Алија Изетбеговић повукао потпис у Лисабону марта 1992. и увукао БиХ у рат - www.zlocininadsrbima.com

19. октобар 2020.


Алија Изетбеговић повукао потпис у Лисабону марта 1992. и увукао БиХ у рат


Борба Алије Изетбеговића и његових ментора са Запада за унитарну босанску државу увела је земљу у крвави рат који је могао да буде спречен да је прихваћен мој план мирне поделе територије на три дела!

Ова изјава португалског дипломате Жозеа Кутиљера, творца мировног плана за БиХ, познатог као “Кутиљеров план”, актуелна је и данас, 23 године након што је пропао његов предлог мирне поделе Босне на муслиманску, српску и хрватску територију.

У Лисабону су 23. фебруара 1992. године на конференцији о БиХ, коју је организовао Кутиљеро, договорени принципи поделе Босне и Херцеговине. Потпис на “Кутиљеров план” 18. марта ставили су:

  • Радован Караџић, представник Срба
  • Алија Изетбеговић, представник муслимана
  • Мате Бобан, представник Хрвата.


АЛИЈА ПОВУКАО ПОТПИС

Међутим, Изетбеговић је десет дана касније, након разговора са америчким амбасадором у Југославији Вореном Цимерманом, одбацио план. Наводно је Цимерман тада обећао Изетбеговићу да ће САД признати БиХ ако одбаци овај план. Потом је уследио крвави рат, зверства, разарања и прогони - несагледива катастрофа!...

У Републици Српској и Федерацији и данас многи жале због пропасти овог плана, јер сматрају да је план био добар и да је уважавао потребе свих конститутивних народа.

 

ОДГОВОРНИ СУ СВИ, НЕ САМО СРБИ

- Кад се упореди моја мапа и она која је део Дејтонског споразума из новембра 1995. године, види се да је, после три и по године ратовања, резултат скоро исти. Многи животи су могли бити сачувани - рекао је Кутиљеро и поновио свој став да је за ситуацију у БиХ 1992. било апсурдно кривити искључиво Србе, јер су све три стране биле одговорне.

Он је истакао да је, којим случајем, његов план прихваћен, да је “босанско питање могло да буде решено уз мање губитака”.

- Истинска је трагедија што мир није постигнут - нагласио је он.

 

АЛИЈА ЈЕ БИО ЛАЖОВ

Португалски дипломата оптужио је у више наврата Изетбеговића да је изазвао рат и масовне жртве, одбацујући споразум који је претходно потписао. Кутиљеро је описао Изетбеговића као особу која лаже, односно - једно говори у јавности, а друго приватно.

- Изетбеговић би једно говорио насамо, а друго јавно. На првом ручку током преговора увидео сам да је лажов и да му се не може веровати - рекао је Кутиљеро.

Политички аналитичари су после потписивања “Дејтона” 1995. оценили да је то, у суштини, Кутиљеров план са одређеним модификацијама.

Питање је било - можемо ли имати унитарну Босну или Босну из три дела. Моје уверење је било да само троделна Босна може успети, што је потврдио и Дејтонски споразум - оценио је Жозе Кутиљеро.


ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА

Посланик у парламенту БиХ Лазар Продановић каже, да је историјска грешка што овај план није прихваћен.
- Максималистички захтеви муслиманских политичара, уз подршку дела међународне заједнице, срушили су план и разбуктали крвави рат. Све је могло да буде другачије да је план прихваћен. Нажалост, и данас имамо захтеве за радикалне уставне промене У БиХ и након свега што се десило - истакао је Продановић.

 

КО ЈЕ ПРИТИСКАО АЛИЈУ

Некадашњи председник РС Биљана Плавшић рекла је да су иза Изетбеговићевог повлачења потписа са Кутиљеровог плана стајали амерички амбасадор Ворен Цимерман и “људи из сенке” СДА.

Додала је да је сам Цимерман признао да је он био тај који је рекао Изетбеговићу да повуче потпис, а да су га пре тога нападали и “они његови”.

- Изетбеговић је у странци имао екстремно крило, људе у сенци. Нису то били никакви интелектуалци него неке муфтије, представници неких старих муслиманских породица, некада беговских - рекла је Плавшићева.

 

НАЦИОНАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ

План је предвиђао стварање три конститутивне националне јединице, у које би ушле већинске општине све три стране. Муслиманској конститутивној јединици припало би 50 општина, односно 44 одсто територије. Србима би припало 37 општина, односно 44 одсто територије, а Хрватима 20 општина или 12 одсто територије БиХ.

Скупштина би се састојала од два дома - дома грађана и дома конститутивних јединица.

 

 

Аутор: М. Филиповић
Извор: Вечерње новости
23.02.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Силовања - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Јесен - Јука Празина

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 226  пута
Број гласова: 0


Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
DEVEDESETE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA
HUMSKA ZEMLJA
ALIJA IZETBEGOVIC
BOSANSKA KRAJINA
KUTLJEROV PLAN


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Исповијест Слободана Бојанића о пакленим данима у Сарајеву у мају 1992. године

У Скеланима код Сребренице обиљежено 25 година од страдања Срба

Словенија прогања Драгомира Грујовића три деценије без конкретног доказа

Исповест Анђелке Братић из Хаџића код Сарајева

Смолућа: Остало је само име

Дара из Јасеновца или Ми и Јасеновац

Србе желе превести преко језика у босански народ
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links