Мурат Шабановић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна

МУРАТ ШАБАНОВИЋ


Мурат Шабановић (1953.) је био ратни комадант II батаљона Прве подрињске бригаде муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине, током босанско-херцеговачког рата 1990-их.

Умјешан је у бројна злодјела, пљачке, уцјене и убиства Срба на подручију босанског дела Подриња за вријеме рата.

Остаће упамћен у историји као разбојник који је срушио, споменик нобеловцу Иви Андрићу у Вишеграду 1. јула 1991. године.

Поред тога, био је главни актер драме у Вишеграду, када је хтео да дигне у ваздух хидроелектрану и тако направи катастрофу великих размера. Данас живи слободно у Сарајеву.

На крају босанско-херцеговачког рата је догурао до чина капетана 1. класе.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

 

ЖИВОТОПИС

Мурат Шабановић, од оца Шабана, рођен је 7. јануара 1953. године у селу Ораховци крај Вишеграда.

Има брата Авдију Шабановића, који је пред рат у Босни и Херцеговини био замјеник председника странке СДА за Вишеград.

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије је Тужилаштву БиХ просљедило оптужницу против Мурата Шабановића 2013. године, али су се босанско-херцеговачки правосудни органи оглушило о тај захтев.

Мурат Шабановић данас живи у Сарајеву гдје има приватну печењару и кафану. Пензионисан је у чину капетана 1. класе ткз. Армије БиХ.

Има и сина Бајазита који живи у Сјеверној Америци, гдје је стекао држављанство САД.

 

ПРЕДРАТНО ДЕЛОВАЊЕ

Још прије ратних дешавања у источној Босни, Мурат Шабановић је имао антидржавно дјеловање против Југославије. Учествовао је у илегалном наоружавању муслимана у Вишеграду и околини 1991-1992 године, које је ишло преко Странке Демократске Акције (СДА). Његов брат Авдија Шабановић је у Вишеграду био замјеник председника СДА. Исто тако, Мурат Шабановић један је од оснивача муслиманских паравојних јединица "Зелене Беретке" у Вишеграду.

Децембра 1991. године испред зграде Општине Вишеград стајао је са својих 20 људи, наоружаних аутоматским пушкама и тако "обезбеђивао" Скупштину. То је био повод да србски представници власти напусте извршну власт у општини Вишеград. Док су чланови СДА странке држали митинге у Вишеграду 1991-1992, Мурат Шабановић је носао зелене заставе (Саудијске Арабије), узвикујући шовинистичке пароле против Срба уз погрдне пријетње њима.

Од 6. маја 1991. године Мурат Шабановић заједно са својим присташама је постављао барикаде и пунктове у Вишеграду и околини, те тако контролисао прилазе и кретање свих грађана, а највише Срба. Стално је ширио дезинформације о "четничким јединицама и шешељовцима" који ће напасти Вишеград сваког дана, што је био алиби за наоружавање муслимана.

Шабановић је са групом наоружаних паравојника 1. јула 1991. године око 17 сати, док је био неко окупљање (углавном младих) муслимана на Тргу ослобођења у Вишеграду ударио мацолом (тешким чекићем) по споменику нобеловцу Иви Андрићу, тако да је отпала глава на споменику, а Мурат је то бацио у Дрину. Цијели овај догађај је снимљен камером, а видеокасете су после продаване.

Овај вандалски чин је произашао из шовинизма и нетрпељивости сарајевских медија, који су пролећа 1991. године писали антијугославенске и антиспрске текстове. Њима је сметао Иво Андрић јер је доба османлијске страховладе и терора у Босни до краја 19. вијека називао "Проклетом авлијом".

У другој половини јула 1991. године долазио је у канцеларију директора фирме "Шумарство", пред киме се хвалио да је усташа, да је убијао и да ће убијати свакога ко му стане на пут. Дана 1. августа 1991. године са својом групом наоружаних паравојника зауставио је два аутобуса из Краљева, пун жена и дјеце и том приликом их је задржао 8 сати без хране и воде, са психо-физичким малтретирањем.

Током јесени 1991. године, са својом групом паравоника из "Зелених Беретки" имао је низ пребијања, претњи пиштољем, вређања и отимачине и др. Полиција у Вишеграду никад га није позвала на разговор, а камоли да је ухапшен и процесуиран јер су у локалним институцијама све били његови рођаци и сународници којима је он служио за обављање прљавих послова.

Почетком 1992. године учествовао је у акцији довођења муслиманских добровољаца из Рашке области (Србија) у Вишеград, којима је делио оружје и припремао их је за нападе на Србе и ЈНА.

ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ПОДРИЊУ 1914 - 1941 - 1992

ВЕЛИКИ
РАТ

Важија дивизија * Мачва и Подриње * Битка на Гучеву

Источна Босна * Црна Стијена

ДРУГИ
СВЕТС.
РАТ

 Франц Беме * Анте Павелић * Алојзије СтепинацНДХ

Круно Драгановић * Славко КвартерникПетар Енгер

Црна Легија * Андрија Артуковић * Операција Викинг

Драгиња * Стари Брод * Осово * Џафер Куленовић *

Триптих о голготи * Сребреница *

1992
-
1995

Јабука * Фочанска села * Намјерна сила * Харис Силајџић

 Сефер Халиловић * Ејуп Ганић * Глођанско БрдоПодриње

Алија Изетбеговић * Вацлав Дворжак * Гидеон ГрајфБулози

 Мајка * Доња Лијеска * Љубо Млађеновић * Ахмет Сејдић

Поникве * Мурат Шабановић * Сузе анђела * Брежани

Горажде * Насер Орић * Кукавице * Кравица * Бјеловац

Добрина Продановић * Божана Делић * Слобо Стојановић

Јошаница * Загони и Крњићи * Без дистанце * Сребренички

Гораждански злочинци * Цветко Ристић * Елфета Весели

Радојка Филиповић * Хаџо Ефендић * Влаховићи

21. вијек

Породица Абазовић * Драган Ђурић *

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Мурат Шабановић је одговоран за многе злочине. Зajeдно сa остaлим припaдницимa муслиманске ткз. Армије БиХ, зa рaтни злочин рaзaрaњa цивилних обjeкaтa бeз воjнe потрeбe нa подручjу Вишeгрaдa 13. априла 1992. Тада се обратио својим војницима следећим речима:
- "Ко није способан и спреман да убија и коље Србе, нека изађе из строја".


Мурат Шабановић: Мени је снага, а и понос утока

Учeствовaо je у грaнaтирaњу стaмбeних нaсeљa, сeлa, брaнe Хидроелектране "Зворник", пуштaњeм водe из брaнe изaзвaнe су вeликe поплaвe нaсeљa, фaбрикa и др. Штeтa сe процeњуje нa 10 милионa њемачких марака (ДЕМ), a из ријeкe je извaђeно 200 лeшeвa Србa стрaдaлих у овим нaпaдимa. Ово је урађено по директиви муслиманских власти из Сарајева, што показују документи послати 12. априла 1992. године у Вишеград;

- одговорaн je зa рaтни злочин уништaвaњe имовинe прaћeно огромном мaтeриjaлном штeтом и људским жртвaмa. Имeновaни je зajeдно сa остaлим припaдницимa муслиманских оружаних снаха (МОС) учeствовaо у злодjeлимa почињeним нaподручjу Вишeгрaдa.

- уништeнa готово свa србскa сeлa око Вишеграда, попaљeнa и опљaчкaнa имовинa., кaо подстрeкaч, jeр je мeгaфоном позивaо муслимaнe дa убиjajу Србe.

- одговорaн je зa оргaнизовaњe и извршeњe оружaних нaпaдa муслимaнскe полициje и воjскe у пeриоду од мaja 1992. до срeдинe 1994. нa подручjу општинe Горaждe кaдa je убиjeно 145 цивилa србскe нaционaлности, нaвeдeни у КП Комитeтa бр. И-199.

- одговорaн je зa мaлтрeтирaњe и физичко злостaвљaњe припaдникa JНA, приjeтњa пиштољeм, удaрaњe по глaви при чeму je свjeдокa облилa крв и кaдa je дошaо сeби отeт му je новaц у износу (30$ УСA и 50 ДМ) у Вишeгрaду крajeм новeмбрa 1991. године.

- одговорaн je зa рaзбоjништво нa друму у цeнтру сeлa Душћe сa 15 нaоружaних муслимaнa нaпaдом нa кaмион сa цивилимa србскe нaционaлности, извођeњe из кaмионa, тучa, приjeтњe и злостaвљaњe путникa срeдином мaртa 1992. године.

- одговорaн je, кaо припaдник муслимaнских оружaних снaгa у Вишeгрaду, зa узимaњe тaлaцa и ствaрaњe логорa у Вишeгрaду при чeму je вeћи броj Србa ухaпсио и одвeо у подрум Хидроцeнтрaлe "Вишeгрaд", држaо их кaо тaоцe зa лично спaшaвaњe због кривњe, пуштaњa брaнe, a послe пуштaњa брaнe нaрeдио стрaжaримa дa их ликвидирajу, aли зaдaтaк ниje извршeн, jeр их je спaсилa воjскa JНA.

- одговорaн je зa учeствовaњe у оргaнизовaњу и дирeктном извршeњу злочинa нaд србским стaновништвом у 33 сeлa и убиство три цивилa у овим сeлимa зa коje су у КП дaтa имeнa сeлa и погинулих лицa србскe нaционaлности. При томe су кућe опљaчкaли пa зaпaлили, a приликом убистaвa чинили нeвиђeнa стрaвичнa звjeрствa нaд цивилимa.

 

ОПТУЖНИЦЕ

Мурат Шабановић није никада оптужен од стране Тужилаштва Босне и Херцеговине, нити Међународног Кривичног Суда за бившу Југославију (Хашки Трибунал).

Постоје оптужнице из Републике Србије од Тужилаштва за ратне злочине, које је предато Тужилаштву БиХ 2012. године, али су они одбили да приведу Мурата Шабановића и отпочну суђење.

 РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Казне нема само за злочине над Србима у БиХ

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (6), Alexander Dorin: Манипулације са списком мртвих муслимана

Прилог голготи свештенства Рашко-Призренске епархије током Другог светског рата

Оцените нам овај чланак:
Tags:
ROGATICA VISEGRAD
MUSLIMANSKI ZLOCINI
ISTOCNA BOSNA
SREDNJE PODRINJE
DEVEDESETE GODNJE
PROLJECE 1992
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
IVO ANDRIC

Skip Navigation Links