Посавина - поља смрти!

   
ПОСАВИНА - ПОЉА СМРТИ!Ово је страница посвјећена Посавини - једном од најстрадалнијих подручја не само у југоситочној Европи, већ и читавом свијету.

Сава је ријека која повезује више наших земаља: Банија, Славонија, Босна, Мачва, Шумадија и Срем... на тај начин она слично као и ријека Дрина представља још једну кичму србског народа. Сава почиње свој ток подно Триглава, на граници Аустрије и Словеније, односно настаје спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке. Укупна дужина Саве је 990 км, а свега 66 процената је пловно. Значајне притоке Саве су слиједеће ријеке: Купа, Уна, Дрина, Босут, Босна, Врбас, Колубара... Заправо ријека Сава чини добрим дијелом природну границу Балканског полуострва са Панонском низијом и планинским масивом Алпа. Сава се улијева у Дунав у Београду.

Тај дио европског континента био интересантан  за насељавање људи због количине воде коју је Сава носила са собом. Када се изливала, она би плавила земљу и чинила је још плоднијом.

Срби као народ  Посавину насељавају стољећима, а како се ширило хришћанство, тако су они градили и православне храмове. Још у доба средњовјековне династије Немањића границе Србије су ишле до ријеке Саве. Касније у XIV стољећу, када су Турци продрли на Балканско полуостртво, они су покоравали све хришћанске земље: Бугарска, Грчка, Србија, Босна... у својим крвавим походима Османлије су ишли у преко Саве, све до Беча када су доживјели два пораза и од тада су били у повлачењу.

Вијековима је тако Сава била граница између Аустроугарског царства и Отоманске империје, односно поприште жестоких борби њихових војски. Горњи дио Посавине је постао Војна Крајина одлуком Бечког двора 1533. године, који је увидио значај Срба што су долазили са подручја Поморавља, Повардарја, доњег Подриња... бјежећи од турских зулума и захтјева да се исламизују. Срби су ту имали повластице у односу на хрватске и мађарске кметове, јер нису плаћали порезе, али су морали увјек да иду у ратове за интререс германске царевине. Војна Крајина је укинута 1881. године када је аустријски цар увидио да нема више опасности од Турака.

Велике силе су на Берлинском конгресу јула 1878. године дозволиле Аустрји да уђе са својом војском у Босну и Херцеговину, а након 30 година и да је присвоји као своју покрајину. Тако је један терор замјењен другим. Тачније, сваки вид слободе и националне свијести код Срба је гушен од аустроугарских власти, свуда па и у Посавини. Штавише, још средином XIX стољећа Ватикан почиње да шаље своје фратре и свјећенике у Славонију, Босну, Банију и остале србске земље јужно од Саве. Њихов монстртуозан пројекат био је покатоличавање Срба православаца, те увећавање Хрвата, што се и остварило средином XX стољећа.

Током Првог свјетског рата у Посавини је вршена насилна мобилизација између осталог и Срба за рат против Краљевине Србије, Руске Империје и Краљевине Италије. Они су масовно прелазили на другу страну јер нису хтјели да гину за интерес црно-жуте монархије. Поред тога много угледних и богатих Срба је хапшено и одвођено у концентрационе логоре широм Хазбуршке царевине: Арад, Јиндриховице, Броумов, Нежидер, Ашах, Маутхаузен, Добој итд.
На ријеци Сави је дошло и до великог окршаја почетком септембра 1914. године када је Војска Краљевине Србије по налогу Западних савезника изршила Сремску офанзиву, која није успјела, а најтрагичније су прошли пукови Тимочке дивизије код Легет поља. Један део Колубарске битке у јесен 1914. године се водио у југо-источним дијеловима Посавине, гдје је опет проливана крв Србаља.

По завршетку Великог рата, када је Србија побједила, а Аустроугарска се распала... створена је прва јужнославенска држава Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године. Горњи дио Посавине постао је Савска бановина, а доњи дио је ушао у састав Врбаске и Дринске бановине, а мањим дијелом и Управу града Београда.

