Сећање на убиство војника ЈНА на сарајевском Бистрику 20. априла 1992 - www.zlocininadsrbima.com

   

21. април 2020.


СЕЋАЊЕ НА УБИСТВО ВОЈНИКА ЈНА НА САРАЈЕВСКОМ БИСТРИКУ 20. АПРИЛА 1992


– Друже поручниче…

Окренух се да видим ко је. Војник мало нижи од мене, у тамно маслинастој униформи коју су у нашој јединици носили диверзанти, са беретком на глави коју су тада носили само припадници војне полиције и специјалних јединица. Стајао је у ставу мирно и поздрављао ме десном руком принетом слепоочници.

Мислим да нисам имао беретку на глави јер смо се налазили унутар зграде позадинског дела Команде 2. војне области у Сарајеву, па сам само климнуо главом.


Оклопне јединице ЈНА

– Изволи – рекох.

– Хтео сам нешто да Вас питам - рече спуштајући руку. Рекли су ми да сте Ви из Шапца.

– Да, јесам.

– И ја сам - одговорио је усхићено као да је тог тренутка добио скраћење војног рока па може ићи кући.

 

ЗЕМЉАК У ВОЈСЦИ

Како је правило службе налагало, као старији по чину сам му пружио руку и ту смо се упознали детаљније. Сазнао сам да је са Чавића, да је у Војној полицији касарне ЈНА "Виктор Бубањ" у Сарајеву, да они тамо у Војној полицији ЈНА носе те униформе јер им нису стигле маскирне и да је распоређен у групу која обезбеђује пријавницу у згради где смо се налазили.

Пошто се моја канцеларија, уједно и соба где сам боравио, налазила баш преко пута пријавнице, виђали смо се сваки пут када је био на дужности дежурног. Тршави деветнаестогодишњи дечкоња је увек био насмејан и расположен, тако да га после неког времена нисам ни ословљавао војнички него устаљеним војничким поздравом за оне из истог краја - "земо" (скраћено од земљак).

Њему је то импоновало, али није злоупотебио, увек је био војнички уредан и ошишан "на кеца".

 

РAЗБИЈАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ПО ДИРЕКТИВИ

Април у Сарајеву 1992. је био толико напет тензијама да се једва дисало. Лисабонски договор Срба, Хрвата и Муслимана о стварању конфедеративне државе, којим би се избегло крвопролиће, пропао је јер је Алија Изетбеговић након тајног састанка са америчким амбасадором у СФРЈ Вореном Цимерманом 28.03.1992. повукао свој потпис са договора и прогласио независну унитарну БиХ, чиме су укинути Срби као конститутиван народ.


Ничији војник: Жељко Пантиелић

Америка, Немачка и неке друге западне земље су моментално признали такву БиХ, иако су знале (или можда управо због тога) да је то потпуно исти сценарио који је претходио рату у Хрватској. И иако ће касније утицајни амерички конгресмен Том Лантош признати да је прави геополитички циљ Америке био стварање муслиманске државе у центру Европе, који су требали да цене и лидери највећих муслиманских земаља и заступници џихада, корумпирани медији ће као јединог кривца за рат у БиХ прогласити лидера босанских Срба Радована Караџића.

(А управо та подршка босанским муслиманима, а касније и Албанцима са Космета, постала је главни амерички контрааргумент у расправи са исламистима око упада у Авганистан и Ирак)

Сама Команда је почела да се осипа јер се део старешина који је отишао на годишњи одмор није могао да врати на дужност, међуградски саобраћај се није одвијао, а у граду су стално ницале нове барикаде. Била је то тиха опсада Команде, али се још увек могло кретати улицама. Јесте да се сваки покрет морао најављивати и договарати, али су устаљене линије доставе хране и превоза средстава између касарни функционисале без већих проблема.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ 1992-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Башчаршија * Пофалићи * Добровољачка * Ледићи

