Посавина - поља смрти!
ПОСАВИНА - ПОЉА СМРТИ!Ово је страница посвјећена Посавини - једном од најстрадалнијих подручја не само у југоситочној Европи, већ и читавом свијету.

Сава је ријека која повезује више наших земаља: Банија, Славонија, Босна, Мачва, Шумадија и Срем... на тај начин она слично као и ријека Дрина представља још једну кичму србског народа. Сава почиње свој ток подно Триглава, на граници Аустрије и Словеније, односно настаје спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке. Укупна дужина Саве је 990 км, а свега 66 процената је пловно. Значајне притоке Саве су слиједеће ријеке: Купа, Уна, Дрина, Босут, Босна, Врбас, Колубара... Заправо ријека Сава чини добрим дијелом природну границу Балканског полуострва са Панонском низијом и планинским масивом Алпа. Сава се улијева у Дунав у Београду.

Тај дио европског континента био интересантан  за насељавање људи због количине воде коју је Сава носила са собом. Када се изливала, она би плавила земљу и чинила је још плоднијом.

Срби као народ  Посавину насељавају стољећима, а како се ширило хришћанство, тако су они градили и православне храмове. Још у доба средњовјековне династије Немањића границе Србије су ишле до ријеке Саве. Касније у XIV стољећу, када су Турци продрли на Балканско полуостртво, они су покоравали све хришћанске земље: Бугарска, Грчка, Србија, Босна... у својим крвавим походима Османлије су ишли у преко Саве, све до Беча када су доживјели два пораза и од тада су били у повлачењу.

Вијековима је тако Сава била граница између Аустроугарског царства и Отоманске империје, односно поприште жестоких борби њихових војски. Горњи дио Посавине је постао Војна Крајина одлуком Бечког двора 1533. године, који је увидио значај Срба што су долазили са подручја Поморавља, Повардарја, доњег Подриња... бјежећи од турских зулума и захтјева да се исламизују. Срби су ту имали повластице у односу на хрватске и мађарске кметове, јер нису плаћали порезе, али су морали увјек да иду у ратове за интререс германске царевине. Војна Крајина је укинута 1881. године када је аустријски цар увидио да нема више опасности од Турака.

Велике силе су на Берлинском конгресу јула 1878. године дозволиле Аустрји да уђе са својом војском у Босну и Херцеговину, а након 30 година и да је присвоји као своју покрајину. Тако је један терор замјењен другим. Тачније, сваки вид слободе и националне свијести код Срба је гушен од аустроугарских власти, свуда па и у Посавини. Штавише, још средином XIX стољећа Ватикан почиње да шаље своје фратре и свјећенике у Славонију, Босну, Банију и остале србске земље јужно од Саве. Њихов монстртуозан пројекат био је покатоличавање Срба православаца, те увећавање Хрвата, што се и остварило средином XX стољећа.

Током Првог свјетског рата у Посавини је вршена насилна мобилизација између осталог и Срба за рат против Краљевине Србије, Руске Империје и Краљевине Италије. Они су масовно прелазили на другу страну јер нису хтјели да гину за интерес црно-жуте монархије. Поред тога много угледних и богатих Срба је хапшено и одвођено у концентрационе логоре широм Хазбуршке царевине: Арад, Јиндриховице, Броумов, Нежидер, Ашах, Маутхаузен, Добој итд.
На ријеци Сави је дошло и до великог окршаја почетком септембра 1914. године када је Војска Краљевине Србије по налогу Западних савезника изршила Сремску офанзиву, која није успјела, а најтрагичније су прошли пукови Тимочке дивизије код Легет поља. Један део Колубарске битке у јесен 1914. године се водио у југо-источним дијеловима Посавине, гдје је опет проливана крв Србаља.

По завршетку Великог рата, када је Србија побједила, а Аустроугарска се распала... створена је прва јужнославенска држава Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године. Горњи дио Посавине постао је Савска бановина, а доњи дио је ушао у састав Врбаске и Дринске бановине, а мањим дијелом и Управу града Београда.

Када је почео Други свјетски рат, односно Њемачка и Италија су са својим сателитима 6. априла 1941. извршиле напад на југославенску краљевину и раскомадали је. Готово цијела Посавина је потпала под Независну Државу Хрватску, док је мали само дио остављен Недићевој Србији. Тако је Сава и подручје око ње постати поља смрти, јер су хрватске и муслиманске усташе проводиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, а носиоци тог истребљења били су поглавник Анте Павелић и кардинал Алозије Степинац.