Када је почео Други свјетски рат, односно Њемачка и Италија су са својим сателитима 6. априла 1941. извршиле напад на југославенску краљевину и раскомадали је. Готово цијела Посавина је потпала под Независну Државу Хрватску, док је мали само дио остављен Недићевој Србији. Тако је Сава и подручје око ње постати поља смрти, јер су хрватске и муслиманске усташе проводиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, а носиоци тог истребљења били су поглавник Анте Павелић и кардинал Алозије Степинац.

Крајем августа 1941. године отпочела је са радом фабрика смрти - Јасеновац, најгори и најмонструознији пројекат људске цивилизације, који је подстакнут од највиших кругова Римске курије јер је њихов циљ био радикално смањење православних Срба у Посавини и јужно од Саве, све до Јадрана. Такав концентрациони логор је стављен у село Јасеновац, поред градића Новске, буквално на савским обалама.
За четири ратне године, све до априла 1945. године хрватске усташе међу којима је било и римокатоличких фратара су вршиле свакодневно убијања највише хладним оружјем. Они нису имали милости чак ни према дјеци. Жртве нису биле само из Посавине, већ из скоро свих дијелова НДХ. Број жртава никада није тачно утврђен, али два истраживања које су радили прво домаћи експерти шездесетих година 20. вијека, а друго међународни научници у прољеће 1991. године показују да тај број убијених Срба није био мањи од 700.000, од чега је 110.000 било дјеце млађе од 13 година. Постоје још неке масовне гробнице које нису ни истражене. Поред тога и у Сиску је био за вријеме Другог свјетског рата усташки логор за дјецу. Нацисти су код Шабца имали чак три логора у којима су убијали хиљаде Срба. И у Београду на Старом Сајмишту постојао је нацистички логор... па усташки логор Стара Градшика.
Босански дио Посавине је имао много жртава од усташког режима, а они су угллавном бацани у ријеку Саву. Један од најужанснијих злочина био је у Драксенићу 1942.

Након побједе партизана 1945. године и када су комунисти извели социјалну револуцију дошло је до нових прогона у Посавини, јер су Ознаши хапсили све оне који су причали јавно о злочинима над Србима, јер је то наводно нарушавало братство и јединство јужнославенских народа. Услиједиле су масовне ликвидације, а послије 1948. прогоњени су и симпатизери Стаљина и СССР. Сви они су одвођени на Голи Оток.
У другој Југославији Посавина је раздјељена, па је тако највећи дио припао СР Хрватској, затим СР Босни и Херцеговини, а најмањи дио СР Србији.


Почетком 1990-их година долази до разбијања СФРЈ под утицајем западних центара моћи, што је значило нова страдања, како у горњем дијелу: Банија и Славонија, тако и доњем дијелу: Босна. Сисак је прогутао најмање 611 Срба током 1991-1992, иако ту нису вођене борбе. Такође били су и напади на сисачка села од хрватских паравојних формација. Сем тога, западнославонски Срби су у два наврата прелазили Мост спаса први пут крајем 1991. када су Хрвати спроводили злочиначке акције "Откос" и "Оркан", а други пут почетком маја 1995. године "Бљесак".

Славонски Брод, Славонски Шамац, Жупања, Нова Градишка и др. су етнички очишћени од Срба, које је спроводио Туђманов режим деведесетих. У сјеверној Босни такође су удружене хрватско-муслиманске снаге спроводиле етничко чишћење у Дервенти, Босанском Шамцу, Брчком, Босанском Броду, Орашју, Оџаку итд.

Хрватско и босанско-херцеговачко тужилаштво одбијају да процесуирају злочинце иако им је достављена обимна документација. Ако се и поведе истрага, буде одрађена са пропустима, док се од евентуалног суђења направи фарса и пресуде служе да се наругају правди и жртвама. Слично је и са Хашким трибуналом, углавном окрећу главу од страдања Срба.

