Посавина - поља смрти!
ПОСАВИНА - ПОЉА СМРТИ!Ово је страница посвјећена Посавини - једном од најстрадалнијих подручја не само у југоситочној Европи, већ и читавом свијету.

Сава је ријека која повезује више наших земаља: Банија, Славонија, Босна, Мачва, Шумадија и Срем... на тај начин она слично као и ријека Дрина представља још једну кичму србског народа. Сава почиње свој ток подно Триглава, на граници Аустрије и Словеније, односно настаје спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке. Укупна дужина Саве је 990 км, а свега 66 процената је пловно. Значајне притоке Саве су слиједеће ријеке: Купа, Уна, Дрина, Босут, Босна, Врбас, Колубара... Заправо ријека Сава чини добрим дијелом природну границу Балканског полуострва са Панонском низијом и планинским масивом Алпа. Сава се улијева у Дунав у Београду.

Тај дио европског континента био интересантан  за насељавање људи због количине воде коју је Сава носила са собом. Када се изливала, она би плавила земљу и чинила је још плоднијом.

Срби као народ  Посавину насељавају стољећима, а како се ширило хришћанство, тако су они градили и православне храмове. Још у доба средњовјековне династије Немањића границе Србије су ишле до ријеке Саве. Касније у XIV стољећу, када су Турци продрли на Балканско полуостртво, они су покоравали све хришћанске земље: Бугарска, Грчка, Србија, Босна... у својим крвавим походима Османлије су ишли у преко Саве, све до Беча када су доживјели два пораза и од тада су били у повлачењу.

Вијековима је тако Сава била граница између Аустроугарског царства и Отоманске империје, односно поприште жестоких борби њихових војски. Горњи дио Посавине је постао Војна Крајина одлуком Бечког двора 1533. године, који је увидио значај Срба што су долазили са подручја Поморавља, Повардарја, доњег Подриња... бјежећи од турских зулума и захтјева да се исламизују. Срби су ту имали повластице у односу на хрватске и мађарске кметове, јер нису плаћали порезе, али су морали увјек да иду у ратове за интререс германске царевине. Војна Крајина је укинута 1881. године када је аустријски цар увидио да нема више опасности од Турака.

Велике силе су на Берлинском конгресу јула 1878. године дозволиле Аустрји да уђе са својом војском у Босну и Херцеговину, а након 30 година и да је присвоји као своју покрајину. Тако је један терор замјењен другим. Тачније, сваки вид слободе и националне свијести код Срба је гушен од аустроугарских власти, свуда па и у Посавини. Штавише, још средином XIX стољећа Ватикан почиње да шаље своје фратре и свјећенике у Славонију, Босну, Банију и остале србске земље јужно од Саве. Њихов монстртуозан пројекат био је покатоличавање Срба православаца, те увећавање Хрвата, што се и остварило средином XX стољећа.

Током Првог свјетског рата у Посавини је вршена насилна мобилизација између осталог и Срба за рат против Краљевине Србије, Руске Империје и Краљевине Италије. Они су масовно прелазили на другу страну јер нису хтјели да гину за интерес црно-жуте монархије. Поред тога много угледних и богатих Срба је хапшено и одвођено у концентрационе логоре широм Хазбуршке царевине: Арад, Јиндриховице, Броумов, Нежидер, Ашах, Маутхаузен, Добој итд.
На ријеци Сави је дошло и до великог окршаја почетком септембра 1914. године када је Војска Краљевине Србије по налогу Западних савезника изршила Сремску офанзиву, која није успјела, а најтрагичније су прошли пукови Тимочке дивизије код Легет поља. Један део Колубарске битке у јесен 1914. године се водио у југо-источним дијеловима Посавине, гдје је опет проливана крв Србаља.

По завршетку Великог рата, када је Србија побједила, а Аустроугарска се распала... створена је прва јужнославенска држава Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године. Горњи дио Посавине постао је Савска бановина, а доњи дио је ушао у састав Врбаске и Дринске бановине, а мањим дијелом и Управу града Београда.

