Посавина - поља смрти!

   
ПОСАВИНА - ПОЉА СМРТИ!Ово је страница посвјећена Посавини - једном од најстрадалнијих подручја не само у југоситочној Европи, већ и читавом свијету.

Сава је ријека која повезује више наших земаља: Банија, Славонија, Босна, Мачва, Шумадија и Срем... на тај начин она слично као и ријека Дрина представља још једну кичму србског народа. Сава почиње свој ток подно Триглава, на граници Аустрије и Словеније, односно настаје спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке. Укупна дужина Саве је 990 км, а свега 66 процената је пловно. Значајне притоке Саве су слиједеће ријеке: Купа, Уна, Дрина, Босут, Босна, Врбас, Колубара... Заправо ријека Сава чини добрим дијелом природну границу Балканског полуострва са Панонском низијом и планинским масивом Алпа. Сава се улијева у Дунав у Београду.

Тај дио европског континента био интересантан  за насељавање људи због количине воде коју је Сава носила са собом. Када се изливала, она би плавила земљу и чинила је још плоднијом.

Срби као народ  Посавину насељавају стољећима, а како се ширило хришћанство, тако су они градили и православне храмове. Још у доба средњовјековне династије Немањића границе Србије су ишле до ријеке Саве. Касније у XIV стољећу, када су Турци продрли на Балканско полуостртво, они су покоравали све хришћанске земље: Бугарска, Грчка, Србија, Босна... у својим крвавим походима Османлије су ишли у преко Саве, све до Беча када су доживјели два пораза и од тада су били у повлачењу.

Вијековима је тако Сава била граница између Аустроугарског царства и Отоманске империје, односно поприште жестоких борби њихових војски. Горњи дио Посавине је постао Војна Крајина одлуком Бечког двора 1533. године, који је увидио значај Срба што су долазили са подручја Поморавља, Повардарја, доњег Подриња... бјежећи од турских зулума и захтјева да се исламизују. Срби су ту имали повластице у односу на хрватске и мађарске кметове, јер нису плаћали порезе, али су морали увјек да иду у ратове за интререс германске царевине. Војна Крајина је укинута 1881. године када је аустријски цар увидио да нема више опасности од Турака.

Велике силе су на Берлинском конгресу јула 1878. године дозволиле Аустрји да уђе са својом војском у Босну и Херцеговину, а након 30 година и да је присвоји као своју покрајину. Тако је један терор замјењен другим. Тачније, сваки вид слободе и националне свијести код Срба је гушен од аустроугарских власти, свуда па и у Посавини. Штавише, још средином XIX стољећа Ватикан почиње да шаље своје фратре и свјећенике у Славонију, Босну, Банију и остале србске земље јужно од Саве. Њихов монстртуозан пројекат био је покатоличавање Срба православаца, те увећавање Хрвата, што се и остварило средином XX стољећа.

Током Првог свјетског рата у Посавини је вршена насилна мобилизација између осталог и Срба за рат против Краљевине Србије, Руске Империје и Краљевине Италије. Они су масовно прелазили на другу страну јер нису хтјели да гину за интерес црно-жуте монархије. Поред тога много угледних и богатих Срба је хапшено и одвођено у концентрационе логоре широм Хазбуршке царевине: Арад, Јиндриховице, Броумов, Нежидер, Ашах, Маутхаузен, Добој итд.
На ријеци Сави је дошло и до великог окршаја почетком септембра 1914. године када је Војска Краљевине Србије по налогу Западних савезника изршила Сремску офанзиву, која није успјела, а најтрагичније су прошли пукови Тимочке дивизије код Легет поља. Један део Колубарске битке у јесен 1914. године се водио у југо-источним дијеловима Посавине, гдје је опет проливана крв Србаља.

По завршетку Великог рата, када је Србија побједила, а Аустроугарска се распала... створена је прва јужнославенска држава Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године. Горњи дио Посавине постао је Савска бановина, а доњи дио је ушао у састав Врбаске и Дринске бановине, а мањим дијелом и Управу града Београда.