 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
30 година касније: Шта су проузроковале санкције УН према Србији и Црној Гори 2610
73 године од покоља у цркви села Драксенића 92310
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 4.74229
Биланс хашке (не)правде 2.66420
Битка: Коридор живота 11.998139
Бљeсaк смрти 2430
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.43124
Бригу о београдском Спомен-подручју у Јајинцима преузеће Музеј жртава геноцида 980
Вађење очију Србима није злочин 97210
Важно је окупљање око жртве 8545
Више од 700 Срба није успјело доћи до „моста спаса“ у Новом Граду 2.5950
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 5555
Где си тада био свете 4150
Годишњица Прводецембарских заблуда 3.04840
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 81815
Двe дeцeниje од ликвидaциje Србa у Мaрином Сeлу 930
Дејтонски (не)споразум и пресуда Хашког суда (не)правде 2.74029
Документа показују: Кардинал Алојзије Степинац је био нацистички сарадник 3010
Досије Бљесак: Исповјест Даринке Милосављевић из Цага Окучанских 1.1960
Досије Босански Брод: Алминко Исламовић, припадник ХВО, добио 14 мјесеци затвора 1.1335
Досије Дервента: Исповијест Чеде Продића, бившег заточеника логора Пољ 1992. године 1.59915
Досије Оџак: Детаљи дневника командира Бркића о масовном силовању Србкиња у Новом Граду 4. јуна 1992 3705
Досије Оџак: Илија Јурић, припадник ХВО силовао жене, децу злостављао и ударао им главама у бетонски стуб 8100
Досије Оџак: Примењено 132 начина мучења над Србима цивилима 1992. године 5740
Досије Оџак: Ророр филм или непријатни видео материјал за ХДЗ-овог пропагандисту 2350
Досије Оџак: Хрватска крије крвнике из Посавине Анту Голубовића и Јурицу Божића 2490
Досије Сијековац: Живот на мјесту злочина, 29 година касније 5600
Досије Сисак 1991: Како је убијен Васо Јелић 1.4280
Досије Сисак 1991: Како је убијен Миленко Ђапа 2.40510
Досије Сисак: Пуцали су породици Вила у леђа на обали Саве 1991. године 7260
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 8860
Драгољуб Јеличић - Мали јунак великог рата 3.46150
Дух Јасеновца у вароши званој Сисак 2.9415
Ексклузивно: Интервју са редитељем Сањином Мирићем из Прага 1.11310
Емисија: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 3645
Емисија: Разбуђивање - Убиства и прогон Срба у Сиску 1991 - Ненад Абрамовић 340
Емисија: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 1490
Емисија: Разбуђивање: Пакао Западне Славоније 1991-1995 2530
Ехо из загребачке дворане Лисински још одјекује 7.21948
Жртва из хрватског логора у Орашју спремна је свједочити на суду 7100
Жртва: Вукашин Мандрапа 11.984141
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 8520
Заборављена Вуковарска резолуција или како је Западни Срем поклоњен Хрватима 1939. године 8739
Зашто се не разумемо: Отимање 'лебца се не прашта 1949
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.31725
Збрка око Дана државности у БиХ 6135
Злочин који се исплатио: Сузе огорчених српских логораша из Брчког 3520
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 76823
Злочин: Бљесак 1995 (Славонска Олуја) 21.00961
Злочин: Бодериште код Брчког 1993 6.80021
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 13.71781
Злочин: Босански Брод 1992 12.679105
Злочин: Вучиловац код Брчког 1992 3050
Злочин: Грабовац Бански 1941 2.46120
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 8.76268
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 3.49212
Злочин: Хроника злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1992-1995 11.281219
Злочин: Чардак код Дервенте 1992 (Васкршњи покољ) 3.31614
Злочинац: Азра Алешевић Башић 6.44827
Злочинац: Алија Изетбеговић 12.62096
Злочинац: Алојзије Степинац 14.137101
Злочинац: Анте Голубовић 2470
Злочинац: Анте Павелић 14.38839
Злочинац: Анте Шолић 450
Злочинац: Бруно Стојић 4600
Злочинац: Брчански злочинци 7.09418
Злочинац: Валентин Ћорић 8890
Злочинац: Вилијам Клинтон 5660
