Тихомир Блашкић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна и Херцеговина

ТИХОМИР БЛАШКИЋ


Тихомир Блашкић (1960.) је бивши официр ЈНА и хрватски генерал који је обављао дужност начелника штаба ткз. Хрватског Вијећа Одбране у Мостару почетком деведесетих година 20. стољећа када су вођени ратови на простору бивше Југославије.

Био је један од војних официра ткз. Херцег-Босне, хрватске парадржаве на тлу Босне и Херцеговине. Његове јединице су починиле ниску ратних злочина над Србима и нехрватским становништвом у Херцеговини, долини Неретве и централним и јужним дијеловима Босне, односно Босанске Крајине.

Међународни кривични суд у Хагу је против њега 1996. године подигао оптужницу за етничко чишћење, злочине против човјечности, нехумано поступање са ратним заробљеницима, тешке повреде Женевских конвенција о рату итд. Заправо, Блашкић је био дио удруженог злочиначког подухвата, на чијем челу су били: Фрањо Туђман предсједник Републике Хрватске, Мате Бобан вођа босанско-херцеговачких Хрвата и Јадранко Прлић премијер ткз. Херцег-Босне.

Добровољно се предао Хашком Трибуналу, а Вијеће тог суда га је 2000. године осудило на вишегодишњу казну затвора, при чему су у оптужницу ушла само ратна злодјела против муслиманског становништва у средишњој Босни, али не и против Срба.

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

ЖИВОТОПИС

Тихомир Блашкић од оца Иве рођен је 2. новмебра 1960. године у селу Брестовско, општина Кисељак (СР БиХ) у централним дијеловима Босне, на путу између Кисељака и Витеза... односно удаљено је 45 км јужно од Зенице и 40 км сјевероистчно од Сарајева.

Поријекло и школовање

Тихомир Блашкић је након завршене гимназије у Кисељаку отишао у Београд гдје је уписао Војну академију крајем 1970-их година. Након четири године, дипломирао је и произведен је у љето 1983. године у чин потпоручника Југославенске Народне Армије.

Док је службовао широм СФРЈ догурао је до капетана 1. класе, а онда је почетком деведесетих година погазио заклетву и дезертирао 12. августа 1991. године. Тада се још осјећао да треба да се прикључи ЗНГ - хрватској паравојсци, већ одлази у Аустрију и борави тамо пар мјесеци код родитеља.

 

Његов отац Иво је такође био припадник ХВО и обављао је дужност курира. Погинио је 12. новмебра 1993. године током жестоких муслиманско-хрватских сукоба од снајперског метка.

Породица

Тихомир Блашкић се оженио крајем осамдесетих година са дјевојком Ратком и са њом има два сина: Дејан и Иван, као и кћерку Јелену.

Апелационо вијеће у Хашком Трибуналу му је дозвољавало контакте са породицом, тако да је његова кћер зачета у хашкој притворској јединици у Шевенингену.

Дјеца су му се школовала у Загребу и Бечу.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Прикључио се 1992. године хрватским паравојним јединицама у БиХ - ткз. Хрватско Вијеће Одбране (оружана сила ткз. Херцег-Босне), гдје је добио 27. јуна 1992. чин пуковника и командовао оперативном групом "Средња Босна", тачније његова зона одговорности су биле босанске општине: Кисељак, Витез, Бусовача, Травник, Вареш, Зеница, Гоњи Вакуф, Фојница, Крешево и др... док је мало касније у Хецеговини владао над општинама: Дувно, Столац, Мостар, Јабланица, Чапљина, Прозор итд.


За дом спреман: Тихомир Блашкић

У другој половини 1992. године Блашкићеви бојовници из ХВО су спроводили етничка чишћења Срба на тим подручјима. Оснивали су концентрационе логоре, пљачкали и палили србску имовину, рушили и скрнавили вјерске објекте тј. богомоље СПЦ... за такве работе Блашкић је 5. августа 1994. године награђен чином генерала. Његов Генералштаб се налазио у Мостару.

Касније у љето 1993. године долази до размирица и сукоба у Босни и Херцеговини између муслимана и Хрвата, што доводи и до међусобних ватрених окршаја. Блашкићеве јединице поново спроводе политику етничког чишћења и сада нападају муслимане, желећи да цијелу БиХ припоје Хрватској.

Како је ткз. ХВО основан 8. априла 1992. године, два дана посље почетка рата у Босни и Херцеговини Тихомир Блашкић је био активан официр у организовању и провођењу планова о истребљењу Срба са подручја гдје су Хрвати имали релативну или апсолутну већину. Имао је тада функцију регионалог команданта ХВО.


Блашкић: Слушамо Бобана, величамо Туђмана

Његова овлашћења су била таква да је могао да се пита за многе ствари уључујући:

  • потписивање споразума о прекиду ватре
  • преговори са Плавим шљемовима (снаге ОУН)
  • размјена заробљеника (талаца)
  • мобилизација војноспособног становништва
  • борбена приправност и управљање интервентним одредима
  • смјењивао је и именовао је своје подређене односно ниже официре и подофицире
  • одлучивао је о помјерањима и размјештају артиљеријских оруђа
  • оснивање концентрационих логора (углавном за цивиле)...

