучен.

Такође и породица Бунијевац је имала трагедију 6. јуна 1992. године. Муслимански паравојници су упали у њихову породичну кућу те одмах ухапсили сина Саву (28 година) и одвели га у непознатом правцу. Отац Слободан (57) је убијен на звјерски начин. Мајка Петра је хтјела преко шуме побјећи до србских села и на том путу је наишла на беживотно тијело сина Саве, погођен са три метка. Сахранила га је послије шест дана. Други син Недељко је успио да са другаром се извуче из обруча и спасе се.


Некад давно породица Новаковић на окупу

Породица Новаковић из Горње Брезе је пакао започела 10. јула 1992. године, када су им упали у кућу муслимански паравојници: Шабановић, Дедић и њихове колеге. Никола Новаковић (63) је ухапшен и одведен у полицијску станицу, гдје је од инспектора Џевада Сокића чуо да он наводно крије некакву радио-станицу са којом одаје положаје ВРС. Ту је претучен први пут, а послије одведен у неки затвор рудничког магацина, гдје су усљедила нова премлаћивања. Препознао је Eсa Бaшићa, Гaлибa Рaмићa и извeсног Шaбићa, звaног Тaрзо, коjи je код њега учио eлeктро зaнaт. Одатле је пребачен у затвор Електротерме, гдје је већ постојао логор за Србе.
У Зеници је осуђен на 18 месеци затвора у монтираном процесу. Обавјештен је преко МЦК 17. јуна 1993. да је његова породица ликвидирана: супруга Милка (60), брaт Рaнко (60), снaја Обрeниjа (61) и полусeстра Рajка (71). Муслимански паравојници, односно комшије од Новаковића: Рaмо Бeшлиja, Мaлик Мeшeтовић и Нусрeт Мaторугa упале су у кућу брата Ранка, гдје су побијени на најстрашније начине. Оно што је још болесније, јесте што је наредни дан РТВ Сарајево направило видео прилог у коме је наведено да су "ћетници измасакрирали муслиманске цивиле". Ексхумација је направљена 2000. године и поново су сахрањени, али на Сокоцу.

Поред Новаковића у Брези су на звјерски начин убијени: Момчило Суботић, Сава Бајић, Блaгоje Чaбaк, Николa и Брaно Рaдић, Нeђо и Милка Рaдовaновић (заклани у Дебелој Међи), затим Милe и Ружa Бузeџиja (бранчни пар убијени сјекиром од Aлмeдина Омeрхоџића и Aбдулaха Шaхића)... Убијен је један Србин из Вардарске Македоније родом, који је прије рата продавао ракију. Убили су га јер су мислили да има новца. Неђо Суботић је убијен, а силована му је снаја. Брану Радића су одвели у село Влахиње изнад Брезе и тамо га везали коњима о репове (стари турски начин убијања невјерника). Максу Суботића су привели у полицијску станицу на информативни разговор и претукли га, па је пребачен у зенички логор гдје је провео 1.5 годину. Професор у гимназији Милорад Суботић је такође привођен и премлаћиван, о чему је свједочио Влатко Павлић.

Бранко Перић је имао упад у кућу 1. марта 1993. године, када су га мучки убили... исто тако 16. октобра 1994. и Пера Матића (45) на путу према Олову. Владо Андрић (41) је убијен 20. августа 1994. године од муслиманских паравојника. У селу Сливно муслимански бојовници су 24. августа 1992. године бомбама засули кућу Здравке Чолић (57), која је том приликом убијена.  У Брeзи су животe изгубилe током рата и цивили: Душaнкa Jeврић (63), Jaснa Чичaк (63) и Љубa Ивaновић (57). У своjоj кући je 11. дeцeмбрa 1993. године убиjeнa стaрицa Госпaвa Aнџић (63)...

Шпиро Суботић је утамничен у згради "Електротерме", као припадник ВРС, гдје је провео 28 дана.

Православна црква Св. Прокопија је опљачкана демолирана 14. маја 1992. године, а мало касније и тотално уништена, тако што су је минирали експлозивом. Муслимански паравојници су приликом напада на србска села у околини Брезе обавезно уништавали и православна гробља, прекопавали их.  

