Хрватски бојовници киднаповали и отели преко 1000 грађана БиХ - www.zlocininadsrbima.com

   

30. октобар 2014.


ХРВАТСКИ БОЈОВНИЦИ КИДНАПОВАЛИ И ОТЕЛИ ПРЕКО 1000 ГРАЂАНА БИХ


Припадници хрватске војске од јесени 1991. године, до краја рата у БиХ, киднаповали су и у логоре у Хрватској пребацили више од 1.000 грађана БиХ. Десетине њих је у БиХ враћено у најлонским кесама, а у десетинама се мери и број оних који су након одвођења у Хрватску нетрагом нестали!

Ту чињеницу констатовали су чак и хрватски правосудни органи на суђењу у случају „Лора“, а према информацијама до којих је дошао Пресс, увидом у документацију хрватске војске, у киднаповању држављана БиХ учествовала је 141. сплитска бригада (команданти Жарко Толе, Јаков Милетић, Љубомир Палошек, па Бруно Вукић), која је прошла сва ратишта у Херцеговини и средњој Босни... Ратни пут је започет у мају 1992. године окупацијом српског предграђа Чипуљић код Бугојна, када је пуковник Жарко Толе заробљен од српских територијалаца.

У Бугојну бригада је садејствовала са самосталном бригадом „Франкопан“, која је била састављена од страних држављана, највише усташа и припадника француске Легије странаца.атни пут започела је у мају 1992. године окупацијом српског предграђа Чипуљић код Бугојна, када је пуковник Жарко Толе заробљен од српских територијалаца. У Бугојну бригада је садејствовала са самосталном бригадом „Франкопан“, која је била састављена од страних држављана, највише хрватских фашиста (усташа) и припадника француске Легије странаца.

 

ЖАРИЛИ И ПАЛИЛИ

И у овом броју Пресса настављамо са објављивањем списка јединица ХВ које су харале по БиХ током целог рата. Међу њима је и 175. бригада, састављена од Хрвата пореклом из БиХ који су живели у Загребу и околини, под командом Фрање Приморца и учествовала је у борбама против муслимана за Горњи Вакуф, Прозор и Раму. Своје крваве трагове по Посавини оставила је и 127. бригада из Витровитице, чији је заповедник био Ђуро Дечак, а 140. бригада из Јастребарског (Неђељко Катушина, Стјепан Жути), је највећи део свог дела посла на разарању БиХ обавила у Посавини.

Забележено је њено учешће у борбама око Брода, на правцу Кораће – село Горње Барице – кота 183. Самостална бригада „Зрињски“ из Кумровца, састављена од тзв. Паса рата из белог света, учествовала је у борбама у Средњој Босни и Посавини. У хрватској агресији на БиХ нису учествовали само Хрвати и плаћеници из других земаља, него и муслимани.

Тако је у Ријеци, углавном од радника из БиХ, формирана 77. муслиманска бригада (пуковник Мустафа Поробић) која је учествовала у борбама против ЈНА, односно ВРС, на сарајевском ратишту (подручје Тарчина и Пазарића).

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес * Нијаз Балтак * Пук Краљ Томислав *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

Лука Жужа *

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

ОГУЛИНЦИ КОД ДЕРВЕНТЕ

Даље, 143. огулинска бригада, учествовала је у ратним операцијама на подручју Дервенте и Модриче, док су 142. дрнишка и 144. загребачка бригада биле ангажоване у Херцеговини и долини Неретве. На истом правцу дејствовала је и 155. бригада из Црквенице (Иван Манестар). Бригада из Дрниша (Роко Мијић, Борис Предован и Иван Вукић) је у јесен 1995. године учествовала у заузимању српских крајева у Босанској Крајини...

Онда, 157. славонско-бродска бригада (Иво Петрић, Боро Халкијевић и Дарко Шпољар) је ратовала у Посавини и долини Неретве, 158. сплитска бригада (Стипе Билокопић, па Бранко Швргуља) повремено је била ангажована у долини Неретве, док је 159. шибенска бригада, под командом Фране Шарића, дејствовала на правцу од Стоца према Требињу.

