Мостар 1992 - www.zlocininadsrbima.com


Време: Југославенски ратови 1990-их

Област: Херцеговина


МОСТАР 1992РАТ У БИХ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Доброовљачка

Брадина - Горажде - Јама Казани - Кравица

Јошаница - Чагаљ Кукавице - Пофалићи

Петровачка цеста - Логор Брчко - Купрес

Дретељ - Силос - Виктор БубањБихаћ

Орашје - Оџак - Бреза - Ураган - Челебићи

Чајниче - Ристовићи - Кнежевићи

Башчаршија - Наташа и Милица - Мостар

Сердари - Тузла - Бањалучке бебе

Чемерно - Фочанска Јабука - Бравнице

Сарајевска Голгота - Скелани - Олга Драшко 

 

Злочини у Мостару 1992. године означава масовна убиства, покоље, прогоне и етничко чишћење српског становништва од муслиманских и хрватских војних снага на територији Мостара и околине, у периоду од априла до децембра1992. године. Том прииликом је убијено више стотина српских цивила, а на хиљаде их је прогнано или одведено у логоре, док им је имовина спаљена, опљачкана и уништена.

Међународни Кривични Суд у Хагу је за злочине над Србима почињене у Мостару осудио само једну особу: Винка Мартиновића, који је осуђен на 18 година, а одслужио 12 година затвора. Тужилаштво БиХ је подигло оптужнице против неколицине припадника бивших хрватских и муслиманских паравојних формација, али нема ниједне пресуде до данас.

 

ПРЕТХОДНИЦА

Југославија је била федеративна држава састављена од шест република (СР Словенија, СР Хрватска, СР Босна и Херцеговина, СР Црна Гора, СР Србија и СР Македонија). И СФРЈ и ЈНА су биле по својој дефиницији замишљене на братству и јединиству свих народа и народности који су живили од Вардара па до Триглава и од Ђердапа до Јадрана.


Од Вардара па до Триглава, нешто се одриграва

Друштвено-економско уређење је био социјализам, односно диктарура пролетеријата и радничко самоуправљање. Политички систем је био једнопартијски, односно владао је Савез Комуниста.

Устав Југославије од 1974. године донио је децентрализацију земље, која је омогућила сепаратистичким снагама прво у Словенији и Хрватској, а касније и у Босни и Херцеговини, да започну разбијање Југославије, праћено крвавим ратовима и прогонима. У свим Уставима Југославије, Југословенска Народна Армија је била дефинисана као једина оружана сила на територији западног Балкана, а самим тиме и једини међународно признати војни субјекат.

Савезна скупштина августа 1989. године доноси амандмане на Устав, па тако се једнопартијски систем замјењује вишепартијски систем почетком наредне године. Што је значило да поред једине до тада партије СКЈ, сада могу да се оснивају и друге странке.

Савеза Комуниста Југославије се распада 23. јануара 1990. године на чувеном XIV конгресу у београдском Сава Центру, када је дошло до оштрих вербалних сукоба словеначких и делегата из СР Србије, око виђења будућности заједничке државе.


Југославенска шесторка распада

Словеначка делегација напушта засједање, одмах затим и делегација СР Хрватске, чиме је рад конгреса доведен у питање. Након њих и делегације СР Босне и Херцеговине и СР Македоније напуштају рад конгреса. Тако је након 45 година прекинута владавина комуниста у Југославији.

Заправо тада је друга јужнославенска држава озбиљно нагрижена унутрашњим сепаратизмима, који су врло брзо добили велику помоћ спољних фактора, прије свега: Ватикана, Европске Уније, САД... а касније и исламских земаља сјеверне Африке и Блиског и Средњег Истока.

 

Ситуација у Босни и Херцеговини

Босна и Херцеговина је централна република СФР Југославије, у којој су живели муслимани, Срби и Хрвати, заједно са националним мањинама.

Дана 18. новембра 1990. године одржани су први вишестраначки избори након Другог свјетског рата. Власт је формирана од странака антикомунистичке коалиције: СДА, СДС и ХДЗ. Народни посланик који је добио највише гласова је Фикрет Абдић (47,4%), успјешан привредник из Велике Кладуше. Али је он склоњен у страну од муслиманских екстремиста због тога што није желио рат, нити сукобе са Србима. Уствари, они је био само мамац бирачима на изборима.