Када је почео Други свјетски рат, односно Њемачка и Италија су са својим сателитима 6. априла 1941. извршиле напад на југославенску краљевину и раскомадали је. Готово цијела Посавина је потпала под Независну Државу Хрватску, док је мали само дио остављен Недићевој Србији. Тако је Сава и подручје око ње постати поља смрти, јер су хрватске и муслиманске усташе проводиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, а носиоци тог истребљења били су поглавник Анте Павелић и кардинал Алозије Степинац.

Крајем августа 1941. године отпочела је са радом фабрика смрти - Јасеновац, најгори и најмонструознији пројекат људске цивилизације, који је подстакнут од највиших кругова Римске курије јер је њихов циљ био радикално смањење православних Срба у Посавини и јужно од Саве, све до Јадрана. Такав концентрациони логор је стављен у село Јасеновац, поред градића Новске, буквално на савским обалама.
За четири ратне године, све до априла 1945. године хрватске усташе међу којима је било и римокатоличких фратара су вршиле свакодневно убијања највише хладним оружјем. Они нису имали милости чак ни према дјеци. Жртве нису биле само из Посавине, већ из скоро свих дијелова НДХ. Број жртава никада није тачно утврђен, али два истраживања које су радили прво домаћи експерти шездесетих година 20. вијека, а друго међународни научници у прољеће 1991. године показују да тај број убијених Срба није био мањи од 700.000, од чега је 110.000 било дјеце млађе од 13 година. Постоје још неке масовне гробнице које нису ни истражене. Поред тога и у Сиску је био за вријеме Другог свјетског рата усташки логор за дјецу. Нацисти су код Шабца имали чак три логора у којима су убијали хиљаде Срба. И у Београду на Старом Сајмишту постојао је нацистички логор... па усташки логор Стара Градшика.
Босански дио Посавине је имао много жртава од усташког режима, а они су угллавном бацани у ријеку Саву. Један од најужанснијих злочина био је у Драксенићу 1942.

Након побједе партизана 1945. године и када су комунисти извели социјалну револуцију дошло је до нових прогона у Посавини, јер су Ознаши хапсили све оне који су причали јавно о злочинима над Србима, јер је то наводно нарушавало братство и јединство јужнославенских народа. Услиједиле су масовне ликвидације, а послије 1948. прогоњени су и симпатизери Стаљина и СССР. Сви они су одвођени на Голи Оток.
У другој Југославији Посавина је раздјељена, па је тако највећи дио припао СР Хрватској, затим СР Босни и Херцеговини, а најмањи дио СР Србији.

Почетком 1990-их година долази до разбијања СФРЈ под утицајем западних центара моћи, што је значило нова страдања, како у горњем дијелу: Банија и Славонија, тако и доњем дијелу: Босна. Сисак је прогутао најмање 611 Срба током 1991-1992, иако ту нису вођене борбе. Такође били су и напади на сисачка села од хрватских паравојних формација. Сем тога, западнославонски Срби су у два наврата прелазили Мост спаса први пут крајем 1991. када су Хрвати спроводили злочиначке акције "Откос" и "Оркан", а други пут почетком маја 1995. године "Бљесак".

Славонски Брод, Славонски Шамац, Жупања, Нова Градишка и др. су етнички очишћени од Срба, које је спроводио Туђманов режим деведесетих. У сјеверној Босни такође су удружене хрватско-муслиманске снаге спроводиле етничко чишћење у Дервенти, Босанском Шамцу, Брчком, Босанском Броду, Орашју, Оџаку итд.

Хрватско и босанско-херцеговачко тужилаштво одбијају да процесуирају злочинце иако им је достављена обимна документација. Ако се и поведе истрага, буде одрађена са пропустима, док се од евентуалног суђења направи фарса и пресуде служе да се наругају правди и жртвама. Слично је и са Хашким трибуналом, углавном окрећу главу од страдања Срба.