Бригада „Матија Влачић“, у јулу 1993. године пребачена је у Горњи Вакуф, да би помогла сламању муслиманске офанзиве из правца Бугојна. У биткама за тај град близу размеђа средње Босне и Херцеговине учествовале су и скоро све преостале специјалне јединице хрватске војске и полиције: сплитски „Вукови“, „Дивови“, „Црне мамбе“ и „Тигрови“.

 

КООРДИНАЦИЈА ИЗ ЗАГРЕБА

Оружане снаге и други надлежни органи БиХ располажу са тонама доказа о агресији Хрватске на БиХ, али подношење тужбе против Загреба никада није било правно, већ политичко питање, тврди за Пресс пуковник ВРС Дане Марић.

– Тек што је, агресијом хрватске војске на Купрес, почео рат у БиХ, за команданта Јужног војишта, са командним местом у Грудама, Фрањо Туђман је поставио генерала Јанка Бобетка. У августу исте године, за команданта за Посавину и Славонију, постављен је генерал Петар Стипетић, са командним местом у Босанском Броду.

Бобетко и Стипетић су касније били команданти Главног штаба ХВ. То говори да се, што се Хрвата тиче, ратом у БиХ командовало из Загреба, а не Груда или Мостара. Уосталом, Бобетко је све то лепо описао у свом ратном дневнику „Све моје битке“ – наглашава Марић.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

ДОКАЗИ ЗА ТУЖБУ ВРЛО ЈАКИ

Београдски адвокат Предраг Савић каже за Пресс да је, у време када је министар правде Србије био покојни Владан Батић, радио на прикупљању доказа за противтужбу Србије против Хрватске.

– Кроз руке су ми прошле и хиљаде доказа о агресији Хрватске на БиХ. БиХ за тужбу против Хрватске има много јаче доказе од оних које је имала против Србије, али то није питање права, него политике. Република Српска има тај аргумент у рукама и треба да га паметно користи и против Сарајева и против Загреба – каже Савић.

 

ДЕЈСТВА „ЗЕНГИ“

Печат на своју агресију на БиХ Хрватска је утиснула преко гардијских бригада ЗНГ, које су све време рата биле ангажоване на прекоунским ратиштима. Првих месеци рата 1. гардијска бригада (Маријан Марековић, па Јозо Милићевић) била је ангажована на ливањском и дувањском ратишту, према Купресу и Грахову. Нешто касније дејства те бригаде забележена су и код Требиња, у рејону села Запланик. Затим следе борбе код Дервенте, Горњег Вакуфа (против муслимана) и у долини Неретве. У септембру 1995. године, 1. гардијска бригада предводила је офанзивна дејства хрватске војске према Босанском Новом, Бос. Дубици и Козари.


Маријан Марековић

Друга гардијска бригада (команданти Божо Будимир, Винко Укота, Драго Матановић, па Звонко Петернел) је свој ратни пут у БиХ започела офанзивом из Дубровника, преко Влатнице и комуникације Ивањица-Запланик, према Требињу. Учествовала је у борбама у Посавини, нападала је на коридор, а у јесен 1995. године њено присуство је забележено на унском ратишту.

Даље, Трећа гардијска бригада (Јосип Зиротић) је највећи ратни терет поднела на ратиштима у Посавини (против Срба), где је у мају 1992. године окупирала Модричу, и Горњем Вакуфу (против муслимана). У јулу 1993. године у кланици између Хрвата и муслимана око Горњег Вакуфа и Прозора учествују и делови Пете гардијске бригаде (Иван Капулар, па Фрањо Баричевић).

