Посавина - поља смрти!

   
ПОСАВИНА - ПОЉА СМРТИ!Ово је страница посвјећена Посавини - једном од најстрадалнијих подручја не само у југоситочној Европи, већ и читавом свијету.

Сава је ријека која повезује више наших земаља: Банија, Славонија, Босна, Мачва, Шумадија и Срем... на тај начин она слично као и ријека Дрина представља још једну кичму србског народа. Сава почиње свој ток подно Триглава, на граници Аустрије и Словеније, односно настаје спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке. Укупна дужина Саве је 990 км, а свега 66 процената је пловно. Значајне притоке Саве су слиједеће ријеке: Купа, Уна, Дрина, Босут, Босна, Врбас, Колубара... Заправо ријека Сава чини добрим дијелом природну границу Балканског полуострва са Панонском низијом и планинским масивом Алпа. Сава се улијева у Дунав у Београду.

Тај дио европског континента био интересантан  за насељавање људи због количине воде коју је Сава носила са собом. Када се изливала, она би плавила земљу и чинила је још плоднијом.

Срби као народ  Посавину насељавају стољећима, а како се ширило хришћанство, тако су они градили и православне храмове. Још у доба средњовјековне династије Немањића границе Србије су ишле до ријеке Саве. Касније у XIV стољећу, када су Турци продрли на Балканско полуостртво, они су покоравали све хришћанске земље: Бугарска, Грчка, Србија, Босна... у својим крвавим походима Османлије су ишли у преко Саве, све до Беча када су доживјели два пораза и од тада су били у повлачењу.

Вијековима је тако Сава била граница између Аустроугарског царства и Отоманске империје, односно поприште жестоких борби њихових војски. Горњи дио Посавине је постао Војна Крајина одлуком Бечког двора 1533. године, који је увидио значај Срба што су долазили са подручја Поморавља, Повардарја, доњег Подриња... бјежећи од турских зулума и захтјева да се исламизују. Срби су ту имали повластице у односу на хрватске и мађарске кметове, јер нису плаћали порезе, али су морали увјек да иду у ратове за интререс германске царевине. Војна Крајина је укинута 1881. године када је аустријски цар увидио да нема више опасности од Турака.

Велике силе су на Берлинском конгресу јула 1878. године дозволиле Аустрји да уђе са својом војском у Босну и Херцеговину, а након 30 година и да је присвоји као своју покрајину. Тако је један терор замјењен другим. Тачније, сваки вид слободе и националне свијести код Срба је гушен од аустроугарских власти, свуда па и у Посавини. Штавише, још средином XIX стољећа Ватикан почиње да шаље своје фратре и свјећенике у Славонију, Босну, Банију и остале србске земље јужно од Саве. Њихов монстртуозан пројекат био је покатоличавање Срба православаца, те увећавање Хрвата, што се и остварило средином XX стољећа.

Током Првог свјетског рата у Посавини је вршена насилна мобилизација између осталог и Срба за рат против Краљевине Србије, Руске Империје и Краљевине Италије. Они су масовно прелазили на другу страну јер нису хтјели да гину за интерес црно-жуте монархије. Поред тога много угледних и богатих Срба је хапшено и одвођено у концентрационе логоре широм Хазбуршке царевине: Арад, Јиндриховице, Броумов, Нежидер, Ашах, Маутхаузен, Добој итд.
На ријеци Сави је дошло и до великог окршаја почетком септембра 1914. године када је Војска Краљевине Србије по налогу Западних савезника изршила Сремску офанзиву, која није успјела, а најтрагичније су прошли пукови Тимочке дивизије код Легет поља. Један део Колубарске битке у јесен 1914. године се водио у југо-источним дијеловима Посавине, гдје је опет проливана крв Србаља.

По завршетку Великог рата, када је Србија побједила, а Аустроугарска се распала... створена је прва јужнославенска држава Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године. Горњи дио Посавине постао је Савска бановина, а доњи дио је ушао у састав Врбаске и Дринске бановине, а мањим дијелом и Управу града Београда.