Крајем августа 1941. године отпочела је са радом фабрика смрти - Јасеновац, најгори и најмонструознији пројекат људске цивилизације, који је подстакнут од највиших кругова Римске курије јер је њихов циљ био радикално смањење православних Срба у Посавини и јужно од Саве, све до Јадрана. Такав концентрациони логор је стављен у село Јасеновац, поред градића Новске, буквално на савским обалама.
За четири ратне године, све до априла 1945. године хрватске усташе међу којима је било и римокатоличких фратара су вршиле свакодневно убијања највише хладним оружјем. Они нису имали милости чак ни према дјеци. Жртве нису биле само из Посавине, већ из скоро свих дијелова НДХ. Број жртава никада није тачно утврђен, али два истраживања које су радили прво домаћи експерти шездесетих година 20. вијека, а друго међународни научници у прољеће 1991. године показују да тај број убијених Срба није био мањи од 700.000, од чега је 110.000 било дјеце млађе од 13 година. Постоје још неке масовне гробнице које нису ни истражене. Поред тога и у Сиску је био за вријеме Другог свјетског рата усташки логор за дјецу. Нацисти су код Шабца имали чак три логора у којима су убијали хиљаде Срба. И у Београду на Старом Сајмишту постојао је нацистички логор... па усташки логор Стара Градшика.
Босански дио Посавине је имао много жртава од усташког режима, а они су угллавном бацани у ријеку Саву. Један од најужанснијих злочина био је у Драксенићу 1942.

Након побједе партизана 1945. године и када су комунисти извели социјалну револуцију дошло је до нових прогона у Посавини, јер су Ознаши хапсили све оне који су причали јавно о злочинима над Србима, јер је то наводно нарушавало братство и јединство јужнославенских народа. Услиједиле су масовне ликвидације, а послије 1948. прогоњени су и симпатизери Стаљина и СССР. Сви они су одвођени на Голи Оток.
У другој Југославији Посавина је раздјељена, па је тако највећи дио припао СР Хрватској, затим СР Босни и Херцеговини, а најмањи дио СР Србији.

Почетком 1990-их година долази до разбијања СФРЈ под утицајем западних центара моћи, што је значило нова страдања, како у горњем дијелу: Банија и Славонија, тако и доњем дијелу: Босна. Сисак је прогутао најмање 611 Срба током 1991-1992, иако ту нису вођене борбе. Такође били су и напади на сисачка села од хрватских паравојних формација. Сем тога, западнославонски Срби су у два наврата прелазили Мост спаса први пут крајем 1991. када су Хрвати спроводили злочиначке акције "Откос" и "Оркан", а други пут почетком маја 1995. године "Бљесак".

Славонски Брод, Славонски Шамац, Жупања, Нова Градишка и др. су етнички очишћени од Срба, које је спроводио Туђманов режим деведесетих. У сјеверној Босни такође су удружене хрватско-муслиманске снаге спроводиле етничко чишћење у Дервенти, Босанском Шамцу, Брчком, Босанском Броду, Орашју, Оџаку итд.

Хрватско и босанско-херцеговачко тужилаштво одбијају да процесуирају злочинце иако им је достављена обимна документација. Ако се и поведе истрага, буде одрађена са пропустима, док се од евентуалног суђења направи фарса и пресуде служе да се наругају правди и жртвама. Слично је и са Хашким трибуналом, углавном окрећу главу од страдања Срба.