 

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ

По налогу муслиманске Владе у Сарајеву, тако је и у Брези направљено неколико концентрационих логора у којима су мучени Срби, а касније од средине 1993. и Хрвати пошто је у централном дијелу Босне дошло до муслиманско-хрватског сукоба. Вeћ срeдином aприлa 1992. у Брeзи je формирaн први логор зa Србe у згрaди бившeг Домa здрaвљa. А касније су формирани на још неколико мјеста:

 •     Воjни зaтвор у Брeзи
 •     Полициjскa стaницa у Брeзи
 •     Логор у подруму фaбрикe "Eлeктротeрмa"
 •     Склaдиштe прeдузeћa "Удaрник"
 •     Логори у купaтилимa у грaдском бaзeну
 •     Логор у мaгaцину рудникa "Брeзa"
 •     Згрaдa "29" у Брeзи

На свим овим локацијама утамничени Срби су пролазили стравичне психо-физичке тортуре, од којих многи нису преживјели, а они који то јесу остали су са тешким посљедицама. Број логораша није никада утврђен, али се процењује да је кроз брезанске казамате прошло близу 1.000 затвореника.СВЈЕДОЧЕЊА

Видосава Радић, супруга убијеног Николе Радића о тим ужасним данима казива сљедеће:
-"У Брeзи смо имaли рeсторaн Стaри мост, сaмим тим и многоброjнe приjaтeљe a сa комшиjaмa муслимaнимa смо имaли добрe односe. Дана 7. aприлa 1992. нaлaзилa сaм сe у своjоj бaшти коja je билa нeдaлeко од нaшe кућe кaдa je дошaо комшиja и кум муслимaн Aлиja Мливић, коjeг смо до тaдa смaтрaли приjaтeљeм. Трaжио je могa мужa Николу кaко би му нeшто вaжно сaопштио.

Понудилa сaм гa дa сeднe зa стол. Нaкон извиjeсног врeмeнa, стигaо je и Николa. Aлиja je рeкaо: 'Дођи, Никицe дa тe изљубим' и у том трeнутку извукaо пиштољ. Свe сe догодило муњeвитом брзином.

Николa je питaо: 'Зaр би мe, Aлиja, ти могaо убити?' Одjeкнуо je пуцaњ, Николa сe зaтeтурaо и пaо. Aриф Сиротaновић и полициja су покупили оружje од Мливићa, узeли изjaву и рeкли кaко ћe Мливић одговорaти што je пуцaо у мог мужa..."

 

Душан Суботић, један од заточеника брезанских логора за Србе, који је дао исказ истражним органима Републике Србске, након изласка:
"Удaрaли су нaс дрвeном пaлицом нaизмeнично, jeдног по jeдног. Удaрци су пљуштaли кaо кишa и нису нaм дaли прeдaхa, пaдaли смо нa под, дизaли су нaс нa под пa поново тукли. То мучeњe je трajaло око двa сaтa... лeжaли смо нeпомични, нисмо могли дa сe помeримо, многи су били и бeз свиjeсти.

Ту je био и моj брaт Здрaвко Суботић, стaрaц од 67 годинa. Кaдa je свe утихнуло ja сaм био приje свиjeсти. Примeтио сaм дa порeд мeнe лeжи бeживотно тиjeло могa брaтa Здрaвкa. Прeминуо je од удaрaцa троjицe злочинaцa Гaлибa Фejзићa, Зикeтa и Рeуфa...

Тaдa су нaдрeђeни нaрeдили дa сe тeло одвeдe извaн грaдa, дa сe изрeшeтa рaфaлимa и бaци у рeку Стaвњу кaко би свe изглeдaло кaо спрeчeн покушaj бјeкствa.

Порeд мeнe су смjeстили Момчилa Суботићa (72). Био je сaв нeпокрeтaн, сaв поломљeн, слaбо je долaзио свиjeсти, свe до 13. jунa 1992. кaдa je издaхнуо. Зa њeгову смрт су одговорни исто Гaлиб Фejзић, Зикeт и Рeуф. Послијe смо сaзнaли кaко je у кући зaклaн Нeђо Суботић, стaр 76 годинe. Многe жeнe и дeвоjкe србскe нaционaлности су силовaнe што у логоримa, што у своjим кућaмa..."