Тако је предсједник председништва БиХ постао Алија Изетбеговић, пријератни робијаш и аутор чувене шовинистичке "Исламске декларације". Предсједник Народне скупштине постао је Момчило Крајишник из странке СДС, а Хрват Јуре Преливан премијер Владе. Ова коалиција је издржала 15 мејсеци. Урушила се на почетку ратних збивања априла 1992. године.

Водећи чланови муслиманске Странке Демократске Акције: Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић, Харис Силајџић и др. су још 1991. године донијели одлуку да не желе Босну и Херцеговину у Југославији, односно да желе независну БиХ. Ту су се планови странака СДА и ХДЗ поклапали, али су обије странке жељеле да имају етнички и верски чисту државу. Односно Хрвати су жељели БиХ да припоје Хрватској, а муслимани исламску републику.


Куљић (ХДЗ), Караџић (СДС) и Изетбеговић (СДА)

Идеју о независној Босни и Херцеговини су свакако ширили и медији. Још октобра 1991. године у сарајевским новинама појављивале су се отворене пријетње србском народу. Између осталог најављивано је обнављање тзв. Ханџар дивизије, фашистичке јединице која је 1941-1945 починила стравичне злочине над Србима у Независној Држави Хрватској. Ту формацију су чинли углавном муслимани. Иначе, усташка злодјела у Босни и Херцеговини су досегнула свој врхунац (Пребиловци, Дракулић, Билећа, Гацко, Доња Градина, Купрес).

У августу 1991. почиње организовано наоружавање муслимана и Хрвата у БиХ које је ишло преко странака СДА и ХДЗ, са циљем напада на Југословенску Народну Армију. Наредног мјесеца почело је оснивање мјесних одбора паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотске лиге". У Мостару је у другој половини 1991. било пуно припадника ЈНА, који су долазили из Хрватске (Далмација и Дубровачки рејон), одакле су били протјерани или повучени. Касније су отишли у Ужице (СР Србија).

Почетком 1992. тачније 9. јануара србски посланици проглашавају Србску Републику БиХ, као одговор на муслиманске и хрватске пријетње односно желе да остану да живе у Југославији. Седам недјеља касније, организован је референдум о одвајању Босне и Херцеговине од СФРЈ, где је 62,4% бирача гласало за независност, што је недовољно да се сматра важећим.

У Лисабону су 23. фебруара представници муслимана, Срба и Хрвата у БиХ потписали чувени Кутиљеров споразум како би се зауставио рат... међутим, десет дана касније Алија Изетбеговић повлачи потпис на наговор Ворена Цимермана америчког амбасадора у Југославији.

У Сарајеву су 1. марта припадници "Зелених беретки", које предводи криминалац Рамиз Делалић Ћело, пуцали на србске сватове на Башчаршији и убили старог свата Николу Гардовића, а свештеника Раденка Миковића ранили. То је био догађај који је најавио крвави рат деведесетих, а то је био и један од повода да се распадне још увјек мјешовита полиција.

Након тога, усљедилили су бројни напади на србска мјеста у БиХ, као и припаднике ЈНА (Сијековац, Купрес, Сарајево, Тузла...). Међународни представници су били само нијеми посматрачи.Ситуација у Мостару

Мостар је градић у јужном делу БиХ, односно централном делу Херцеговине. То је град богате традиције, културе и историјског наслеђа. Важио је за један од најтоплијих и најсунчанијих градова СФРЈ. Симбол града је стари мост преко реке Неретве првобитно изграђен у 16. столећу. Мостар се налази у окружењу 8 брда и 3 котлине. На надморској висини 70м.
У Мостару постоје трагови људске цивилизације још у праисторијском добу. У доба Римског царства у Мостару почињу да се граде камени путеви. У доба Средњег века Мостар је спадао у српско царство Немањића. Доласком Османлија на ове посторе долази ислам, а Мостар потпада у херцеговачки санџак. 1566. изграђен је камени Стари мост преко дрвеног.

Крајем 19. столећа и почеком 20. столећа, Мостар је спадао под Аустро-Угарску царевину (Анексијом Босне 1878.) и Краљевину Југославију (након Првог светског рата). Срби су у Мостару након одласка Турака Османлија имали свој значајан утицај и допринос развоју града. Постојали су певачко удружење "Гусле", часопис "Зора" и др. Саборна црква, један од симбола града саграђена је 1873. године.
Проглашењем НДХ априла 1941. у Мостар долазе усташке власти које врше незапамћене злочине по Мостару и целој Херцеговини убијајући и рушећи све што има везе са Српством и Православљем. Највећи лов на Србе је био крајем јуна, на Видовдан 1941. а жртве су бацали у јаму Читлук, 10км од  Мостара. Тако је национална структура у Мостару значајно нарушена, односно број Срба се смањио.