Када је почео Други свјетски рат, односно Њемачка и Италија су са својим сателитима 6. априла 1941. извршиле напад на југославенску краљевину и раскомадали је. Готово цијела Посавина је потпала под Независну Државу Хрватску, док је мали само дио остављен Недићевој Србији. Тако је Сава и подручје око ње постати поља смрти, јер су хрватске и муслиманске усташе проводиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, а носиоци тог истребљења били су поглавник Анте Павелић и кардинал Алозије Степинац.

Крајем августа 1941. године отпочела је са радом фабрика смрти - Јасеновац, најгори и најмонструознији пројекат људске цивилизације, који је подстакнут од највиших кругова Римске курије јер је њихов циљ био радикално смањење православних Срба у Посавини и јужно од Саве, све до Јадрана. Такав концентрациони логор је стављен у село Јасеновац, поред градића Новске, буквално на савским обалама.
За четири ратне године, све до априла 1945. године хрватске усташе међу којима је било и римокатоличких фратара су вршиле свакодневно убијања највише хладним оружјем. Они нису имали милости чак ни према дјеци. Жртве нису биле само из Посавине, већ из скоро свих дијелова НДХ. Број жртава никада није тачно утврђен, али два истраживања које су радили прво домаћи експерти шездесетих година 20. вијека, а друго међународни научници у прољеће 1991. године показују да тај број убијених Срба није био мањи од 700.000, од чега је 110.000 било дјеце млађе од 13 година. Постоје још неке масовне гробнице које нису ни истражене. Поред тога и у Сиску је био за вријеме Другог свјетског рата усташки логор за дјецу. Нацисти су код Шабца имали чак три логора у којима су убијали хиљаде Срба. И у Београду на Старом Сајмишту постојао је нацистички логор... па усташки логор Стара Градшика.
Босански дио Посавине је имао много жртава од усташког режима, а они су угллавном бацани у ријеку Саву. Један од најужанснијих злочина био је у Драксенићу 1942.

Након побједе партизана 1945. године и када су комунисти извели социјалну револуцију дошло је до нових прогона у Посавини, јер су Ознаши хапсили све оне који су причали јавно о злочинима над Србима, јер је то наводно нарушавало братство и јединство јужнославенских народа. Услиједиле су масовне ликвидације, а послије 1948. прогоњени су и симпатизери Стаљина и СССР. Сви они су одвођени на Голи Оток.
У другој Југославији Посавина је раздјељена, па је тако највећи дио припао СР Хрватској, затим СР Босни и Херцеговини, а најмањи дио СР Србији.


Почетком 1990-их година долази до разбијања СФРЈ под утицајем западних центара моћи, што је значило нова страдања, како у горњем дијелу: Банија и Славонија, тако и доњем дијелу: Босна. Сисак је прогутао најмање 611 Срба током 1991-1992, иако ту нису вођене борбе. Такође били су и напади на сисачка села од хрватских паравојних формација. Сем тога, западнославонски Срби су у два наврата прелазили Мост спаса први пут крајем 1991. када су Хрвати спроводили злочиначке акције "Откос" и "Оркан", а други пут почетком маја 1995. године "Бљесак".

Славонски Брод, Славонски Шамац, Жупања, Нова Градишка и др. су етнички очишћени од Срба, које је спроводио Туђманов режим деведесетих. У сјеверној Босни такође су удружене хрватско-муслиманске снаге спроводиле етничко чишћење у Дервенти, Босанском Шамцу, Брчком, Босанском Броду, Орашју, Оџаку итд.

Хрватско и босанско-херцеговачко тужилаштво одбијају да процесуирају злочинце иако им је достављена обимна документација. Ако се и поведе истрага, буде одрађена са пропустима, док се од евентуалног суђења направи фарса и пресуде служе да се наругају правди и жртвама. Слично је и са Хашким трибуналом, углавном окрећу главу од страдања Срба.