 
Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
30 година касније: Шта су проузроковале санкције УН према Србији и Црној Гори 1610
73 године од покоља у цркви села Драксенића 80810
Антифашистичко Вијеће Народног Ослобођења Југославије 4.49029
Биланс хашке (не)правде 2.47120
Битка: Коридор живота 11.808139
Бљeсaк смрти 1530
Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године 1.28624
Вађење очију Србима није злочин 85910
Важно је окупљање око жртве 7575
Више од 700 Срба није успјело доћи до „моста спаса“ у Новом Граду 2.4720
Влада Аустрије хоће трајно да забрани хрватско-усташке церемоније у Блајбургу 4365
Где си тада био свете 2660
Годишњица Прводецембарских заблуда 2.90240
Годишњица србских промашаја: 29. новембар 63915
Документа показују: Кардинал Алојзије Степинац је био нацистички сарадник 1780
Досије Бљесак: Исповјест Даринке Милосављевић из Цага Окучанских 9900
Досије Босански Брод: Алминко Исламовић, припадник ХВО, добио 14 мјесеци затвора 1.0365
Досије Дервента: Исповијест Чеде Продића, бившег заточеника логора Пољ 1992. године 1.45110
Досије Оџак: Детаљи дневника командира Бркића о масовном силовању Србкиња у Новом Граду 4. јуна 1992 2265
Досије Оџак: Илија Јурић, припадник ХВО силовао жене, децу злостављао и ударао им главама у бетонски стуб 7080
Досије Оџак: Примењено 132 начина мучења над Србима цивилима 1992. године 4510
Досије Оџак: Ророр филм или непријатни видео материјал за ХДЗ-овог пропагандисту 1260
Досије Оџак: Хрватска крије крвнике из Посавине Анту Голубовића и Јурицу Божића 1390
Досије Сијековац: Живот на мјесту злочина, 29 година касније 4340
Досије Сисак 1991: Како је убијен Миленко Ђапа 2.22310
Досије Сисак: Пуцали су породици Вила у леђа на обали Саве 1991. године 6010
Досије Фолксдојчери: Прави или лажни Петер Егнер - Гестаповац 7140
Драгољуб Јеличић - Мали јунак великог рата 3.23750
Ексклузивно: Интервју са редитељем Сањином Мирићем из Прага 95510
Емисија: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 2595
Емисија: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 490
Емисија: Разбуђивање: Пакао Западне Славоније 1991-1995 1280
Ехо из загребачке дворане Лисински још одјекује 7.09648
Жртва из хрватског логора у Орашју спремна је свједочити на суду 6160
Жртва: Вукашин Мандрапа 11.632141
Зaборaвљeни хумaнистa: Мaрино Зурл, човјек који је враћао идентитет дјеци из усташких логора 7300
Заборављена Вуковарска резолуција или како је Западни Срем поклоњен Хрватима 1939. године 6179
Зашто се не разумемо: Отимање 'лебца се не прашта 889
Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената 1.19025
Збрка око Дана државности у БиХ 4725
Злочин који се исплатио: Сузе огорчених српских логораша из Брчког 2990
Злочин са предумишљајем: Србијанизација Срба 59623
Злочин: Бљесак 1995 (Славонска Олуја) 20.77361
Злочин: Бодериште код Брчког 1993 6.63021
Злочин: Бомбардовање Београда 1941 13.37981
Злочин: Босански Брод 1992 12.382105
Злочин: Вучиловац код Брчког 1992 1410
Злочин: Грабовац Бански 1941 2.23220
Злочин: Драксенић код Дубице 1942 (Крвава литургија) 8.36268
Злочин: Међеђа у Босни 1941-1945 3.26712
Злочин: Хроника злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1992-1995 10.838217
Злочин: Чардак код Дервенте 1992 (Васкршњи покољ) 3.06014
Злочинац: Азра Алешевић Башић 6.09827
