Јасмин Гуска - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Херцеговина

ЈАСМИН ГУСКА


Јасмин Гуска (1953-2011) је муслимански политичар, ветеринар, полицијски начелник и активан учесник разбијања Југославије односно ратова на тлу исте током дведесетих година 20. стољећа.

Иако је рођен у Босанској Посавини, дошао је са породицом у сјеверни дио Херцеговине и настанио се у Коњицу. Оженио се, али није имао дјеце.

Средином 1990. године Гуска је изабран у општински одбор Странке Демократске Акције коју је основао Алија Изетбеговић, шовинистички вођа који је и робијао осамдесетих година због ширења националне мржње и непријатељске пропагаде. Био је "десна рука" Русимиру Хаџихусеиновићу и заједно су били чланови ткз. Кризног штаба за општину Коњиц. Они су осмишљавали и спроводили етничко чишћење према србском становништву све према директивама централе СДА у Сарајеву.

Такође, Гуска је организовао илегално наоружавање муслимана и Хрвата, те стварање паравојних формација у Босни и Херцеговини, нпр. "Патриотска Лига".

Према посљератним процјенама, са коњичке општине је 1992-1995 прогнано преко 8.000 Срба који су ту живјели, а њихова имовина је опљачкана, конфискована, уништавана и спаљивана. У њиховој зони одговорности основано је најмање три концентрациона логора, супротно Женевским конвенцијама о рату. Превасходно су ту мучени и убијани цивили, а жене и дјевојчице силоване. Они су то све знали, али нису ништа учинили да то зло зауставе.

Постоји основана сумња да је лично Гуска убио тројицу Срба у Коњицу, за које су позната имена жртава. Учествовао је у нападима на војни објекат ЈНА "Љута", као и село Брадина у мају 1992.

Под неразјашњеним околностима тројица главних оптужених за погром Срба у коњичкој општини, међу којима и Јасмин Гуска 2011-2012 напрасно умиру. Само пар мјесеци раније босанско-херцеговачко Тужилаштво је против њих подигло оптужницу за злочине против човјечности.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота * Ледићи

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице * Мостар

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе * Бравнице

 Бјеловац * Босански Брод * Чардак * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * ТузлаДобровљачка * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес * Иваница

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић * Ахмет Сејдић

Мушан Топаловић * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић * Ејуп Ганић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић * ХВО

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић * Мате Бобан

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић * Драган Викић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке * Миралем Мацић

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига * Перо Вицентић

Русимир Хаџихусеиновић * Шеве * Мехо Бајрић * Селим Бешлагић

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак * Мостар * Оручевић

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини * Амир Кубура

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела * Зоил * Челебићи

Бихаћ * Виктор Бубањ * Хотел Бристол * Борсалино * Храсица * Брчко

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај * Мостар * Лукавац

Завидовићи * Сребреник * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак * Раде Рогић

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга ДрашкоРистовићи

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Слободан Стојановић

Силовања * Кнежевићи * Видово Село *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Битка за Возућу * Јелена '93

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Крици и опомена * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Одбрана Херцеговине

1335 дана * Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубомир Млађеновић

Знаш мене * Јаук * Побиј, покрсти и протерај * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покољаРатни Хирург

 Душан Шеховац * Чапљина град злочинац

 

ЖИВОТОПИС

Јасмин Гуска је рођен 1953. године у Орашју, на сјеверу Босне, зона средње Посавине.

Његов отац се звао Ибро, а мајка Зејна (р. Гостовчић).

Оженио се, али није имао потомака.

Завршио је гимназију у Коњицу, а потом и Ветеринарски факултет у Сарајеву. Вратио се да живи у Коњиц, у Херцеговину.

 

УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

Почетком 1990. године у Југославији је уведен вишепартијски систем након 45 година, комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем превазилажења социјално-економских проблема и демократизације друштва. Међутим, сепаратисти у западним дијеловима земље су то злоупотребили за остваривање својих иредентистичких планова, односно разбијања југославенске федерације.

Европска Унија и САД су подржавале сепаратизам у СР Словенији, СР Хрватској, касније и у СР БиХ... на више начина, прво медијски, касније логистички и војно.

Када је формирана Странка Демократске Акције у БиХ, за предсједника је изгласан Алија Изетбеговић, робијаш у два наврата. Прво посље Другог свјетског рата због припадности пронацистичким организацијама, а друго 1983. године бива осуђен на 14 година робије јер је ширио непријатељски пропаганду и националну мржњу. Пуштен је посље само шест година.

У Коњицу 3. августа 1990. је основан локални одбор СДА на коме је лично Алија Изетбеговић присуствовао. Доктор Русимир Хаџихусеиновић је изабран за предсједника коњичког огранка СДА, а за секретара Јасмин Гуска. Сем тога, Гуска је постављен и за начелника СУП Коњиц, што значи да је имао полицијске јединице под својом контролом. Формирао је и резервне одреде Полиције, гдје је он лично вршио селекцију.

Наредне године Гуска је организовао илегално наоружавање муслимана и Хрвата у том крају, јер је централа СДА из Сарајева одлучила да одвоји Босну и Херцеговину од СФРЈ, а да то уради таман и силом, односно нападне Југославенску Народну Армију која је била једини војни субјекат на јужнославенском простору и међународно призната.

У рејону Коњица Јасмин Гуска је основао ткз. Патриотску Лигу, муслиманску паравојну формацију са циљем напада на официре и објекте ЈНА.