 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
30 година касније: Шта су проузроковале санкције УН према Србији и Црној Гори 6385
73 године од покоља у цркви села Драксенића 1.24210
Алија Изетбеговић повукао потпис у Лисабону марта 1992. и увукао БиХ у рат 2.4245
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 5.38929
Биланс хашке (не)правде 3.11520
Битка: Коридор живота 12.577139
Бљeсaк смрти 5430
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.91524
Бригу о београдском Спомен-подручју у Јајинцима преузеће Музеј жртава геноцида 5090
Вађење очију Србима није злочин 1.28910
Важно је окупљање око жртве 1.2035
Више од 700 Срба није успјело доћи до „моста спаса“ у Новом Граду 2.9860
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 9185
Владика бачки Иринеј о умањивању броја жртава у Јасеновцу 785
Где си тада био свете 8000
Гдје станује срамота Зорана Милановића? 3235
Годишњица Брионског пленума: Пад Ранковића 3475
Годишњица Прводецембарских заблуда 3.49240
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 1.34515
Двe дeцeниje од ликвидaциje Србa у Мaрином Сeлу 4430
Дејтонски (не)споразум и пресуда Хашког суда (не)правде 3.11329
Добојски логор: Помен за српске жртве првог казамата у модерној Европи 1080
Документа показују: Кардинал Алојзије Степинац је био нацистички сарадник 6800
Досије Бежанија: Које тајне крије Белановића рупа 3040
Досије Бљесак: Исповјест Даринке Милосављевић из Цага Окучанских 1.7520
Досије Босански Брод: Алминко Исламовић, припадник ХВО, добио 14 мјесеци затвора 1.4155
Досије Дервента: Исповијест Чеде Продића, бившег заточеника логора Пољ 1992. године 2.11415
Досије Олуја: Генерал Новаковић није газио колону српских избеглица у Двору 3330
Досије Оџак: Детаљи дневника командира Бркића о масовном силовању Србкиња у Новом Граду 4. јуна 1992 8645
Досије Оџак: Илија Јурић, припадник ХВО силовао жене, децу злостављао и ударао им главама у бетонски стуб 1.1300
Досије Оџак: Примењено 132 начина мучења над Србима цивилима 1992. године 9490
Досије Оџак: Ророр филм или непријатни видео материјал за ХДЗ-овог пропагандисту 5520
Досије Оџак: Хрватска крије крвнике из Посавине Анту Голубовића и Јурицу Божића 5850
Досије Сијековац: Живот на мјесту злочина, 29 година касније 9180
Досије Сисак 1991: Како је убијен Васо Јелић 1.8130
Досије Сисак 1991: Како је убијен Миленко Ђапа 2.92010
Досије Сисак: Како је убијен Милан Цветојевић септембра 1991. године 2750
Досије Сисак: Како је убијен Стево Боројевић 1991. године 3900
Досије Сисак: Пуцали су породици Вила у леђа на обали Саве 1991. године 1.1210
Досије Славонски Брод: Поручник JНA Aнe Михajлов о пaклeним дaнимa у 1991. године у Хрватској 3120
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 1.4290
Драгољуб Јеличић - Мали јунак великог рата 4.26850
Дух Јасеновца у вароши званој Сисак 3.3885
Ексклузивно: Интервју са редитељем Сањином Мирићем из Прага 1.55610
Емисија: Разбуђивање - Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 6845
Емисија: Разбуђивање - Срем у Другом светском рату 3000
Емисија: Разбуђивање - Убиства и прогон Срба у Сиску 1991 - Ненад Абрамовић 1840
Емисија: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 4545
Емисија: Разбуђивање: Пакао Западне Славоније 1991-1995 5850
Епитаф Вукашину Клепачком - Јасеновачком страдалнику 3750
Ехо из загребачке дворане Лисински још одјекује 7.81153
Жртва из хрватског логора у Орашју спремна је свједочити на суду 9910
Жртва: Вукашин Мандрапа 13.241141
Жртва: Слађана Кобас 9.00840
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 1.2130
Заборављена Вуковарска резолуција или како је Западни Срем поклоњен Хрватима 1939. године 1.5549
Зауставимо Дејтонску пропаганду 5.35285
Зашто је 11. новембар Дан победе, а не дан примирија 1675