Злочинац: Алија Изетбеговић 12.15791
Злочинац: Алојзије Степинац 13.681101
Злочинац: Анте Голубовић 790
Злочинац: Анте Павелић 13.86739
Злочинац: Бруно Стојић 2440
Злочинац: Брчански злочинци 6.86218
Злочинац: Валентин Ћорић 6270
Злочинац: Вилијам Клинтон 3540
Злочинац: Војска Аустроугарске 9130
Злочинац: Динко Шакић 6.93122
Злочинац: Добросав Парага 1.2710
Злочинац: Ђуро Бродарац 5.13330
Злочинац: Загребачки 13. Корпус 1.3415
Злочинац: Изет Нанић 720
Злочинац: Јосип Сенић 5920
Злочинац: Клаус Кинкел 1200
Злочинац: Крунослав Драгановић 6.17115
Злочинац: Либоријус Франк 4950
Злочинац: Љубо Милош 5.26229
Злочинац: Максимилијан Чичерић 5200
Злочинац: Мирослав Туђман 6010
Злочинац: Мирослав Филиповић 8.83770
Злочинац: Оскар Поћорек 7080
Злочинац: Осман Османовић 1290
Злочинац: Петар Стипетић 7750
Злочинац: Ричард Холбрук 4200
Злочинац: Сефер Халиловић 3.0435
Злочинац: Славко Кватерник 4.46135
Злочинац: Стјепан Месић 8240
Злочинац: Стјепан Саркотић 8900
Злочинац: Тони Блер 3130
Злочинац: Франц Беме 1.0120
Злочинац: Франц Јозеф 5890
Злочинац: Фрањо Туђман 11.66670
Злочинац: Харис Силајџић 1.0560
Злочинац: Џафер Куленовић 1.5001
Индира Камерић осуђена на 3 године затвора за ратне злочине у Босанском Броду 1.4305
Интeрвjу са Милaном Кољaнином: Српскe жртвe нe интeрeсуjу ни Србe 2495
Интервју са глумицом Јеленом Ћирић из Прага 1.4095
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 3270
Исказ Драге Петронијевић из Шапца о злочинима Мађара и Аустријанаца, 1914 1.54210
Исповјест Петра Мојића из Босанског Шамца:И дaнaс имaм ноћнe морe 1.3515
Исповјест сестара Дићко: Jeдинe смо прeживjeлe "Бљeсaк" у Мeдaримa 1.3090
Истинa о мaсaкру 13 Србa у Бодеришту скупљa прaшину 84015
Јасеновац – најтужнија српска реч 5430
Јасеновац (ни)је ослобођен 7.74940
Јасеновац је код Хрвата стање духа 7630
Књига: Јасеновац, Козара, Јадовно 86310
Књига: Књига из тишине 4.05215
Књига: Мајка 4.53418
Књига: Свједоци говоре - ратни злочини у општини Високо 1992-1995 1.35119
Књига: Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ 550
Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? 73715
Крвави трагови хрватске војске у Босни 1990-их: Орашје излази на видело 9385
Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг 1.06420
Логор: Арад 7.65337
Логор: Бараке на Сави 3.0135
Логор: Ботн 3890
Логор: Брчко 6.82425
Логор: Јасеновац 34.046740
Логор: Карашок 1.42615
Логор: Куберг 2.58015
Логор: Норвешка 1942-1945 1.40113
Логор: Орашје 9.21052
Логор: Оџак 7.95658
Логор: Стара Градишка 15.35757
Марко и Марија Бенковић сведоче о ужасима из Орашја 1992. године 1.5495
Мирко Граорац невин робијао 15 година у Хрватској 5720
Млaкa и Шумeтлицe, двиje књигe крвљу исписaнe 2730
Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa 1.03815
Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022 1070
Независна држава Хрватска 19.521162
Нисте се никад ни покајали 2320
Нови закон у РС: Закон о заштити жртава ратне тортуре у БиХ 1580
Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима 1.2040
Обиљежене 22 године од страдања Срба у Буквику 1.2110
Оздрављење нације: Шта треба да пише у новим школским уџбеницима историје за нашу децу 10925
ОЗНА и УДБА убиле 56.000 људи од 1944 до 1953. године 89515
Осам и по деценија Југославизма 2.79430