Тихомир Блашкић је са својом јединицама из Друге гардијске бригаде ткз. ХВО активно командовао у злочиначкој операцији "Цинцар" скупа са муслиманским VII корпусом (Травничким ) ткз. Армије БиХ, односно удруженом нападу на југозападне дијелове Србске Републике у БиХ, када је новембра 1994. године окупирано шире подручје Купреса.

Касније са 2. гардијском бригадом ткз. ХВО учествује у још једној злочиначкој операцији "Маестрал" као наставак "Олује", када је извршена нова агресија на западне дијелове РС и окупиран је добар дио Босанске Крајине (Дрвар, Гламоч, Грахово, Кључ, Петровац...итд).

Током рата ажурно је водио свој дневник који није спреман изнети у јавност.

 

НАКОН РАТА

Када је потписан Дејтонски мировни уговор у САД 21. новембра 1995. године дошло је до завршетка оружаних сукоба на простору западно од Дрине. Блашкић је тада прекомандован у Војску Републике Хрватске на мјесто шефа у Главном Инспекторату ХВ у Загребу.

По повратку из Хага запослио се у једној рачунарској компанији у Загребу и изишао из јавног и политичког живота, јер је сматрао да је издан.

Купио је стан у насељу Трешњевка.

 

СУЂЕЊЕ И ПРЕСУДА

Међународни кривични суд за бившу Југославију је неколико мјесеци по окончању босанско-херцеговачког рата објавио оптужнице против шест хрватских политичара и генерала чије се јединице сумњуче да су починиле ратне злочине у Босни и Херцеговини.

Међу њима је било уписано и име Тихомира Блашкића поред: Валентина Ћорића, Дарија Кордића, Јадранка Прлића, Младена Налетилића и др. Оптужбе на рачун генерала Блашкића су откуцане на 8.000 страница.

Блашкић се сам предао у марту 1996. године и наредни мјесец отишао у Хашки Трибунал. Суђење му је трајало двије године године и Вијеће суда му је 3. марта 2000. године изрекло првостепену пресуду да је крив по 13 тачака оптужнице, а казна је гласила 45 година затвора. Ово је била уједно и најтежа изречена казна за неког хашког оптуженика.

Касније у другостепеној пресуди Тихомир Блашкић бива осуђен на девет година робије 29. јула 2004. године. Таквој пресуди је највише кумовао свирепи злочин у Ахмићима (општина Витез), када је мучки убијено 116 муслимана од чега 11 дјеце.

За вријеме свог тамновања у Хагу, важио је за најдисциплинованијег затвореника.

Крунски свједок оптужбе у његовом случају био је генерал Миливој Петковић, командант Главног штаба ткз. Хрватског Вијећа Одбране у БиХ са сједиштем у Грудама. Петковић је покушао да упирањем прста у друге склони кривицу са себе. Парадокс је то што је Петковић био надређени Блашкићу.

Тако да је Блашкић пуштен на слободу у 2. августа 2004. године и дошао авионом из Амстердама на загребачки "Плесо", гдје га је поред породице и пријатеља дочекао велики број хрватских домољуба и ултра-националиста, који су у њему видјели хероја.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар * Игор Бавчар

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат * Прогон Срба

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Ратко Каталина * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар * Книн

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Масленица * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп * Славонска Пожега

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец * Лора

Марино Село * Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко * Кијани

Иван Кораде * Иван Векић * Мирко НорацМиљенко Филиповић

Ђуро БродарацДобросав Парага * Јесење Кише

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * БрезаБравнице

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Алија Изетбеговић * Озрен

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде * Ејуп Ганић

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина * Јама Казани

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор БубањСмолућа

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће ОдбранеЦацо * Фоча

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Љубо Млађеновић

Насер Орић * Глођанско Брдо * Бугојно * Купрес * Сердари * Сефер Х.

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај * Клечка

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон * Иван Булатовић

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко * Кафић Панда

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац * Ликовац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Бeогрaдски сaстaнaк министaрa прaвдe

Молитвено сјећање за жртве Вуковара и Подунавља биће 20.11.2021. у Београду

Стазама јадовничких мученика 2016

Година трећа наше борбе

Злочини у сенци процедуралне грешке

Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 17.11.2019. у БеоградуОцените нам овај чланак:
Tags:
BOSNA HERCEGOVINA
DOLINA NERETVE
HASKI TRIBUNAL
HRVATSKI ZLOCINCI
JEDINICE HVO
PROLJECE 1992
DEVEDESETE GODINE
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
MOSTAR GRUDE
KISELJAK VITEZ
TRAVNIK ZENICA
KONCENTRACIONI LOGORI
OPERACIJA CICNCAR
NAPAD KUPRES
DRUGA GARDIJSKA
FOJNICA GORNJI VAKUF
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ
STOLAC DUVNO

Skip Navigation Links