Зашто се не разумемо: Отимање 'лебца се не прашта 5199
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.67825
Збрка око Дана државности у БиХ 1.0165
Злочин који се исплатио: Сузе огорчених српских логораша из Брчког 4860
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 1.28028
Злочин: Бљесак 1995 (Славонска Олуја) 21.82161
Злочин: Бодериште код Брчког 1993 7.36921
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 14.69681
Злочин: Босански Брод 1992 13.821105
Злочин: Вучиловац код Брчког 1992 7600
Злочин: Грабовац Бански 1941 3.21120
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 9.76868
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 4.22512
Злочин: Хроника злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1992-1995 12.896235
Злочин: Чардак код Дервенте 1992 (Васкршњи покољ) 4.16114
Злочинац: Авдага Хасић 5630
Злочинац: Азра Алешевић Башић 7.54227
Злочинац: Алија Изетбеговић 14.23696
Злочинац: Алојзије Степинац 15.503101
Злочинац: Амин Хусеини 6050
Злочинац: Анте Голубовић 6560
Злочинац: Анте Павелић 17.14239
Злочинац: Анте Шолић 3780
Злочинац: Бруно Стојић 88310
Злочинац: Брчански злочинци 7.74718
Злочинац: Валентин Ћорић 1.5250
Злочинац: Вилијам Клинтон 1.1200
Злочинац: Војска Аустроугарске 2.1650
Злочинац: Дервентски злочинци 3540
Злочинац: Динко Шакић 8.56622
Злочинац: Добросав Парага 2.6375
Злочинац: Ђуро Бродарац 6.24530
Злочинац: Загребачки 13. Корпус 2.7415
Злочинац: Ибрахим Пјанић 2870
Злочинац: Иван Шарић 8550
Злочинац: Изет Нанић 2.1610
Злочинац: Јосип Микшић 2600
Злочинац: Јосип Сенић 1.7400
Злочинац: Клаус Кинкел 8170
Злочинац: Крунослав Драгановић 7.52515
Злочинац: Либоријус Франк 1.2720
Злочинац: Љубо Милош 6.68329
Злочинац: Максимилијан Чичерић 1.4520
Злочинац: Мехмед Алајбеговић 4010
Злочинац: Мирослав Туђман 1.3475
Злочинац: Мирослав Филиповић 10.85570
Злочинац: Оскар Поћорек 1.9620
Злочинац: Осман Османовић 5620
Злочинац: Петар Стипетић 1.8340
Злочинац: Ричард Холбрук 9960
Злочинац: Сефер Халиловић 4.7235
Злочинац: Славко Кватерник 5.85135
Злочинац: Стјепан Месић 2.0270
Злочинац: Стјепан Саркотић 2.1780
Злочинац: Тони Блер 1.2320
Злочинац: Франц Беме 2.1280
Злочинац: Франц Јозеф 1.4540
Злочинац: Фрањо Туђман 13.80470
Злочинац: Харис Силајџић 2.6940
Злочинац: Џафер Куленовић 3.0961
Извештај са предавања о Јасеновцу у Библиотеци града Београда 4.18113
Индира Камерић осуђена на 3 године затвора за ратне злочине у Босанском Броду 1.9785
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 7625
Интервју са Aњом Гвоздaновић: Млaди у Хрватској и рaтнe трaумe 3935
Интервју са Eфрaимом Зурофом: Хапшење Динка Шакића и измицање Шандора Кепира 950
Интервју са глумицом Јеленом Ћирић из Прага 2.0565
Интервју са Драганом Пјевачем: Ордeн зa злочин 4150
Интервју са историчарем Гораном Хутинецем: Снимци изнад Јасеновца откривају масовне гробнице 970
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 7890
Исказ Драге Петронијевић из Шапца о злочинима Мађара и Аустријанаца, 1914 2.35910
Исповјест Петра Мојића из Босанског Шамца:И дaнaс имaм ноћнe морe 1.7735
Исповјест сестара Дићко: Jeдинe смо прeживjeлe "Бљeсaк" у Мeдaримa 2.0660
Истинa о мaсaкру 13 Србa у Бодеришту скупљa прaшину 1.25215
Јасеновац – најтужнија српска реч 9730
Јасеновац (ни)је ослобођен 8.37840
Јасеновац је код Хрвата стање духа 1.2420
Језик и писмо: Шест деценија од српског самопорицања 4.33814
Књига: Варден 1.6460
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 1.74610
Књига: Књига из тишине 5.04615
Књига: Књигоцид 5.33025
Књига: Мајка 5.22718
Књига: Под царским вешалима 4520
Књига: Свједоци говоре - ратни злочини у општини Високо 1992-1995 1.97519
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 5055
Књига: Убице у Божје име 4475
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 1.21715