Када је почео Други свјетски рат, односно Њемачка и Италија су са својим сателитима 6. априла 1941. извршиле напад на југославенску краљевину и раскомадали је. Готово цијела Посавина је потпала под Независну Државу Хрватску, док је мали само дио остављен Недићевој Србији. Тако је Сава и подручје око ње постати поља смрти, јер су хрватске и муслиманске усташе проводиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, а носиоци тог истребљења били су поглавник Анте Павелић и кардинал Алозије Степинац.

Крајем августа 1941. године отпочела је са радом фабрика смрти - Јасеновац, најгори и најмонструознији пројекат људске цивилизације, који је подстакнут од највиших кругова Римске курије јер је њихов циљ био радикално смањење православних Срба у Посавини и јужно од Саве, све до Јадрана. Такав концентрациони логор је стављен у село Јасеновац, поред градића Новске, буквално на савским обалама.
За четири ратне године, све до априла 1945. године хрватске усташе међу којима је било и римокатоличких фратара су вршиле свакодневно убијања највише хладним оружјем. Они нису имали милости чак ни према дјеци. Жртве нису биле само из Посавине, већ из скоро свих дијелова НДХ. Број жртава никада није тачно утврђен, али два истраживања које су радили прво домаћи експерти шездесетих година 20. вијека, а друго међународни научници у прољеће 1991. године показују да тај број убијених Срба није био мањи од 700.000, од чега је 110.000 било дјеце млађе од 13 година. Постоје још неке масовне гробнице које нису ни истражене. Поред тога и у Сиску је био за вријеме Другог свјетског рата усташки логор за дјецу. Нацисти су код Шабца имали чак три логора у којима су убијали хиљаде Срба. И у Београду на Старом Сајмишту постојао је нацистички логор... па усташки логор Стара Градшика.
Босански дио Посавине је имао много жртава од усташког режима, а они су угллавном бацани у ријеку Саву. Један од најужанснијих злочина био је у Драксенићу 1942.

Након побједе партизана 1945. године и када су комунисти извели социјалну револуцију дошло је до нових прогона у Посавини, јер су Ознаши хапсили све оне који су причали јавно о злочинима над Србима, јер је то наводно нарушавало братство и јединство јужнославенских народа. Услиједиле су масовне ликвидације, а послије 1948. прогоњени су и симпатизери Стаљина и СССР. Сви они су одвођени на Голи Оток.
У другој Југославији Посавина је раздјељена, па је тако највећи дио припао СР Хрватској, затим СР Босни и Херцеговини, а најмањи дио СР Србији.

Почетком 1990-их година долази до разбијања СФРЈ под утицајем западних центара моћи, што је значило нова страдања, како у горњем дијелу: Банија и Славонија, тако и доњем дијелу: Босна. Сисак је прогутао најмање 611 Срба током 1991-1992, иако ту нису вођене борбе. Такође били су и напади на сисачка села од хрватских паравојних формација. Сем тога, западнославонски Срби су у два наврата прелазили Мост спаса први пут крајем 1991. када су Хрвати спроводили злочиначке акције "Откос" и "Оркан", а други пут почетком маја 1995. године "Бљесак".

Славонски Брод, Славонски Шамац, Жупања, Нова Градишка и др. су етнички очишћени од Срба, које је спроводио Туђманов режим деведесетих. У сјеверној Босни такође су удружене хрватско-муслиманске снаге спроводиле етничко чишћење у Дервенти, Босанском Шамцу, Брчком, Босанском Броду, Орашју, Оџаку итд.

Хрватско и босанско-херцеговачко тужилаштво одбијају да процесуирају злочинце иако им је достављена обимна документација. Ако се и поведе истрага, буде одрађена са пропустима, док се од евентуалног суђења направи фарса и пресуде служе да се наругају правди и жртвама. Слично је и са Хашким трибуналом, углавном окрећу главу од страдања Срба.