Чемерно * Високо * Зимска голготаВелики парк * Казани

Бистрик * Бреза * Хотоњ * Алипашино пољеГробља

Ђорем *

ЖРТВЕ

Страхиња Живак * Анђелка Братић * Слободан Бојанић

Слободан Мркајић * Наташа и МилицаМира Драгичевић

Слободан СамарџићЉекари * Славко Јовичић * Савка Васић

Драган ВасићБошко и Адмира * РистовићГрбавица

 Силовања Српкиња * Драшко Вукосав * Милан Бандић * Божо

Славиша Ћоровић * * Гојко Стојановић * Слободанка Младић

Радојка Пандуревић * Данило Берибака * Јадранко Главаш

Љубица Шаренац

ЗЛОЧИНЦИ

Харис Силајџић * Драган Викић * Мустафа Ђелиловић

Јусуф Празина * Мушан Топаловић * Рамиз Делалић

Зулфо Алић * 146. лака * 144. витешка *  10. брдска * Шеве

 161. оловска * 17. мтбр * Бећир Хујић * Нермин Бајрамовић

Сенад Гаџо * Амир Шабовић * Фикрет Превљак

Хусеин Мујановић * Сефер Халиловић * Девета бригада

Сарајевски * Сејо Пискић * Јован Дивјак * Неџад Херенда

ЛОГОРИ

Виктор Бубањ * Хотел Игман * Мариндвор * Отока * Борсалино

  Трезор Привредне банке * Силос (Тарчин) * Васе Мискина

Грађевински факултет * Храсница * Биоскоп "Радник"

Хала Зетра * Крупска Ријека * ФАМОС * Сунце * Балтазар

Младен Стојановић * 9. мај * Ченгића вила * Наш дом * Искра

Циглана * Кошево

ПУБЛИКАЦ.

Дневник хирурга * Егзодус поново * Јелена '93 * 1335 дана

Свједоци говоре * Рађање нације * Јаук * Трново

Мртви вјечита опомена * Погром * Ратни логори * Стратишта

Босански пакао * Статистика и бројке * Мјесто покоља

Ничији војници * Бијели мантили

МЕШОВИТЕ ПАТРОЛЕ ЈНА И МУП

Део припадника Заштитног пука у којем сам био и ја ишао је у мешовите патроле са припадницима МУП Босне и Херцеговине да развађа завађене стране, али због све чешћих сукоба једноставно није било људства да се свугде стигне, а и због све већих тензија изазваних упадом у Босански Брод и масакром у Сијековцу (26. март 1992) и на Купресу (3. април 1992) са том праксом се престало.

ЈНА јесте у тим тренуцима била најјача војна сила на терену и гарант мира, али неспособно војно руководство је дозволило да нам се постепено ограничи слобода кретања и да постанемо заточеници у згради Команде, као што се претходно дешавало у СР Словенији и СР Хрватској. Припадници муслиманских паравојних формација са возилима које су имале ручно рађене таблице БиХ, у разним врстама униформи и са наоружањем у неколико наврата су привођени па пуштани, јер је гененерал Милутин Кукањац сматрао "да не представљају претњу за ЈНА“.


Масакр на Скендерији

 

У КАФИЋ НА БИЛИЈАР

Углавном, 20. априла 1992. негде око подне, мој Зема је кренуо да изађе из позадинског дела Команде. Предао је дужност свом класићу још негде око девет, али је остао јер је по распореду био слободан тај дан. Сачекао је неке другаре и рекао да иду у кафић који се налазио између главног дела Команде и џамије на Бистрику.

Сећам се да сам му рекао да буде опрезан, јер су вече пре тога старешине из пука управо због поменутих тензија упале у кафић и укориле војску што се налазе у толиком броју на једном месту. Одговорио је да војници стално тамо иду и да "нико неће на народну војску". Ставио је беретку на главу и иако смо се већ спријатељили и били више од старешине и војника, поздравио ме војнички и пошао да изађе.

Није морао, нити бих ја тражио, али је био примеран војник и указивао ми је част. На вратима сам му рекао да ми понесе нешто од интендантске опреме из касарне "Виктор Бубањ", не сећам шта, али знам да је пре него што је затворио врата рекао:

- "Разумем, донећу Вам сутра!".

Рафал се зачуо недуго после тога. Војници су почели да се комешају и излазе напоље како би видели шта се десило. Вратио сам их унутра и рекао да се склоне од прозора док не проверим шта је. Узео сам пушку и угледао старешине које су трчале из главног дела Команде према кафићу, али нисам знао ни шта се десило, ни шта би требало да урадим, јер тада нико није пуцао.

И сам сам потрчао узбрдо, где је део колега из јединице спречавао остале да приђу.