 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
73 године од покоља у цркви села Драксенића 53710
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 375929
Биланс хашке (не)правде 202120
Битка: Коридор живота 11424134
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 91524
Вађење очију Србима није злочин 64210
Важно је окупљање око жртве 5195
Више од 700 Срба није успјело доћи до „моста спаса“ у Новом Граду 22220
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 1575
Годишњица Прводецембарских заблуда 262540
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 31315
Досије Бљесак: Исповјест Даринке Милосављевић из Цага Окучанских 5770
Досије Босански Брод: Алминко Исламовић, припадник ХВО, добио 14 мјесеци затвора 8310
Досије Дервента: Исповијест Чеде Продића, бившег заточеника логора Пољ 1992. године 114710
Досије Оџак: Илија Јурић, припадник ХВО силовао жене, децу злостављао и ударао им главама у бетонски стуб 5130
Досије Оџак: Примењено 132 начина мучења над Србима цивилима 1992. године 1960
Досије Сијековац: Живот на мјесту злочина, 29 година касније 1790
Досије Сисак: Пуцали су породици Вила у леђа на обали Саве 1991. године 3390
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 2580
Драгољуб Јеличић - Мали јунак великог рата 285750
Ексклузивно: Интервју са редитељем Сањином Мирићем из Прага 69210
Емисија: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 460
Жртва из хрватског логора у Орашју спремна је свједочити на суду 4250
Жртва: Вукашин Мандрапа 10819141
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 4400
Заборављена Вуковарска резолуција или како је Западни Срем поклоњен Хрватима 1939. године 2379
Збрка око Дана државности у БиХ 1505
Злочин који се исплатио: Сузе огорчених српских логораша из Брчког 2080
Злочин: Бљесак 1995 2020361
Злочин: Бодериште код Брчког 1993 613921
Злочин: Босански Брод 1992 11635105
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 777268
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 269712
Злочин: Хроника злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1992-1995 9371205
Злочин: Чардак 1992 241214
Злочинац: Азра Алешевић Башић 546927
Злочинац: Алија Изетбеговић 1117391
Злочинац: Алојзије Степинац 12752101
Злочинац: Анте Павелић 1236839
Злочинац: Брчански злочинци 632618
Злочинац: Валентин Ћорић 2500
Злочинац: Вилијам Клинтон 230
Злочинац: Војска Аустроугарске 3460
Злочинац: Динко Шакић 631922
Злочинац: Добросав Парага 6710
Злочинац: Ђуро Бродарац 456330
Злочинац: Загребачки 13. Корпус 7185
Злочинац: Јосип Сенић 810
Злочинац: Крунослав Драгановић 560215
Злочинац: Либоријус Франк 1630
Злочинац: Љубо Милош 447329
Злочинац: Максимилијан Чичерић 1410
Злочинац: Мирослав Туђман 900
Злочинац: Мирослав Филиповић 783070
Злочинац: Оскар Поћорек 1980
Злочинац: Петар Стипетић 4190
Злочинац: Ричард Холбрук 1550
Злочинац: Сефер Халиловић 22955
Злочинац: Славко Кватерник 373235
Злочинац: Стјепан Месић 2480
Злочинац: Стјепан Саркотић 4020
Злочинац: Тони Блер 150
Злочинац: Франц Беме 6350
Злочинац: Франц Јозеф 2040
Злочинац: Фрањо Туђман 1060470
Злочинац: Харис Силајџић 5450
Злочинац: Џафер Куленовић 6301
Индира Камерић осуђена на 3 године затвора за ратне злочине у Босанском Броду 11585
Исказ Драге Петронијевић из Шапца о злочинима Мађара и Аустријанаца, 1914 119210
Исповјест Петра Мојића из Босанског Шамца:И дaнaс имaм ноћнe морe 11195
Исповјест сестара Дићко: Jeдинe смо прeживjeлe "Бљeсaк" у Мeдaримa 8610
Истинa о мaсaкру 13 Србa у Бодеришту скупљa прaшину 61415
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 40810
Књига: Књига из тишине 354815
Књига: Мајка 414718
Књига: Свједоци говоре - ратни злочини у општини Високо 1992-1995 104619
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 48315
Крвави трагови хрватске војске у Босни 1990-их: Орашје излази на видело 7445
Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг 82920
Логор: Арад 609834
Логор: Бараке на Сави 25455
Логор: Брчко 626825
Логор: Јасеновац 32374735
Логор: Куберг 201615
Логор: Орашје 863752
Логор: Оџак 708258
Логор: Стара Градишка 1460857
Марко и Марија Бенковић сведоче о ужасима из Орашја 1992. године 12715
Мирко Граорац невин робијао 15 година у Хрватској 3780
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 400
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 79215
Независна држава Хрватска 18194162
Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима 10040
Обиљежене 22 године од страдања Срба у Буквику 10100
Осам и по деценија Југославизма 250830
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 750
Подигнута оптужница против девет припадника ХВО за злочине у Орашју 1990-их 17675
Покатоличавање Срба западно од Дрине и посљедице 1265
Помен убијеним Србима у Пучилама код Бијељине 30.8.2015 10600
Потресна исповјест Славка Грабовца из Босанског Брода 8105
Пресахле нам сузе за убијеним синовима 143010
Приведен Менсур Петљо, мучитељ из Брчког 6690
Пронађени остаци српских жртава у Броду 11330
Против силовања истине и селективног приступа сећању 208130
Рајево Село: Усташке претње у цркви и на надгробним споменицима 210610
Рапорт командира Драгише Стојановића о злочинима Аустријанаца у селу Цулковић код Шабца 1914 13475
Рат у Босни и Херцеговини: Некажњени злочини 7615
Саопштење уместо Владе Црне Горе за Дан сећања на жртве Сребренице 5295
Све лажи и подметачине око распада СФРЈ 2395
Свједочење Сузане Јешић која је силована у логору Оџак 1992. године 4585
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 90433
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 20714238
Скончао иза решетака: Перо Коњ - крвник из Посавине 3945
Случај Душaнa Тривунчићa: Ухапшен, па убијен и остављен у шуми 6700
Случај Шеатовић из Новске: Михаило убијен на Аранђеловдан 1991. године 7640
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 730
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 114810
Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928. године 276844
Судити или не судити (2) 493315
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 308815
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 1960
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 126615
Фељтон: Како су муслимани постали нација у Југославији 88910
Филм: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 460
Хрвaтскa aгрeсиja нa Босну и Херцеговину током 1992-1995 остаје нeкaжњeнa 690


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links