 

ЗЛОЧИНИ ПО БОСАНСКОЈ КРАЈИНИ

У јесен 1995. године, Фрањо Туђман, председник Републике Хрватске је на позив Алије Изетбеговића, вође босанских муслимана, на ратишта у Босни и Херцеговини упутио додатних 8.000 војника. Већину тих снага чиниле су IV сплитска (Иво Јелић, Мирко Шундов, па Дамир Крстичевић) и VII вараждинска гардијска бригада хрватске восјке (комаданта Иван Кораде). Те две бригаде предводиле су и офанзиву хрватске војске према Петровцу, Кључу и Мркоњић Граду.

Недалеко од тог крајишког градића погинуо је бригадир Андрија Матијаш. Након њиховог повлачења, на падинама Мањаче и Лисине и у масовној гробници у Мркоњић Граду пронађено је 300 убијених српских цивила и заробљених бораца ВРС, углавном из састава њене 7. купрешке бригаде Војске Републике Српске.

Осим тога, Четврта гардијска бригада хрватске војске учествовала је у борбама на ливањском и херцеговачком фронту, док је Седма гардијска бригада прошла Ливно и долину Неретве, заузела је Босанско Грахово, Дрвар, Јајце у јулу 1995. и у октобру 1995. године, Мркоњић Град.

У септембру 1995. године хрватска војска прешла је реку Саву са намером да заузме Босански Нови, Костајницу и Дубицу, овлада планином Козаром, а затим у садејству са муслиманским снагама које су надирале из правца Грмеча и Санског Моста одсече Приједор и настави продор према Бањалуци.

На правцу код Босанске Дубице напад су предводиле „Мамбе“, специјална јединица из Сиска. Своје крваве трагове широм Босанске Крајине, од Кулен Вакуфа, преко Гламоча, Шипова и Јајца, оставиле су и „Пуме“, специјална јединица из Вараждина.

 

Аутор: Душан Марић
Извор: ФБ Репортер
29.10.2014.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1,569  пута
Број гласова: 0


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
BOSNA HERCEGOVINA
KIDNAPOVANJE GRADJANA
UBIJANJE CIVILA
GRAD SARAJEVO
LIVANJSKO POLJE
OPSTINA KUPRES
BOBANI TREBINJE
ISTOCNA POSAVINA
SREDNJA BOSNA
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
MOSTAR CAPLJINA
DOLINA NERETVE
CINCAR 1994
MRKONJIC GRAD
SEPTEMBAR 1995
MASOVNE GROBNICE
MARIJAN MAREKOVIC
PETAR STIPETIC
DEVEDESETE GODINE
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
RASPAD SFRJ
SIROKI BRIJEG
BOSANSKI NOVI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обиљежено 22 године од ослобођења Брода

Снима се филм о страдању Ледића код Сарајева: Чико, ја сам жив немој да ме убијеш

Осјечка књига мртвих Срба 1991-1992

Снима се филм о страдању Ледића код Сарајева: Чико, ја сам жив немој да ме убијеш

Бенковчанка Александра Стијеља: Још чекам дан правде за жртве Петровачке цесте 1995. године

Трибина и парастос за 20 година од страдања Срба у западној Крајини

Досије Вуковар: Шта је новинарка Милена Габанели забележила 1991. године у Борову Насељу
Поделите ову вест, нека се чује истина...Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 23 прегледа и 0 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 143 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 163 прегледа и 0 гласова.

Жохари преко Дрине или Како су Титовићи попили млеко Коминтерне
Објављено: 24.12.2023.     Има 168 прегледа и 5 гласова.

Зашто је 11. новембар Дан победе, а не дан примирија
Објављено: 13.11.2023.     Има 217 прегледа и 5 гласова.

Шта је нама Србима Јованка Жени Лебл
Објављено: 05.12.2023.     Има 231 прегледа и 5 гласова.

Срби(ја) између Израела и Палестине
Објављено: 21.01.2024.     Има 240 прегледа и 16 гласова.

Шта је нама Србима Антун Тус
Објављено: 03.11.2023.     Има 252 прегледа и 5 гласова.Skip Navigation Links