 

ЗАКАСНИО И ПРЕЖИВЕО

Наређено је да остане крими техничар и да се приступ дозволи само истражним органима када дођу. Био сам у том другом кругу обезбеђења лица места, који није дозвољавао цивилима и возилима да приђу и поремете трагове, где сам чуо да су рафалом теже рањени двојица војника ЈНА док су играли билијар, а да је трећи лакше рањен. Један од мојих војника, такође Шапчанин, рекао ми је касније да је он требао да буде са њима, али је закаснио јер је чекао да подигне војничку плату.

Дошао је непосредно након што је убица испалио рафал са врата кафића. Помогао је Земи, рањеном у стомак, да изађе напоље и сачека санитет. Док су чекали, рекли су му да је убица побегао лево од кафића, кроз уличицу иза самопослуге према Бистрику. Други војник погођен у главу није давао знаке живота и он је изнет испред улаза, док трећи погођен није био војник, трећег војника је рафал игром случаја промашио, већ цивил, муслиман, који је такође био гост.

Тај момак муслиманске вероисповести, рањен у задњицу, превезен је под ротацијом БОВ-ом Војне полиције у војну болницу, где му је хируршким путем одстрањено страно тело, након чега је изјавио:

- "Водите ме одавде, нећу да будем у четничкој болници".

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

 

ФАЛСИФИКАТИ МУСЛИМАНСКИХ МЕДИЈА

Мој Зема је подлегао повредама, а у вестима је јављено "да су убијена четворица телохранитеља генерала Кукањца“, ваљда да би се такав безумни чин оправдао и успех увеличао.

Колико треба бити нечовек и убити ненаоружаног војника од деветнаест година на одслужењу обавезног војног рока док безбрижно игра билијар? Ако то босанске власти представљају као борбу за слободу, чију су то они слободу угрозили и на који начин? Да ли постоји нека мерна јединица нечовештва?

Сутрадан ми Зема није донео наручено из касарне. Нити прексутра. Нити сам га икада више видео. Звао се Саша Урошевић и данас је двадесет једна година од када су он и војник Предраг Нинков мучки убијени у кафићу на Бистрику. Иако су муслимани рекли да знају ко је починилац, за тај злочин нико до сада није одговарао, нити се неко извинио њиховим родитељима.

Почивајте у миру момци…

 
НАПОМЕНА

Дописано 20.04.2015. године:

После вишегодишње потраге и неколико апела приликом гостовања на ТВ Шабац најзад сам преко једног бившег војника по уговору дошао до оца Урошевић Саше. Након разговора са њим исправио сам неке податке јер ипак отац најбоље зна када су му је син убијен, а не "званична документа“ у којима се и 23, 28, 29. април 1992. воде као датуми убиства, зависно од тога ко је податке прикупљао. На слици испод је обавештење о четрдесетодневном помену које двадесет три године стоји на кући Живојина Урошевића, Сашиног оца.

Данас сам после 23 године најзад отишао да запалим свећу свом Земи на сеоско гробље у Румској, где је сахрањен поред мајке која је умрла када је Саша имао четири месеца.

 

Жељко Панетлић
Преузето са: Бунарблог
29.04.2013.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 3,180  пута
Број гласова: 5


Tags:
GAD SARAJEVO
MUSLIMANSKI ZLOCINI
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
DEVEDESETE GODINE
PROLECE 1992
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ
SASA UROSEVIC
ZELJKO PANTELIC
JUZNA BOSNA
VOJNA POLICIJA
NASELJE BISTRIK


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Интервју са Оцем Миланом, сином убијеног Николе Гардовића на Башчаришији

У Тарчину одржана комеморација жртвама злогласног сарајевског логора "Силос"

Свeдок нa суђeњу Мустaфи: Нaоружaни мушкaрци мe одвeли у албански логор Злаш код Приштине

Алија Делимустафић је ухапшен ради финансијских проневера, а не ради злочина над Србима у БиХ

Досије Бљесак: Исповјест Даринке Милосављевић из Цага Окучанских

Медари 2024: Сjeћaњeм нa жртвe чувaмо влaстито достоjaнство

Није било: Сребреница и Братунац
Поделите ову вест, нека се чује истина...Одговор Миливоју Бешлину у вези исељавања Тита из Куће цвијећа
Објављено: 15.07.2024.     Има 31 прегледа и 0 гласова.

У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 145 прегледа и 5 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 159 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 161 прегледа и 15 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 165 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 251 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 259 прегледа и 5 гласова.

Одговор Игору Мркаљу око злоупотребе глинских жртава
Објављено: 03.07.2024.     Има 285 прегледа и 4 гласова.Skip Navigation Links