Крвави трагови хрватске војске у Босни 1990-их: Орашје излази на видело 1.3585
Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг 1.52620
Лeгeндaрнe муслиманскe лaжи о грaђaнском рaту у Босни и Хeрцeговини 1992-1995 1.38510
Логор: Арад 9.91337
Логор: Ашах на Дунаву 3.2705
Логор: Бараке на Сави 3.9325
Логор: Босна и Херцеговина 1992-1997 2.15111
Логор: Ботн 1.1550
Логор: Броумов 4.01335
Логор: Брчко 8.23925
Логор: Дервента 5330
Логор: Јасеновац 39.285745
Логор: Карашок 2.37315
Логор: Куберг 3.52115
Логор: Норвешка 1942-1945 2.37513
Логор: Орашје 10.70852
Логор: Оџак 9.83358
Логор: Пакрачка Пољана 7.51845
Логор: Ракитије 6390
Логор: Стара Градишка 17.02062
Логор: Шопроњек 3.47414
Лондонски уговор 1915. и манипулација пред Србима 1335
Марко и Марија Бенковић сведоче о ужасима из Орашја 1992. године 2.1205
Мењање презимена под притиском: Како је Јовановић постао Шпрајц 1710
Мирко Граорац невин робијао 15 година у Хрватској 1.0540
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 9730
Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује 1.1915
Муслимани у саставу апаратуре Независне Државе Хрватске 1941-1945 6180
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.50615
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022 5850
Најмање 104 српске масовне гробнице у БиХ 1992-1995 2.4960
Не може Хаг да пише српску историју 3090
Независна држава Хрватска 22.301162
Неуспјешни референдум у Босни и Херцеговини: Чињенице и заблуде 1.0610
Нисте се никад ни покајали 7775
Нови закон у РС: Закон о заштити жртава ратне тортуре у БиХ 5840
Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима 1.5770
Обиљежене 22 године од страдања Срба у Буквику 1.5400
Објављена сведочанства 7.536 Срба о паклу логора у усташкој НДХ 1060
Одговор Зорану Милановићу: Јевреји су такође пружали оружани отпор у НДХ 1.5198
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 70725
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 1.35315
Осам и по деценија Југославизма 3.45535
Отета имовина Срба у Хрватској 1990-их: Тeроризaм под држaвном зaштитом 1135
Пакрац: Ко је остао страдао је, ко је отишао није се вратио 2.74910
Парастос жртвама Бљеска биће одржан 1. маја 2022. године у Београду, Окучанима и Босанској Градишки 5150
Парастос жртвама Бљеска биће одржан 1. маја 2023. године у Београду, Окучанима и Босанској Градишки 3015
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 8080
Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Светих мученика јасеновачких у Новом Београду 2540
Подигнута оптужница против девет припадника ХВО за злочине у Орашју 1990-их 2.3635
Покатоличавање Срба западно од Дрине и посљедице 1.1375
Помен (жртвама Јасеновца) 7109
Помен убијеним Србима у Пучилама код Бијељине 30.8.2015 1.7930
Потресна исповјест Славка Грабовца из Босанског Брода 1.5005
Пресахле нам сузе за убијеним синовима 2.20310
Приведен Менсур Петљо, мучитељ из Брчког 1.4470
Припадник бужимске 505. бригаде Мехмед Алешевић осуђен на пет година затвора 5180
Пронађени остаци српских жртава у Броду 1.8610
Против силовања истине и селективног приступа сећању 2.69130
Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж 4.391122
Рајево Село: Усташке претње у цркви и на надгробним споменицима 2.82415
Рапорт командира Драгише Стојановића о злочинима Аустријанаца у селу Цулковић код Шабца 1914 2.2825
Рат у Босни и Херцеговини: Некажњени злочини 1.7615
Руси прозивају Хрвате због нетолеранције према Србима 20410
Са промоције књиге Јована Мирковића о усташком геноциду 1.1715
Саопштење уместо Владе Црне Горе за Дан сећања на жртве Сребренице 1.3285
Свађа Срба о Јасеновцу на 66. београдском Сајму књига 1370
Све лажи и подметачине око распада СФРЈ 1.0715
Свеска гробара Иловара најпотреснији документ о умирању дјеце у хрватском логору Јастребарско 5040