 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
30 година касније: Шта су проузроковале санкције УН према Србији и Црној Гори 650
73 године од покоља у цркви села Драксенића 71410
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 423229
Биланс хашке (не)правде 234420
Битка: Коридор живота 11666139
Бљeсaк смрти 710
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 115924
Вађење очију Србима није злочин 77310
Важно је окупљање око жртве 6665
Више од 700 Срба није успјело доћи до „моста спаса“ у Новом Граду 23740
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 3395
Где си тада био свете 1690
Годишњица Прводецембарских заблуда 279440
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 53315
Документа показују: Кардинал Алојзије Степинац је био нацистички сарадник 890
Досије Бљесак: Исповјест Даринке Милосављевић из Цага Окучанских 8550
Досије Босански Брод: Алминко Исламовић, припадник ХВО, добио 14 мјесеци затвора 9530
Досије Дервента: Исповијест Чеде Продића, бившег заточеника логора Пољ 1992. године 132710
Досије Оџак: Детаљи дневника командира Бркића о масовном силовању Србкиња у Новом Граду 4. јуна 1992 995
Досије Оџак: Илија Јурић, припадник ХВО силовао жене, децу злостављао и ударао им главама у бетонски стуб 6320
Досије Оџак: Примењено 132 начина мучења над Србима цивилима 1992. године 3470
Досије Оџак: Ророр филм или непријатни видео материјал за ХДЗ-овог пропагандисту 350
Досије Оџак: Хрватска крије крвнике из Посавине Анту Голубовића и Јурицу Божића 640
Досије Сијековац: Живот на мјесту злочина, 29 година касније 3310
Досије Сисак: Пуцали су породици Вила у леђа на обали Саве 1991. године 4940
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 4540
Драгољуб Јеличић - Мали јунак великог рата 309250
Ексклузивно: Интервју са редитељем Сањином Мирићем из Прага 85810
Емисија: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 1750
Емисија: Разбуђивање: Пакао Западне Славоније 1991-1995 440
Ехо из загребачке дворане Лисински још одјекује 698848
Жртва из хрватског логора у Орашју спремна је свједочити на суду 5420
Жртва: Вукашин Мандрапа 11378141
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 6240
Заборављена Вуковарска резолуција или како је Западни Срем поклоњен Хрватима 1939. године 4749
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 109525
Збрка око Дана државности у БиХ 3485
Злочин који се исплатио: Сузе огорчених српских логораша из Брчког 2620
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 46623
Злочин: Бљесак 1995 (Славонска Олуја) 2060361
Злочин: Бодериште код Брчког 1993 648321
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 1303781
Злочин: Босански Брод 1992 12137105
Злочин: Вучиловац код Брчког 1992 500
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 813468
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 304312
Злочин: Хроника злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1992-1995 10308208
Злочин: Чардак код Дервенте 1992 (Васкршњи покољ) 281814
Злочинац: Азра Алешевић Башић 578927
Злочинац: Алија Изетбеговић 1181491
Злочинац: Алојзије Степинац 13347101
Злочинац: Анте Павелић 1315939
Злочинац: Бруно Стојић 1310
Злочинац: Брчански злочинци 663818
Злочинац: Валентин Ћорић 4740
Злочинац: Вилијам Клинтон 2270
Злочинац: Војска Аустроугарске 6810
Злочинац: Динко Шакић 671222
Злочинац: Добросав Парага 9930
Злочинац: Ђуро Бродарац 481430
Злочинац: Загребачки 13. Корпус 11665
Злочинац: Јосип Сенић 4300
Злочинац: Клаус Кинкел 220
Злочинац: Крунослав Драгановић 593515
Злочинац: Либоријус Франк 3800
Злочинац: Љубо Милош 474529
Злочинац: Максимилијан Чичерић 3590
Злочинац: Мирослав Туђман 4210
Злочинац: Мирослав Филиповић 830070
Злочинац: Оскар Поћорек 5090
Злочинац: Осман Османовић 640
Злочинац: Петар Стипетић 6260
Злочинац: Ричард Холбрук 3210
Злочинац: Сефер Халиловић 27245
Злочинац: Славко Кватерник 409635
Злочинац: Стјепан Месић 5390
Злочинац: Стјепан Саркотић 7080
Злочинац: Тони Блер 1990
Злочинац: Франц Беме 8820
Злочинац: Франц Јозеф 4650
Злочинац: Фрањо Туђман 1124770
Злочинац: Харис Силајџић 8520
Злочинац: Џафер Куленовић 10841
Индира Камерић осуђена на 3 године затвора за ратне злочине у Босанском Броду 13245
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 1385
