Божо Рајић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна и Херцеговина

БОЖО РАЈИЋ


Божо Рајић (1943.) је хрватски економиста, политичар и министар који је с' почетка деведесетих година 20. стољећа био активни учесник у разбијању Југославије и ратовима на тлу исте.

Када је странка Хрватска Демократска Заједница пренијела своје дјеловање у Босну и Херцеговину средином 1990. године, Рајић им се придружио и одмах је добио високе и одговорне функције. Касније када су босанско-херцеговачки Хрвати прогласили 18. новембра 1991. године Херцег-Босну, хрватску парадржаву на тлу БиХ, Божо Рајић је добио позив премијера Јадранка Прлића да буде министар одбране.

Већ у рано прољеће 1992. године Рајић је имао организоване и добро наоружане паравојне формације ткз. Хрватско Вијеће Одбране. Они су уз помоћ Војске Републике Хрватске и ткз. Хрватских Ослободилачких Снага окупирали општину Купрес, а прогнали су србско становништво.

Почињена су масовна злодјела гдје је најмање педесетак Срба убијено, док су више десетина послато у концентрационе логоре како у Ливно и Љубушки, тако и у сплитску Лору. Оданде се мало ко вратио жив. Хрватске снаге су се повукле и разбјежале када су дошле јединице ЈНА.

Божо Рајић је био дио удруженог злочиначког подухвата јер је био дио власти Херцег-Босне... организовао је и планирао погроме србског становништва од Неретве до Бушког језера... касније, када су Хрвати заратили и са ткз. Армијом БиХ, онда је прогнао и муслимане.

За четири године рата у БиХ, у зони одговорности Боже Рајића близу 80.000 Срба је напустило своје домове, док је њихова имовине пљачкана и конфискована, а добрим дијелом спаљивана и уништавана.

Бањалучки Центар јавне безбједности је Тужилаштву БиХ  тек 2012. године поднио кривичну пријаву против Боже Рајића за учешће у злочинима над купрешким Србима. Пошто правосудни органи БиХ деценијама врше намјерно опструкцију за предмете у којима су оптужени Хрвати и муслимани, тешко је вјеровати да ће Рајић одговарати за своја недјела, јер би то промјенило слику мозаика оружаног сукоба 1990-их година.

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес * Нијаз Балтак * Пук Краљ Томислав *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

Лука Жужа *

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

ЖИВОТОПИС

Божо Рајић је рођен 28. септембра 1943. године у селу Османлије, општина Купрес. То су југозападни дијелови Босне, у близини Херцеговине.

У то вријеме је трајао Други свјетски рат, при чему су рођаци Рајића попуњавали јединице оружаних снага клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске и учестовали у покољима односно геноциду над православним Србима.

Рајићи су по поријеклу Срби, али су у тим крајвеима током XIX и почетком XX вијека римокатолички фратри вршили покрштавања и превјеравања, што је условило да и Божини преци постану одани Ватикану. Ово је условило да им унуци промјене нацију, те постану Хрвати.

Као и многи његови земљаци, Божи Рајић је отишао у Сплит да се школује и ради. Завршио је 1982. године Вишу економску школу у Сплиту и након тога се вратио у родни крај и запослио.

Постоје непотврђене информације да је Рајић радио као обавјештајац југославенске УДБЕ у Мостару осамдесетих година.

ХРВАТСКА (УСТАШКА) ЕМИГРАЦИЈА 1946-1989

ЛИКОВИ

Миро Барешић * Илија Толић * Анђелко Брајковић * Јосип Сенић

Миљенко Хркач * Иван Матичевић * Мате Прпић * Крешимир Перковић

Лудвиг Павловић * Божидар Кавран * Ђуро Хорват * Фрањо Хрљевић

Томислав Ребрина * Јуре Марић * Звонко Бушић * Газета Пашти

Јосип Облак * Анте Мошков * Жарко Одак

УДРУГЕ

Ревоуционарно Братство * Народни Отпор * Хрватска Сељачка Странка

Ослободилачки Покрет * Канадски Хрвати * Уједињени Хрвати Њемачке

Хрватски Сокол * Државотворни Покрет * Народно Вијеће * Домобран

Тајне усташке постројбе * Крижари * Хрвати Еуропе

АКЦИЈЕ

Владимир Роловић * Радуша (Феникс) * Отмица авиона Гетабург * Кактус * Берилн

Пруга Делнице * Госпићка саботажа * Чикаго * Биоскоп 20. октобар * Гвардијан

Конзулат Штудгарт * Младен Ђоговић * Мелбурншки атентат * Клуб Југославена

Гладио *

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

На самом крају осамдесетих година 20. вијека у Југославији је уведен вишепартијски систем након 45 година комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем демократизације друштва и побољшања социјално-економске ситуације. Међутим, јавно на сцену су се у западним дијеловима земље појавили ликови и странке профашистичких идеја које су обиловале екстремизмом и расизмом.