Након Другог светског рата у Мостару долази до обнове и развоја индустрије. Тако је постојала фабрика дувана и фабрика авиона "Соко", која је настала пресељењем машина и алата "Икарус" из Земуна. Производни програм фабрике "Соко" је углавном био намењен војној иднустрији (авиони "Орао" и "Галеб"). Југословенска Народна Армија је имала у Мостару 2 касарне.

Према попису становништва из 1991. године општина Мостар је имала 126.628 распоређених у 57 места. Национална структура је била следећа: муслимани 34%, Хрвати 33%, а Срби 29%, осталих 4%. Распадом СФРЈ у лето 1991. и отпичињањем рата у Словенији и Хрватској крајем јуна 1991. дивизије ЈНА из западних делова Југославије се повлаче у Босну и Херцеговину. Тако је један део из Словеније дошао у Мостар.
Савез Комуниста и СДС су 3. септембра 1991. у Мостару организовале митинг за опстанак СФРЈ.

У јануару 1992. године припадници ХОС и Зелених Беретки почињу минирати локале и продавнице чији су власници Срби, а касније и куће. Минирано је чак и партизанско гробље у Мостару, симбол антифашизма и заједништва.

 

 


ЗЛОЧИНИ

Споменик српским жртвама у долини Неретве
 

Мостар је постао сециште хрватских и муслиманских паравојних формација у БиХ у другој половини 1991. године. Они су заједно деловали са циљем елиминисања ЈНА из Мостара и етничког чишћења српског становништва у Мостару и околини. Организоване су страже и пунктови на  свим прилазима граду, где се даноноћно контролисао проток људи и робе. Срби су легитимисани и малтретирани на сваком кораку, било продавнице, бензинске пумпе, шеталишта, апотеке...

Почетак рата у Мостару узима се 3. април 1992. када је дошло до диверзије припадника ХВО, који су експлозивом уништили цистрену горива у касарни "Сјеверни логор". Том приликом погинуо је један војник ЈНА и 3 цивила. Од тог дана креће масовни егзодус српског становништва из Мостара, јер су били у страху да им се не понови геноцид из Другог светског рата.

Крајем априла 1992. на улицама Мостара су се почели појављивати војници у црним униформама, носећи усташко знамење. Почели су хапсити Србе и одводити их у затвор "Ћеловина", где су даноноћно мучени. Како су хрватски паравојници почели нападати припаднике ЈНА, а и касарне су биле у блокади, тако су од 24. до 28. априла 1992. отпочели отворени сукоби ЈНА и хрватско-муслиманских паравојних снага. Тако је ЈНА успела ослободити за кратко источни део Мостара, али је у јуну операцијом "Липањске зоре" дошло до потискивања ЈНА из околине Мостара, па је потпао под контролу Хрвата и муслимана. У јуну 1992. руше се православне светиње (храм св. Тројице и Саборна црква).

Средином маја 1992. године почињу и претреси српских станова, по неколико пута под изговором да траже скривено оружје. Тако су смтрно настрадали између осталих и српски цивили у Мостару:

 1. Милан Т. Јовановић (р. 1925.), убијен 2. августа 1992. у свом стану.
 2. Милан Чворо, у насељу Рудник,
 3. Ранко Скочајић, из села Баглај

Српске цивиле су у Мостару пљачкали и тукли, а потом одводили у логоре где су их наставили мучити. Један до тих логора био је у бившој војној амбуланти ЈНА. Комадант тог логора је био Зеленика.

У јуну 1992. почиње етничко чишћење Срба из долине реке Неретве, где је на стотине српских и национално мештовитих села очишћено у заједничким акцијама муслиманско-хрватских (пара)војних формација. Имовина, чији су власници Срби масовно је пљачкана, а потом рушена и спаљивана. Многи Срби су нестајали и губи им се сваки траг. Њхове породице до данас нису успеле да нађу тела њихових најмилијих.


