Књига: Свједоци говоре - ратни злочини у општини Високо 1992-1995 - www.zlocininadsrbima.com

   

Цвјетко Савић


Књига: СВЈЕДОЦИ ГОВОРЕ - РАТНИ ЗЛОЧИНИ У ОПШТИНИ ВИСОКО 1992-1995Књига "Свједоци говоре - ратни злочини у општини Високо 1992-1995" је ауторско дјело генерала Цвјетка Савића, ратног команданта Четврте подрињске бригаде и Друге посавске бригаде Србске војске у Босни и Херцеговини.

Ова књига представља изузетно вриједно историјско штиво јер је написана према казивањима преживјелих Срба из општине Високо, градића у централним дијеловима Босне и Херцеговине, удаљен свега 30 км сјеверозападно од Сарајева.

Наиме, ратно лудило које је започело почетком деведесетих година 20. вијека није заобишло ни Високо, тим прије што је било већински насељено са муслиманским становништвом, а како су властодржци у Сарајеву зацртали етнички и вјерски чисту државу, све према Исламској декларацији Алије Изетбеговића, то су православни Срби морали да дословно нестану.

Још у јесен 1991. године, екстремно крило милитантне странке СДА донијело је одлуку од издвајању Босне и Херцеговине из остатка Југославије... Како су знали да то неће ићи лако, онда је одлучено и да се створе прво паравојне формације Патриотска лига и Зелене беретке, од којих је наредне године настала муслиманска ткз. Армија Босне и Херцеговине.

У општини Високо постојало је најмање 11 концентрационих логора 1992-1996, од који је најпознатији у касарни "Ахмет Фетахагић", кроз који је прошло више стотина Срба који су били изложени стравичним психо-физичким тортурама од стране муслиманских стражара.

Ова књига уствари је прича о великом страдању десетине хиљада Срба из долине ријеке Босне и некажњавању њихових мучитеља, јер након завршетка оружаних дејстава у БиХ потписивањем Дејтонског мировног уговора међународне снаге нису биле заинтересоване да изведу пред лице правде злочинце за које је достављена Тужилаштву БиХ обимна документација.

У уводним деловима приређивач књиге, генерал Савић на добар начин је дао анализу међунационалих односа, друштвених и економских прилика у Босни и Херцеговини. Касније се наводи и посљедице спорног Фебруарског референдума о независности, који је један од повода босанско-херцеговачког рата.

Једно поглавље је посвећено муслиманским ратним злочинима против Срба цивила, затим друго поглавље говори о злочинима у логорима... На 35 страна је дат поименични списак цивилних жртава општине Високо током 1992-1995.

Посебно поглавље је намјењено мјесној заједници Чекрчићи гдје је поред тог села било још неколико села: Копачи, Кути, Врела, Долипоље, Крчевине... који су скупа више од три и по године чинили непробојни бедем. Снаге Територијалне одбране Чекрчића били су дивјунаци Отаџбинског рата јер су зауставили преко 30 жестоких офанзива из правца Високог, јер је њихов циљ био заузети ова села, те преко Илијаша угрозити србске положаје око Сарајева. Поред тога, ова села су готово свакодневно гранатирана минобацачком или артиљеријском паљбом, а за велике православне празнике је било и најжешће.

Неколико страница приређивач је посветио ексхумацији са градског гробља у Високом, али и одговорности за ове ужасне злочине над Србима. Посљедња поглавља у књизи говоре о стању посље рата, гдје је наведена и хронологија дешавања кроз календар догађаја.

 

Књигу је октобра 2012. године објавио Републички центар за истраживања ратних злочина у Бања Луци.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Оцените нам овај чланак:
Tags:
MUSLIMANSKI ZLOCINI
GRAD SARAJEVO
JUZNA BOSNA
GRAD VISOKO
SVJEDOCI GOVORE
CVJETKO SAVIC
CETVRTA PODRINJSKA
DRUGA POSAVSKA
PATRIOTSKA LIGA
DEVEDESETE

Skip Navigation Links