У СР Хрватској су власт освојили Фрањо Туђман и Хрватска Демократска Заједница. Њихов програм је био заснован на србомржњи и жељи за независношћу од СФРЈ. Они такође нису крили своје симпатије према усташким крволоцима. Слично је било и међу Хрватима у БиХ, јер су сањали обнову НДХ.


Оснивачи Херцег-Босне, Рајић доле лијево

ХДЗ Босне и Херцеговине је основан 18. августа 1990. а Божо Рајић им се придружује. Добио је одмах да буде предсједник локалног одбора ХДЗ БиХ за општину Купрес. Након 15 мјесеци, Рајић је био учесник проглашења Херцег-Босне, хрватске парадржаве на тлу БиХ. Већ тада је увелико вођен процес илегалног наоружавања и стварање хрватских паравојних формација: ХОС и ХВО.

Почетком прољећа 1992. године, још док је БиХ била саставни дио југославенске федерације, Божо Рајић је организовао напад на Купрес, односно погром Срба из тог краја, који су чинили већину од 67%. Ово је рађено због геостратешких предности које је Купрешка висораван пружала.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

За само неколико дана хрватске снаге, које су сем локалнх Хрвата чинили припадници ХОС и ХВО из Херцеговине и јединице Војске Републике Хрватске протјерано је хиљаде Срба, а најмање 53-оје их је убијено од 3. до 8. априла 1992. Око 25 их је одведено у концентрационе логоре, махом Љубушки и Лора у Сплиту.

Хрватске снаге су протјеране у борбама са јединицама ЈНА које је предводио пуковник Славко Лисица. Он је наредио да се изврши увиђај и медицинска експертиза лешева Срба које су за собом оставиле хрватске снаге.

Наредних година Божо Рајић је био врло детаљно упознат са казненим одмаздама ткз. Хрватског Вијећа Одбране у Херцеговини, долини Неретве и у средњој Босни. Заправо, он је добио да води министарство одбране у Влади Херцег-Босне. Знао је за постојање концентрационих логора: Хелиодром, Габела, Љубушки, Мусала... у којима су мучени и убијани србски цивили и борци Армије босанско-херцеговачких Срба. Ово је рађено супротно Женевским конвенцијама о рату.

У новембру 1994. године Божо Рајић је био један од предводника злочиначке операције "Цинцар", када су удружене муслиманско-хрватске снаге напале Купрешку висораван и освојили је. Хиљаде Срба је прогнано и напустило своје домове, а њихова имовина је опљачкана и уништена.

 

НАКОН РАТА

Када је у америчкој држави Охајо потписан Дејтонски мировни уговор између три зараћене стране крајем 1995. завршени су сви оружани сукоби у Босни и Херцеговини. Тамо је договорено и званично укидање Херцег-Босне која је ушла у састав Федерације БиХ, иако је овај поступак заправо одређен годину дана раније Вашингтонским споразумом.

Божо Рајић је остао да живи слободно у Купресу и био је предсједник ХДЗ БиХ од 1995. до 1998. Када су наступиле страначке свађе и дошло до раскола у странци, он је прешао у "ХДЗ 1990".

На изборима 2006. године Рајић је добио мандат посланика у Дому народа Скупштине Федерације БиХ, гдје је постао члан Клуба хрватског народа.

 

ОПТУЖНИЦА

Крајем марта 2012. године Центар јавне безбједности у Бањалуци предало је кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против шесторице бивших припадника ХВО: Божо Рајић, Жељко Гласновић, Марко Вила, Иво Чичак, Драган Матић, Миленко Филиповић и извјесни Бошковић.

Није познато шта је са тим предметом, али се претпоставља да босанско-херцеговачко Тужилаштво намјерно врши опструкцију са овим случајевима, како би сакрили злочиначки удео муслимана и Хрвата. Тачније, пресуда у тим судским поступцима би промјенила слику мозаика рата у БиХ, гдје би се видјело да Срби не сносе кривицу за рат и разарања, већ да и они имају жртве.

Сви они који су на тој доктрини стекли повластице би то изгубили.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Хрватски бојовници киднаповали и отели преко 1000 грађана БиХ

Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима

Срби - свесно жртвован народ

Парастос за жртве злочина на Коранском мосту одржан у Доњем Будачком на Кордуну 21.09.2021

Сваки гест и знак пажње им пуно значи

И даље само једна пресуда за Олују

Оцените нам овај чланак:
Tags:
BOZO RAJIC
CINCAR 1994
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
OPSTINA KUPRES
JEDINICE HVO
RASPAD SFRJ
APRIL 1992
DEVEDESETE GODINE
DONJI MALOVAN
SELO OSMANLIJE
BOSNA HERCEGOVINA
HRVATSKI ZLOCINCI
LJUBUSKI VOGORAC
LORA SPLIT

Skip Navigation Links