Злочинац: Војска Аустроугарске 1.2340
Злочинац: Динко Шакић 7.23822
Злочинац: Добросав Парага 1.6250
Злочинац: Ђуро Бродарац 5.40830
Злочинац: Загребачки 13. Корпус 1.7025
Злочинац: Иван Шарић 1880
Злочинац: Изет Нанић 3470
Злочинац: Јосип Микшић 380
Злочинац: Јосип Сенић 8700
Злочинац: Клаус Кинкел 2560
Злочинац: Крунослав Драгановић 6.45815
Злочинац: Либоријус Франк 6910
Злочинац: Љубо Милош 5.60429
Злочинац: Максимилијан Чичерић 8190
Злочинац: Мирослав Туђман 8225
Злочинац: Мирослав Филиповић 9.25570
Злочинац: Оскар Поћорек 1.0100
Злочинац: Осман Османовић 2460
Злочинац: Петар Стипетић 9860
Злочинац: Ричард Холбрук 6020
Злочинац: Сефер Халиловић 3.3895
Злочинац: Славко Кватерник 4.81635
Злочинац: Стјепан Месић 1.2770
Злочинац: Стјепан Саркотић 1.2570
Злочинац: Тони Блер 4810
Злочинац: Франц Беме 1.4100
Злочинац: Франц Јозеф 8560
Злочинац: Фрањо Туђман 12.10770
Злочинац: Харис Силајџић 1.5230
Злочинац: Џафер Куленовић 2.0001
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 3.79913
Индира Камерић осуђена на 3 године затвора за ратне злочине у Босанском Броду 1.5885
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 3875
Интервју са Aњом Гвоздaновић: Млaди у Хрватској и рaтнe трaумe 695
Интервју са глумицом Јеленом Ћирић из Прага 1.5575
Интервју са Драганом Пјевачем: Ордeн зa злочин 1280
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 4410
Исказ Драге Петронијевић из Шапца о злочинима Мађара и Аустријанаца, 1914 1.74510
Исповјест Петра Мојића из Босанског Шамца:И дaнaс имaм ноћнe морe 1.4585
Исповјест сестара Дићко: Jeдинe смо прeживjeлe "Бљeсaк" у Мeдaримa 1.5030
Истинa о мaсaкру 13 Србa у Бодеришту скупљa прaшину 95015
Јасеновац – најтужнија српска реч 6590
Јасеновац (ни)је ослобођен 7.92240
Јасеновац је код Хрвата стање духа 8720
Језик и писмо: Шест деценија од српског самопорицања 3.81114
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.08410
Књига: Књига из тишине 4.30615
Књига: Књигоцид 4.78425
Књига: Мајка 4.69918
Књига: Под царским вешалима 860
Књига: Свједоци говоре - ратни злочини у општини Високо 1992-1995 1.51119
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 1825
Књига: Убице у Божје име 870
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 85915
Крвави трагови хрватске војске у Босни 1990-их: Орашје излази на видело 1.0625
Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг 1.17020
Лeгeндaрнe муслиманскe лaжи о грaђaнском рaту у Босни и Хeрцeговини 1992-1995 1.02810
Логор: Арад 8.15537
Логор: Ашах на Дунаву 2.4185
Логор: Бараке на Сави 3.2455
Логор: Босна и Херцеговина 1992-1997 1.67311
Логор: Ботн 5370
Логор: Броумов 3.07935
Логор: Брчко 7.11325
Логор: Јасеновац 34.855740
Логор: Карашок 1.67415
Логор: Куберг 2.84015
Логор: Норвешка 1942-1945 1.63413
Логор: Орашје 9.52652
Логор: Оџак 8.37758
Логор: Ракитије 1450
Логор: Стара Градишка 15.74157
Логор: Шопроњек 2.82514
Марко и Марија Бенковић сведоче о ужасима из Орашја 1992. године 1.7005
Мирко Граорац невин робијао 15 година у Хрватској 6890
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 4070
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 8155
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.15815
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022 2400
Најмање 104 српске масовне гробнице у БиХ 1992-1995 2.1010
Независна држава Хрватска 20.137162
Нисте се никад ни покајали 3805
Нови закон у РС: Закон о заштити жртава ратне тортуре у БиХ 2640
Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима 1.3030
Обиљежене 22 године од страдања Срба у Буквику 1.3050
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 28225
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 1.00415
Осам и по деценија Југославизма 2.98435
Пакрац: Ко је остао страдао је, ко је отишао није се вратио 2.42910
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 4590
Подигнута оптужница против девет припадника ХВО за злочине у Орашју 1990-их 2.0725