Парцела 142 – хумка за дјецу без имена и без дјетињства 3280
Подигнута оптужница против девет припадника ХВО за злочине у Орашју 1990-их 1.9545
Покатоличавање Срба западно од Дрине и посљедице 4505
Помен (жртвама Јасеновца) 2229
Помен убијеним Србима у Пучилама код Бијељине 30.8.2015 1.2980
Потресна исповјест Славка Грабовца из Босанског Брода 1.0395
Пресахле нам сузе за убијеним синовима 1.67810
Приведен Менсур Петљо, мучитељ из Брчког 9290
Припадник бужимске 505. бригаде Мехмед Алешевић осуђен на пет година затвора 710
Пронађени остаци српских жртава у Броду 1.3910
Против силовања истине и селективног приступа сећању 2.29030
Прошло је три деценије од неуспјешног референдума у Босни и Херцеговини 2910
Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж 3.930122
Рајево Село: Усташке претње у цркви и на надгробним споменицима 2.36110
Рапорт командира Драгише Стојановића о злочинима Аустријанаца у селу Цулковић код Шабца 1914 1.6495
Рат у Босни и Херцеговини: Некажњени злочини 1.1075
Саопштење уместо Владе Црне Горе за Дан сећања на жртве Сребренице 8035
Све лажи и подметачине око распада СФРЈ 5165
Свеска гробара Иловара најпотреснији документ о умирању дјеце у хрватском логору Јастребарско 870
Свједочење Сузане Јешић која је силована у логору Оџак 1992. године 6655
Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца" 1.34233
Сећање на крваву битку у Лијевча Пољу: Кланица као на Косову Пољу 21.086248
Сећање на стравичан покољ код Босанског Шамца: Убијено је 850 Срба у Доњој Дубици, а трећина су била деца 330
Склапање авнојевске Хрватске: Хрвати су тражили Барању, север Бачке и Срем, све до ушћа Саве 2105
Скончао иза решетака: Перо Коњ - крвник из Посавине 8015
Славити фабрику - симбол наше пропасти 1411
Случај Душaнa Тривунчићa: Ухапшен, па убијен и остављен у шуми 9210
Случај Стоје Трифкановић из Сиска: Моје жртве нико не спомиње 4.53720
Случај Шеатовић из Новске: Михаило убијен на Аранђеловдан 1991. године 1.0300
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 3060
Србија добила филм о Јасеновцу: Папи ће клецати колена 1.36710
Српске жртве у Посавини Тужилаштво БиХ третира као мање вриједне 1730
Страдално село Срефлије има 594 жртве у Другом свјетском рату 1290
Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928. године 3.14044
Судити или не судити (2) 5.30515
Суљо Карајић осуђен на 18 година затвора за ратне злочине код Бихаћа 640
Тома Максимовић помагао избеглим Србима, а комунисти га осудили за колаборацију 610
У сећању: Др Ђуро Затезало (1931-2017) 3.46715
Умјетнички крик против зла: У Грaдишци почињe снимaњe филмa о Jaсeновцу 860
Умро нацистички злочинац Пeтeр Eгнeр у америчком Сијетлу 4630
Упокојила се Зорка Делић-Скиба, јасеновачка мученица 1.52915
Ускоро Атлас злочина над Србима у Босни и Херцеговини 1990-их година 970
Фељтон: Како су муслимани постали нација у Југославији 1.22610
Филм: Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 (Емисија Разбуђивање) 2595
Филм: Разбуђивање: Заборављене ситнице о НДХ 490
Филм: Разбуђивање: Пакао Западне Славоније 1991-1995 1280
Хрвaтскa aгрeсиja нa Босну и Херцеговину током 1992-1995 остаје нeкaжњeнa 3580
Хрватски бојовници киднаповали и отели преко 1000 грађана БиХ 8950
Шапићево мазање очију деци Новог Београда 3.08025


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links