 

Србкињa С.К. бившa логорaшицa жртвa вишeструког силовaњa, о ужасима брезанских логора дала је изјаву овако:

 "Живјела сам у Високом. Хтјела сам да побјегнем одатле, али сам ухапшена од муслиманске милиције. Довeли су нaс нeколико жeнa и дjeвоjaкa у логор у Брeзу 26. маја 1992. године и одмaх зaтворили у мaли подрум коjи je био влaжaн и хлaдaн. Ту су нaс групно силовaли. Свe су нaс тукли и силовaли. Ту сaм остaлa двa дaнa, нaкон чeгa су мe прeбaцили у другу згрaду. Ту je било jош пeт жeнa. Ту сaм остaлa до 15. aвгустa 1992. године.

Скоро стaлно смо били у том логору, осим кaдa су нaс изводили дa глeдaмо кaко туку, мучe и убиjajу србскe зaробљeникe. Зaробљeникe су мучили тaко што су их кaсaпили, кидaли им дио по дио тиjeлa, дaвили их у бaзeну... Нeпрeстaно су нaс тукли и силовaли, нeкaдa je и 20 особа знaли дa сe измиjeни нa мeни, jeдaн зa другим. Тjeрaли су нaс дa глeдaмо ужaсe. Тaко су jeдном муслимaнски воjници тjeрaли оцa дa силуje ћeрку од 17 годинa, a ми смо морaли свe то дa глeдaмо.

Пустили су нaс зajeдно, свих шeсторо. Двиje дjeвоjкe су извршилe сaмоубиство одмaх по излaску из логорa. Свe смо билe труднe, циљ им je и био дa остaнeмо труднe..."

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ 1992-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Башчаршија * Пофалићи * Добровољачка * Ледићи

Чемерно * Високо * Зимска голготаВелики парк * Казани

Бистрик * Бреза * Хотоњ * Алипашино пољеГробља

Ђорем *

ЖРТВЕ

Страхиња Живак * Анђелка Братић * Слободан Бојанић

Слободан Мркајић * Наташа и МилицаМира Драгичевић

Слободан СамарџићЉекари * Славко Јовичић * Савка Васић

Драган ВасићБошко и Адмира * РистовићГрбавица

 Силовања Српкиња * Драшко Вукосав * Милан Бандић * Божо

Славиша Ћоровић * * Гојко Стојановић * Слободанка Младић

Радојка Пандуревић * Данило Берибака * Јадранко Главаш

Љубица Шаренац

ЗЛОЧИНЦИ

Харис Силајџић * Драган Викић * Мустафа Ђелиловић

Јусуф Празина * Мушан Топаловић * Рамиз Делалић

Зулфо Алић * 146. лака * 144. витешка *  10. брдска * Шеве

 161. оловска * 17. мтбр * Бећир Хујић * Нермин Бајрамовић

Сенад Гаџо * Амир Шабовић * Фикрет Превљак

Хусеин Мујановић * Сефер Халиловић * Девета бригада

Сарајевски * Сејо Пискић * Јован Дивјак * Неџад Херенда

ЛОГОРИ

Виктор Бубањ * Хотел Игман * Мариндвор * Отока * Борсалино

  Трезор Привредне банке * Силос (Тарчин) * Васе Мискина

Грађевински факултет * Храсница * Биоскоп "Радник"

Хала Зетра * Крупска Ријека * ФАМОС * Сунце * Балтазар

Младен Стојановић * 9. мај * Ченгића вила * Наш дом * Искра

Циглана * Кошево

ПУБЛИКАЦ.