Интервју са глумицом Јеленом Ћирић из Прага 13075
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 2310
Исказ Драге Петронијевић из Шапца о злочинима Мађара и Аустријанаца, 1914 141110
Исповјест Петра Мојића из Босанског Шамца:И дaнaс имaм ноћнe морe 12605
Исповјест сестара Дићко: Jeдинe смо прeживjeлe "Бљeсaк" у Мeдaримa 11570
Истинa о мaсaкру 13 Србa у Бодеришту скупљa прaшину 74315
Јасеновац – најтужнија српска реч 4550
Јасеновац је код Хрвата стање духа 6660
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 64610
Књига: Књига из тишине 381115
Књига: Мајка 439418
Књига: Свједоци говоре - ратни злочини у општини Високо 1992-1995 123019
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 64215
Крвави трагови хрватске војске у Босни 1990-их: Орашје излази на видело 8575
Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг 96920
Логор: Арад 701334
Логор: Бараке на Сави 27735
Логор: Ботн 1320
Логор: Брчко 661025
Логор: Јасеновац 33556740
Логор: Карашок 113015
Логор: Куберг 238115
Логор: Норвешка 1942-1945 116213
Логор: Орашје 900252
Логор: Оџак 761758
Логор: Стара Градишка 1509857
Марко и Марија Бенковић сведоче о ужасима из Орашја 1992. године 14285
Мирко Граорац невин робијао 15 година у Хрватској 5010
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 1840
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 94215
Независна држава Хрватска 19132162
Нисте се никад ни покајали 1290
Нови закон у РС: Закон о заштити жртава ратне тортуре у БиХ 720
Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима 11250
Обиљежене 22 године од страдања Срба у Буквику 11330
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 80715
Осам и по деценија Југославизма 268530
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 2340
Подигнута оптужница против девет припадника ХВО за злочине у Орашју 1990-их 18775
Покатоличавање Срба западно од Дрине и посљедице 3245
Помен (жртвама Јасеновца) 1209
Помен убијеним Србима у Пучилама код Бијељине 30.8.2015 12050
Потресна исповјест Славка Грабовца из Босанског Брода 9475
Пресахле нам сузе за убијеним синовима 158910
Приведен Менсур Петљо, мучитељ из Брчког 8320
Пронађени остаци српских жртава у Броду 12860
Против силовања истине и селективног приступа сећању 220830
Прошло је три деценије од неуспјешног референдума у Босни и Херцеговини 1940
Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж 3836122
Рајево Село: Усташке претње у цркви и на надгробним споменицима 226610
Рапорт командира Драгише Стојановића о злочинима Аустријанаца у селу Цулковић код Шабца 1914 15345
Рат у Босни и Херцеговини: Некажњени злочини 9765
Саопштење уместо Владе Црне Горе за Дан сећања на жртве Сребренице 6915
Све лажи и подметачине око распада СФРЈ 4075
Свједочење Сузане Јешић која је силована у логору Оџак 1992. године 5745
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 116533
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 20952248
Склапање авнојевске Хрватске: Хрвати су тражили Барању, север Бачке и Срем, све до ушћа Саве 915
Скончао иза решетака: Перо Коњ - крвник из Посавине 6385
Славити фабрику - симбол наше пропасти 711
Случај Душaнa Тривунчићa: Ухапшен, па убијен и остављен у шуми 8190
Случај Шеатовић из Новске: Михаило убијен на Аранђеловдан 1991. године 9160
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 2180
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 128110
Српске жртве у Посавини Тужилаштво БиХ третира као мање вриједне 820
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 560
Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928. године 301444
Судити или не судити (2) 515215
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 324415
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 3510
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 142615
Фељтон: Како су муслимани постали нација у Југославији 111110
Филм: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 1750
Филм: Разбуђивање: Пакао Западне Славоније 1991-1995 440
Хрвaтскa aгрeсиja нa Босну и Херцеговину током 1992-1995 остаје нeкaжњeнa 2490
Хрватски бојовници киднаповали и отели преко 1000 грађана БиХ 7820
Шапићево мазање очију деци Новог Београда 299025


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links