Покатоличавање Срба западно од Дрине и посљедице 5895
Помен (жртвама Јасеновца) 3479
Помен убијеним Србима у Пучилама код Бијељине 30.8.2015 1.4260
Потресна исповјест Славка Грабовца из Босанског Брода 1.1495
Пресахле нам сузе за убијеним синовима 1.80210
Приведен Менсур Петљо, мучитељ из Брчког 1.0610
Припадник бужимске 505. бригаде Мехмед Алешевић осуђен на пет година затвора 1920
Пронађени остаци српских жртава у Броду 1.5090
Против силовања истине и селективног приступа сећању 2.40430
Прошло је три деценије од неуспјешног референдума у Босни и Херцеговини 4290
Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж 4.044122
Рајево Село: Усташке претње у цркви и на надгробним споменицима 2.48415
Рапорт командира Драгише Стојановића о злочинима Аустријанаца у селу Цулковић код Шабца 1914 1.8055
Рат у Босни и Херцеговини: Некажњени злочини 1.2515
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 8425
Саопштење уместо Владе Црне Горе за Дан сећања на жртве Сребренице 9425
Све лажи и подметачине око распада СФРЈ 6735
Свеска гробара Иловара најпотреснији документ о умирању дјеце у хрватском логору Јастребарско 1960
Свједочење Сузане Јешић која је силована у логору Оџак 1992. године 7645
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 1.59233
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 21.249248
Сећање на ослобођење Прњавора и Бања Луке 1918. године 1.63115
Сећање на стравичан покољ код Босанског Шамца: Убијено је 850 Срба у Доњој Дубици, а трећина су била деца 1990
Склапање авнојевске Хрватске: Хрвати су тражили Барању, север Бачке и Срем, све до ушћа Саве 3295
Скончао иза решетака: Перо Коњ - крвник из Посавине 1.0475
Славити фабрику - симбол наше пропасти 2321
Случај Душaнa Тривунчићa: Ухапшен, па убијен и остављен у шуми 1.0230
Случај Стоје Трифкановић из Сиска: Моје жртве нико не спомиње 4.65020
Случај Шеатовић из Новске: Михаило убијен на Аранђеловдан 1991. године 1.2340
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 4180
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.49710
Српске жртве у Посавини Тужилаштво БиХ третира као мање вриједне 2840
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 2200
Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928. године 3.30044
Судити или не судити (2) 5.50215
Суљо Карајић осуђен на 18 година затвора за ратне злочине код Бихаћа 1620
Тома Максимовић помагао избеглим Србима, а комунисти га осудили за колаборацију 1730
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.58815
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 2020
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 5740
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.66515
Ускоро Атлас злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1990-их година 2300
Утисак о филму: Седам хиљада душа 1.69428
Фељтон: Заточеници тишине - Голи оток 740
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 800
Фељтон: Како су муслимани постали нација у Југославији 1.37110
Фељтон: Устaшки рeжим и политикa тeрорa у НДХ 1140
Фељтон: Усташки апарат у Срему 1941-1945 890
Фељтон: Хронологија настанка МАСПОКА у Хрватској 1970-1972 1.3160
Филм: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 3645
Филм: Разбуђивање - Убиства и прогон Срба у Сиску 1991 - Ненад Абрамовић 340
Филм: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 1490
Филм: Разбуђивање: Пакао Западне Славоније 1991-1995 2530
Хрвaтскa aгрeсиja нa Босну и Херцеговину током 1992-1995 остаје нeкaжњeнa 4820
Хрвати и филмовима лажирају истину 3.48322
Хрватски бојовници киднаповали и отели преко 1000 грађана БиХ 1.0440
Хрватско-славонки покер: Оптужницe против Шeксa, Глaвaшa, Мeрчeпa и Вeкићa 700
Четврт века од изгона Срба из Машићке Шаговине код Новске 7700
Шапићево мазање очију деци Новог Београда 3.18225
Шта су нам донеле миграције? 1.9465
Шуцкори кренули у Џихад још 1914. године 1325


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links