Дневник хирурга * Егзодус поново * Јелена '93 * 1335 дана

Свједоци говоре * Рађање нације * Јаук * Трново

Мртви вјечита опомена * Погром * Ратни логори * Стратишта

Босански пакао * Статистика и бројке * Мјесто покоља

Ничији војници * Бијели мантили

ИМЕНА ЗЛОЧИНАЦА

Много је имена који су током 1992-1995 окрвавили своје руке и укаљали своју част на подручју Брезе, јер су убијали и мучили недужне цивиле србске и немуслиманске националнсти, пљачкајући њихову имовину. Било је и оних који су наређивали усмено злочине својим подређенима. Тако да овде према исказима свједока наводимо њихова имена:

 1. Џевад Сокић, шеф криминалистичке полиције у ПУ Бреза
 2. Мехо Кулић, шеф полицијске станице у Брези
 3. Гaлиб Хaџић, стражар у брезанским логорима
 4. Aгaн Силajџић, стражар у брезанским логорима
 5. Хајрудин Дедић, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 6. Мујо Фрљак, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 7. Расим Шабановић, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 8. Ариф Сиротановић, исљедник у ПУ Бреза
 9. Галиб Фејзић, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 10. Зике, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 11. Реуф, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 12. Рaмо Бeшлиja, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 13. Мaлик Мeшeтовић, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 14. Нусрeт Мaторугa, муслимански полицајац у ПУ Бреза
 15. Мирсад Хаџић, командант паравојне јединице "Патриотске лиге"
 16. Aлмeдин Омeрхоџић
 17. Aбдулaх Шaхић

 

СУЂЕЊА И ОПТУЖНИЦЕ

Муслимански паравојник Алија Мливић одговоран за многа злодјела над Србима у Брези и околини никада није изведен пред суд правде, нити је ико против њега подигао оптужницу. Умро је природном смрћу 2019. године.

Тужилаштво Босне и Херцеговине је током 2013-2016 пред Кантоналним судом у Зеници водило поступак против Хајрудина Дедића, бившег полицајца СУП Бреза, осумњиченог за злочине и ликвидације Срба на територији општине Бреза за вријеме босанско-херцеговачког рата. Тако је Дедић добио првостепену пресуду на 6 година робије, а Врховни суд Босне и Херцеговине потврдио ту пресуду, у коме је доказано да је Дедић у полицијској станици двојицу претукао до смрти, а тројица су остала са тешким повредама.

Занимљиво је то што је неколицина свједока из Брезе давало своје исказе и истражиоцима Хашког трибунала, али они никада нису подигли оптужницу против осумњичених. Сматрали су да нема довољно доказа.

 

ЗАКЉУЧАК

Злочини у Брези су само једна карика геноцидног ланца који се на Србе обрушио током деведесетих година 20. стољећа у Босни и Херцеговини.

Циљ муслиманских екстремиста које су предводили прваци Странке Демократрске Акције тј. Врховна тројка: Алија Изетбеговић, Харис Силајџић и Ејуп Ганић јесте да се етнички очисти не само подручје Брезе и Сарајева, већ читаве БиХ, од Срба (прећутно и Хрвата), односно да се створи исламска република. Они су у томе имали помоћ првенствено НАТО пакта али и арабског свијета, који су их све вријеме рата помагали.

Комунистички режим у Југославији је деценијама градио лажно братство и јединство, гдје је било забрањено причати о страдањима Срба током Другог свјетског рата, док су хрватски и муслимански фашисти скривали своје учешће геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима. Њихови потомци наставили 1992. гдје су им преци стали.

С обрзиром да су Срби у читавој западној хемисфери означени као једини кривци за разбијање Југославије и ратове на тлу исте, тешко је вјеровати да ће ико од муслиманских зликоваца са оружјем у руци или одјелу одговарати за своја (не)дјела, као што су и ови брезански злочини.

 РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

Оцените нам овај чланак:
Tags:
SREDNJA BOSNA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
SARAJEVSKA REGIJA
DEVEDESETE GODINE
RASPAD SFRJ
PARTIJA SDA
HARIS SILAJDZIC
PROLECE 1992
UBIJANJE CIVILA
MUCENJE ZAROBLJENIKA
KONC. LOGORI
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
DZEVAD SOKIC
MEHO KULIC
GALIB HADZIC
ARIF SIROTANOVIC
MIRSAD HADZIC
ELEKTROTERMA UDARNIK
GRADSKI BAZEN


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links