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

Почетком 1992. године вјештачким путем се шири страх међу хрватским и муслиманским станотништвом у општини Коњиц, што је резултовало оснивање ткз. Кризног штаба, у који је изабран и Јасмин Гуска. Антисрбска пропаганда је појачавана из дана у дан, као и провокације према ЈНА, која је имала у коњичкој општини неколико важних објеката.

Хрватско-муслиманске паравојне формације су у Коњицу већ у прољеће 1992. имали неколицину злочиначких активности. Извршена је агресија на војни објекат "Љута" 5. маја, а три недјеље касније на село Брадина, при чему су извршена незапамћена злодјела: убиства, пљачке, силовања, рушења, палеж...итд. У свим србским селима гдје су вршени напади било је слично. Брадину је иначе напало око 2.500 наоружаних припадника ХВО и "Патриотске Лиге".

Током ратних година често је ишао у Сарајево и Високо и тамо помагао офанзиве на србске положаје. Лично му је Алија Изетбеговић нудио да дође у град на Миљацки и преузме неке важне функције, али је Гуска то одбио.

У готово свим свједочењима на Државном суду, Јасмин Гуска је код свједока који су преживјели описиван као суров и садиста који је уживао док је мучио заробљене Србе. Такође, он је своје подређене охрабривао да туку логораше казујући обично: "Јебите им мајку четничку"... (Четници су били герилска јединица у Вардарској Македонији почетком 20. вијека, а у Другом свјетском рату је то био синоним за борце генерала ЈВуО Драже Михаиловића, вође Равногорског покрета).

Имена жртава

Колико је познато, Јасмин Гуска је одговоран за смрт тј. убиство више Срба цивила, међутим тројици је наведено име у оптужници.

  • Новак Лијешкић, ухапшен је 6. маја 1992. и одведен у Мраково, на десну обалу Јабланичког језера и онда бачен у исту. Пронашли су га Срби из Острошца.
  • Славко Ш. Суша (62), полицајац у пензији. Живио је у Коњицу (Ул. Десете херцеговачке бригаде), а родом је из мостарског села Зијемља. Ухапшен је 6. маја под лажном оптужбом да преко радио-станице одаје сигнале.
  • Миливоје Ј. Симовић (40), убијен 6. маја 1992. Иначе је родом из Рашке, ожењен, отац двоје дјеце. У Коњицу је био на служби од 1982.

 

ОПТУЖНИЦА

Под притиском међународне заједнице у љето 2004. године Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против тројице припадника муслиманске ткз. Армије Босне и Херцеговине, због основане сумње да су починили злочине против човјечности у коњичкој општини.

Истрага је одрађена непрофесионално, а Гуски је дозвољено да се брани са слободе. При чему је он у судницу улазио загрљен са свједоцима.

На суђењу 2011. године је резервни полицајац СУП Коњиц, Мирлаем Мацић против Гуске изрекао низ озбиљних оптужби јер су били саборци, што је међу бившим функционерима муслиманске војне и цивилне власти изазвало огорчење. Међутим, паника је настала када је објелодањено да је Мацић судским органима предао свој ратни дневник.

 

СМРТ И ЗАОСТАВШТИНА

Јасмин Гуска је био тај који је одлично познавао структуру етничког чишћења над Србима у сјеверној Херцеговини, самим тиме је био незгодан и као свједок и као оптуженик. Медији јављају да је 23. септембра 2011. преминуо Јасмин Гуска, ратни начелник Јавне безбједности у Коњицу. Било је то само два дана, након Мацићевих оптужби.

Неколико мјесеци касније, у јануару 2012. године изненада умиру: Мирлаем Мацић и Енес Туцаковић, замјеник начелника Јавне безбједности у Коњицу. Овим је учињен правни преседан, јер Тужилаштво није учинило ништа да сачува потенцијалне свједоке и сараднике суда.

Јасмин Гуска међу муслиманским живљем у БиХ ужива велики углед и сматрају га за националног идола. Његови саборци и пријатељи о њему говоре у суперлативу.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар * Игор Бавчар

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат * Прогон Срба

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Ратко Каталина * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар * Книн

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Масленица * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп * Славонска Пожега

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец * Лора

Марино Село * Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко * Кијани

Иван Кораде * Иван Векић * Мирко НорацМиљенко Филиповић

Ђуро БродарацДобросав Парага * Јесење Кише

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * БрезаБравнице

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Алија Изетбеговић * Озрен

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде * Ејуп Ганић

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина * Јама Казани

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор БубањСмолућа

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће ОдбранеЦацо * Фоча

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Љубо Млађеновић

Насер Орић * Глођанско Брдо * Бугојно * Купрес * Сердари * Сефер Х.

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај * Клечка

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон * Иван Булатовић

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко * Кафић Панда

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац * Ликовац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Досије Сарајево: Како је убијен Драшко Вукосав 1992. године

Мучитељи Срба се опет извукли

Џевад Мамутовић осуђен на само годину дана за мучење Срба у бихаћком логору

Судити или не судити (2)Оцените нам овај чланак:
Tags:
JASMIN GUSKA
SEVERNA HERCEGOVINA
OPSTINA KONJIC
JEZERO JABLANICA
APRIL 1992
PATRIOTSKA LIGA
LOGOR CELEBICI
HALA MUSALA
SELO BRADINA
ILEGLANO NAORUZAVANJE
VETERINAR POLICAJAC
KRIZNI STAB
STRANKA SDA
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ
DEVEDESETE GODINE
OBJEKTI JNA
ATOMSKO SKLONISTE

Skip Navigation Links