 

ОРГАНИЗАТОРИ И ИЗВРШИОЦИ

 1. Eлeзовић Сaбинa, коja je руководилa групом зa ликвидaциjу Србa,

 2. Aнтић Рaнко, полицајац у Мостaру,

 3. Бeловић Сeргej, војни полицајац ХВО,

 4. Мaрчинко Jосип, прe рaтa полицајац у Мостaру, a касније члан Воjнe полициje ХВО,

 5. Кључaнин Ибро, комaндaнт муслимaнског штaбa у Ул. Aвeниja у Мостaру.

 6. Милћевић Марио, комадант бригаде ХОС-а,

 7. Фазлагић Харис, припадник ХОС-а

 8. Иван Зеленика, комадант затвора у бившој војној амбуланти ЈНА.

 9. Винко Мартиновић звани Штела, комадант ХОС-а у Мостару (јединица "Мрмак") 

ПОСЛЕДИЦЕ

Средином 1993. па до краја 1994. отпочињу муслиманско-хрватски сукоби у Босни и Херцеговини, а највећа жаришта су била управо у Мостару, Травнику, Витезу... Што је довело до масовних егзодуса хрватског становништва на територију Републике Српске.

Српско становништво је из Мостара је напустило своја огњишта и отишло у источну Херцеговину, СР Југославију или иностранство.

Винко Мартиновић је ухапшен 1999. и одведен у Међународни Кривични Суд у Хагу, где му је суђено, а 2001. године је осуђен на 18 година затвора, због ратних злочина и етничког чишћења у Херцеговини над нехрватским становништвом, а 2013. је пуштен на слободу јер је одслужио 2/3 казне.

МУП Републике Српске је 2005. године Тужилаштву БиХ доставио комплетну документацију и доказе о почињеним злочинима над Србима на територији општине Мостар, Чапљине и Тешња.

У фебруару 2012. године припадници Специјалних јединица полиције Босне и Херцеговине (СИПА) су ухапсили Срећка Херцега, Ивана Зеленику, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фајзић, по налогу Тужилаштва БиХ.

У јануару 2014. МУП Требиње је Тужулаштву БиХ подноси оптужнице против бивших припадника ХОС, ЗНГ, Патриотске Лиге БиХ, Зелених беретки, који су почилили ратне злочине на подручију Мостара и шире околине. Али пресуде још нису донесене.

 РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек - Холмец - Шкофије - Јанез Јанша - Копар - Игор Бачвар

Дол при Храстнику - Берислав Попов - Словеначки рат - Прогон Срба

Доб при Мирни - Винко Пандуревић

Хрватска
и Крајина

Бљесак - Олуја - Вуковар - Карловац- - Осијек - Сисак - Задар - Книн

Плитвице - Госпић - Корански мост - Караџићево - Масленица - Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп - Славонска Пожега

Медачки џеп - Миљановац - Оркан - Откос - Паулин Двор - Зец - Лора

Марино Село - Пакрачка Пољана - Керестинец - Бранимир Главаш

Фрањо Туђман - Анте Готовина - Благо Задро - Јанко Бобетко - Кијани

Иван Кораде - Иван Векић - Мирко НорацМиљенко Филиповић

Ђуро БродарацДобросав Парага - Јесење Кише

Босна и
Херцеговина

Босански Брод - Брадина - Сарајево - Сребреница - БрезаБравнице

Мирјана Драгичевић - Високо - Кукавице - Алија Изетбеговић - Озрен

Божана Делић - Страхиња Живак - Поникве - Горажде - Ејуп Ганић

Добровољачка - Тузла - Харис Силајџић - Јусуф Празина - Јама Казани

Анђелка Братић - Олга Драшко - Силос - Виктор БубањСмолућа

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће ОдбранеЦацо - Фоча

Рамиз Делалић - Башчаршија - Слобо Стојановић - Љубо Млађеновић

Насер Орић - Глођанско Брдо - Бугојно - Купрес - Сердари - Сефер Х.

Косово и
Метохија

Агим Чеку - Агим Рамадани - Хашим Тачи - Рамуш Харадинај - Клечка

Кадри ВесељиШутаковић - АгушиОтац Харитон - Иван Булатовић

Рустем Мустафа - Радоњићко језеро - Старо Грацко - Кафић Панда

Митровица - Адем Јашари - Сулејман Селими - Белаћевац - Ликовац

Жута Кућа - Лапушник - Кукеш - Дик Марти - Костићи - Рачак

 Оцените нам овај чланак:
Tags:
HERCEGOVINA
BOSNA HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!Skip Navigation Links