Свједочење Сузане Јешић која је силована у логору Оџак 1992. године 1.0945
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 2.16033
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 21.870248
Сећање на ослобођење Прњавора и Бања Луке 1918. године 2.00515
Сећање на стравичан покољ код Босанског Шамца: Убијено је 850 Срба у Доњој Дубици, а трећина су била деца 7110
Склапање авнојевске Хрватске: Хрвати су тражили Барању, север Бачке и Срем, све до ушћа Саве 6415
Скончао иза решетака: Перо Коњ - крвник из Посавине 1.7315
Славити фабрику - симбол наше пропасти 4511
Случај Душaнa Тривунчићa: Ухапшен, па убијен и остављен у шуми 1.3390
Случај Стоје Трифкановић из Сиска: Моје жртве нико не спомиње 5.09420
Случај Шеатовић из Новске: Михаило убијен на Аранђеловдан 1991. године 1.7390
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 7770
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.84610
Српске жртве у Посавини Тужилаштво БиХ третира као мање вриједне 6160
Стижу претње научницима: Коме смета међународна конференција о злогласном логору у НДХ 2720
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 4570
Страхиња Курдулија је сондама претражио јаме безданице у НДХ и направио атлас геноцида 1910
Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928. године 3.81744
Судити или не судити (2) 5.97515
Суљо Карајић осуђен на 18 година затвора за ратне злочине код Бихаћа 4450
Токсични југославизам 1.35010
Тома Максимовић помагао избеглим Србима, а комунисти га осудили за колаборацију 5470
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.96715
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 5380
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 9665
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 2.08215
Усвојена Прва београдска резолуција о усташком геноциду у НДХ 2940
Ускоро Атлас злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1990-их година 5780
Утисак о филму: Седам хиљада душа 2.24528
Фељтон: Век од аустроугарских логора за Србе 1020
Фељтон: Заточеници тишине - Голи оток 3510
Фељтон: Како су завршили злочинци из НДХ 3550
Фељтон: Како су муслимани постали нација у Југославији 1.74110
Фељтон: Уништавање СПЦ у Хрватској након 1945 190
Фељтон: Устaшки рeжим и политикa тeрорa у НДХ 6180
Фељтон: Усташки апарат у Срему 1941-1945 3140
Фељтон: Фрагменти хрватско-муслиманског геноцида на тлу Босне и Херцеговине у Другом свјетском рату 3660
Фељтон: Хрватско сатирање Православља у Срему у Другом светском рату 3580
Фељтон: Хронологија настанка МАСПОКА у Хрватској 1970-1972 1.8930
Филм: Бог и Хрвати 8.65234
Филм: Бог не заборавља своје мртве 4.67815
Филм: Масакр у Двору 4.2000
Филм: Мук и Јаук 6.74715
Филм: Побиј, покрсти, протерај 4.97717
Филм: Пожешка котлина 29.10.1991 1.58910
Филм: Сjeћaш ли сe мeнe у ропству 1.8420
Филм: Седам хиљада душа 2.5315
Филм: Хроника злочина у Босни и Херцеговини 1992-1995 5.99726
Филм: Цвиjeт хрвaтствa - муслимански фашисти у НДХ 4650
Хрвaтскa aгрeсиja нa Босну и Херцеговину током 1992-1995 остаје нeкaжњeнa 7890
Хрвати и филмовима лажирају истину 3.83722
Хрватски бојовници киднаповали и отели преко 1000 грађана БиХ 1.5130
Хрватски фашисти су чистили Срем од Срба, а не Немци 3840
Хрватско-славонки покер: Оптужницe против Шeксa, Глaвaшa, Мeрчeпa и Вeкићa 3940
Цитат Добрице Ћосића који Хрвати, Словенци, Албанци и муслимани (србофоби) највише обожавају 31610
Четврт века од изгона Срба из Машићке Шаговине код Новске 1.0220
Чишћење државе од стране ОЗНЕ, потом УДБЕ, од народних издајника 4080
Шапићево мазање очију деци Новог Београда 3.49725
Шта је нама Србима Антун Тус 1955
Шта је Пленковић рекао у Србији 2690
Шта су нам донеле миграције? 2.2175
Шуцкори кренули у Џихад још 1914. године 5595


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links